Wereldreizigers.nl
Vervoer 1 | reisinformatie colombia | Wereldreizigers.nl

Reisinformatie Colombia – Alles wat je van tevoren moet weten

Colombia is een land met een verhaal. Het heeft een bijzondere geschiedenis en veel mensen kennen het land van de verhalen over drugs, kartels, de farc en Pablo Escobar. En ja, dit is helaas ook een deel van de geschiedenis van het land maar het is zoveel meer dan dat! Het heeft zo ontzettend veel te bieden, prachtige stranden, nationale parken, jungle, koloniale plaatsjes en wereldsteden. In dit artikel vertel ik je alles dat je moet weten voor je op reis gaat naar prachtig Colombia!

Lees ook: Rondreis door het kleurrijke Colombia | Zo veel meer dan Pablo Escobar

Informatie over Colombia

In het Noord Westen van Zuid-Amerika vind je Colombia, een waanzinnig land met zo’n 50 miljoen inwoners. De hoofdstad van het land is Bogota dat op 2600m hoogte ligt in het Andesgebergte. Het land heeft een oppervlakte van 1.141.748 vierkante meter en is daarmee maar liefst 30x groter dan Nederland. Tot het jaar 1810 was Colombia een kolonie van Spanje, na 1810 is het land onafhankelijk verklaard. Echter nam Spanje hier geen genoegen mee en heroverden de Spaanse troepen het land. Vanaf het jaar 1819 is er sprake van echte onafhankelijkheid onder de eerste president van Colombia Simón Bolívar. De officiële taal van het land is Spaans. Het is dan ook zeker handig om een woordje Spaans te spreken aangezien de meeste Colombianen geen Engels spreken. Mocht je nu geen Spaans spreken laat je dan zeker niet tegenhouden, met handen & voeten en een aantal vertaalapps zoals Google translate kom je al een heel eind! De munteenheid is de Colombiaanse Peso. Waarbij €1,- gelijk staat aan zo’n 4400 COP.

Lees ook: 20 Must Sees in Zuid-Amerika | Voer voor je Bucketlist ✔️

Colombia
Colombia

Beste reistijd voor Colombia

Colombia ligt bijna op de evenaar en heeft daardoor een vrij constant klimaat. Wel heeft het land te maken met hoogteverschillen waardoor het op sommige plekken koeler kan zijn dan op andere plekken. Zo is de gemiddelde temperatuur in het land rond de 25 graden Celsius. Maar is het in Bogotá dat op 2600m hoogte ligt een stuk frisser met een gemiddelde temperatuur van zo’n 15/20 graden Celsius. Om de beste reistijd te bepalen kijken we naar de verschillende seizoenen; het droge seizoen & het regenseizoen. Het regenseizoen in Colombia loopt van April t/m Juni en Oktober & November. De beste reistijd is dus van December t/m Maart of van Juli t/m September. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je in het regenseizoen niet naar Colombia kunt reizen. Zoals gezegd heeft Colombia een gemiddelde temperatuur van zo’n 25 graden Celsius. Je moet alleen genoegen nemen met wat meer regen.

Beste reistijd Colombia
Beste reistijd Colombia

De maanden December & Januari zijn drukke maanden in Colombia omdat de Colombianen dan vakantie hebben. De maanden Juli & Augustus zijn druk omdat dan veel buitenlandse toeristen naar Colombia reizen. Wil jij dus graag reizen in het droge seizoen maar geen massa toerisme? Kies dan voor de maanden Februari, Maart of September.

Beste Reistijd 2 1 | reisinformatie colombia | Wereldreizigers.nl
Beste reistijd Colombia

Visum

Om Colombia te kunnen bezoeken heb je géén visum nodig. Bij aankomst in Colombia ontvang je een toestemmingsbewijs waarmee je 90 dagen in het land mag verblijven. Hiervoor heb je wel een geldig paspoort nodig, minimaal 1 lege visum pagina en een uitreisticket. Wil jij langer dan 90 dagen in Colombia verblijven? Dan kun je je visum laten verlengen met nog eens 90 dagen. Dit kun je doen bij de lokale immigratie kantoren in o.a. Bogotá of Medellin. Of je kunt dit online aanvragen via de officiële website. De kosten hiervoor bedragen zo’n €20,-. Je kunt op een toeristenvisum dus maximaal 180 dagen verblijven in Colombia.

