Wereldreizigers.nl
oia-santorini
Home » Europa » Griekenland » 10 Must sees in Santorini | De mooiste plekjes en uitzichten

10 Must sees in Santorini | De mooiste plekjes en uitzichten

Op vakantie naar Santorini? Weet je niet waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen! Hier is alvast een prachtige top 10 met must sees in Santorini voor je. Santorini zit vol met adembenemende bezienswaardigheden. Denk aan uitzichten vanaf hoge kliffen en witgekalkte kerken bedekt met helderblauwe koepels. Ook de archeologische schatten uit een verloren beschaving zijn slechts enkele van de redenen waarom het Griekse eiland Santorini zo populair is. Officieel genaamd Thira, is het zonnige Santorini het grootste en misschien wel de mooiste van de Cycladen-eilandengroep. De eilandengroep gelegen in het zuidoosten van het vasteland van Griekenland in de blauwe Egeïsche Zee.

Lees ook: Reisadvies Griekenland | Reizen in coronatijd – Wat moet je regelen?

Must sees in Santorini
Must sees in Santorini

Over Santorini

Santorini markeert de plek van één van de grootste vulkaanuitbarstingen in de geschreven geschiedenis. De explosie creëerde een archipel uit een enkel eiland en liet het geologische kenmerk achter dat bezoekers naar Santorini trekt: een gigantische met zee gevulde caldera. Naast het genieten van ontzagwekkende uitzichten op de half ondergedompelde vulkanische krater, zijn er andere dingen om te doen in Santorini. Het is leuk om de ruïnes die zijn begraven door de oude uitbarsting op eigen houtje te verkennen. Santorini is ook beroemd om zijn droge witte wijnen, pittoreske stranden en bruisend nachtleven. Santorini is een populaire bestemming voor bezoekers die gewoon willen ontspannen en tot rust willen komen.

Top 10 must sees Santorini

Wil je op weg geholpen worden met het vinden van de mooiste plekjes? Dan is hier alvast een top 10 met must sees in Santorini voor je!

1. Thera

Het oude Thera ligt op hoge kliffen die tussen de stranden van Kamari en Perissa uitsteken in de zee. Thera heeft vele oude ruïnes die aan het begin van de 20e eeuw zijn opgegraven. De oude graven, monumenten en overblijfselen van huizen, kerken en vestingwerken vertegenwoordigen een breed scala aan post-Minoïsche periodes. Opvallende kenmerken van deze must see in Santorini zijn onder meer Romeinse baden, 4e-eeuwse Hellenistische bouwwerken en een heiligdom voor Apollo. Bezoekers kunnen vanaf de stranden beneden zelfstandig naar de plek wandelen. Ook zijn de ruïnes te ereiken met een tourbus, taxi of eigen auto.

2. Therasia (Thirassia)

Het eiland Therasia is een ideale bestemming voor bezoekers die willen genieten van de zonnige ambiance van Santorini. Even relaxen zonder de drukte. Het grootste van de vijf kleine dorpen, ook wel Therasia genoemd, heeft slechts ongeveer 150 inwoners. Het is bereikbaar aan de caldera-zijde via een lange trap de klif op.

Het kleinere eiland heeft dezelfde schilderachtige architectuur als Santorini, en de bevolking deelt dezelfde tradities en gebruiken. Of het nu gaat om een dagje uit of een weekendje weg, Therasia biedt bezoekers een authentieke Griekse eilandervaring.

3. Pyrgos

De stad Pyrgos was ooit de hoofdstad van Santorini. Pyrchos ligt bovenop een heuvel die vanuit elke richting een prachtig uitzicht over het eiland biedt. De overblijfselen van een Venetiaans kasteel liggen op de top van de heuvel. Binnen de kasteelmuren bevindt zich een kerk die vermoedelijk in de 10e eeuw is gebouwd.

Typische Griekse voordeur in Pyrgos, Santorini
Typische Griekse voordeur in Pyrgos, Santorini

Pyrgos is relatief ongerept door het toerisme. Het beschikt over enkele van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse architectuur op het eiland. Het dorp is omgeven door wijnmakerijen, waarvan er vele rondleidingen en

4. Opgravingen van Akrotiri

Akrotiri staat ook wel bekend als het “Minoïsche Pompeii”. Dit komt omdat de bloeiende stad verwoest en bewaard werd rond 1500 voor Christus door een vulkaanuitbarsting. De stad werd pas ontdekt in de jaren 1860. Arbeiders die grond en stenen verzamelden voor de aanleg van het Suezkanaal, kwamen de verwoeste stad op het spoor.

Akrotiri beach, Santorini
Akrotiri beach, Santorini

Akrotiri, een buitenpost van Kreta, werd al in 3000 voor Christus door Minoërs bewoond. De prachtige stad bereikte zijn hoogtepunt na 2000 voor Christus, toen het handel en landbouw ontwikkelde en de huidige stad vestigde. Sommige van de gebouwen zijn drie verdiepingen hoog met stenen trappen en winkels met grote keramische potten en aardewerk. Onlangs heropend voor het publiek, biedt Akrotiri bezoekers een unieke glimp van hoe het leven in Santorini was tijdens de bronstijd. Omdat Akrotiri geschiedenis ademt kan het niet achterwege blijven in deze top 10 van must sees in Santorini.

