Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Griekenland » Het Griekse eiland Kos | Fietsen en bezienswaardigheden

Het Griekse eiland Kos | Fietsen en bezienswaardigheden

Het Griekse eiland Kos is perfect voor een 10-daagse vakantie. Je kunt er heerlijk fietsen, leuke dingen doen en lekker eten. In april kan het nog fris zijn, maar om te fietsen is het weer perfect. Met fris bedoel ik zo tussen de 19 en de 23 graden. In de avond nog een lange broek en een jasje aan, maar overdag in het zonnetje is het heerlijk! 

Lees ook: Reisroute Griekenland in 1, 2 of 3 weken | Eilandhoppen

Fiets eiland

Kos is een prima eiland om te fietsen. Veel toeristen pakken de fiets, maar ook de locals zie je steeds meer op de fiets. Na een lekker stukje fietsen is het heerlijk om aan het strand of op het terras een drankje te doen. De fietsrekken bij de restaurants en terrassen zijn vaak vol, maar er wordt altijd een plekje voor jouw fiets gemaakt.

Er loopt één lang fietspad van het noordoosten van het eiland naar het westen via het noorden. Deze is ongeveer 30 km lang. Het is een prima fietspad dat ook langs en door Kos Stad gaat. Dit hele pad is vlak, dus voor iedereen goed te doen. 

Paden op Kos om lekker op te fietsen
Paden op Kos om lekker op te fietsen

Waar het fietspad ophoud, fiets je over de normale weg. Ook het overige verkeer gaat over deze wegen, dus je moet wel goed oppassen. Op sommige wegen wordt er nogal hard gereden door de lokale bevolking.

Vergeet je niet in te smeren als je fietst, want je kunt snel verbranden! Op de fiets voel je een lekker verfrissend windje, waardoor je de zon soms niet voelt. 

Fiets huren

Een fiets huren op Kos is een echte must. Wij hebben twee stadsfietsen gehuurd bij de Nederlandse Petra van Harley Moto. De huur voor een week is 25 euro per fiets.

Petra heeft ook mountainbikes, scooters, elektrische fietsen en klassieke auto’s. Op het eiland zijn op meerdere plekken fietsen te huur.

Kos Stad 

Kos Stad is een gezellige, oude stad met een mooie haven. Bij de haven staat een oud kasteel uit de 16e eeuw en in de haven liggen kleine vissersbootjes en een groot piratenschip. Vanuit de haven kun je een dagtocht maken naar Bodrum in Turkije, iets wat veel toeristen doen. Ook zijn er diverse andere boottochten te boeken.

Door de hele stad zijn er kleine steegjes, smalle straatjes en mooie pleinen. Het oude centrum is heerlijk om rond te struinen en gewoon rond te kijken. Op het Eleftherias Central Square vind je vele terrasjes en een markthal. Bij deze markthal koop je verschillende kruiden, lokaal snoepgoed, baklava, maar ook verzorgingsproducten en andere souvenirs. 

Eleftherias Central Square in Kos stad
Eleftherias Central Square in Kos stad

Er zijn vele winkeltjes en boetiekjes te vinden in Kos Stad. Je kunt je hier prima een hele dag vermaken met alleen maar shoppen! Er zijn ook wat grotere winkels. De toeristische winkeltjes zijn vaak de hele dag open, maar de wat grotere winkels zijn meestal dicht tussen de middag van twee tot vijf.

Zia

Zia is een traditioneel bergdorpje op 14 km van Kos Stad. Zia ligt verscholen tussen de groene bossen op de berg Dikeos. Het uitzicht is prachtig en de zonsondergang is er een zoals je die nog nooit hebt gezien.

Een uitstapje naar Zia is zeker de moeite waard, maar op de fiets niet te doen. Uiteraard kun je een auto huren, maar er gaat ook regelmatig een excursie voor de zonsondergang naar Zia. 

Het traditionele bergdorpje Zia | Kos
Het traditionele bergdorpje Zia | Kos

De rit er naar toe is met vele bochten, maar het is het zeker waard. Als je een excursie doet naar Zia kost het je 15 euro per persoon. Je kunt er een kijkje nemen bij de winkeltjes en een rondje wandelen. Je wordt bij je hotel opgehaald rond 17 uur en tegen 21 uur rijd je weer terug vanuit Zia.