Wat wel van belang is, is dat je kunt aantonen dat je binnen de 90 of 180 dagen het land weer zal verlaten. Dit kun je aantonen door middel van een vliegticket, busticket of bootticket. Heb jij nu alleen een enkeltje geboekt en weet je verder nog niet hoe of wat? Dan kun je bijvoorbeeld een goedkoop bus ticket boeken dat aantoont dat je het land verlaat om verdere problemen te voorkomen. Je kunt het er natuurlijk ook op gokken, in de praktijk wordt er bijna nooit gevraagd naar een uitreisticket maar dat is natuurlijk up to you, het blijft altijd op eigen risico!

Vaccinaties

Op dit moment zijn er geen verplichte vaccinaties voor een bezoek aan Colombia. Echter worden er wel een aantal vaccinaties geadviseerd. Dit zijn de vaccinaties DTP, Hepatitis A en afhankelijk van waar  je vandaan komt.

Vaccinaties voor Colombia
Vaccinaties voor Colombia

Gele Koorts is nodig als je vanuit een risico land naar Colombia reist zoals Brazilië, Angola, Congo & Oeganda. Wanneer je van plan bent langer dan 90 dagen in het land te verblijven worden er nog extra vaccinaties aanbevolen zoals Rabiës & Hepatitis B. Laat je wat betreft vaccinaties altijd adviseren door Vaccinaties Op Reis of de GGD. Zij zullen ook alle vaccinaties registeren in je vaccinatiepaspoort dat je weer mee moet nemen op reis.

TIP: Begin op tijd met het plannen van je vaccinaties, voor sommige vaccinaties heb je meerdere spuiten nodig met een aantal weken ertussen. Wacht niet tot het laatste moment.

Wereldreizigers.nl

Veiligheid

Een belangrijk puntje! Colombia heeft in het verleden namelijk niet de beste reputatie opgebouwd. Echter is het land de afgelopen jaren ontzettend populair geworden en komen steeds meer toeristen dit waanzinnige land ontdekken. De reputatie van onveiligheid, drugs en geweld zijn dan in mijn ogen ook zeer onterecht. De Colombianen zijn ontzettend gastvrij, vriendelijk & behulpzaam. Wat mij betreft kun je dus prima reizen in Colombia zonder aldoor over je schouder te hoeven kijken. Natuurlijk is het belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken, net zoals je dat hier in Nederland ook doet. Een aantal tips die je kunnen helpen zijn:

Veiligheid 1 | reisinformatie colombia | Wereldreizigers.nl
Veiligheid in Colombia
  • Leer een woordje Spaans, zo kun je altijd hulp vragen of begrijp je wat mensen van je willen.
  • Reis ’s avonds met de taxi, liever niet met het openbaar vervoer.
  • Laat je waardevolle spullen niet zomaar in je kamer slingeren, gebruik altijd een kluisje.
  • Vraag in je accommodatie of er plekken zijn die je beter kunt vermijden, locals know best!
  • Ga niet alleen over straat in het donker.
Veiligheid in Colombia
Veiligheid in Colombia

Lees ook: Kleurrijk Colombia | De 5 mooiste steden

Reis je alleen en ga je op pad? Meld dan bij de receptie van je accommodatie waar je naartoe gaat dit is altijd een fijne back up dat iemand weet waar je uithangt.

Ook voor solo (vrouwelijke) reizigers denk ik dat Colombia een veilig land is om te reizen. Zolang je je gezonde verstand gebruikt en bovenstaande tips gebruikt kun je op een veilige manier door het land reizen.

Vervoer

Er zijn verschillende vervoersmogelijkheden waar je gebruik van kunt maken tijdens je rondreis door Colombia. We beginnen met de meest gebruikte optie: de bus. Met de bus kun je je gemakkelijk bewegen in het land, je hebt bussen voor lange afstanden & je hebt bussen voor korte afstanden. De bus werkt eigenlijk als een soort taxi. Er zijn vooral in de kleinere plaatsen vaak niet echt bushaltes. Je steekt dan gewoon je hand op als er een bus voorbij komt, stapt in en vraagt de bus om te stoppen bij je eindpunt. Super handig en dit kost maar een paar euro. Voor de lange afstanden werkt dit natuurlijk iets anders. De bussen vertrekken dan van grote busstations en je koopt een kaartje voor een bepaald traject. Twijfel jij hoe je het beste van de ene plek naar de andere plek kunt reizen? Gebruik dan de app Rome2Rio. Zij laten je alle mogelijkheden zien mét de kosten erbij.

