Wereldreizigers.nl
Key West | Florida Keys
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » De Florida Keys: dolfijnen spotten en eiland-hoppen

De Florida Keys: dolfijnen spotten en eiland-hoppen

Ten zuiden van Miami, helemaal onderin Florida en helemaal rechtsonder in de Verenigde Staten, liggen de Florida Keys. Een archipel van zo´n 1700 kleine eilandjes. Er loopt een weg genaamd Route 1 vanaf Key Largo, het meest noordelijke eiland, naar ´het laatste´ eiland Key West in het zuid-westen. Op de eilanden ben je niet ver verwijderd van de Bahama´s en Cuba. De tropische sferen komen je dan ook tegemoet! In deze blog geven we je tips over waar je moet zijn, wat er te doen is en waar je kan verblijven.


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


De route van Key Largo naar Key West

De route duurt van Key Largo naar Key West duurt zeker 2,5 uur en is een prachtige route om te rijden! Ons advies is om het rustig aan te doen en gedurende de rit af en toe te stoppen op één van de eilanden. Dat kan in een dagtrip, maar het is ook de moeite waard om er langer te blijven. Het is aan te raden om van te voren enkele plekken uit te kiezen en op te slaan op Google Maps waar je wilt gaan stoppen. Hieronder alvast een klein voorproefje vanuit de lucht.

Google Maps | de Florida Keys
Google Maps | de Florida Keys
360 graden drone view van Highway 1 - Klik op de foto! | de Florida Keys
360 graden drone view van Highway 1 – Klik op de foto! | de Florida Keys

Tip: Klik op de afbeelding hierboven om de 360 graden drone view van Highway 1 te openen. Klik er nogmaals op voor volledig scherm. Op je telefoon kun je ook nog het kompas links onderin klikken, dan kun je helemaal rondkijken met een 360 graden view.

Must have voor drone-piloten
EU Dronebewijs | Drone Class
5.0
€ 99,00

Sinds 1 januari 2021 is het voor particulieren en bedrijven verplicht om een EU Dronebewijs te halen. Via de online opleidingen met examens van Drone Class realiseer je dit snel en gemakkelijk. Hierdoor ben je in staat om op een verantwoorde manier te vliegen.

Ook buiten de EU wordt het 'EU drone rijbewijs' in de meeste gevallen geaccepteerd, daarom is het raadzaam om deze ten aller tijde bij je te hebben wanneer je met je drone de lucht ingaat, waar ook ter wereld.

Pluspunten:
 • 100% slagingskans
 • voordelige prijs
 • online opleiding
Ga naar website
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Parken en stranden op de Keys

Bij verschillende eilanden hebben ze parken aan het water, Hier kan je kan wandelen, fietsen, snorkelen en zwemmen. Hieronder een kleine selectie van plekken die het zeker waard zijn om te bezoeken!

1. Big Pine Key (blue water hole & refuge)

Op het eiland Big Pine Key vind je het National Key Deer Refuge Nature Center. Ze hebben verschillende wandel- en fietsroutes waarbij de kans groot is dat je de herten gaat zien. De beste kans heb je met zonsopkomst of -ondergang. Verder vind je er ook de Blue Water Hole. Dit zoet-water meertje trekt schildpadden en alligators aan.

2. Bahia Honda State Park

Bahia Honda State Park heeft twee prachtige stranden, Loggerhead beach en Calusa Beach. Het zijn enkele van de mooiste stranden van Florida! Aan de ene kant kijk je uit op de Oceaan en de andere op een oude spoorbrug. Beide stranden zullen niet teleurstellen. Vanaf de oude Railroad Bridge heb je uitzicht over het strand en het eiland, hieronder een foto welk ik heb gemaakt met mijn drone.

De oude Railroad Bridge - Bahia Honda State Park - The Keys
De oude Railroad Bridge – Bahia Honda State Park – The Keys

Je betaalt een klein entreebedrag om het park in te mogen. Je betaalt bijvoorbeeld 8 USD voor een auto met twee inzittenden. In het Park kan je ook kamperen. Zie verderop in de blog, bij waar te verblijven. Daar staat meer informatie over het hoe en wat.

