Wereldreizigers.nl
Home » Zuid-Amerika » Peru » Reisinformatie Peru | Alles wat je vooraf moet weten

Reisinformatie Peru | Alles wat je vooraf moet weten

Onze wereldreis is gestart in Zuid-Amerika. Om precies te zijn in Colombia en middels diverse landen willen we gedurende deze trip afzakken naar Patagonië en doorvliegen naar Nieuw-Zeeland. Helaas hebben we wereldwijd nog wel te maken met het Covid-virus, dus we zullen zien of we aan deze plannen kunnen vasthouden, maar tot nu toe gaat dit voorspoedig en zijn we in Peru! Een land waar wij onwijs veel zin in hadden, want wij houden van de natuur en de hikes. In dit artikel vol reisinformatie voor een reis naar Peru vertel ik je alles wat je vooraf moet weten.

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Over Peru

Aan de westkust in Zuid-Amerika ligt Peru. Dit land is gelegen tussen Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili, ligt tegen de Grote Oceaan en telt bijna 30 miljoen inwoners. Peru is vooral befaamd om zijn Inca-cultuur. Nog steeds zijn de Inca-ruïnes een belangrijke trekpleister. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk de Machu Picchu, dat in 2007 werd uitgeroepen tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen. En terecht!

Maar er is meer in Peru. Het onherbergzame Andesgebergte loopt dwars door het land en ook de natuurpracht van de Amazone is hier te vinden. Het huisdier van Peru is de lama, je ziet dit grappige dier overal in het land terug.

Is Peru iets voor jou?

Hou je van hiken, de natuur en ben je op zoek naar een land met verschillende uitersten? Dan past Peru waarschijnlijk perfect bij jou! Of het nou een onderdeel is van een lange reis of een vakantie; dit land gaat je verbazen!

Must-sees van Peru

De route waar we in dit artikel dieper op ingaan, gaat langs allerlei fantastische must-sees van Peru, maar je kunt de reis gemakkelijk inkorten of uitbreiden. Alle opties zullen duidelijk aangegeven worden. Voor deze route kun je drie tot zes weken aanhouden, afhankelijk dus van wat je allemaal wilt ondernemen of wat je juist over wilt slaan.

Op 5.036 meter hoogte bij Rainbow Mountain
Op 5.036 meter hoogte bij Rainbow Mountain

Peru heeft ontzettend veel te bieden, waarvan ontzettend veel in de natuur en dus buiten de steden. Veel plekken verdienen natuurlijk ook een eigen blog (daar wordt momenteel aan gewerkt). Hierbij alvast een overzicht van alle belangrijkste bezienswaardigheden.

 1. Machu Picchu 
 2. Cusco
 3. Arequipa
 4. Paracas
 5. Huaraz
 6. Huacachina
 7. Colca Canyon
 8. Huayhuash
 9. Rainbow Mountain
 10. Chinchero, Salineras de Maras & Moray
Salineras de Maras, te bezoeken vanuit de stad Cusco
Salineras de Maras, te bezoeken vanuit de stad Cusco

Reisroute, start- en eindpunt

Lima

Als je met het vliegtuig naar Peru gaat is de kans ontzettend groot dat je aankomt op de luchthaven van Lima. Dit is de hoofdstad van Peru en er wordt veel op gevlogen. Het is ook mogelijk om Peru binnen te komen vanuit Ecuador, Colombia of Bolivia, maar door de enorme reisafstanden zie je dit toch vaak minder.

Mocht je vanaf Nederland komen, denk je al gauw aan een retourtje Lima. Toch zou je ook kunnen overwegen om een enkeltje richting Lima te boeken en terug te vliegen vanuit La Paz (Bolivia) bijvoorbeeld. Hierdoor heb je geen binnenlandse vlucht nodig in Peru. Laten we voor het gemak er vanuit gaan dat je begint in Lima.

Na het landen in Lima, kun je er uiteraard voor kiezen om gelijk door te reizen. Zelf ben ik ook geen enorme fan van steden gedurende dit soort reizen, maar voor Lima maak ik toch een kleine uitzondering. Deze stad heeft namelijk heerlijke restaurants! Toch een fijn begin om na een lange vlucht even bij te komen en lekker te kunnen eten…

Huaraz aan het begin of einde

Na twee nachten besloten wij richting Huaraz (locatie hier) te gaan. Qua route kun je deze stad het beste aan het begin of aan het einde van je reis aan Peru toevoegen. Dit omdat je er alleen vanuit Lima naartoe kan met de bus en deze bus doet er maar liefst acht uur over.

