Wereldreizigers.nl
De Baobab allee nabij Morondava
Home » Afrika » Madagaskar » Madagaskar op de scooter | Deel 1 | Antananarivo (Tana) – inleiding

Madagaskar op de scooter | Deel 1 | Antananarivo (Tana) – inleiding

Wie haalt het in zijn hoofd om een tweedehands scooter in de hoofdstad van Madagaskar te kopen? Om daarop ruim 4.000 km over dit enorme eiland te reizen? Niemand voor mij was ooit op dit idee gekomen. Ik deed het gewoon en ontdekte het echte Madagaskar. Reis met me mee naar het Rode Eiland en maak kennis met de baobabs, lemuren, kameleons, hagelwitte stranden en bovenal de gastvrij Malagasy: TONGA SOA.

Lees ook:

Voor mijn geen urenlange ritten opgevouwen in een minibus

Vanuit mijn guesthouse in het centrum krijg ik de rillingen als ik zie hoe de minibusjes worden volgepropt en in een lange file de stad uitrijden. Na een dag in de hoofdstad van Madagaskar is me het al duidelijk. Ik zie mezelf geen 24 uur zitten in zo’n busje als ik naar het zuiden wil.

De overvolle taxi-brousse oftewel minibus op Madagaskar
De overvolle taxi-brousse oftewel minibus op Madagaskar

Om het hele eiland op m’n gemak te kunnen zien, is er maar één manier: een scooter kopen. Op de tweede dag wandel ik naar de straat met een paar winkels die tweedehands scooters verkopen. Heel lang hoef ik niet te onderhandelen. Er is namelijk weinig keuze. De enige scooter die hier verkocht wordt, is de Yamaha Jogpro. Officieel 49cc, maar om de vele bergen te kunnen bestijgen zijn ze eigenlijk 90cc.

De Yamaha Jogpro wrdt rijklaar gemaakt in Tana
De Yamaha Jogpro wrdt rijklaar gemaakt in Tana

Een aansprakelijkheidsverzekering voor de scooter afsluiten

Voor een slordige 1,2 miljoen Ariary (circa 300 euro) ben ik de gelukkige eigenaar van een prima scooter. De verkoper regelt de formaliteiten. Het enige dat ik zelf moet doen, is een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Lees ook: Oost-Afrika op de scooter | Deel 1 | Van Kampala naar Bugala Island (180 km)

Even een verzekering afsluiten bij Allianz in Antananarivo
Even een verzekering afsluiten bij Allianz in Antananarivo

Het kantoor van de verzekeringsmaatschappij Allianz is gelukkig in het centrum. In een paar minuten ben ik er. Ik parkeer mijn scooter en ga in een lange, lange rij staan. ‘Vaza,’ hoor ik dan. Vaza is het woord voor ‘buitenlander’ in het Malagasy. Een man met stropdas dirigeert me langs de rij naar een bureau. ‘Neem plaats. Mijn collega komt zo bij je.’

Aan papierwerk is er echt geen gebrek bij de firma Allianz. 30 vragen hier en 40 vragen daar. Zes keer een handtekening en voilà. Jawel, voor een slordige tien euro heb ik een aansprakelijkheidsverzekering voor mijn scooter. Geen idee waar het goed voor is. ‘Als de politie je aanhoudt, dan vragen ze er vaak naar,’ vertelt de medewerkster. ‘En als je het bewijs niet hebt, dan moet je ze een cadeau betalen. Zo zijn ze nou eenmaal.’ ‘Wat is een cadeau?’ vraag ik. ‘Dat is bijvoorbeeld een briefje van 1.000 Ariary.’ ‘Oh smeergeld dus.’

Aansprakelijkheidsverzekering voor de scooter van Allianz Madagaskar
Aansprakelijkheidsverzekering voor de scooter van Allianz Madagaskar

Met het verzekeringsbewijs van Allianz keer ik terug naar de scooterhandel. Daar krijg ik een geplastificeerde kaart mee als eigendomsbewijs. We spreken af dat ik vanmiddag een rondje door Antananarivo ga rijden en dan morgenochtend terugkom om eventuele gebreken te verhelpen.

