Wereldreizigers.nl
Eguisheim door The Orange Backpack | wintertip kerst Elzas | Wereldreizigers.nl

Wintertip | Kerst in de Elzas

Voor wie dol is op de feestdagen én nog op zoek is naar een bestemming voor een leuke vakantie in november of december, hebben wij de perfecte wintertip. Ga naar de Franse Elzas! Deze regio is het hele jaar door prachtig vanwege haar eindeloze wijngaarden en schattige dorpjes, maar de laatste maanden van het jaar wordt daar nog een schepje bovenop gedaan.

De fotogenieke dorpen met hun Middeleeuwse vakwerkhuizen worden dan volledig in kerstsferen gehuld. Overal tref je kerstbomen en kerstlichtjes aan en de Elzas is gevuld met de beste kerstmarkten van Europa. De perfecte plek om een (kerst)cadeaus voor reizigers te scoren! Wij geven je drie wintertips voor de allerleukste stadjes in de Elzas om dan te bezoeken.

1. Eguisheim

Onze favoriet in de Elzas is Eguisheim (locatie hier). Het snoeperige dorpje ligt vlakbij het bekendere Colmar en is uniek onder de Elzas-plaatsjes. Het straatbeeld wordt bepaald door fotogenieke vakwerkhuizen uit de Middeleeuwen met houten balken en pastelkleurig pleisterwerk. Combineer dat met fleurige bloempotten, een autovrije zone en kinderkopjes op de straten en je snapt dat Eguisheim een prachtig plaatje vormt.

Lees in deze blog alles wat je wilt weten over Eguisheim in de Franse Elzas.

Eguisheim | Kerst in de Elzas
Eguisheim | Kerst in de Elzas

Het dorp startte ooit met een kasteel, waar vervolgens in de eeuwen daarop in cirkels straten werden gebouwd. Het kasteel is er niet meer, maar die ringvormige structuur wel. Daarmee is Eguisheim weer net wat anders dan de meeste plaatsen in de regio met diezelfde mooie vakwerkhuizen!

Een aanrader om Eguisheim te verkennen is door de buitenste straatcirkel rond te lopen en vervolgens het hart van het dorp te bezoeken. Je loopt dan sowieso langs de mooiste huizen en meest fotogenieke doorkijkjes. Aan het centrale plein tref je een bijzondere kapel aan die je ook zeker niet mag missen. Anders dan veel andere kerken of kapellen uit de Middeleeuwen zijn hier namelijk de kleurrijke schilderingen bewaard gebleven.

Lees ook: Kerst shoppen in Europa? Hier zijn de 7 best shopsteden voor kerst

2. Colmar

Een van de leukste plekken om te bezoeken tijdens kerst in de Elzas is Colmar (locatie hier). Het is een van de grotere plaatsen in de regio, dus tref je hier dubbel zoveel lichtjespracht, vakwerkhuizen én kerstmarkten aan.

Colmar | Kerst in de Elzas
Colmar | Kerst in de Elzas

Het bezienswaardige centrum van Colmar bestaat uit grofweg twee delen. In Vieux Colmar – ofwel: het Oude Colmar – en in La Petite Venise tref je de mooiste straatjes en meeste bezienswaardigheden aan. In het oude Colmar is het alsof de tijd heeft stilgestaan en je door de Middeleeuwen loopt. Straten vol schitterende vakwerkhuizen sieren dit deel van de stad. In de maanden november en december zijn ze prachtig versierd met lichtjes en kerstdecoratie. Hier vind je ook de meeste kerstmarkten, zoals op Place Jeanne d’Arc en Place des Dominicains.

Bezienswaardigheden die je niet wilt missen in Colmar? Naast het altijd fotogenieke straatbeeld moet je in Colmar zeker op zoek naar de allermooiste gebouwen in de stad. Dat zijn Maison La Tetes en Maison Pfister, allebei te vinden in de oude stad. Bezoek ook de overdekte markthal tussen de oude stad en La Petite Venise. Daar – en in heel de stad en heel de Elzas – kan je genieten van een lokale flammküchen, ook wel tarte flambée genoemd.

3. Riquewihr

Riquewihr (locatie hier) is een van de kleinste dorpen van de Elzas, maar dat maakt dit pareltje niet minder bezocht. Busladingen vol toeristen worden hier in het hoogseizoen dagelijks afgeleverd. Ze komen dan voor het Middeleeuwse straatbeeld met die bekende vakwerkhuizen, maar in de wintermaanden staat er nog wat extra’s op het menu. Dan is Riquewihr nog net wat fotogenieker met alle kerstpracht.

Riquewihr | Kerst in de Elzas
Riquewihr | Kerst in de Elzas

Het dorpje Riquewihr bestaat uit niet veel meer dan een lange straat met wat zijstraten, maar daar hebben de inwoners dan wel alles uit weten te halen. Ieder huis is prachtig bewaard gebleven en een bijzonder stukje vakmanschap uit de Middeleeuwen. De schilderachtige locatie van het plaatsje middenin de wijngaarden en eindeloze heuvels draagt nog eens extra bij aan het romantische karakter van de stad. Riquewihr is daarmee niet voor niets een van de meest populaire plekken om te bezoeken in de Elzas.

De traditionele kerstmarkt in december maakt Riquewihr een van de hoogtepunten van kerst in de Elzas. De hoofdstraat is dan gevuld met kerststalletjes, de huizen zijn in kerstsferen gedecoreerd en boven de hoofden van bezoekers hangen kerstlichtjes. Riquewihr is overigens ook buiten het feestseizoen de perfecte bestemming voor kerstliefhebbers. Aan het eind van de hoofdstraat vind je namelijk het hele jaar door een geweldige kerstwinkel! Je loopt als bezoeker een vaste route langs twee verdiepingen aan kerstbomen, kerstballen, kerststallen en meer. Dat is een vreemde beleving als het bijvoorbeeld hoogzomer is, maar in de periode voor kerst een heerlijke aanvulling op de kerstmarkt.

Lees ook: Top 3 | De coolste wintersportbestemmingen in Europa

The Orange Backpack

Deze gastblog is geschreven door Maartje en Sebastiaan van TheOrangeBackpack.nl. Ze zijn reismaatjes sinds hun tiende date naar Cambodja, maakten van reizen hun werk en reizen inmiddels rond met hun reisbaby en zelfgebouwde kampeerbus.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link