Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Slovenië » Slovenië | Buiten de gebaande paden in Koroška en Savinjska

Slovenië | Buiten de gebaande paden in Koroška en Savinjska

Dat Slovenië een prachtig land is om te bezoeken, weten de meeste reizigers wel. Iedereen kent het Meer van Bled met het kleine eilandje in het midden. Toch zijn er nog verschillende plekken die een stuk onbekender zijn bij de gemiddelde reiziger. Twee regio’s aan de Oostenrijkse grens, Koroška en Savinjska zijn ontzettend interessant om te bezoeken en liggen buiten de gebaande paden. In dit artikel vertel ik je er meer over!

Ons advies voor een vakantie naar Slovenië
Op vakantie naar Slovenië? Ontdek de mooiste Slovenië reizen!

Slovenië is een van de meest ongerepte landen van Europa! Het heeft geweldige natuur, indrukwekkende bergen met skigebieden, valleien, idyllische kustlijn, middeleeuwse kastelen, watervallen, het beroemde meer van bled en nog veel meer! Ga op een rondreis of kampeer middenin de bossen.

Pluspunten:
 • Ongerepte natuur
 • Bergen
 • Watervallen
 • Een bestemming voor zowel een relaxte autorondreis als actieve vakantie
Bekijk aanbod ANWB Bekijk aanbod D-reizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

De regio’s Koroška en Savinjska

De bovengenoemde regio’s zijn zeker een bezoek waard. Doordat ze nog zo weinig bezocht worden door toeristen, reis je echt buiten de gebaande paden. Dit zorgt soms voor uitdagingen, zoals communiceren met de lokale bevolking, maar het heeft zijn charme en je waant jezelf echt in een andere wereld. Er zijn verschillende activiteiten die het ontdekken waard zijn.

De bereikbaarheid

Slovenië kun je uiteraard gemakkelijk met het vliegtuig bereiken, maar ook met de auto is het vanuit Nederland prima te doen. Vanaf Utrecht rijd je ongeveer 1.300 kilometer naar het centraal-Slovenië. Als je gaat vliegen, zul je in principe aankomen op de hoofdstad Ljubljana (locatie hier). Mocht je de regio’s uit deze blog bezoeken, heb je meer opties. Je kunt namelijk via Zagreb (Kroatië) of via Graz (Oostenrijk) vliegen.

Reisgezelschap

Je kunt deze regio’s eigenlijk zowel in je eentje, met je partner, als met het hele gezin bezoeken. Er zijn verschillende activiteiten die voor het hele gezin mogelijk zijn, en er is veel diversiteit in deze activiteiten. De activiteiten die ik hieronder zal toelichten, zijn dus ook met kinderen te ondernemen.

Koroška en Savinjska | De reisgroep gedurende deze trip
Koroška en Savinjska| De reisgroep gedurende deze trip

Unieke activiteiten

Proef en maak je eigen gin

Er zijn veel brouwerijen in Slovenië, waar men graag een alcoholisch drankje drinkt. Toch vind je er niet veel ginbrouwerijen waar je een kijkje kunt nemen. Des te leuker is deze kleine brouwerij, waar op kleine schaal gin wordt gebrouwen.

Naast het feit dat ze een restaurant runnen waar je heerlijk kunt eten, is de hoofdactiviteit op deze plek natuurlijk de gin. Je kunt namelijk je eigen gin maken, en dat is natuurlijk ontzettend tof. Een maand nadat je de gin hebt gedistilleerd, is deze pas echt goed op smaak. Een leuke souvenir voor thuis dus, waarmee je nog even kunt terugdenken aan Slovenië.

Koroška en Savinjska | Je eigen gin maken bij Gostilna Murko
Koroška en Savinjska | Je eigen gin maken bij Gostilna Murko

Timber rafting

Timber rafting is een onderdeel van de rijke Sloveense geschiedenis en daarmee het culturele erfgoed. Sinds 2000 zijn de rafts weer op de Drava rivier gebracht om de raft-traditie nieuw leven in te blazen. De verbondenheid met de natuur, de originele raft routes op het water en de uitmuntende vaardigheden van de timmerlieden komen in deze originele activiteit naar voren. Van tevoren word je via een video meegenomen naar de geschiedenis van het raften en niet veel later mag je zelf het water op.

