Wereldreizigers.nl
kerstmarkten duitsland | Duitse kerstmarkten | Wereldreizigers.nl

Duitse Kerstmarkten 2023 | Routeplanners voor Duitse steden

Eindelijk is het zover! Binnenkort openen de Duitse kerstmarkten weer. Wij verheugen ons nu al op fonkelende lichtjes, gezellige kerstmuziek en warme glühwein.

Groot of klein, klassiek of modern – de Duitse kerstmarkten zijn wereldberoemd. Geen wonder dus dat toeristen van over de hele wereld in november en december naar de Duitse steden trekken om in de kerststemming te komen. Ook Nederlanders maken graag een uitstapje naar de oosterburen om een kerstmarkt te bezoeken.

Het aanbod is enorm en daarom heeft Travelcircus ook dit jaar weer de kerstmarkten in enkele van de populairste Duitse steden op een rijtje gezet. We hebben een overzicht gemaakt van de kerstmarkten in Berlijn, Hamburg, Keulen en München met handige routeplanner. Zo weet je zeker dat je niets misloopt.

De belangrijkste punten:

  • De meeste kerstmarkten vinden dit jaar in Hamburg plaats 
  • In Duitsland wordt jaarlijks zo’n 50 miljoen liter glühwein gedronken
  • In München en Keulen zijn alle kerstmarkten gratis 
  • Ook dit jaar is er weer veel te doen voor gezinnen 
  • In Hamburg krijgen bezoekers het ook dit jaar weer heet in december

Tip: Ga jij graag op een duurzame manier op reis? Je kunt met de trein naar verschillende kerstmarkten in Europa. Klik hier voor alle kerstmarkt bestemmingen en prijzen via NSinternational.

De categorieën 

Glühwein, kerstmuziek en versieringen heb je overal, maar de ene kerstmarkt is de andere niet. Sommige kerstmarkten richten zich op gezinnen, andere juist op volwassenen. Er zijn kerstmarkten met originele thema’s en kerstmarkten die juist voor een klassieke sfeer gaan. Wat je smaak ook is, voor iedereen is er een perfecte Duitste kerstmarkt te vinden! 

Om de keuze wat makkelijker te maken hebben de reisexperts van Travelcircus alle kerstmarkten in de grote Duitse steden in verschillende categorieën ingedeeld. Zo zie je direct welke kerstmarkten voor jou het bezoeken waard zijn. 

categorieën kerstmarkten
Duitse Kerstmarkten 2023 | Routeplanners voor Duitse steden 11

Dit jaar heeft Travelcircus 88 kerstmarkten in Berlijn, Hamburg, Keulen en München vergeleken. Om een plaats op de routeplanner te krijgen moet een kerstmarkt aan de volgende eisen voldoen: 

  • Minstens 2 weekenden geopend 
  • Op loopafstand van een metro- of tramhalte
  • Openingstijden voor 01-11-2023 bekend gemaakt

Duitse Kerstmarkten in 2023

Op de 88 kerstmarkten in de vier grootste Duitse steden verwachten wij tal van bezoekers en een uitgelaten feeststemming. Hieronder zie je een overzicht van het aantal kerstmarkten 2023 in Duitsland per stad.

Aantal kerstmarkten per stad in Duitsland
Aantal kerstmarkten per stad in Duitsland | Via Travelcircus

Hamburg haalt Berlijn is als ultieme kerststad 

Tip: geen zin om na een lange dag kerstmarkt direct terug naar huis te gaan? Bekijk dan hier het hotelaanbod voor Hamburg en bestel hier je treintickets.

In het noorden van Duitsland heeft men de grootste keus aan kerstmarkten. Op 30 plekken kun je in Hamburg in de kerststemming komen. Maar ook in de Duitse hoofdstad is het feest. In Berlijn zijn er 28 mooie kerstmarkten. In München zijn er dit jaar 20 en in Keulen 10. Het kan zijn dat er nog nieuwe kerstmarkten bekend worden gemaakt die niet in deze vergelijking zijn meegenomen.

De ultieme kerststad per categorie
De ultieme kerststad per categorie | Via Travelcircus

Een uitje voor het hele gezin 

De meeste kerstmarkten zijn geschikt voor bezoekers van alle leeftijden, maar sommige zijn net wat kindvriendelijker dan anderen. Wanneer we naar de categorieën hierboven kijken is het duidelijk dat veel kerstmarkten zich specifiek op gezinnen richten. Verrassend is dat niet, aangezien kerst toch echt een familiefeest is. In Berlijn en Hamburg zijn de meeste kindvriendelijke kerstmarkten te vinden. 