Loggerhead Beach Bahi State Park | | De Florida Keys
Loggerhead Beach Bahi State Park | | De Florida Keys

3. Fort Zachary Taylor Historic State Park Beach

Nog een State Park met een prachtig strand, maar dat niet alleen… Fort Taylor is van voor de burgeroorlog en een nationaal historisch monument met de grootste voorraad burgeroorlog bewapening ter wereld. Loop door de rode bakstenen gangen van het Fort, langs kanonnen en kanon-poorten, en de geschiedenis wordt echt. Je betaalt bij de ingang een entree bedrag van 6 USD voor een auto met twee inzittenden.

4. Dry Tortugas National Park

Hoewel Dry Tortugas niet helemaal op de Keys ligt, namelijk nog 109 km ten westen van Key West, hoort deze bijzondere plek (en tevens één van de Nationale Parken van de VS), wat ons betreft toch in het lijstje. Op het eiland vind je Fort Jefferson en mede door zijn afgelegen ligging heeft het nationaal park een van de meest ongerepte koraalriffen van Noord-Amerika. Je kunt er komen middels de boot of watervliegtuig. Er zijn verschillende aanbieders van dag-tours in Key West.

Onze tip voor de leukste Miami reisgids
Reisgids | Hallo! Miami & de Keys
€ 19,95 incl. verzending

Met dit ‘knip-en-plakschrift’ ontdek je Miami, Miami Beach en de Florida Keys als een échte local! Ontdek Miami en de Florida Keys via vier inspirerende en toffe mini magazines.

Bomvol foto’s, tips, hotspots en informatie in een handige A6 reisgids. Het perfecte cadeau voor jezelf of om weg te geven!

Pluspunten:
 • Bomvol foto's
 • Talloze tips & hotspots
 • Via uitgever geen verzendkosten
Bestel bij uitgever Bestel bij bol.com
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Activiteiten

1. Dolfijnen spotten en Snorkelen

We raden je ten zeerste (!) aan om een dagdeel uit te trekken voor een snorkel- en dolfijnen tour in Key West! Er worden veel verschillende tours aangeboden. Wij kozen via deze pagina van GetYourGuide voor een dolfijnentour met een duurzaam karakter. Er was een ecoloog aan boord die veel kon vertellen over de dieren in de zee en ze hadden een volledig elektrische boot die dus zowel muisstil als goed voor het milieu is. Dat je geen diesel-geuren ruikt onderweg, helpt velen ook tegen zeeziekte en misselijkheid.

De stille, elektrische boot van Honest Eco Tours in Key West
De stille, elektrische boot van Honest Eco Tours in Key West


Dolfijnen spotten

De tour zelf is geweldig. Het is onbeschrijflijk wat voor ´n gevoel er door je heengaat als je dolfijnen in hun natuurlijke omgeving spot en zij ook nieuwsgierig zijn naar jou! We vielen stil op de boot en keken in alle rust een tijd lang naar de dieren om ons heen.

Dolfijnen spotten in Key West
Dolfijnen spotten in Key West

De dolfijnen spotten tour is overigens meer dan alleen een tour. De zee-bioloog aan boord is er om je te vertellen over het gedrag van de zee-dieren en om al je vragen te beantwoorden. Tijdens de trip voorzien ze je ook van heerlijk vers fruit en groente, biologisch en lokaal natuurlijk.

Toen we de dolfijnen naderden, waren ze rustig. De zee-bioloog vertelde ons dat de dieren aan het slapen waren. Dat doen ze door de helft van hun hersenen uit te schakelen, terwijl de andere helft een oogje in het zeil houdt. Enkele momenten later, waren ze wakker en cirkelden ze rond de boot. Je zag ze een kwartslag draaien tijdens het zwemmen om ons goed te kunnen zien. Ze waren net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hen!

Dolfijnen spotten in Key West
Dolfijnen spotten in Key West

Wereldreizigers.nl kiest bewust om dieren in gevangenschap niet te bezoeken danwel dierenentertainment niet te promoten. Het WWF vertelt over de situatie van dolfijnen die uit het wild zijn gehaald en gebruikt worden voor entertainment. Wij van wereldreizigers.nl willen je dan ook met klem adviseren om niet naar oceaanparken te gaan en met dolfijnen te zwemmen. Je kunt ze op zee spotten, op talloze plekken ter wereld. Zorg ervoor dat je een gids hebt die de dieren respecteert en voldoende afstand houdt. Een goede gids jaagt dieren niet op en lokt ze niet.