Koroška en Savinjska | Timber rafting over de Drava rivier
Koroška en Savinjska | Timber rafting over de Drava rivier

De rivier Drava, ook lokaal bekend als de Drau, geeft je een bijzondere ervaring, want je mag de rafters meehelpen. Tegenwoordig wordt de raft niet alleen nog met de hand voortgedreven, maar het is wel zo leuk om het te ervaren. Op de raft krijg je vervolgens ook een passende maaltijd. Dit betekent een maaltijd met veel koolhydraten, want de mannen (het mochten vroeger geen vrouwen zijn) moesten veel energie binnenkrijgen.

Naast het raften wordt er alles aan gedaan om je het idee te geven dat je terug in de tijd bent gegaan. Zo staan er muzikanten met Sloveense muziek die je verwelkomen bij de raft en staat er een timmerman te zagen om te laten zien hoe de rafts vroeger werden gemaakt. Deze activiteit kan dienen als een teambuildingactiviteit, maar er worden ook romantische diners op de raft georganiseerd.

Je kunt aan deze activiteit deelnemen van mei tot en met november op zaterdagen en zondagen om 11.00 en 13.30 uur. Doordeweeks is ook mogelijk, maar hiervoor moet je een afspraak maken, anders wordt er niet gevaren. Reserveren is in ieder geval vereist.

Kajakken in de mijnen (Podzemlje Pece)

Geschiedenis

Onder de grond, in de buurt van Mežica (locatie hier) vind je de oude lood- en zinkmijnen. Vroeger werd hier enorm hard gewerkt en ondanks dat de mijnen al lange tijd niet meer in gebruik zijn, worden ze nu gebruikt om toeristen kennis te laten maken met de geschiedenis van de mijnbouw. Onder de berg Peca werd lang geleden door de Romeinen looderts gewonnen. In 1994 is het werk in de mijnen stilgelegd en sindsdien wordt er in de ruim 1.000 kilometer lange doorgangen geen lood of zink meer gewonnen.

Voorbereiding

Er zijn verschillende manieren om de doorgangen van Podzemlje Pece te ontdekken. Zo kun je er met een trein, met de fiets of met een kajak doorheen. Elke activiteit bevindt zich op een andere verdieping binnen de mijnen, die in totaal twintig verschillende verdiepingen hebben. Voor de fiets- en kajakervaring moet je naar verdieping 7 en 8. In alle gevallen neem je de kleine mijntrein de berg in. Ruim een kwartier zit je in een kleine donkere wagon en word je dichter bij de mijnen gebracht. Voordat je begint met fietsen of kajakken, moet je nog een steile trap af om enkele verdiepingen lager te komen.

Ik ben dus gaan kajakken en zal daar wat dieper op ingaan. Het was een ontzettend originele, actieve en bijzondere activiteit. Een rondje kajakken op een rivier is totaal niet te vergelijken met dit. Nadat ik een helm en handschoenen kreeg bij het instappen van de mijntrein, kreeg ik ook een waterdicht pak en een zwemvest toen ik in de mijnen aankwam. Met deze uitrusting liep ik verder naar beneden via een trap en aan het einde hiervan stapte ik het water in. Het water kwam ongeveer tot aan mijn knieën, maar dit voelde ik niet vanwege het pak.

Kajakken

Het is best een stuk lopen om bij de kajaks te komen. De afstand die je vervolgens met de kajak door het water moet lopen is ook nog best groot, omdat je door verschillende mijnen moet waar het water niet hoog genoeg staat. Op een gegeven moment kwamen we bij een schot en daarachter is het water een stuk hoger. Vanaf dit punt gingen we in de kajak zitten.

Op dat moment begint het echte avontuur. Het is pikkedonker; alleen met het lampje op je helm kun je nog iets zien. De gids zit in een andere kajak. Je kunt hem/haar volgen, maar je kunt ook je eigen weg gaan. Je kunt het gevoel hebben dat je verdwaalt, maar uiteindelijk zijn er alleen doodlopende tunnels of je komt uit bij de uitgang. Het is erg tof om op deze manier door de mijnen te gaan. Aan het einde zit er zelfs nog een kleine versnelling in de route en zo eindig je deze fantastische ervaring.