Je zou ervoor kunnen kiezen om na Lima eerst het wat bekendere rondje af te leggen en van Cusco te vliegen naar Lima, zodat je Huaraz aan het einde van je reis kan bezoeken. Er wordt gezegd dat dit beter is voor het wennen aan de hoogte. Mocht je echter voldoende tijd hebben, kun je ook aan het begin van je reis in Peru naar Huaraz. Het is dan wel belangrijk om een dag te nemen voor het acclimatiseren aan de hoogte.

Wij kozen ervoor om de stad Huaraz gelijk te verkennen, omdat we na Cusco richting de grens van Bolivia zouden gaan en dus niet weer terug richting Lima wilden hiervoor. Met Cruz del Sur– bus gingen we richting Huaraz.

Je kunt in Lima op twee locaties op deze bus opstappen, namelijk busstation Javier Prado (locatie hier) of Plaza Norte (locatie hier). Beiden van Cruz del Sur dus. Wanneer je gelijk vanuit het vliegveld komt en Lima (nog) helemaal overslaat, kun je beter voor Plaza Norte gaan. Slaap je in of rondom de wijk Miraflores, dan is Javier Prado perfect.

Laguna Churup met een prachtige weerspiegeling door het stilstaande water
Laguna Churup met een prachtige weerspiegeling door het stilstaande water

Na ruim 8 uur in de bus kom je vervolgens aan in Huaraz. Ook hier kom je aan in een speciaal busstation van Cruz del Sur. Mocht je later ook vertrekken met hen, onthoud dan even waar hij zit, dat scheelt weer zoeken!

In Huaraz kun je vervolgens verschillende hikes doen. Zowel hikes die je zelf kunt organiseren door middel van een lokale bus of een hike van een dag met een tour, maar je kunt jezelf ook extra uitdagen met een meerdaagse hike. 

Na Huaraz hebben we dezelfde bus weer teruggenomen naar Lima. Je kunt deze route overigens ook als nachtbus pakken, maar wij kozen wederom voor een bus overdag.

Paracas

Ook dit keer besloten we even bij te komen van deze reis en in Lima te overnachten. Wanneer je een nachtbus zou nemen, kun je de volgende dag gelijk een bus richting Paracas pakken. Deze bus duurt er namelijk ‘maar’ 3,5 uur over.

Vele soorten vogels die je ziet vanuit de boot bij Islas de Ballestas
Vele soorten vogels die je ziet vanuit de boot bij Islas de Ballestas
Kustlijn van Paracas National Park Reserve
Kustlijn van Paracas National Park Reserve

In Paracas (locatie hier) heb je twee grote bezienswaardigheden die ik zeker allebei zou meepakken als je hier bent. Je kunt namelijk een boottocht doen richting Islas de Ballestas en een rondje maken in Paracas National Park Reserve. Dit laatste kan met een georganiseerde tour, maar kun je ook zelf ondernemen door middel van het huren van een fiets, scooter of auto. 

Ica en/of Huachina

Vanaf Paracas kun je op twee manieren je weg vervolgen. Je kunt ervoor kiezen om de bus naar Ica (locatie hier) te pakken en daar een taxi of tuktuk naar Huacachina (locatie hier) te nemen, maar via de busmaatschappij Paracas Explorer kun je ook van Paracas gelijk met de bus naar Huacachina. Dit laatste hebben wij gedaan en raden we ook zeker aan. Ica zelf heeft weinig te bieden en kun je daardoor ook gerust overslaan. In Huacachina kun je zowel buggyrijden als sandboarden en dit wordt dan ook veel als combinatie aangeboden.

Arequipa

Vanuit Huacachina kun je niet gelijk door naar de volgende bestemming Arequipa (locatie hier). Hiervoor moet je toch even overstappen in Ica. Je kunt dan ook nu een taxi of tuktuk naar Ica pakken en daar de nachtbus naar Arequipa. Een nachtbus op deze route is zeer aan te raden en rijdt er ook het meeste. Dit komt mede door de duur, namelijk 12 tot 14 uur. Bij aankomst in Arequipa wordt je afgezet op het grote busstation. Vanaf hier is het de beste optie om een taxi te nemen richting het centrum. 

