Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Oostenrijk » Reizen met de camper (8) | Tips, bezienswaardigheden en activiteiten in Oostenrijk

Reizen met de camper (8) | Tips, bezienswaardigheden en activiteiten in Oostenrijk

Oostenrijk was onze eerste bestemming tijdens onze camperreis. We hebben in een maand tijd een groot deel van Oostenrijk gezien. In dit blog lees je informatie over een aantal steden, tips om in de natuur te bezoeken en een aantal andere toffe bezienswaardigheden. Daarnaast delen we een aantal tips voor camperplaatsen met jullie voor tijdens jouw camperreis door Oostenrijk!

Lees ook: Reizen met camper (1) | Onbepaalde tijd op reis: even voorstellen!
Lees ook: Reizen met camper (2) | Huis verkopen en zoeken naar camper
Lees ook: Reizen met camper (3) | Camper gekocht + features en upgrades
Lees ook: Reizen met camper (4) | Camperverzekering full-time wonen en reizen
Lees ook: Reizen met camper (5) | Laatste voorbereidingen en vertrek
Lees ook: Reizen met camper (6) | Ervaringen en tips voor camper reizigers
Lees ook: Reizen met camper (7) | Fit worden en blijven op reis

De steden die wij bezocht hebben

Wij vinden Oostenrijk een ontzettend mooi land. Steeds meer mensen kiezen Oostenrijk ook als bestemming voor hun camperreis. Wij houden van de mooie, typische groene landschappen met koeien die een bel om hun nek dragen. Straks nemen we jullie wat meer mee de natuur in, nu eerst wat informatie over een aantal steden. Een stad bezoeken en ontdekken vinden we zeker leuk om te doen, we houden alleen iets minder van de drukte die er over het algemeen is te vinden in een stad. Misschien omdat we zelf oorspronkelijk uit een dorp komen? De steden die we hebben bezocht in Oostenrijk zijn allemaal totaal verschillend, wat het erg leuk en afwisselend gemaakt heeft.

Wenen

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk. Het is een grote stad waar erg veel te zien is. Wenen was onze eerste bestemming tijdens deze camperreis. Een stedentrip Wenen is een aanrader, er is hier genoeg te zien om een aantal dagen te verblijven. Het is zeker een mooie stad, maar persoonlijk niet onze favoriet.

Tip: Wat wij altijd leuk vinden tijdens een stedentrip is gebruik maken van een Hop on – Hop off bus (hier te boeken). Wij hebben daar nu geen gebruik van gemaakt, maar deze bussen rijden er genoeg in Wenen. Leuk toch om de stad al rijdend te kunnen bekijken vanaf het dak van de bus?

Graz

Graz is een kleinschaligere stad, die wij erg mooi vonden. Wij waren er op een zondag en op dat moment waren de winkels gesloten (meestal in Oostenrijk op zondag). Hierdoor zal het ongetwijfeld minder druk zijn geweest. We hebben heerlijk door de straten geslenterd en alles rustig bekeken. Boven op een berg staat een klokkentoren, de ‘Grazer Uhrturm’.
Dit is een aanrader! Je kan naar boven wandelen of tegen betaling gebruik maken van een lift. Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over de stad. Wil je echt de klokkentoren van binnen bekijken, dan kan dit tegen een kleine betaling.  

De klokkentoren de ‘Grazer Uhrturm’
De klokkentoren de ‘Grazer Uhrturm’

Salzburg

Salzburg vonden wij erg verrassend, wat een leuke stad! Ook in Salzburg kan je je prima meerdere dagen vermaken. Een aantal tips voor in Salzburg: ‘Festung Hohensalzburg’ bezoeken, vanaf hier heb je ook meteen een prachtig uitzicht over de stad en kan je mooie foto’s maken. Je kan naar ‘Mozarts Geburtshaus’, de naam zegt het al, Mozart is in de stad geboren. Vergeet ook een bezoekje aan de Salzburger Dom niet. En voor de mensen die van versieringen houden voor Pasen en Kerst kunnen de winkel ‘Christmas In Salzburg’ bezoeken. Een winkel vol met o.a. kerstballen en handgeschilderde echte paaseieren! (Helaas zijn foto’s maken in de winkel niet toegestaan).

