Wereldreizigers.nl
Home » Reistips » 4x onmisbare items uit Nederland voor verre reizen

4x onmisbare items uit Nederland voor verre reizen

Er zijn talloze lijstjes te vinden op internet en alle reisblogs staan er werkelijk vol mee; inpaklijsten met dingen die je niet mag vergeten in te pakken. Soms wel 30 willekeurige items die je zogenaamd absoluut mee moet nemen! Vaak met als enige doel om je nog meer spullen te verkopen…

Dus, als we het commerciële karakter achter al deze artikelen even buiten beschouwing laten, welke items zijn dan daadwerkelijk essentieel om mee te nemen vanuit Nederland?

Uniek in Nederland

Wat ik namelijk tijdens al mijn voorgaande reizen leerde is dat je (bijna) alles op reis gewoon naderhand nog kunt kopen. Goede schoenen, muggenspray, backpacks, hoofdlampen, powerbanks, al dat soort zaken kan je vrijwel overal ter wereld krijgen. Daarom zijn deze spullen ook niet echt noodzakelijk om in te pakken als je een verre reis of wereldreis maakt. Je komt er toch wel aan, mocht je iets vergeten zijn.

De dingen die je echter absoluut niet mag vergeten in te pakken, zijn uitsluitend items die daadwerkelijk gerelateerd zijn aan Nederland. Items of spullen die je nergens anders op de wereld kunt krijgen!

Dat gezegd hebbende; hieronder heb ik 4 essentiële items voor je verzameld, inclusief wat onderbouwing natuurlijk. Bij ons gaat er geen reis van start zonder deze 4 items.

De onmisbare Items uit Nederland

1. De Nederlandse vlag

Wij nuchtere Nederlands zijn niet echt patriottisch. Het gros van de Nederlanders geeft niet zo veel om onze afkomst en dragen onze nationale trots niet zo uit zoals ze dat doen in landen als Amerika, waar de nationale vlag soms nog wel waardevoller lijkt dan mensenlevens.

Toch is een Nederlandse vlag meenemen op reis iets wat ik iedereen kan aanraden. Het maakt dan niet eens uit of je nu met een zelfgebouwde buscamper door Europa of zoals wij, door Amerika reist.

Zelfs als je backpackt in Zuid-Amerika of Zuid-Oost Azië, is het bij je hebben van een Nederlandse vlag geweldig.

Een Nederlandse vlag aan je camper of aan je balkon in een hotel of hostel hangen is een namelijk leuke manier om contact te maken met mensen. Vlaggen zijn de ultieme gespreksstarter. Niet alleen trek je met een Nederlandse vlag landgenoten aan, ook zal je vaak mensen ontmoeten die nieuwsgierig zijn naar Nederland. Wij hebben bijvoorbeeld in Amerika vaak dat we mensen aantrekken die op een manier een connectie hebben met ons land, door hun achternaam, hun grootouders of het werk.

Vlaggen stralen een stukje identiteit uit. Wij Nederlanders wonen dan wel in een klein landje, maar het is wel een landje waar we absoluut trots op mogen zijn. Een vlag weegt weinig en neemt daarnaast nauwelijks ruimte in in je koffer of backpack. Wat ons betreft is er dus geen reden om de Nederlandse vlag niet mee te nemen op reis!

2. Nederlandstalige boeken en dwarsliggers

Wie graag boeken leest kent dit dilemma wel. Nederlandstalige boeken zijn niet te vinden in het buitenland. Onze taal wordt nauwelijks ergens gesproken, dus het is simpelweg niet te krijgen aan de andere kant van de wereld.

Soms kom je met een beetje geluk andere Nederlandse reizigers tegen waarmee je wellicht een boekenruil kunt doen. En wie een e-reader meeneemt, kan eventueel nog wel boeken online downloaden. Maar wie niet van de technologie is en/of liever gewoon een papieren boek leest, zal na enkele dagen of weken al door zijn of haar boeken heen zijn.

Boeken zijn zwaar en onhandig. Probeer bij jezelf na te gaan hoe graag je leest en hoeveel ruimte je kunt vrijmaken om misschien toch nog wat extra Nederlandstalige boeken mee te nemen.