Snorkelen bij koraalrif

Na zeker een uur dolfijnen spotten, zijn we naar een koraalrif gevaren. Hier kregen we onze snorkel-uitrusting en gingen we te water. Tot onze verbazing zagen we direct pijlstaartroggen! Dat is niet gevaarlijk zolang je voldoende afstand bewaart en ze niet opjaagt. Toen we eenmaal gewend waren aan het water en nog eens goed keken, was het er bezaaid met roggen. Je moet goed kijken, want ze verstoppen zich graag in het zand op de bodem.

Eén van de vele pijlstaartroggen die we zagen tijdens het snorkelen. Ze verstoppen zich vaak in he zand | Key West
Een pijlstaartrog tijdens het snorkelen. Ze verstoppen zich vaak in he zand | Foto gemaakt met GoPro Hero 8 | Key West

Lees ook: Wat is de beste camera voor een wereldreis? En waarom dan?

Sommigen van ons hadden nog nooit gesnorkeld, maar met informatie en hulp van de bioloog voelden ze zich al snel als een vis in het water. Zo zwommen we van kleurrijk koraal, naar papegaaivissen, naar tarpoenvissen, zee-sterren en nog veel meer. Tijdens het snorkelen checkte onze zeebioloog of alles oké was, wees ons naar verschillende dieren, voorzag ons van informatie en beantwoorde onze vragen. Hoe tof is dat?! Je eigen zee-bioloog bij de hand.

Aanrader dus!2. Key West

Helemaal onderin de Keys vind je het welbekende plaatsje Key West. Bezoek overdag in Key West Old Town.

Mocht je het leuk vinden, er is een toeristen-treintje of trolley. Ze rijden je langs alle belangrijke plekken in Key West Old Town, terwijl ze je vertellen over de geschiedenis en de architectuur. Ze brengen je onder andere naar het Hemingway Home & Museum, het Shipwreck Museum en Sails to Rails Museum. De prijs is afhankelijk van welke tour bij welke aanbieder je kiest. Voor een dagtour betaal je voor een volwassenen tussen de 35 en 50 USD.

Koloniale huizen in Key West | De Florida Keys
Koloniale huizen in Key West | De Florida Keys

Rond zonsondergang is het tof om op Mallory Square te zijn. Elke avond wordt daar de zonsondergang gevierd met muzikanten, acrobaten, goochelaars en natuurlijk tentjes waar je wat lekkers te eten of te drinken kunt halen. Dat terwijl je op de achtergrond de prachtige zonsondergang kan zien.

Een andere goede keuze om van de zonsondergang te genieten is bij de kleurrijke Tiki-bar Sunset Pier. Er is hier een relaxte sfeer en niet te vergeten, ijskoude cocktails!

In de avond is het te doen op Duval Street, waar meerdere barretjes te vinden zijn. Er is elke avond veel live-muziek te vinden. Kies de bar die het beste bij jouw gezelschap past, of doe een kroegentocht! Onder de Amerikanen zijn een aantal barretjes erg bekend en populair. Het kan daarom gezellig druk zijn.

Sloppy Joe´s Bar | Key West
Sloppy Joe´s Bar | Key West
Whistle Bar | Key West
Whistle Bar | Key West

Voor alle leuke dingen om te doen in en rond Key West, bekijk je hier het aanbod.

3. Genieten van de zonsondergang

Hierboven zijn al enkele plekken in Key West benoemd waar je kan genieten van de zonsondergang. Mocht je echter weer op weg zijn naar het noorden, dan zijn er ook nog andere plekken op de Keys.

Sunset Grille & Raw Bar, de naam zegt het al, is er één van. Het is een sfeervol restaurant met heerlijk eten en een zwembad. Op zondag maken ze er helemaal een feest van met een pool- en beachparty.

Sunset Grille & Bar | The Keys
Sunset Grille & Bar | The Keys

Wat meer richting het vaste land, op het eiland Marathon vind je Island Fish Co en nog iets verderop, op het eiland Islamorada is Morada Bay Beach Café. Bij deze restaurants geniet je fijn van de zonsondergang én van heerlijk eten!

4. Vissen en kanoën

Ben je gek van vissen en varen? Dan zijn er ook genoeg plekken om dat te doen. Tijdens onze dag-tour bezochten we Robbie´s. Vanaf de pier zagen we Nurse sharks, tarpoen vissen en zeekoeien! Het is een plek waar je kan eten, souvernir-shoppen en veel verschillende activiteiten kan doen.