Extra tip: Een absolute aanrader om de camper te parkeren en te overnachten in Salzburg is te vinden via Park4Night ID: #69353. Services zijn aanwezig, uiterst vriendelijke eigenaren die hun best doen om een plekje voor je te zoeken en je betaald iets minder per nacht als je geen stroom gebruikt. De bushalte naar de stad is voor de deur van de camperplaats en een ticket kan in de bus gekocht worden.

De winkel 'Christmas in Salzburg'
De winkel ‘Christmas in Salzburg’

Opmerking: Let tijdens een camperreis altijd goed op of je in een stad wel mag rijden! Vaak zijn er beperkingen en/of milieu zones. In sommige landen heb je een vignet nodig, in Oostenrijk is dit het geval. Veel informatie is te vinden via de ANWB, waar je ook een vignet kunt kopen.

Innsbruck

Innsbruck vonden we erg gezellig. Om te beginnen zijn de gekleurde huisjes aan het water een must voor de ogen! Hiernaast waren er ontzettend veel gezellige restaurantjes, terrasjes en barretjes die ook allemaal druk bezocht werden. De architectuur in Innsbruck vonden we erg mooi. Naast de leuke gekleurde huisjes kan je ook op zoek naar het huis met het ‘Gouden Dak’. Dit is de meest bekende en gefotografeerde ‘attractie’ van Innsbruck. Op het moment dat wij aan elkaar vroegen waar het ‘Gouden Dak’ zou zijn en we op dat moment naar boven keken, bleken we er precies onder te staan!

De gekleurde huisjes in Innsbruck
De gekleurde huisjes in Innsbruck

Kampeer tip Innsbruck: camping Judenstein, te vinden via Park4Night via ID: #51008. Het is een wat verouderde, simpele en relatief kleine camping, maar wel met services en alles was schoon. Het personeel was erg vriendelijk en behulpzaam. Wij kregen bij twee nachten de bus tickets gratis om Innsbruck te bezoeken. De busverbinding is goed geregeld van en naar de camping!

Hallstatt

Het is geen stad, maar een dorp, maar dit is een plek die je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Oostenrijk! Hallstatt is echt een idyllisch plekje. Het is er (enorm) toeristisch en daarom zouden we je willen adviseren op tijd in de ochtend heen te gaan om alles rustig te kunnen bekijken. Als je van fotografie houdt, neem dan ook zeker je camera mee! Als je een drone hebt kan je die thuis laten, want die mag je niet gebruiken.

De politie was aanwezig op het moment dat wij in Hallstatt waren en er hingen verbodsborden met de bedragen van de boetes, zonde van je geld.. Hallstatt staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat vinden wij absoluut terecht! Wist je dat ze in China en replica gebouwd hebben van Hallstatt?

Het bekende uitzicht op Hallstatt
Het bekende uitzicht op Hallstatt

Prachtige natuur

Als je van de natuur en hiken houdt, zit je goed in Oostenrijk. Er zijn ontzettend veel hikes te vinden. Er staan veel wandelingen aangegeven middels bordjes, maar je kan ook routes naar keuze uitzoeken in apps zoals: Wikiloc, Alltrails en Komoot.

Grüner See

Een ongelooflijk mooie plek in Oostenrijk. De naam zegt het al, het water is groen en dat is het ook echt. Op het moment dat wij er waren was er alleen niet zoveel water als de foto’s op het internet laten zien. Ondanks dat was het er evengoed prachtig, het groene water, de bomen eromheen en de bergen op de achtergrond, een plaatje toch?

Stefan en Laura bij De Grüner See
Stefan en Laura bij De Grüner See

Rondom de Grüner See is er genoeg plek om heerlijk te kunnen wandelen. Routes worden aan gegeven op borden.

Tip: parkeren (ook voor campers) kan op de parkeerplaats voor je het wandel gebied betreedt. Het is betaald parkeren. Overnachten is er helaas niet toegestaan.

Krimml watervallen

Misschien heb je er wel eens van gehoord? De Krimml watervallen zijn 380 meter hoog en liggen in het National Park ‘Hohe Tauern’, vlakbij het dorp Krimml. De wandeling omhoog bestaat uit verschillende verdiepingen. Het kan er druk worden (en warm zijn in de zomermaanden), dus we zouden je willen aanraden op tijd het park in te gaan.