Lees ook: Reizen tijdens Corona | Het Griekse eiland Rhodos

5. Perissa Beach

Perissa Beach is bijna een spiegelbeeld van Kamari Beach, dat aan de noordkant van de rotsachtige landtong ligt die de twee stukken zwart zand scheidt. Er zijn hier minder restaurants, bars en clubs is daarom is Perissa iets minder druk. Het zand is ook fijner van korrel, waardoor het de voorkeur heeft voor lange strandwandelingen. Er zijn watertaxi’s beschikbaar die het voor reizigers gemakkelijk maken om beide stranden te bezoeken. Een duikcentrum in het dorp Perissa biedt snorkel- en duiktrips.

Lees ook: Lefkas, paradijselijke stranden in Griekenland

6. Nea Kameni

De grote uitbarsting van de vulkaan Santorini vond bijna 3700 jaar geleden plaats en blies de top van het oorspronkelijke eiland. Zeewater stroomde de caldera binnen en vormde een enorme lagune die zo diep is dat alle cruiseschepen, behalve de grootste, in de haven kunnen ankeren. Er zijn twee kleine vulkanische eilanden in het midden van de caldera, Nea Kameni en Palea Kameni (New & Old Kameni).

Nea Kameni, Must sees in Santorini
Nea Kameni, Must sees in Santorini

Nea Kameni is een kaal eiland, dat de hele zomer dagelijks door tientallen toeristenboten wordt bezocht. Bezoekers beklimmen een grindpad om de top van de 130 meter hoge vulkanische krater te bereiken. Het is mogelijk om een volledig circuit van de rand te voltooien.

7. Museum van het prehistorische Thera

Het Museum van Prehistorisch Thera, gelegen in de hoofdstad Fira, is een van de belangrijkste culturele attracties van Santorini. Het museum werd geopend in 2000 en biedt schatten die zijn opgegraven bij de opgraving van Akrotiri. Het museum bezit een uitgebreide collectie kleurrijke fresco’s. Een afbeelding van vrouwen die saffraan plukken van krokusbloemen geeft inzicht in het dagelijkse leven van de vroege bewoners van het eiland.

8. Kamari Beach

Het grootste strand van Santorini en het meest populaire is Kamari beach. Deze absolute must see in Santorini ligt aan de kust van het dorp met dezelfde naam. De stad en het strand ontlenen hun naam aan de kleine boog of “kamara” ingeklemd tussen de kliffen aan de zuidkant van het strand. Het zijn de overblijfselen van een heiligdom gewijd aan Poseidon. Opvallend door zijn zwarte zand en kiezelstrand, is Kamari het meest ontwikkelde strand van het eiland. Het strand is bezaaid met hotels, bars en nachtclubs. Naast zonnebaden en mensen kijken, zijn snorkelen en duiken populaire activiteiten.

9. Fira

Fira, de must see hoofdstad van Santorini, heeft een van de meest spectaculaire locaties op het eiland. Gelegen langs de rand van de torenhoge caldera, bieden de witte suikerkubusvormige gebouwen van de stad een fantastisch uitzicht op de kustlijn. Vooral bij zonsondergang wanneer de hele stad in gouden licht baadt.

Gouden licht bij zonsondergang - Must sees Santorini
Gouden licht bij zonsondergang – Must sees Santorini

De centrale straten van Fira zijn gevuld met allerlei soorten winkels. Juweliers, restaurants, cafés, bars en nachtclubs worden erg druk in het hoogseizoen. Bezoekers die over zee aankomen, kunnen Fira bereiken door de zigzaggende trap op de klif te beklimmen. Minder avontuurlijke reizigers kunnen met een kabelbaan naar de top suizen.

Lees ook: #vanlife in Griekenland: waarom wij hier al meer dan 3 maanden genieten

10. Oia

Oia, beroemd om zijn prachtige zonsondergangen, is iets minder hectisch dan Fira en een topattractie in Santorini. Liggend bovenop een indrukwekkende klif heeft het charmante huizen in smalle straatjes. De kerken met blauwe koepels en zonovergoten veranda’s zijn één van de absolute must sees op Santorini.

Oia, één van de absolute must-sees in Santorini
Oia, één van de absolute must-sees in Santorini

Oia is een van de mooiste dorpen van het eiland. Het was ooit de thuisbasis van een welvarende koopvaardijvloot die in de jaren 1800 en begin 1900 handel dreef met landen aan de Middellandse Zee. De stad werd in 1956 verwoest door een aardbeving, blijven er overblijfselen van het zeevarende verleden bestaan. De huizen van rijke zeekapiteins beslaan het beste deel van de stad en bieden het meest indrukwekkende uitzicht op de caldera. Omdat dit veelal de mooiste huizen van het eiland zijn worden ze tegenwoordig vooral verhuurd als hotelkamer of AirBNB.

Extra tip Santorini: Doe de hike van Fira naar Oia!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
27 Shares
27 Shares
Copy link