Vervoer in Colombia
Vervoer in Colombia

Voor de langere afstanden kun je gebruik maken van het vliegtuig. Binnenlandse vluchten in Colombia zijn erg goedkoop. Soms net zo goedkoop als een bus ticket. Voor een paar tientjes heb je al een binnenlandse vlucht te pakken. De budget vliegmaatschappij om mee te vliegen in Colombia is Viva Air. Super basic maar wel voordelige prijzen. Je kunt de tickets vaak tot op het laatste moment nog boeken. (ligt natuurlijk ook een beetje aan het seizoen waarin je reist, in het hoogseizoen kun je misschien beter iets verder vooruit boeken).

De stad Medellin beschikt als enige stad in het land over een metro netwerk. Super handig & betrouwbaar. Je kunt op het station een eenmalige metrokaart kopen of een kaart waar je geld op kunt zetten. Vervolgens check je in en uit bij je aankomst en vertrekstation. Dit werkt dus eigenlijk een beetje hetzelfde als een OV chip kaart hier in Nederland. Met de metrokaart kun je ook gebruik maken van de kabelbaan in de stad. Een enkel ritje met de metro of kabelbaan kost 2300 COP ofwel zo’n €0,50 cent. De eenmalige metrokaart kun je op elk station kopen, de opwaardeerkaart kun je kopen op de grote metrostations; San Antonio, Niquía, San Javier & Itagüí. De Metro is een veilig vervoersmiddel maar let wel op je spullen. Draag je tas op je buik zodat je deze goed in de gaten kunt houden.

Last but not least, de taxi. In Colombia is Uber illegaal. Er rijden wel Ubers rond maar als je aangehouden wordt heb je dus wel een probleem. Ik zou het dus niet aanraden om gebruik te maken van Uber tijdens je reis in Colombia Wel hebben ze een andere app waar je in Colombia gebruik van kunt maken; Cabify. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een Uber, alleen zijn dit officiële taxi’s en geen ‘gewone’ mensen in hun eigen auto. Je download de app, vult je betaalgegevens in en je kunt een taxi bestellen. Hierin kun je nog kiezen voor een goedkopere optie of een luxere optie. Wat het verschil nou precies is tussen de twee heb ik helaas niet echt kunnen ontdekken, beide prima dus!

Budget

In Colombia betaal je met de Colombiaanse Peso. Op dit moment staat 1 euro gelijk aan zo’n 4400 COP. Colombia is een van de goedkoopste landen om te reizen in Zuid Amerika. Om een budget te bepalen kun je je reis onderverdelen in een aantal categorieën:

Budget in Colombia
Budget in Colombia

Accommodatie

Laten we voorop stellen dat je het natuurlijk zo gek kan maken als je wil. Ben jij een echte backpacker die alleen maar in slaapzalen verblijft? Neem jij liever een privé kamer of kies jij voor pure luxe. Voor een bed in een slaapzaal betaal je gemiddeld zo’n €10,-. Voor een privé kamer in een hostel kun je rond de €30,- rekenen en voor zo’n €50,- per nacht heb je een luxe accommodatie. Hou er overigens wel rekening mee dat het ook per bestemming verschilt. Zo kun je op de ene plek wat besparen en ben je op de andere plek iets duurder uit.

Vervoer

Het vervoer in Colombia is goedkoop. Zo goedkoop dat het zelfs voor langere afstanden soms net zo goedkoop is om te vliegen als de bus te nemen. De lokale bussen kosten voor een paar uur een paar euro. Super goedkoop dus! Dit zijn wel vaak bussen zonder airco en absoluut niet geschikt voor de lange Nederlanders onder ons maar voor niet te verre afstanden prima te doen. De bussen voor lange afstanden zijn grote tour bussen. Airco, luxe stoelen, en vaak een tv. Voor een rit van zo’n 8u betaal je rond de €25,- p.p. Wanneer je dezelfde route bij Viva Air boekt kun je met geluk voor dezelfde prijs ook een vliegticket scoren. Prijzen voor binnenlandse vluchten liggen meestal tussen de €25 – €50,- per ticket. de keuze is aan jou! Voor een retourvlucht van Nederland naar Colombia kun je tellen op zo’n €500,- per persoon.

Eten & drinken

Zelf koken, lokaal uiteten of (luxere) internationale restaurants. 3 opties, 3 verschillende prijsklasse. Als je het echt low budget wil houden en gaat koken kun je voor een paar euro ingrediënten scoren in de supermarkt en een maaltje koken. In de lokale restaurantjes scoor je een hoofdgerecht voor nog geen €10,- en in de luxere restaurants kun je tellen op zo’n €15/€20,- voor een hoofdgerecht. Een biertje scoor je voor nog geen euro en ook frisdrank kun je kopen voor dezelfde prijs. Eten hoeft dus echt niet duur te zijn tijdens je reis in Colombia!