Lees ook: Dit zijn de beste pretparken in Europa | Pretpark Check

Juist voor de volwassenen zijn er dit jaar 5 kerstmarkten in de categorie Sexy/Love/Pride, in Hamburg zelfs twee. Daarnaast zijn er 16 kerstmarkten die wij heel bijzonder vinden en daarom in de categorie Speciale tip hebben geplaatst. 

Liever handwerk dan massaproductie 

Wie graag handgemaakte cadeautjes shopt kan zijn hart ophalen in München, daar zijn namelijk 4 van de 16 kerstmarkten met speciale nadruk op handwerk en traditionele ambacht. 

Gelukkig zijn ook dit jaar de meeste kerstmarkten gewoon gratis te bezoeken. Enkel in Hamburg en Berlijn moet men voor 8 kerstmarkten een toegangsprijs betalen. In de All-inclusive Weihnachtsmarkt am Spree in Berlijn is dit het geld wel echt waard! Voor € 40 is hier namelijk al het eten en drinken inbegrepen. 

Kerstmarkten 2023 in Berlijn

Tip: Hieronder vind je de Kerstmarkten Berlijn plattegrond van 2022 – we verwachten dat deze in 2023 grotendeels hetzelfde zal zijn. Mocht je de laatste versie willen hebben: Eind november zullen we de kaart updaten voor de 2023 versie. Klik op de plattegrond om hem te vergroten en te downloaden op je telefoon).

Plattegrond / Routeplanner voor Kerstmarkten in Berlijn
Plattegrond / Routeplanner voor Kerstmarkten in Berlijn | Via Travelcircus

Tip: geen zin om na een lange dag kerstmarkt in Berlijn direct terug naar huis te gaan? Bekijk dan hier het hotelaanbod voor Berlijn en bestel hier je treintickets.

Welke metro rijdt dit jaar van markt naar markt? 

In Berlijn vindt je door de hele stad verdeeld 28 betoverende kerstmarkten. Wie er zoveel mogelijk in één dag wil bezoeken, kan het beste met het openbaar vervoer reizen. Ook dit jaar rijdt de U2 langs 9 kerstmarkten en is daarmee de onofficiële kerstlijn. 

Kijk ook buiten het centrum 

Ver van de drukte van de binnenstad is de kerststemming volop aanwezig. In het zuiden lokken Zehlendorf en Treptow met de gezellige handwerkmarkt aan Mexicoplatz of de kerstmarkt in de Späth’schen Baumschulen. In Spandau, aan de oostrand van Berlijn, vinden dit jaar 4 kerstmarkten plaats. De allermooiste is de sfeervolle kerstmarkt in de citadel van Spandau

Kakelbont en divers 

Zo kleurrijk als Berlijn is, zijn ook de kerstmarkten in de Duitse hoofdstad. Van mooie ambacht en klassieke kerstmarkten tot middeleeuwse taferelen en Scandinavische stijl. Wie kerst op zijn Berlijns wil beleven moet naar de LGBTQ* kerstmarkt aan de Nollendorferplatz. 

Lees ook: 10x tips voor Berlijn | Diverse en multiculturele wereldstad

Kerstmarkten 2023 in Hamburg 

Tip: Hieronder vind je de Kerstmarkten Hamburg plattegrond van 2022 – we verwachten dat deze in 2023 grotendeels hetzelfde zal zijn. Mocht je de laatste versie willen hebben: Eind november zullen we de kaart updaten voor de 2023 versie. Klik op de plattegrond om hem te vergroten en te downloaden op je telefoon).

Plattegrond / Routeplanner voor Kerstmarkten in Hamburg
Plattegrond / Routeplanner voor Kerstmarkten in Hamburg | Via Travelcircus

Wist je dat: Je al vanaf 33 euro met de trein naar Hamburg kan reizen? Klik hier voor ticketprijzen en beschikbaarheid en hier voor de beschikbare hotels.

Met de U3 in de kerststemming 

In Hamburg is er keus te over uit wel 30 verschillende kerstmarkten. De meeste liggen in het centrum van de stad en met de U3 kun je er 13 eenvoudig bezoeken

Plezier voor jong en oud in Hamburg 

In Hamburg kijken groot en klein hun ogen uit. Ongeveer een derde van de kerstmarkten zijn bijzonder kindvriendelijk, vooral de Bergedorfer Wichtelmark met een kerstbakkerij en kabouterwerkplaats is leuk voor de kleintjes. 

Maar ook voor de volwassenen is het hier spannend! Als enige van de Duitse steden heeft Hamburg niet één, maar twee kerstmarkten in de categorie Sexy/Love/Pride. Op de Santa Pauli kerstmarkt op de Reeperbahn en Winter Pride krijgt u het ook in december lekker warm. 

Extra tip: wie op zoek is naar romantiek moet een bezoek brengen aan Weißen Zauber op de Jungfernstieg. Hier zorgen de twinkelende lichtjes op het water voor een extra dosis magie. 