Een lunch in Antananarivo met uitzicht

Eerst rijd ik op m’n gemak terug naar mijn guesthouse om daar een duik te nemen in het zwembad. De receptioniste is zichtbaar onder de indruk als ik haar mijn nieuwe aanwinst laat zien. Ze snapt echter niet dat ik op een scooter door heel Madagaskar wil gaan reizen. Overigens begrijpt niemand dat in mijn guesthouse.

Uitzicht vanaf het terras van mijn guesthouse in Antananarivo
Uitzicht vanaf het terras van mijn guesthouse in Antananarivo

Voor de lunch wijk ik uit naar een restaurant aan de overkant van mijn guesthouse. Het menu staat er met krijt op een bord geschreven. Als hoofdgerecht kies ik een tilapia (nijlbaars) en het dessert is een mousse van advocaat. En dat allemaal voor 8.000 Ariary (2 euro).

En terwijl ik al deze culinaire hoogstandjes naar binnen werk, geniet ik met volle teugen van het fraaie uitzicht op een van de bebouwde heuvels van Tana, zoals Antananarivo in de volksmond heet.

Uitzicht vanaf het restaurant op Tana
Uitzicht vanaf het restaurant op Tana

Een testrit in en om Antananarivo

Om de scooter te testen, maak ik in de namiddag een toeristische trip van zo’n 70 km. Eerst koers ik richting het veelgeprezen koninklijk paleis van Ambohimanga. Dit paleis is het enige Unesco cultureel erfgoed van Madagaskar. Een regelrechte tegenvaller als je het mij vraagt.

Het Unesco bord voor Paleis Ambohimanga
Het Unesco bord voor Paleis Ambohimanga
Het paleis Ambohimanga

Van het paleis rijd ik richting Ivato, waar de internationale luchthaven van Antananarivo is. In het straatarme Madagaskar landen dagelijks overigens maar een handjevol vluchten uit het buitenland. Om de hoek van het vliegveld is de Croc Farm. Daar steelt niet het veertigtal krokodillen, maar een gifgroene kameleon de show. Nergens ter wereld waggelen zoveel van deze kleurrijke toppers rond dan op Madagaskar.

Een gifgroene kameleon in de Croc Farm Ivato
Een gifgroene kameleon in de Croc Farm Ivato

Tegen het einde van de middag bereik de stadsgrens van Antananarivo. En dan merk ik ook hoe groot de verkeerschaos in Tana is. Wow.

Alles loopt op de weg. Koeien, jongemannen die karren aandrukken, rijen taxibusjes en zeboekarren. Om de files te mijden probeer ik steeds een andere afslag te nemen. Dat is niet handig, want een groter doolhof dan de wirwar van straten en stegen die zich rondom de heuvels van Tana slingeren, heb ik nog niet meegemaakt.

Rova van Antananarivo

Tegen zonsondergang bereik ik de Rova, het paleis van de koningin. De restauratie ervan is in volle gang. Toch vind ik het paleis veel mooier dan het Unesco paleis Ambohimanga. En het 360 graden panoramauitzicht vanaf het paleisterrein over de metropool Antananarivo met zo’n vier miljoen inwoners is ronduit adembenemend.

Paleis van de koningin in Tana
Paleis van de koningin in Tana
Uitzicht vanaf het paleis van de koningin in Antananarivo
Uitzicht vanaf het paleis van de koningin in Antananarivo

In het volgende deel van mijn Scooterreis door Madagascar reis ik van Antananarivo (Tana) naar Antsirabe, een rit zo’n 175 kilometer. Je leest er alles over in mijn volgende blog.

Lees ook:

Avatar foto

Eric

Hoe is het om op een lokaal gekochte scooter ruim 10.000 kilometer in Madagascar rond te rijden? Of op een pikipiki (scooter in Swahili) door Oost-Afrika? In ruim 20 jaar heb ik ruim 100 landen bezocht. Dit heeft heel veel onbetaalbare reiservaringen opgeleverd, die ik graag met jullie deel.

ERIC – RUIM 100 LANDEN
– Reist graag op scooters
– Unieke reiservaringen delen.
– Favoriete bestemmingen: Madagascar, Oeganda, Japan, India en Colombia.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
5 Shares
5 Shares
Copy link