Wereldreizigers.nl
Zuid-Limburg wandelroutes

Outdoor tips en leuke wandelroutes in Zuid Limburg

Veel mensen zoeken tegenwoordig naar mooie wandelroutes in eigen land, want ze zitten al zo veel stil thuis en op het werk. In Zuid-Limburg kun je het echte vakantiegevoel ervaren, omdat de regio zeer heuvelachtig is en omdat de bouwstijl van de vele dorpjes en kastelen meer Belgisch of Duits aanvoelt dan Nederlands. In dit artikel geven we je enkele outdoor tips. Denk aan leuke wandelroutes, een goede uitrusting om te wandelen en een leuk verblijf wat we kunnen aanbevelen zodat je ongestoord een fijne outdoor beleving zult hebben.

Wandelroutes in Zuid-Limburg

Er zijn in Zuid-Limburg talloze leuke wandelroutes te vinden. Of je nu lekker een uurtje of twee de frisse buitenlucht in wilt, of een gevorderde wandelaar bent die een hele dag kan vullen met wandelen, er is voor een ieder wat wils. Wij gingen op internet op zoek naar wat leuke wandelroutes die we konden lopen. Hieronder een korte samenvatting van de diverse routes die we gelopen hebben, inclusief een aantal mooie foto’s die we onderweg tijdens het wandelen gemaakt hebben.

Wandelroute Oud-Valkenburg | 9,3 KM of 6 KM

Tijdens deze heuvelachtige wandeling, wandel je eerst naar het mooie Gerendal en via een verrassend paadje naar Schin op Geul. Hier passeer je het terras van Landhotel Heuvelzicht voor een drankje. Dan loop je langs de spoorlijn naar de voet van de Döalkesberg. Via een steil trappenpad klim je omhoog naar de Kluis en passeer je een statieweg.

Schaloensmolen - Wandelroute oud-Valkenburg
Schaloensmolen – Wandelroute oud-Valkenburg

De terugweg gaat over een panoramisch pad met mooi uitzicht naar een afgelegen hoeve en over de Schaelsberg. Onderweg staan voldoende zitbanken en je kunt de route eventueel inkorten tot 6 km. Vergeet natuurlijk ook niet om het prachtige Kasteel Schaloen met bijbehorende tuinen te bewonderen!

Meer informatie over deze wandelroute? Klik dan hier.

Brasserie Kasteel Schaloen
Brasserie Kasteel Schaloen
Kasteel Schaloen wandelroutes limburg | wandelroutes zuid-limburg | Wereldreizigers.nl
Kasteel Schaloen – Wandelroutes Zuid-Limburg

Wandelroute Hulsberg | 5 KM

Dit leuke ommetje is prima om de omgeving van Hulsberg te verkennen. Je loopt een kleine boshelling omhoog en dan wandel je over een mooi plateau met prachtige panoramische uitzichten. Na een leuk stuk door het bos wandel je door mooie holle wegen omhoog. Het laatste stukje wandel je door het oude centrum van Hulsberg langs de kerk en het klooster. Aan het eind is een gezellig terras te vinden voor een lekker kopje koffie.

Meer informatie over deze wandelroute? Klik dan hier.

Wandelroute Schin op Geul | 5,8 KM

Deze relatief korte maar pittige wandeling met 2 hellingen gaat door de bossen en over weilanden waar je de prachtige heuvelflanken ziet van het Gerendal. Je komt langs prachtige uitgestrekte heuvelachtige weilanden waar de koeien vrij grazen.

Meer informatie over deze wandelroute? Klik dan hier.

Wandelroute Schin op Geul: weilanden en koeien
Wandelroute Schin op Geul: weilanden en koeien

Tip: zoek je nog een alternatief? Dan is wandelen in Nationaal Park de Groote Peel (Noord-Limburg) misschien wel iets voor jou.

Corona-proof outdoor tips

Zoals in bovenstaande foto’s te zien, zijn ook wij gewoon in de winter hier aan het wandelen gegaan. Dat is prima te doen, mits je over de juiste uitrusting beschikt. Zorg bijvoorbeeld voor goede, stevige wandelschoenen. De bospaden en weilanden kunnen erg ongelijk, drassig en modderig zijn. Ook is de regio erg heuvelachtig, dus op sommige momenten zal je zweten omdat de wandeling best pittig kan zijn.

wandelroute schin op geul 2 | wandelroutes zuid-limburg | Wereldreizigers.nl
Wandelroute Schin op Geul: prachtige bospaden

Op een ander moment zal het fris zijn door de wind die over de Limburgse weilanden raast. Een goede outdoorjas of vest is daarom aan te raden. Ga op zoek naar een goede outdoorwinkel waar je degelijke wandel- en outdoorartikelen kunt aanschaffen. Zorg daarnaast ook altijd dat je voldoende water bij je hebt en eventueel wat snacks voor onderweg, zeker nu er tijdens de coronaperiode nauwelijks iets geopend is.

Verblijftip: Vakantiewoning Klimmen

Centraal gelegen in het heuvelachtige Zuid-Limburg ligt Vakantiewoning Klimmen, waar wij een heerlijk verblijf hebben gehad. Met prachtige grote raampartijen en een mooi uitzicht op de heuvels, is dit de ideale plek om een paar dagen te verblijven mocht je lekker willen gaan wandelen in Zuid-Limburg. Klik op de foto’s hieronder om ze uit te vergroten.

Tip: Vakantiewoning Klimmen is hier te vinden op Google Maps. Daar staat tevens de contact informatie van de verhuurder, zodat je rechtstreeks kunt boeken zonder tussenkomst van tussenkomst van aanbieders zoals Booking.com of Trivago.

Tip: ben je helemaal gek van wandelen? Misschien kun je dan eens in Epen wandelen, je leest er alles over bij onze buren van bestemmingbuitenlucht.nl.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link