Kledingtips

Het is koud in de grotten, ongeveer 10 graden. Toch hoef je je niet erg warm aan te kleden. Je kunt ervan uitgaan dat je armen nat worden. Mijn advies is om een niet te dikke regenjas aan te doen. Doordat het pak in principe waterdicht is, is het ook vrij warm.

Opmerking: Excuses voor de slechte foto van deze activiteit. Ik heb ze toch toegevoegd om een indruk ervan te kunnen geven. Door het weinige licht en de natte omstandigheden was het niet mogelijk om goede foto’s te maken.

Andere activiteiten

Fietsroutes

In heel Slovenië kun je delen van de fietsroute Drava Bike rijden. Deze fietsroute loopt in totaal door vier landen. Met ruim 710 kilometer kun je door Italië, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië fietsen. Er wordt nog hard gewerkt aan de laatste stukken in Slovenië en Kroatië, maar de fietspaden die er nu al zijn, zien er fantastisch uit.

Koroška en Savinjska | Met een elektrische fiets over de Drava Bike route
Koroška en Savinjska | Met een elektrische fiets over de Drava Bike route

Je hoeft niet eens heel fit te zijn om hier in de bergen te fietsen, want bijna alle fietsen die verhuurd worden, zijn elektrische fietsen. Daarnaast zijn veel fietspaden vlak en liggen ze dicht bij de rivier. Hierdoor is het niet moeilijk en kun je ook nog eens genieten van het mooie uitzicht op de rivier.

Wanneer je op de website van Drava Bike kijkt, kun je de hele route vinden. Hiervan heb ik een stuk uit ‘stage 2’ in Slovenië gefietst, en dat was prachtig. Langs de licht aquablauwe rivier Drava, genietend van de omgeving met de bergen op de achtergrond.

Slovenië | Met elektrische fietsen langs de Drava rivier
Koroška en Savinjska | Met elektrische fietsen langs de Drava rivier

Wandelroutes

In Savinjska

In de prachtige regio Savinjska zijn er meerdere bergwandelingen te ondernemen. De afstanden variëren van meerdaagse wandelingen tot wandelingen van ongeveer twee uur. De meest bekende meerdaagse wandeling is de Šalek mountain trail, die in totaal 84 kilometer lang is. Hieronder een opsomming van een aantal bergwandelingen die je in een dag kunt volbrengen:

 • Smrekovec duurt ongeveer 1,5 uur
 • St. Martin’s Trail, Gora Oljka Mountain duurt ongeveer 6 tot 7 uur
 • Šmihel – Golte Trail duurt ongeveer 2 uur en 10 minuten
 • Farbanca and Čreta duurt ongeveer 3 uur en 30 minuten
 • From Rečica to Golte duurt ongeveer 3 uur
 • Menina Mountain duurt ongeveer 3 uur
 • St. Primož duurt ongeveer 2 uur en 30 minuten
 • Velika Raduha Mountain duurt ongeveer 4 uur
 • Klemenča jama duurt ongeveer 2 uur en 30 minuten
Koroška en Savinjska | Logar Valley
Koroška en Savinjska | Logar Valley

In Koroška

In de regio Koroška zijn ook meerdere wandelingen mogelijk. Er zijn twee ontzettend lange routes, namelijk de Koroška Mountain Trail en de Over Pohorje (ook wel Slovenian Mountain Trail genoemd).

De Koroška Mountain Trail is in totaal meer dan 230 kilometer lang en daardoor kun je er een 10- tot 12 daagse wandeling van maken. Maar het is ook mogelijk om een deel te bewandelen. Er zijn diverse routes die minder uitdagend zijn, waardoor het ook voor recreatieve wandelaars mogelijk is een fijne route uit te stippelen.

De Over Pohorje is de oudste en meest diverse wandelroute in Slovenië, maar niet heel bekend. Deze route is ruim 62 kilometer lang, maar je kunt er ook voor kiezen om slechts een gedeelte van de route te lopen. Er zijn gedeeltes waarbij je kilometers lang alleen door de ongerepte natuur loopt, en er zijn gedeeltes die wat minder ongerept zijn.