Één van de vele mooie uitzichten gedurende de hike in Colca Canyon
Één van de vele mooie uitzichten gedurende de hike in Colca Canyon

Arequipa is een mooie stad en daar valt dan ook genoeg te ontdekken en te beleven. Daarnaast is de Colca Canyon erg populair om te bezoeken vanuit deze stad. Je kunt deze één na diepste canyon van de wereld bezoeken met een tour van zowel één dag als meerdere dagen. Daarnaast is deze hike ook enorm goed te volbrengen op eigen houtje. Na deze hike kun je terugkeren naar Arequipa, maar ook door naar Cusco of Puno. Wij kozen ervoor om eerst terug te gaan naar Arequipa en vanuit daar naar Cusco een nachtbus te pakken. 

Cusco

Eenmaal in Cusco (locatie hier) is het ook verstandig om een taxi te pakken naar het centrum of jouw accommodatie, want ook hier ligt het busstation wat buiten het centrum.

In Cusco heb je dagtours en uiteraard ook meerdaagse tours. Je kunt hier enorm veel ondernemen. Een aanrader vonden wij zeker Rainbow Mountain. Zelf hadden we er verschillende verhalen over gehoord, maar deze trip viel ons alles mee. Ook Chinchero, Salineras de Maras en Moray zijn prachtige uitstapjes en kunnen zelfs gecombineerd worden. Cusco kennen de meesten ook als vertrekpunt voor een bezoek aan Machu Picchu. Zelf hebben wij de vijfdaagse Salkantay Trek richting Machu Picchu gedaan, maar je kunt ook enkel Machu Picchu bezoeken. 

Lees ook: Inca Trail | De mystieke tocht naar Machu Picchu

Na Cusco heb je meerdere mogelijkheden om je reis te eindigen of te vervolgen. Je kunt vanaf hier gemakkelijk vliegen naar Lima. Op deze manier kun je alsnog Huaraz aan je reisroute voegen als je dit nog niet gedaan had, maar kun je uiteraard ook via Lima terug naar Nederland vliegen.

Puno

Zelf gingen wij door naar Bolivia en kozen ervoor om met een stop om te overnachten in Puno (locatie hier) met twee bussen van Cusco naar Copacabana (Bolivia) onze reis te vervolgen. Puno ligt net als Copacabana aan het Titicacameer. Mocht je dit meer vanuit Peru willen bezoeken, dan kan dat dus ook vanaf Puno. Puno is ook te bezoeken tussen Arequipa en Cusco en hoef je dus niet persé op en neer vanaf Cusco mee te pakken. 

Uitzicht op Cusco vanaf Christo Blanca
Uitzicht op Cusco vanaf Christo Blanca

Praktische informatie

De beste reistijd

Eigenlijk kan je het gehele jaar door naar Peru reizen. Dit komt omdat er in Peru meerdere gebieden zijn, waar je door het jaar heen het beste kunt zijn. Over het algemeen worden de maanden mei tot en met oktober als beste reistijd aangemerkt. In de meeste regio’s zul je dan het beste weer vinden.

Als je specifiek ergens het beste weer wilt hebben, kan dit net een beetje verschillen. In de Andes wil je het liefst droog weer en daarom zijn de maanden mei tot en met september daar het beste. April is hierin overigens ook wel een mogelijkheid; je hebt nog net iets meer kans op regen, maar het is een stuk groener dan richting september.

Één van de vele alpaca’s in Peru
Één van de vele alpaca’s in Peru

Voor een bezoek aan het Amazonegebied zijn de maanden september tot en met november het beste. Daarbuiten is het of te droog voor de mooiste natuur en het spotten van de meeste dieren of regent het juist heel veel. In de Amazone kan er uiteraard altijd nog wel een bui vallen, het is natuurlijk niet voor niets zo mooi groen in het regenwoud.

Voor het kustgebied, om bijvoorbeeld te surfen, is onze winter perfect. De zon schijnt het meeste tijdens de maanden december tot en met maart!

Visum

Je hoeft voor Peru niet van te voren een visum te regelen. Je krijgt bij aankomst een visum voor 90 dagen. Het enige benodigde is een paspoort wat na uitreizen nog 6 maanden geldig is en een uitreisticket. Met dit uitreisticket kunnen ze op voorhand al zien dat je binnen 90 dagen het land weer verlaat. Dit kan bijvoorbeeld een busticket naar Bolivia zijn, een vliegticket naar een ander land en uiteraard een retourticket. 

Laguna Wilcacocha, een meer vlakbij Huaraz

Feestdagen

De volgende dagen of weken zijn feestdagen in Peru:

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag
 • Één week in maart of april: Semana Santa
 • 1 mei: Dag van de arbeid
 • 29 juni: San Pedro y San Pablo
 • 28 en 29 juli: Onafhankelijkheidsdag (Fiestas Patrias)
 • 30 augustus: Santa Rosa de Lima
 • 8 oktober: Slag bij Angamos
 • 1 november: Allerheiligen
 • 8 december: Onbevlekte ontvangenis
 • 25 december: Kerstmis
Peruaan op de markt in Chinchero

Kraan- en drinkwater

Het kraanwater wordt wel gedronken door de lokale bevolking, maar is voor ons niet verstandig om te drinken. Je kunt daarom in Peru ook echt op alle hoeken van de straat water kopen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om met een filter te werken, waardoor je wel het kraanwater uiteindelijk wel kunt drinken. 

Kledingtips

In Peru zijn er geen specifieke kledingvoorschriften, maar ik kan wel wat tips meegeven. Uiteraard maakt het enorm uit welke plekken je zult bezoeken, want je hebt warmere en koudere plaatsen om te bezoeken in dit prachtige land.

Voor de kustregio zul je wat meer zomerse kleding in je tas moeten stoppen. Het kan daar best warm worden! Voor de hoger gelegen plaatsen raad ik vooral warmere kleding aan. Werk dan met name met laagjes, dus meerdere t-shirts met lange en korte mouwen mee. Daarnaast ook zeker een dikke trui, misschien zelfs ook thermische onderkleding. Voor de echte kou raad ik ook handschoenen, een muts, dikke sokken en een goed regen/windjack aan.

Geldzaken

Munteenheid

De munteenheid van Peru is de Peruaanse sol, ofwel soles. De koers op dit moment is 1,- EUR is 3,80 PEN. Uiteraard kan deze wijzigen, dus controleer altijd bij aanvang van je reis de koerswaarde van dat moment.

Bankbiljetten zijn er in coupures van 10, 20, 50, 100 en 200. Afhankelijk van je aankoop en van de winkel zijn biljetten van 100 soms al moeilijk uit te geven. Helaas krijg je die wel het meeste uit de bankautomaten. Het wordt dus aangeraden om deze zo snel mogelijk voor kleiner te wisselen.

Plaza de Armas en de Kathedraal van Arequipa

Bij grotere supermarkten en restaurants was het vaak geen probleem en kon je dus daardoor wat kleinere biljetten opsparen voor de momenten dat ze echt geen wisselgeld hebben. Soms doen winkeliers ook eerst alsof ze geen wisselgeld hebben, maar geef niet te snel op, want als ze door hebben dat ze anders niets verkopen, hebben ze ineens wel wisselgeld!

Bankpassen

Mocht je een creditcard willen gebruiken, dan kan dit op veel plekken! Het scheelt vaak veel onnodig geld uit de automaten te halen. Met pinnen bij een ATM kun je vaak een maximaal bedrag per keer pinnen namelijk. Overigens is dit per bank verschillend en ook nog eens per eigen bank verschillend. Overigens berekenen ze soms wel extra fee over het betalen via een kaart. Je kunt dan zelf even beoordelen wat je betaald aan fee via een ATM of via direct bij je hotel of restaurant. Soms is het voordeliger om het dan alsnog bij een ATM uit de muur te halen. Mocht je met een debetkaart geld willen pinnen, zorg dat deze dan wel op wereldstand staat. 

Lees ook: Welke (prepaid) creditcard is het beste om mee te reizen? En waarom?

Onderhandelen

In Peru kun je zeker onderhandelen over bedragen. Vooral op markten en andere plaatsen waar geen vast bedrag voor zaken staat aangegeven. Beoordeel zelf altijd wanneer je dit wel of niet wilt doen. Soms kun je er namelijk een klein beetje vanaf proberen te praten, maar als je het dan omrekent naar de euro, is het misschien maar tien eurocent. Zelf beoordeel ik van te voren wat ik aan een bepaald product wil uitgeven voordat ik beslis of ik überhaupt ga onderhandelen als ik de vraagprijs te horen krijg. 

Fooien

Het geven van fooi is redelijk gebruikelijk in Peru. Het gebruikelijke bedrag ligt tussen de 5% en 10% van de rekening. Dit wordt zo goed als nergens standaard op de rekening gezet, maar het kan wel, dus let daar eventueel even op voordat je dubbel fooi geeft.

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Madelon

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange wereldreis wil maken en dat heb ik in 2022/2023 samen met mijn vriend Thomas gedaan. Mijn reislust is nog lang niet op en mijn enthousiasme over de bezochte plekken deel ik graag met je!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
6 Shares
6 Shares
Copy link