Krimml watervallen
Krimml watervallen

Het park gaat om 9.00 uur open. Let op, het park is niet het hele jaar geopend. Let op: alleen contant betalen! Toegang tot het park/de Krimml watervallen was in augustus €5,- p.p.

Tip: Er zijn voldoende parkeerplaatsen (P1 t/m P4) aanwezig waar het betaald parkeren betreft. Op een aantal van deze parkeerplaatsen mag je overnachten met de camper (vraag het even na bij de parkeerwachter).

De weg die wij gereden hebben om bij de Krimml watervallen te komen was een tolweg. Voor de meest recente informatie, neem een kijkje op: https://www.wasserwelten-krimml.at/wk/de/index

Een perfecte activiteit om toe te voegen aan je camperreis!

Uitzichtpunt bij de Krimml watervallen
Uitzichtpunt bij de Krimml watervallen

Sportieve activiteiten en wandelingen

Olpererhütte – Schlegeis Stausee

Een mogelijkheid om te wandelen is bij de Schlegeis Stausee. Wil je écht een toffe hike maken, loop dan naar boven naar de Olpererhütte (2389 m). Het is een beste klim naar boven over voornamelijk stenen en keien, maar het is er adembenemend mooi! Je loopt door prachtig landschap naar boven en kunt geregeld een geit met een bel om z’n nek tegenkomen. De route omhoog lopen duurt zo’n 1,5 a 2 uur. Neem voldoende water mee, alleen bovenaan is een berghut! Eenmaal boven arriveer je bij de hangbrug met een prachtig uitzicht, wat wel een fotomomentje waard is. Dit was echt onze mooiste hike in Oostenrijk!  

De hangbrug bij de Ölpererhutte

Tip: De weg vanuit Mayrhofen naar de Schlegeis Stausee betreft een tolweg. Op het eerste deel van de weg zijn campers nog wel toegestaan, maar later niet meer. Een plek die wij bekeken hebben voor campers, maar zelf geen gebruik van gemaakt hebben is te vinden op Park4night via ID: #57798. Vervolgens kan je met de bus verder reizen.

Het prachtige landschap in Oostenrijk rondom de Ölpererhutte

Lees ook onze vorige blog over fit blijven tijdens je camperreis: Reizen met camper (7) | Fit worden en blijven op reis

Sigmund Thun Klamm

Deze kloof is te vinden in Kaprun. Er zijn voldoende (gratis) parkeerplaatsen in de buurt.
De toegang tot de kloof is €6,50,- p.p. Het is er niet erg groot, met een half uurtje kan je er doorheen zijn, maar het is er wel erg mooi. Via trappen wordt je door de mooie kloof geleid. Er zijn meerdere ‘viewpoints’ waar je foto’s kan maken. Je zou het bezoekje aan de kloof kunnen combineren met een wandeling in het gebied eromheen.

Sigmund Thun Klamm, Oostenrijk
Sigmund Thun Klamm, Oostenrijk

Eisriesenwelt – een koude activiteit

Eisriesenwelt is de langste ijsgrot in de wereld (42 km), waarvan je de eerste kilometer kunt bekijken. Parkeren kan op een van de parkeerplaatsen van Eisriesenwelt. In het gebied mag je niet overal staan met de camper.

Tip: loop even naar binnen en vraag aan het personeel na waar je mag parkeren. Wij werden vriendelijk geholpen en het personeel werd onderling op de hoogte gebracht dat wij een parkeerplaats toegewezen hadden gekregen, zodat de camper niet weggeslepen zou worden!

Het uitzicht voor je de ijsgrot Eisriesenwelt betreedt
Het uitzicht voor je de ijsgrot Eisriesenwelt betreedt

Zorg wel dat je goed ter been bent als je Eisriesenwelt een bezoekje gaat brengen. Dit is belangrijk voor de wandeling er naartoe en ook in de grot zelf. Kleed je warm aan, want het is rond het vriespunt in de grot! Je gaat de grot in met een groep samen met een gids, de talen die gesproken worden zijn Engels en Duits. In principe mogen er binnen in de grot geen foto’s worden gemaakt omdat je moet oppassen waar je loopt en ze niet willen dat je de groep ophoudt.