Excursies

Vaak de grootste kostenpost tijdens het reizen, alle tours die je kunt boeken. Maar in Colombia valt het reuze mee wat betreft tours. Check in de grote steden zoals Bogotá, Medellin en Colombia ook zeker even de free tours. Deze zijn vaak ontzettend leuk en ‘gratis’. Gratis wil zeggen je mag aan het einde een bijdrage geven wat jij de tour waard vond. Daarnaast kost de toegang tot nationale parken zoals Tyrona, watervallen, koffietours e.d. meestal rond de €10 / €15,- per persoon. Een tour die wel echt in de kosten loopt is The Lost City Trek. Als je deze op je lijstje hebt staan kun je wel tellen op zo’n €300,- per persoon. Over het algemeen kun je in Colombia ontzettend veel leuke dingen gratis of voor een kleine prijs ondernemen!

Hoogtepunten

Na al deze informatie in je op genomen te hebben is het natuurlijk ook tijd voor de voorbereiding! Voorpret is toch minstens zo belangrijk als de reis zelf. Hieronder deel ik 3 plekken die je wat mij betreft niet mag overslaan tijdens een rondreis door Colombia!

Lees ook: La Guajira | 13 redenen om deze Caribische kustwoestijn te bezoeken

Valle de Cocora – Salento

Vanuit Salento kun je Valle de Cocora bezoeken. Wat een bijzondere plek is dit zeg! Het is een Vallei waarin je de hoogste palmbomen ter wereld kunt vinden, de palmbomen kunnen tot wel 60m hoog worden. Waanzinnig toch? Vanuit het centrale plein in Salento vertrekken er dagelijks jeeps die je

naar het beginpunt van de hike brengen. Dit kost je ongeveer €1,- per persoon, enkele reis. Vervolgens kun je kiezen tussen de lange of de korte wandelroute. De lange wandelroute duurt zo’n 6u en de korte wandelroute zo’n 2u. Ik adviseer je om de lange route te nemen. Hierbij wandel je eerst door prachtige velden met waanzinnige uitzichten, vervolgens wandel je een stuk door het bos met rivieren en watervallen om uiteindelijk bij het beste gedeelte uit te komen, de vallei met de palmbomen. Na de wandeling staan er altijd weer jeeps klaar om je mee terug te nemen naar Salento. Zorg dat je voldoende te eten & drinken bij je hebt want tijdens de wandeling kom je maar 1 restaurantje tegen. Zorg ook voor wat geld want je moet bij de lange route een kleine entrance fee betalen omdat het privé terrein is.

Cascadas de Marinka – Minca

Minca is een heerlijk plaatsje midden in de Jungle. Je bereikt Minca vanuit Santa Marta met de bus of taxi in zo’n 45 minuten. Vroeger was het in handen van de Farc, tegenwoordig een populaire plek in de jungle. Je kunt hier hiken, vogels spotten en relaxen maar het staat vooral bekend om zijn vele watervallen. Met als hoogtepunt Cascadas de Marinka. Deze waterval bestaat eigenlijk uit 2 watervallen een hoger gelegen waterval & een lager gelegen waterval. Een heerlijke plek om een aantal uurtjes door te brengen. Je vindt hier ook een restaurant waar je heerlijk kunt relaxen in de grote hangmatten. Je betaald een klein toegangstarief van een paar euro p.p. om de watervallen te kunnen bezoeken maar dit is het zeker waard! wil jij meer lezen over Minca en wat er te doen is? Check dan even deze uitgebreide blog over Minca.

Kleurrijk Cartagena

De stad Cartagena is al meerdere keren uitgeroepen als de mooiste stad van Colombia en wat mij betreft helemaal terecht! Struin door de heerlijke kleurrijke straatjes of ga lekker shoppen in een van de vele boetiekjes die je hier kunt vinden. Het is overigens wel snikheet in de stad dus het is ook zeker een aanrader om een uitstapje te maken naar een van de vele stranden die je in de buurt kunt vinden. Hiervoor moet je echter wel een tour boeken want een eigen strand heeft de stad helaas niet.

Cartanega, Colombia
Cartanega, Colombia

Ben jij benieuwd naar meer van mijn reiservaringen? Dan kun je mij volgen via mijn website www.travelaway.nl of je kunt me vinden op Instagram via @travelaway.nl. Ik zie je graag daar!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
17 Shares
17 Shares
Copy link