Manatees! Oftewel: zeekoeien | De Florida Keys
Manatees! Oftewel: zeekoeien | De Florida Keys

Als je iets meer tijd hebt kun je met gemak de dag besteden bij Robbies. Ze bieden veel verschillende boot- en vistours aan en je kunt een jet-ski of kano huren.

Souvenirs bij Robbie’s | De Florida Keys
Souvenirs bij Robbie’s | De Florida Keys

Waar te verblijven?

Kamperen

Op sommige van de State Parks kun je een campingplek vinden, zoals op Bahia Honda State Park en Curry Hammock State Park. Je zult echter wel tijdig (enkele weken van te voren) moeten reserveren, want de campings zijn populair!

Tip: Reserveren kan op de website van Florida State Parks.

Er zijn ook particuliere campings, met name in de buurt van Key West. Verwacht meer te betalen dan de gemiddelde prijs en verwacht dat je dicht op je buurman staat. Ook deze campings zijn populair, dus op tijd reserveren is aan te raden.

Hotels

Er zijn ontzettend veel hotels, motels en vakantiehuizen op de eilanden. Het is daardoor moeilijk om een suggestie te doen. Wat we wel weten is op welk eiland je moet zijn!

 • Ben je op zoek naar een rustige en romantische omgeving? Dan is Big Pine Key de plek voor jou.
 • Wil je als stel veel activiteiten gaan ondernemen? Dan is Key Largo de plek waar jij de beste accommodatie zult vinden.
 • Ben je op zoek naar een kleinschalig verblijf met een relaxte sfeer? Dan zul je deze zeker vinden op Key West, maar dat is niet voor de kleine portemonnee…
 • Ben je op pad met de kinderen? dan zijn Marathon en Islamorada de beste eilanden om te verblijven.
Een typische straat met prachtige koloniale huizen in Key West| Florida Keys
Een typische straat met prachtige koloniale huizen in Key West

Tip: benieuwd waar ik mee fotografeer tijdens het reizen? Zie voor meer informatie het display hieronder.

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is. Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf!

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 6.2K Video
 • 5 jaar garantie
Bekijk prijzen Onze review
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Conclusie

Een roadtrip maken over The Keys tot aan de punt in Key West is een opzettend populaire bezigheid en het is makkelijk te begrijpen waarom. De Florida Keys zijn een werkelijk uniek stukje Amerika. Niet alleen door de historie (want het was altijd een belangrijk, strategisch punt door de ligging), maar ook door de bizarre bruggen en wegen die de eilanden met elkaar verbinden. Hier rijden is al een ervaring op zichzelf.

Onze tip voor de leukste Miami reisgids
Reisgids | Hallo! Miami & de Keys
€ 19,95 incl. verzending

Met dit ‘knip-en-plakschrift’ ontdek je Miami, Miami Beach en de Florida Keys als een échte local! Ontdek Miami en de Florida Keys via vier inspirerende en toffe mini magazines.

Bomvol foto’s, tips, hotspots en informatie in een handige A6 reisgids. Het perfecte cadeau voor jezelf of om weg te geven!

Pluspunten:
 • Bomvol foto's
 • Talloze tips & hotspots
 • Via uitgever geen verzendkosten
Bestel bij uitgever Bestel bij bol.com
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Een roadtrip over The Keys tot aan Key West vanuit Miami is goed te doen. Wie vroeg vertrekt heeft een geweldige dag en tijd genoeg om op een aantal plekken te stoppen. Wie langer in Key West wil verblijven kan het uitgaansleven proeven van het eiland of een snorkel- of dolfijnen tour doen. Dat laatste is een unieke ervaring die je nooit meer zal vergeten.

Lees ook: Reisroute Oostkust Amerika – New York tot Key West | Tips
Lees ook: Reisgids Miami | Must sees, reistips en budget


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Malou Thomassen

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door verre reizen en andere culturen. Ik heb menig land gezien, maar ben zeker niet klaar! Op deze leeftijd (32) denk ik vaak na over hoe mijn leven verder in te richten. Als ik op reis ben, laat ik dat al snel los en kan ik optimaal genieten van het hier en nu!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
8 Shares
8 Shares
Copy link