Wereldreizigers.nl
tijgermug
Home » Reistips » De wereld van insecten: Weet wat je beet!

De wereld van insecten: Weet wat je beet!

Westerlingen, en op de een of andere manier meer vrouwen dan mannen, zijn vaak gezegend met zoet bloed. Klinkt enorm leuk voor een fan van het Twilight genre. Minder leuk is het als je naar een gebied gaat waar veel insecten voorkomen. De kans dat je wordt gebeten is groot en ja, heel irritant. Om te voorkomen dat je niet meer weet door wat je nú weer te pakken bent genomen hebben we een handige checklist voor je opgesteld. Zodat je weet wat er gaande is en je weet wat je kunt doen of vooral niet moet doen. De meest voorkomende beten zijn van de volgende venijnige insecten:

Mug

Muggenbeet
Muggenbeet

De beet van een mug is een jeukende, ronde, rode of roze bobbel. Die kennen we in Nederland wel. Maar een muggenbeet is niet alleen vervelend, het kan ook gevaarlijk zijn. Muggen kunnen vervelende ziektes verspreiden zoals Malaria en Gele Koorts. Het voorkomen van een beet is dus essentieel, zeker wanneer je in het buitenland bent.

Liever een muggenbeet voorkomen? Spuit jezelf goed in met anti muggenspray, liefst met DEET. Daarnaast doet slapen onder een klamboe ook wonderen! Slaap je ook nog eens beter…

Let op: We raden iedereen die naar een land of gebied reist waar mogelijk Malaria of een andere vervelende ziekte voorkomt ook stellig aan om niet zomaar conclusies te trekken uit dit of andere artikelen. Maak altijd een afspraak bij één van de specialisten van Vaccinaties Op Reis of de GGD. De informatie die zij hebben is namelijk altijd up-to-date en daarom kunnen ze je gericht adviseren op basis van de specifieke reisplannen die je hebt.

Ook kunnen wij absoluut aanraden om ook de ‘optionele’ te nemen, aangezien je tijdens je wereldreis niet gebonden wil zijn aan bepaalde plekken of landen. Het komt vaak voor dat je plannen onderweg wijzigen, en daarvoor wil je qua vaccinaties in ieder geval absoluut goed voorbereid zijn.

Lees ook: Reizen en Malaria | Alles wat je moet weten over malaria pillen

Doordat de mug bij het ‘bijten’ bloed afneemt en gif teruggeeft als bedankje kan het een aardige tijd jeuken.

Wat je kunt doen tegen de jeuk? Maak het welbekende x’je met je nagel of probeer het gif kort na de beet weg te werken. Krab vooral niet (ja, het is verleidelijk), dit kan lelijke littekens achterlaten. Daarnaast kan je ook een allergische reactie krijgen van bijvoorbeeld een tijgermug (te herkennen aan een grijs-gestreepte rug), wat zich kan uiten in een jeukende laag van droge bobbels.

Bed Bug

Bed bug beet
Bed bug beet

De bed bug wordt in onze moedertaal ook wel ‘wandluis’ genoemd. Deze wandluizen zijn vaak te vinden in bedden die niet als de meest hygiënische te bestempelen zijn, waardoor backpackers in goedkope hostels hier vaak last van ondervinden. De beet zelf voel je gelukkig niet; de irritatie ontstaat bij veel mensen door een allergische reactie op het speeksel van het insect. Deze reactie ontwikkelt zich vaak tussen 24 uur en 3 dagen later en kun je herkennen aan een rode bobbeltjes die intens jeuken. Een handige manier om te herkennen of het geen mug of teek is: beten van bed bugs komen vaak voor in rijen van twee of meer. Helaas is er weinig aan te doen en zul je meestal geduld moeten hebben tot het wegtrekt.

Lees ook: Wat zijn bedbugs en hoe herken je een beet? | Voorkomen + tips tegen jeuk

Spin

Spin beet
Spin beet

Er zijn maar weinig spinnen die giftig zijn, wat als geluk bij een ongeluk gezien kan worden. De symptomen van een beet kunnen vergeleken worden met die van een bijensteek: pijn rondom de beet en een rode, opgezwollen huid. Door goed te koelen en een aantal dagen geduld te hebben moet de irritatie vanzelf wegtrekken. Als je een allergische reactie krijgt is het een ander verhaal. Verschijnselen van zo’n reactie zijn zwellingen, spierpijn, en moeite met ademen en slikken. Meteen naar de dokter dus! Ook is een haastig bezoekje aan een arts een goed idee als de beet na een aantal dagen gaat lijken op een kneuzing, de omringing blauw/paars gaat kleuren en er een korstje op begint te komen. Grote kans dat je dan gebeten bent door een giftige achtpoot.

Lees ook: Spinnen in Australië | Welke kom je tegen en hoe herken je ze?