Als extra tip kan ik nog meegeven dat er zoiets bestaat als ‘dwarslezers’. Dit zijn complete papieren boeken, maar dan in een klein formaat. Deze passen zo in je broekzak. Je leest de boeken dwars, vandaar de naam dwarsliggers natuurlijk. Je kunt wel 20 Nederlandstalige dwarsliggers meenemen op vakantie en nog steeds minder gewicht en ruimte nodig hebben dan één of twéé normale boeken. Daar kun je dan wel wat maanden mee vooruit. Handig!

3. Reisstekker (en omvormer)

Hoe normaal onze stekkers in Nederland ook lijken, je zal snel merken dat je in het buitenland allerlei soorten en maten stekkers tegenkomt. Ja, reisstekkers zijn vaak wel in beperkte mate te koop ergens anders op de wereld. Toch weet ik uit ervaring dat het een flinke uitdaging kan zijn om een reisstekker te vinden die daadwerkelijk goed functioneert met Nederlandse apparaten.

Veel apparaten uit Nederland werken simpelweg niet op 100 of 110 volt. Je hebt daarom een omvormer nodig die 110v omzet naar 220-240v.

Chris – Wereldreizigers.nl

Wie bijvoorbeeld naar Amerika, de A-B-C eilanden, Brazilië of Japan reist, moet ook echt goed nadenken over zijn/haar apparaten. In deze landen is de standaard namelijk 100 of 110 volt in plaats van 220 volt. Daarvoor heb je niet alleen een reisstekker nodig, maar ook een zogenaamde omvormer. Veel apparaten uit Nederland werken simpelweg niet op 100 of 110 volt. Je hebt daarom een omvormer nodig die 110v omzet naar 220v. Sterker nog, je brengt ze waarschijnlijk schade toe wanneer je ze toch zomaar in het stopcontact steekt zonder het voltage om te vormen.

Lees ook: Wat is de beste camera voor een wereldreis? En waarom dan?

Vooral computer apparatuur en apparaten die warm worden, zoals waterkokers en föhns, zijn hier enorm gevoelig voor. Gelukkig hebben de meeste telefoons tegenwoordig wel standaard een lader die met alle voltages op de wereld overweg kan. Maar voor de zekerheid, altijd even van tevoren controleren!

Ook hier geldt weer dat het vergeten van een omvormer in deze landen echt problematisch kan zijn. De landen waar je namelijk naartoe gaat, zullen wel omvormers te koop hebben, maar die werken dan meestal de andere kant op. Dus van 220 volt naar 110 volt, bedoeld voor toeristen die naar Europa reizen. En daar heb je dus niets aan…

4. Kaasschaaf

Het vinden van goede of lekkere kaas in het buitenland is een uitdaging, maar gelukkig zijn er wel steeds meer landen die lekkere kaas maken. In landen zoals Zwitserland, Amerika en Australië is met een beetje zoekwerk prima kaas te vinden, maar soms onbetaalbaar.

Kaasschaaf
MigGroningen, CC BY-SA 3.0

Meestal is de kaas al in plakken gesneden en soms zelfs per plakje verpakt in papier of plastic. Zonde van de materialen natuurlijk en dit drijft ook de prijs omhoog. Je betaalt niet alleen de kaas, maar ook het verpakkingsmateriaal. Het loont daarom écht om een kaasschaaf bij je te hebben. Je kunt er dan namelijk voor kiezen om een blok kaas te kopen, deze zelf te schaven met je meegenomen kaasschaaf uit Nederland. Bovendien zijn de kazen die nog niet gesneden zijn vaak van betere kwaliteit.

Want simpel gezegd; een kaasschaaf kennen ze vrijwel nergens op de wereld. Het is echt een uniek item uit Nederland. Er zijn natuurlijk van die wilde verhalen, dat een importeur van kaasschaven miljonair is geworden in Amerika en Australië. Nou, ik kan je na drie maanden rondreizen in de Verenigde Staten met een gerust hart vertellen: Wij hebben hier nog geen kaasschaaf gezien.

Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link