Tip: ga er vroeg heen, als (een van de) eerste groep(en), dan heb je de meeste kans om wel foto’s te mogen maken en zijn de groepen kleiner dan later op de dag als het drukker is.

Nog een tip: boek je tickets online via: https://www.eisriesenwelt.at/de/tickets. De tickets online zijn een aantal euro goedkoper dan aan de kassa bij Eisriesenwelt. Je kan tickets kopen inclusief toegang tot de kabelbaan richting de grot. Als je liever gaat lopen kan dit ook, wij hebben hier geen ervaring mee omdat we de kabelbaan hebben genomen. Gezien de bordjes die wij onderweg tegenkwam en weinig wandelaars zal het wellicht een pittige klim zijn?

De Grossglockner Hochalpenstrasse rijden

Als laatste een hele vette tip! De Grossglockner Hochalpenstrasse route rijden, ja ook met de camper! We hebben het gered en wat is het een ongelooflijk mooie route. De toegang tot de Grossglockner Hochalpenstrasse is betaald. De prijs is afhankelijk van het voertuig waar je in rijdt. Je kan er ook voor kiezen om een ticket te kopen die meerdere dagen geldig is.

De Grossglockner Hochalpenstrasse tijdens onze camperreis
De Grossglockner Hochalpenstrasse tijdens onze camperreis

Er is tijdens de gehele Grossglockner Hochalpenstrasse genoeg te zien. Je kan mooie wandelingen maken, er zijn uitzichtpunten, picknicktafels om een kop koffie te drinken, restaurants etc. Bij de ingang krijg je een plattegrond mee. Aan het einde van de route hebben we de Grossglockner gezien, best indrukwekkend hoor om dat eens in het echt te bewonderen. We hadden geluk want we hebben zelfs de top kunnen zien, vanaf een afstandje natuurlijk!

De Pasterze is een gletsjer die ernaast ligt. Helaas neemt elk jaar de lengte van de gletser af. Onze ouders zijn hier een jaar of twintig geleden geweest en de gletsjer is inmiddels echt een stuk korter. Wij hebben vanaf boven een mooie wandeling naar beneden gemaakt. Je kan ook gebruik maken van een gondel om naar beneden en boven te komen, tegen betaling.

Laura bij de Pasterze
Laura bij de Pasterze

Met de camper parkeren was voor ons nergens een probleem. Er is voldoende parkeergelegenheid en soms zijn er speciale plaatsen voor campers.

Tip: Wij hebben de nacht voor we de Grossglockner Hochalpenstrasse gingen rijden overnacht op een parkeerplaats (gratis) voor de toegangspoorten. Deze plaats is te vinden via Park4night met ID: #57200.

Conclusie

Wij vonden het fantastisch om een maand lang tijd door te brengen in Oostenrijk! Naast bovenstaande is er natuurlijk nog veel meer te doen in het prachtige land. Als je zelf naar Oostenrijk gaat (tijdens jouw camperreis), geniet van al het moois wat Oostenrijk te bieden heeft. En mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust in de reacties!

Lees ook: Reizen met camper (1) | Onbepaalde tijd op reis: even voorstellen!
Lees ook: Reizen met camper (2) | Huis verkopen en zoeken naar camper
Lees ook: Reizen met camper (3) | Camper gekocht + features en upgrades
Lees ook: Reizen met camper (4) | Camperverzekering full-time wonen en reizen
Lees ook: Reizen met camper (5) | Laatste voorbereidingen en vertrek
Lees ook: Reizen met camper (6) | Ervaringen en tips voor camper reizigers
Lees ook: Reizen met camper (7) | Fit worden en blijven op reis

Avatar foto

Reizendoenwesamen

Hi! Wij zijn Stefan (29) en Laura (28) en al ruim 12 jaar een stel, echte jeugdliefdes dus! We hebben ons huis verkocht, hebben (deels) ontslag genomen van ons werk en zijn voor onbepaalde tijd op reis met onze camper. Ben je nieuwsgierig naar ons avontuur? Neem hier dan regelmatig een kijkje, tot snel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
9 Shares
9 Shares
Copy link