Koroška en Savinjska | Van de gebaande paden af
Koroška en Savinjska | Buiten de gebaande paden

Waterval Rinka

Ervaar een van de meest ongerepte Alpenvalleien van Europa in het Logar Valley Regional Park. De vallei staat bekend om de vele watervallen langs de wandelroutes, waarvan de ruim 90 meter hoge Rinka-waterval de bekendste is. Je kunt er verschillende wandelingen maken, maar de Pot po Logarski-route is echt een aanrader! Deze eindigt namelijk bij de hoge Rinka waterval.

Mocht je aan het einde van de route zin hebben in een drankje, dan is er een gezellig restaurantje met uitzicht op de waterval waar je kunt genieten.

Wellness

Er zijn ontzettend veel locaties waar je kunt overnachten en genieten van wat ontspanning. Zo hebben wij een bezoekje gebracht aan Hotel Plesnik (klik hier). Zij bieden yoga, meditatie, massages, een bubbelbad, een zwembad en een sauna aan. Het is mogelijk om gebruik te maken van de wellnessfaciliteiten zonder er te overnachten. Het buitenzwembad is overigens enorm koud, maar biedt een magisch uitzicht op de Logar Vallei.

Slovenië | Wellness bij Hotel Plesnik
Wellness bij Hotel Plesnik

Lees ook: Slovenië | Accommodaties en restaurants in de Savinjska & Koroška regio

Nog meer activiteiten

Naast alle bovenstaande activiteiten, zijn er nog veel meer activiteiten te beleven in deze regio’s. Hierbij een opsomming van andere mogelijkheden:

Duurzaam reizen

In Slovenië zijn ze eigenlijk al veel langer bezig met duurzaamheid dan wij in Nederland. Ze hebben het Green Cuisine-label, dat wordt uitgereikt aan restaurants die het principe van duurzaamheid volgen en voornamelijk lokale producten gebruiken. Duurzame initiatieven zijn gelabeld met Slovenia Green om reizigers te helpen gemakkelijk eco-vriendelijke keuzes te maken tijdens hun reis.

Koroška en Savinjska | De groene omgeving van regio Koroška en Savinjska
Koroška en Savinjska | De groene omgeving van regio Koroška en Savinjska

Conclusie

Slovenië is een land vol verrassingen, waar de schoonheid van de natuur en de vriendelijkheid van de mensen hand in hand gaan. Het land heeft daarnaast een diepgeworteld inzet voor duurzaamheid en biedt daarom tal van manieren om verantwoord te reizen. De regio’s Koroška en Savinjska zijn uitstekende regio’s om toe te voegen aan jouw roadtrip door Slovenië. Aangezien de regio’s voorzien in een portie cultuur, natuur en sportieve activiteiten kun je eigenlijk met elk hart hier wel terecht. Zeker het toevoegen waard dus!

Ons advies voor een vakantie naar Slovenië
Op vakantie naar Slovenië? Ontdek de mooiste Slovenië reizen!

Slovenië is een van de meest ongerepte landen van Europa! Het heeft geweldige natuur, indrukwekkende bergen met skigebieden, valleien, idyllische kustlijn, middeleeuwse kastelen, watervallen, het beroemde meer van bled en nog veel meer! Ga op een rondreis of kampeer middenin de bossen.

Pluspunten:
 • Ongerepte natuur
 • Bergen
 • Watervallen
 • Een bestemming voor zowel een relaxte autorondreis als actieve vakantie
Bekijk aanbod ANWB Bekijk aanbod D-reizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Plan hier je vakantie binnen Europa

 • Goedkope deals en lastminutes vind je bij Corendon en TUI.
 • Treinreizen door Europa vind je bij NSinternational.
 • Vliegtickets voor Europa vergelijk je bij Skyscanner.
 • Hostels, Hotels en Resorts in Europa vind je bij Booking.com.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars.
 • Tours en activiteiten in Europa reserveer je via GetYourGuide.
 • Reisartikelen zoals koffers, tassen en meer koop je bij Bol.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos.

Madelon

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange wereldreis wil maken en dat heb ik in 2022/2023 samen met mijn vriend Thomas gedaan. Mijn reislust is nog lang niet op en mijn enthousiasme over de bezochte plekken deel ik graag met je!

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
4 Shares
4 Shares
Copy link