Wereldreizigers.nl
vanlife kamperen albanie

Vanlife in Albanië | Dit moet je weten over kamperen in Albanië

Albanië, de verborgen parel van Europa. We hadden er al vaker zoveel mooie verhalen over gehoord, dat we erg benieuwd waren om dit land te bezoeken. Na ons vanlife avontuur in Griekenland leek het ons dan ook het perfecte moment om Albanië te gaan ontdekken. Hoe bevalt #vanlife in Albanië? In dit artikel vertellen we je moet weten over kamperen in Albanië.

Lees ook: 10 Must sees in Albanië | Verborgen parels in een fascinerend land

Vanlife in Albanië – wildkamperen is toegestaan

Om maar meteen met het -voor vanlifers- goede nieuws in huis te vallen: wildkamperen in Albanië is toegestaan. Het is toch wel erg fijn wanneer je een mooie plek kunt vinden, je daar ook met een gerust hart kunt gaan staan zonder een boete te riskeren. Natuurlijk zijn er wel wat aandachtspunten: je mag niet zomaar in alle nationale parken en natuurreservaten kamperen, bij staatsgebouwen of op particuliere eigendommen. Even navraag doen bij de lokale bewoners is dus zeker handig.

Lees ook: Terugblik op 80 dagen vanlife in Europa | camper tips uit de praktijk

Vanlife in Albanië – campings in alle soort en maten

Wil je liever op een camping staan dan wildkamperen? Dat is absoluut geen probleem. Er zijn ontzettend veel (kleine) campings in Albanië. Een leuke ervaring, want je kunt er vaak ook heerlijk eten voor een kleine prijs. Je kunt gemakkelijk een camping vinden waar je kunt kamperen (2 personen, incl. camper) voor €10,- per nacht.

Er zijn een aantal luxere campings in Albanië, waar je bijvoorbeeld ook in luxe tent kunt slapen. Camping ‘Lake Shkodra Resort’ is daar een voorbeeld van. Deze camping ligt aan het Shkodra meer, vanaf waar je het prachtige noorden van Albanië kunt verkennen. De camping heeft een eigen strand en volop mogelijkheden voor (betaalde) activiteiten. Voor ieder wat wils dus in Albanië!

Lees ook: Kamperen op een camping steeds populairder onder gezinnen

Vanlife in Albanië – Onze favoriete wildkampeerplekken

Op het moment van schrijven van dit artikel (maart 2021) hebben wij alleen nog het zuiden van Albanië verkend. Wij hebben gestaan op deze plek aan de ingang van een van de highlights van Albanië, het National Park ‘Syri I Kaltër’. Vanaf deze wildkampeerplek kun je naar het prachtige Blue Eye rijden of wandelen.

20210306 171519 1 | Albanië | Wereldreizigers.nl
Vanlife in Albanië | Dit moet je weten over kamperen in Albanië 12
IMG 20210308 WA0007 1 | Albanië | Wereldreizigers.nl
Vanlife in Albanië | Dit moet je weten over kamperen in Albanië 13

Daarnaast hebben wij op deze plek gestaan in het National Park ‘Vjosë-Nartë Delta Protected Area’, vanaf waar je prachtige wandelingen kunt maken met zicht op de mooie stranden als ‘Porto Novo’, ‘Zvernec Beach’ en de lagune ‘Laguna e Nartës’. Wij vonden deze plek erg bijzonder en rustgevend. Ook de koeien en schapen lopen hier gezellig rond langs de camper. In dit National Park is wildkamperen toegestaan.

Wij wilden het prachtige ‘Gjipe Beach’ (tussen Himarë en Vlorë) met eigen ogen zien en waren benieuwd of we daar ook met de camper konden komen. Maar al snel bleek dit onmogelijk te zijn. Zelfs met een goede 4×4 is het een uitdaging om hier te komen, er is dan ook een optie is om hier te op de Eco camping te staan. Wij hebben uiteindelijk op de toegangsweg naar deze plek gestaan. Weliswaar een parkeerplaats, maar wel met prachtig uitzicht en op zo’n half uur lopen van het strand. Wij kregen deze avond een bezoek van de politie, maar zij kwamen eigenlijk alleen informeren hoelang we wilden blijven staan en wensten ons een prettige avond. Zo zie je maar, wildkamperen in Albanië is hartstikke toegestaan!

20210307 165144 1 | Albanië | Wereldreizigers.nl
Vanlife in Albanië | Dit moet je weten over kamperen in Albanië 14
20210312 154022 1 | Albanië | Wereldreizigers.nl
Vanlife in Albanië | Dit moet je weten over kamperen in Albanië 15

Een, wat ons betreft, absolute must see zijn de thermale baden van Permët. In het weekend kan het hier druk zijn, met zowel toeristen als lokalen die maar al te graag genieten van de helende warmwaterbronnen, maar doordeweeks is het een stuk rustiger. Het leuke is, ook hier kun je wildkamperen. Wij stonden op deze plek. Dichterbij kan eigenlijk niet. Het voordeel is dat je dan ’s ochtends vroeg of aan het einde van de dag nog in alle rust kunt genieten!

Meer #vanlife artikelen lezen? Klik op de foto hieronder voor al onze vanlife artikelen

VANLIFE

Vanlife in Albanië – Doen!

Kortom, wij vonden wildkamperen in Albanië een feest. Daarnaast zijn de mensen die we op deze plekken of onderweg tegen zijn gekomen allemaal enorm vriendelijk en gastvrij. De meeste mensen spreken een woordje Engels en maken graag een praatje. Op alle plekken hebben wij ons meer dan veilig en welkom gevoeld.

vanlife kamperen in albanie wildkamperen
Vanlife in Albanië | Dit moet je weten over kamperen in Albanië 16

Ben je benieuwd naar de highlights in Albanië, waar we in dit artikel al kort wat over hebben gesproken? Check dan ons artikel over onze 16 favoriete bezienswaardigheden Albanië voor deze plekken en meer. Of check deze rondreis route voor twee weken Albanië bij één van onze collega’s.

Meer weten over Reisstel.nl?

Ben je benieuwd naar het vervolg van onze reis? Dan kun je ons volgen op onze Instagram pagina @Reisstel.nl en website, www.reisstel.nl. Daarnaast zullen wij op Wereldreizigers.nl elke week een update schrijven! Tot volgende week!

Avatar foto

Reisstel

FULLTIME REISSTEL
Dutch travelcouple Erik & Lisa
Europe vanlife with Fred ?
Sold our house and quit jobs for adventure
Your travelguide for an ultimate trip

4 comments

 • Hey! Wat leuk om te lezen jullie blog!
  Inderdaad nog tips voor het huren van een camper?

 • Hi! Wat een leuke blog! Hebben jullie ook tips om een campervan te huren in Albanie zelf?

 • Mooi verhaal!
  Albanie staat ook bij ons op het lijstje voor dit jaar (eigenlijk vorig jaar al)
  Is het een probleem om, ipv met een camper, met tentjes te wildkamperen?

  Gr

  • Wat een goed idee 🙂 Hopelijk lukt het jullie om dit jaar die kant op te gaan. Wij hebben geen tentjes gezien (het was ook erg rustig), maar wij denken dat het moet kunnen. Het gaat om wild kamperen, er wordt niet specifiek genoemd dat het alleen om campers gaat. Groetjes Lisa & Erik

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
26 Shares
26 Shares
Copy link