Luis

Luizenbeet
Luizenbeet

Piepkleine rode vlekjes rondom de schouders, nek en onderbenen. Omdat de beten zo klein zijn doen ze geen pijn maar jeuken ze, natuurlijk, wel. Vooral bij deze irritatie is het verstandig om niet te krabben: een volgende infectie kan leiden tot opgezwollen lymfeklieren en een brandende huid. Indien er na een uur jeuken korstjes over de beten komen is het slim om naar een dokter te gaan. In sommige gebieden in Azië komen zeeluizen voor. Je voelt ze bijten wanneer je zwemt, wat aanvoelt als kleine speldenprikjes. Eenmaal uit het water zie je een groepje van piepkleine rode vlekjes; als je er niet aankomt trekken ze gelukkig na een aantal uur weg. Met een gerust hart het water weer in dus.

Mijt

Mijt beet
Mijt beet

Ondanks dat mijten zich voeden met andere insecten verspreiden ze geen ziektes of bacteriën. Vaak heb je niet eens door dat je bent gebeten, tot je een uitslag ziet ontstaan van rode, ronde bultjes. Ondanks dat de jeuk vaak niet te harden is zul je ook met deze beet moeten afwachten tot het wegtrekt. Zo lang je de bultjes niet openkrabt is een simpel middeltje als talkpoeder vaak al verkoelend zat. Smeer vooral geen lekker ruikende middeltjes als bodylotion op de plek; deze bevatten vrijwel altijd parfum en zullen de huid alleen maar verder irriteren.

Teek

Teken beet lyme ziekte
Teken beet lyme ziekte

Bij een wandeling door de bossen wordt niet voor niets vaak aangeraden om lange mouwen en een lange broek te dragen. Teken hebben de eigenschap om uit bomen te vallen en zich in je huid te nestelen. Gelukkig zijn ze goed te herkennen aan een zwart bobbeltje op je huid, waardoor je ze er met een tangetje uit kunt trekken. Als je denkt gebeten te zijn door een teek is het belangrijk om goed op je gezondheid en eventuele symptomen te letten. Als dragers van de ziekte van Lyhm zijn teken namelijk sneaky ziekteverspreiders. Symptomen kunnen soms pas een maand na de beet naar voren komen en uiten zich in uitslag van een patroon van rode ringen (voor het gemak te vergelijken met een bulls-eye op een dartbord) en griepverschijnselen als koorts, spierpijn, hoofdpijn en zelfs onregelmatige hartritmes. De ziekte van Lyhm kan je voor een flinke tijd uitschakelen. Meteen naar de dokter of het ziekenhuis dus als je denkt te zijn gebeten door een teek.

Vlooi

Zandvlooien beet
Zandvlooien beet

Deze beten zijn vaak goed te herkennen omdat ze in kleine groepjes van drie of vier voorkomen. Ook zijn vlooien liefhebbers van de plekken waar je snel zweet: oksels, knieholtes, elleboogholtes, heupen en enkels. De beten uiten zich in rode plekjes die kunnen bloeden en wit worden wanneer je erop drukt. In veel strandgebieden in Azië komen zandluizen voor. Ze zijn erg gesteld op mensenvlees in de avond en bespringen je daardoor vaak wanneer je juist die lekkere cocktail op het strand drinkt. Hier is gelukkig wel een handige tip voor: zandvlooien zijn geen fan van kokosolie. Goed smeren voordat je een avondje uitgaat dus.

Mier

Mieren beet
Mieren beet

De mieren zoals we ze in Nederland kennen zijn onschuldig, bijna schattig te noemen. Vuurmieren zijn helaas van een heel ander kaliber. Te herkennen aan hun felrode kleur zijn deze kleine insecten er goed in om zich in je huid vast te bijten en te ‘steken’. Je voelt de steek wel degelijk, en waar het normaal blijft bij een brandend puntje voor een aantal uur kun je ook een allergische reactie ontwikkelen. Dan veranderen deze puntjes vaak in met witte pus gevulde blaren die zo’n week gezellig blijven hangen. Hier kun je genoeg tegen doen; de meeste apotheken verkopen speciale crèmes en het gebied dient bedekt te worden (waardoor je ook minder kans hebt op krabben). Bull ants zijn bijna dubbel zo groot als de Nederlandse mieren en ondanks dat ze niet giftig zijn spuiten ze wel een soort gif in je beet, wat een brandend gevoel geeft. Dit trekt meestal na een aantal uren of een dag weer weg.

Lees ook: Vaccinaties voor een Wereldreis | Alles wat je moet weten
Lees ook: Kalm en positief blijven tijdens je Wereldreis | 6 Tips

Beste Wereldreizigers

Natuurlijk gebeuren er tijdens je reis dingen die je vooraf niet had kunnen voorzien. Insecten steken en bijten, je kan ziek worden van streetfood, je kunt heimwee krijgen of door een ongeluk zelfs in het ziekenhuis belanden. Toch is het maken van een verre reis of wereldreis één van de mooiste dingen die je in je leven kunt doen. Laat je niet afschrikken door dieren of insecten. Ga die jungle in, duik dat diepe water in. Ga sparen voor je wereldreis. Zoek informatie over de wereld. Laat je inspireren en maak een selectie van de mooiste nationale parken ter wereld om te bezoeken. Reizen, proeven en ervaren is zoveel meer waard dan geld of zekerheid. Reizen is voelen dat je leeft.

Je zult maar van één ding spijt krijgen in je leven, namelijk dat je die wereldreis toen niet gemaakt hebt.

Wereldreizigers.nl
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
165 Shares
165 Shares
Copy link