Lees ook: Het Griekse eiland Kos | Tips voor lekker eten en drinken

Salt Lake Alikés

Wist je dat je op Kos flamingo’s kunt spotten? Bij het dorpje Tigàki is een zoutmeer genaamd Alikés. In de zomer is dit meer vaak droog en in de winter staat er een laagje zout water, wat bijzondere vogels aantrekt waaronder flamingo’s. De roze en witte flamingo’s overwinteren en broeden hier, omdat hier in de winterperiode weinig toeristen zijn. Wanneer er in de zomer nog wat water in het meer blijft staan is er een kans dat je de flamingo’s ook in de zomer kunt spotten. 

Tigàki is prima te doen op de fiets. Het is zo’n 13 kilometer fietsen, maar het is voornamelijk vlak en een groot gedeelte is het lange fietspad. 

Embros thermen 

De natuurlijke spa, Embros Thérme, is een warmwaterbron op het strand. Elk jaar worden de thermen uitgegraven vlakbij de zee, waardoor het zeewater in de thermen stroomt. Het water in de thermen kan oplopen tot wel 50 graden door vulkanische warmte. Het is heerlijk warm, maar ook verfrissend koel. Het ruikt hier soms wel een beetje vies door de zwavel die in het water zit. 

De thermen zijn goed te doen op de fiets voor de sportievelingen onder ons. De eerste 8 kilometer van Kos Stad zijn vlak, maar daarna is het de laatste 4 kilometer zeker wel zweten! Halverwege de 4 kilometer word je wel getrakteerd op een mooi uitkijkpunt.

Het uitkijkpunt

Je kunt ook met de auto naar de thermen en er is een grote parkeerplaats. Let wel, het laatste stukje moet je lopen en is steil naar beneden. De terugweg is uiteraard weer steil naar boven lopen.

Winery Ktima Akrani

Op zo’n 9 kilometer fietsen van Kos Stad vind je een wijngaard Ktima Akrani. Hier worden kleine rondleidingen gegeven en kun je heerlijk eten en drinken. 

Wijnvaten in Winery Ktima Akrani | Kos
Wijnvaten in Winery Ktima Akrani | Kos
Wijnvelden op Kos
Wijnvelden op Kos

De rondleiding duurt ongeveer een kwartier en zit bij de lunch of proeverij inbegrepen. Je kunt deze ook los boeken. Dat kost 3 euro per persoon. Tijdens de rondleiding wordt er verteld over de wijngaard, hoe lang de wijn in de vaten zit en hoe de wijn gemaakt en opgeslagen wordt. De druiven worden hier met de hand geplukt om zo de kwaliteit van de druiven te waarborgen. Over het eten en drinken bij Ktima Akrani, kan je ook lezen in mijn vorige blog.

Stranden

Op Kos zijn veel stranden te vinden. Op de meeste stranden kun je lekker op een strandbedje vertoeven. Maar let wel, niet alle stranden zijn zandstranden!

Tigàki Beach

Tigàki Beach is het strand bij de zoutmeren en is een zandstrand. Het is hier altijd erg druk, er zijn veel winkeltjes en restaurants te vinden. Ook zijn er watersportfaciliteiten en kun je hier in de zomerperiode veel watersporters spotten. Dit strand ligt op 13 kilometer van Kos Stad en prima te doen op de fiets.

Marmari Beach

Marmari Beach ligt net iets verder dan Tigàki Beach en is wat rustiger. Ook Marmari Beach is een zandstrand. Op en bij de duinen zijn wat bomen en struiken waardoor je ook in de schaduw je handdoekje neer kan leggen. Ook naar dit strand is het een mooie fietstocht.

Marmari Beach | Kos
Marmari Beach | Kos

Lambi Beach

Lambi Beach is een kiezelstrand met de meeste restaurants en ligt in Kos stad. Bij de meeste restaurants op het strand kun je een bedje gebruiken wanneer je een drankje nuttigt.

Eten en drinken op Kos

Wil je naast lekker fietsen op Kos nog wat meer info over waar je heerlijk kunt eten, bij welke wijngaard je een geweldig mooi uitzicht hebt of welke rosé uit de supermarkt de lekkerste is? Kijk dan ook even bij mijn andere blog, mijn tips over het beste eten en drinken op Kos.

Avatar foto

Moniek

Moniek, 32 jaar en ik hou van reizen! Ik heb nog zoveel op mijn bucketlist staan, Barcelona, Indonesië, Peru, USA, IJsland, noem maar op! Hopelijk kunnen we ooit alles afvinken.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
35 Shares
35 Shares
Copy link