Kerstmarkten 2023 in Keulen

Tip: Hieronder vind je de Kerstmarkten Keulen plattegrond van 2022 – we verwachten dat deze in 2023 grotendeels hetzelfde zal zijn. Mocht je de laatste versie willen hebben: Eind november zullen we de kaart updaten voor de 2023 versie. Klik op de plattegrond om hem te vergroten en te downloaden op je telefoon).

Plattegrond / Routeplanner voor Kerstmarkten in Keulen
Plattegrond / Routeplanner voor Kerstmarkten in Keulen | Via Travelcircus

Wist je dat: Je al vanaf 20 euro met de trein naar Keulen kan reizen? Klik hier voor ticketprijzen en beschikbaarheid en hier voor de beschikbare hotels.

Kerstpret in Keulen

Keulen betovert bezoekers dit jaar met 10 kerstmarkten. Lijn 1, 7 en 16 brengen je langs 4 van de 10 kerstmarkten. Aan de halte Rudolfplatz vindt je zelfs twee kerstmarkten bij elkaar. Het mooie Nikolausdorf voor gezinnen en de Heavenue Cologne – The Gay Christmas Market. 

In Keulen is alles net even anders

In Keulen hebben dit jaar bijzonder veel markten onze categorie Special tip verdiend. Op geheel eigen wijze brengen ze je hier in de kerststemming. Bij de Hafenweihnacht am Schokoladenmuseum draait bijvoorbeeld alles om het thema scheepvaart en in de knusse houten hutjes van de Weihnachtsmarkt im Herbrand’s kun je schuilen voor de kou. 

Voor gezinnen is er ook dit jaar weer veel te ontdekken. De Markt der Engel am Neumarkt is liefdevol gedecoreerd met hutjes en engelfiguren. In het Lindenthaler Winterdorf op de Karl-Schwering-Platz staat een reuzenrad voor kinderen en een theaterprogramma vol leuke kerstshows. 

Extra tip: wie niet genoeg kan krijgen van handgemaakte kunstwerken moet een bezoekje brengen aan Heinzels Wintermärchen. In het centrum van de stad vind je hier de iconische Keulse dwergjes.

Kerstmarkten 2023 in München 

Tip: Hieronder vind je de Kerstmarkten Munchen plattegrond van 2022 – we verwachten dat deze in 2023 grotendeels hetzelfde zal zijn. Mocht je de laatste versie willen hebben: Eind november zullen we de kaart updaten voor de 2023 versie. Klik op de plattegrond om hem te vergroten en te downloaden op je telefoon).

Plattegrond / Routeplanner voor Kerstmarkten in München
Plattegrond / Routeplanner voor Kerstmarkten in München | Via Travelcircus

Wist je dat: Je al vanaf 40 euro met de trein naar München kan reizen? Klik hier voor ticketprijzen en beschikbaarheid en hier voor de beschikbare hotels.

Beierse kerstsferen 

Bijna de helft van de kerstmarkten in München in één dag bezoeken? Met de U3 en U4 kan het! Deze metrolijnen brengen bezoekers naar 9 van de 21 kerstmarkten. Op de Odeonsplatz vind je zelfs drie markten bij elkaar. 

De 3 meter grote Kerstman bij Moosacher Hüttenzauber is zeker het bekijken waard. En bij Weihnachtszauber in het Bavariapark kunnen de kleintjes zich op een bezoek van de Kerstman en Jan Klaassen verheugen. 

Tussen moderniteit en traditie München is de perfecte plek om handgemaakte kunstvoorwerpen en ambachtelijke producten te shoppen. Je vindt hier veel traditionele Beierse handwerken op de kerstmarkten. Maar ook München gaat met de tijd mee. Bezoek bijvoorbeeld de spannende Wintertollwood Festival en de romantische Feuerzangenbowle. En wie het koud heeft kan opwarmen op de extravagante Pink Christmas aan Sendlinger Tor.

Samenvatting 

We kunnen ons weer volop verheugen op glühwein en kerstmuziek. In de grote Duitse steden Berlijn, Hamburg, München en Keulen kunnen bezoekers binnenkort weer in de kerststemming komen.

kerstmarkten duitsland | Duitse kerstmarkten | Wereldreizigers.nl
Kerstmarkt in Duitsland

Dankzij de goede verbindingen van de kerstmarkten op het openbaar vervoer doorkruis je eenvoudig en snel de steden om zoveel mogelijk kerstmarkten aan te doen en niets van de pret te missen. Met wie ga jij in 2023 de Duitse kerstmarkten bezoeken?

Tip: Ga jij graag op een duurzame manier op reis? Je kunt met de trein naar verschillende kerstmarkten in Europa. Klik hier voor alle kerstmarkt bestemmingen en prijzen via NSinternational.

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
4 Shares
4 Shares
Copy link