Wereldreizigers.nl

Somalië

Home » Afrika » Somalië

Somalië is – zonder zweem van ironie – stokoud te noemen. Dit land, met de langste kustlijn van alle landen in Afrika (3000 km), kent een geschiedenis die teruggaat tot de verre prehistorie. Somalië ligt in de Hoorn van Afrika en grenst aan buurlanden Djibouti, Ethiopië en Kenia. Officieel spreekt men hier twee talen, namelijk Somalisch en Arabisch. Hoofdstad is Mogadishu, dat zich uitrekt aan de Indische Oceaan. Somalië kennen we van de burgeroorlog op tv en van hongerende en getraumatiseerde kinderen. Ook denken we aan politica Ayaan Hirsi Ali, vrouwenbesnijdenissen en het boek ‘Mijn woestijn’ van nomadendochter, topmodel en VN-ambassadeur Waris Dirie. Rivaliserende clans maken het land al jaren onveilig en nog steeds is de situatie niet stabiel. De levensverwachting in Somalië, dat net als Ethiopië en Eritrea tot ‘de Hoorn van Afrika’ behoort, is slechts 47 jaar.

Clans en krijgsheren

Al decennia lang is er veel onrust in Somalië. Het land is in verschillende delen verdeeld waarbij ieder deel wordt geleid door een clan. Helaas is er veel spanning tussen de verschillende clans en hun krijgsheren wat weer leidde tot talloze burgeroorlogen en veel geweld. Ook heeft de bevolking vaak te maken met grootschalige hongersnood. Het is ook maar de vraag of afreizen naar Somalië momenteel verstandig is. De armoede en vooral de politieke onrust levert regelmatig zeer bedreigende situaties.

Archeologische hoogstandjes

Heeft een reiziger hier dan niets te zoeken? Zeker wel! Mocht de mogelijkheid zich aanbieden en zijn de omstandigheden veilig genoeg, dan is er genoeg te zien. Denk aan de vele archeologische vondsten en oude ruïnes. De oudste rotstekeningen – de zogeheten Laas Geel-tekeningen – dateren bijvoorbeeld uit 9.000 vChr. Bezoek eens Sanaag waar je je terugwaant in de Afrikaanse oudheid. Ook in Haylaan, Qa’ableh en Qombo’ul liggen veel historische vindplaatsen.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »