Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Canada » Tips voor Pacific Rim National Park, westkust Vancouver Island

Tips voor Pacific Rim National Park, westkust Vancouver Island

Één van de hoogtepunten van ons bezoek aan Vancouver Island in Canada was de westkust. Er zijn hier namelijk veel toeristische trekpleisters te vinden. Het hippe stadje Tofino, Ucluelet en het Pacific Rim National Park met haar prachtige stranden en regenwoud, om er maar even een paar te noemen.

De oostkust van Vancouver Island staat bekend om het spotten van beren en natuurlijk orka’s / whale Watching tours. De oostkust is dan ook waar de meeste toeristen doorgaans verblijven op Vancouver Island. Maar wie de moeite neemt om naar de westkust van Vancouver Island af te reizen, kan enkele van ’s werelds mooiste stranden zien en wandelen in een gematigd regenwoud (in Noord-Amerika!). In dit artikel vertel ik je er alles over.


Onze reis door de Verenigde Staten en Canada

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Over Pacific Rim National Park

Pacific Rim National Park Reserve is een nationaal park op Vancouver Island met een oppervlakte van van 511 km². Het nationale park bestaat uit drie afzonderlijke regio’s: Long Beach, de Broken Group Islands en de West Coast Trail. De Pacific Coast Mountains, die worden gekenmerkt door ruige kusten en gematigde regenwouden, is wat het park zo uniek maakt. De hoge bergrug, het relatief zachte klimaat en de grote oceaan zorgt voor een verscheidenheid aan ecosystemen op een relatief klein stukje land en zee.

Wat te doen in Pacific Rim National Park

Pacific Rim National Park staat om twee dingen het meest bekend: de gematigde regenwouden en het enorme strand genaamd Long Beach. Wie van wandelen, stranden en surfen houdt, is in dit nationale park aan het juiste adres!

1. Wandelen in het regenwoud (rainforest trail)

Er zijn verschillende plekken waar je het gematigde regenwoud in kunt om te wandelen. Sommige trails zijn tot wel 15 kilometer lang, maar gelukkig zijn er ook een aantal korte trails die gemakkelijk bereikbaar zijn met de auto of camper, waaronder Rainforest Trail Loop B (locatie hier).

De aangelegde looppaden van de Rainforest Trail | Tips voor Pacific Rim
De aangelegde looppaden van de Rainforest Trail | Tips voor Pacific Rim
Het groene mos bekleedt de oeroude bomen | Pacific Rim Rainforest
Het groene mos bekleedt de oeroude bomen | Pacific Rim Rainforest

Deze trail is in ongeveer 30 minuten te voltooien over prachtig aangelegde paden door het regenwoud. We keken hier echt onze ogen uit. De enorme bomen, het groene mos en de vele lagen omgevallen bomen onder je. Het regenwoud is een unieke plek op het eiland.

Malou probeert te ontdekken waar de grond is | Rainforest Trail, Pacifc Rim
Malou probeert te ontdekken waar de grond is | Rainforest Trail, Pacifc Rim

Je voelt en ziet als je er loopt dat er complete ecosystemen onder de paden leven. Ook zijn er een paar bomen te vinden die zo enorm groot en dik zijn, dat je er bijna in kunt wonen!

Chris komt uit de boom | Rainforest Trail, Pacific Rim
Chris komt uit de 1000 jaar oude boom | Rainforest Trail, Pacific Rim

2. Surfen, zwemmen en wandelen bij Long Beach

Er zijn verschillende plekken waarop je Long Beach kunt betreden er ook zit er veel verschil is het soort strand wat je er zult treffen. Long Beach heeft stukken waar het strand rotsachtig is, maar ook stukken met enorme zandstranden, vol met zwemmers en surfers. Deze stranden hebben andere namen, maar behoren wel tot het geheel van Long Beach, Pacific Rim. Hieronder zie je de drie stranden die deel uitmaken van Long Beach.

Long Beach, Combers Beach en Wickaninnish Beach
Long Beach, Combers Beach en Wickaninnish Beach

3. Wickaninnish Beach

Wickaninnish Beach is grotendeels beschermd. Dit wordt aangegeven met borden vanaf Combers Beach. Er zijn namelijk grote groepen trekkende kustvogels die dit strand hun tijdelijke thuis noemen.

Trekkende kustvogels op Wickaninnish Beach
Trekkende kustvogels op Wickaninnish Beach

Tip: Vliegen met een drone is hier ten strengste verboden, omdat je de vogels hiermee kunt opjagen. Respecteer die regel! De vogels hebben die rust namelijk héél hard nodig.

Honden zijn op dit deel van Long Beach ook niet welkom, om dezelfde reden.

Realiseer je dat de vogels er mogelijk net een vlucht van duizenden kilometers op hebben zitten vanuit Rusland, Azië of Hawaï. Je bevindt je op het meest westelijke deel van noord-Amerika, aan de grote oceaan. Verstoor de vogels dus niet, ook niet te voet!

4. Combers Beach

Je hoeft de vogels op Wickaninnish Beach ook niet te verstoren om ze goed te zien. Elke 10-15 minuten komt er zwerm kustvogels laag over het strand en de golven gescheerd, over Combers Beach. Een prachtig gezicht.

Een zwerm kustvogels die laag over het strand en de golven scheert | Combers Beach, Pacific Rim
Een zwerm kustvogels die laag over het strand en de golven scheert | Combers Beach, Pacific Rim

Neem even de tijd om hier een strandwandeling te maken. Het zachte zand is heerlijk om met de blote voeten op te lopen. Ondertussen geniet je van alles wat je om je heen ziet. Krabben, schelpen, vogels en zelfs zeeleeuwen!

Wandelen op Combers Beach | Pacific Rim National Park
Wandelen op Combers Beach | Pacific Rim National Park

Tip: Om de zeeleeuwen te spotten, kun je het beste een verrekijker meenemen. Op ongeveer 150 meter van de kust, liggen enkele kleine eilandjes. Op de rotsen zijn vaak groepen zeeleeuwen te vinden. Het leuke is dat je ze goed kunt horen als de wind goed staat. Het rare geblaf van deze beesten is best vermakelijk.

Malou zoekt met haar verrekijker naar zeeleeuwen bij Combers Beach
Malou zoekt met haar verrekijker naar zeeleeuwen bij Combers Beach

5. Magische zonsondergang op Mackenzie Beach

Ten noorden van Long Beach, is het het drukst. Op Mackenzie Beach zijn de gehele dag door veel zwemmers en surfers te vinden die de golven en het vaak koude water trotseren. Wanneer de wind gaat liggen en het water terugtrekt (eb en vloed), blijft er achter een zandbank water liggen wat spiegelglad is. We zagen twee professionele fotografen hier foto’s maken van gezinnen, stelletjes en zelfs een bruidspaar.

Spiegelglad water bij Mackenzie Beach | Tips voor Pacific Rim National Park
Spiegelglad water bij Mackenzie Beach | Tips voor Pacific Rim National Park

Het is dé plek waar mensen tegen de avond samenkomen om van de zonsondergang te genieten en om foto’s te maken. Veel bezoekers maken er echt werk van, goed voorbereid met klapstoeltjes en koelboxen, gevuld met eten en koud bier. Helemaal niet zo gek, want het is inderdaad een prachtige plek zo met die eilanden net voor de kust.

Zonsondergang bij Mackenzie Beach | Pacific Rim National Park
Zonsondergang bij Mackenzie Beach | Pacific Rim National Park
Zonsondergang bij Mackenzie Beach | Pacific Rim National Park
Zonsondergang bij Mackenzie Beach | Pacific Rim National Park

Plan hier je vakantie naar Canada

 • Camperverhuur i.c.m. een rondreis boek je bij Travelhome.
 • E-Sims met gratis 1 GB regel je bij Airalo.
 • Vliegtickets voor Canada boek je via Skyscanner.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars en Rentcars.
 • Tours en activiteiten in Canada boek je via GetYourGuide.
 • Campings in Nationale Parken reserveer je op Parks Canada.
 • Hotels en resorts in Canada reserveer je bij Booking.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos.
 • Reisartikelen (koffers, wereldstekkers, etc. bestel je bij Bol.com.

Tips en andere dingen om te doen

Wie Pacific Rim National Park bezoekt, kan ervoor kiezen om het te combineren met een aantal andere bezienswaardigheden die net buiten het park liggen. Zo zijn er twee bekende stadjes in de buurt, Ucluelet in het zuiden en Tofino in het noorden. Ook is de route naar de westkust van Vancouver Island op zichzelf al een attractie, dus neem je tijd ervoor.

1. Amphitrite Point Light (lighthouse) in Ucluelet

In het zuidelijkste punt van het stadje Ucluelet kun je korte Lighthouse Trail door het bos lopen. Vanaf deze trail heb je uitzicht op een aantal eilanden waar ondere andere grote groepen zeeleeuwen te zien zijn.

Malou op de Lighthouse Trail
Malou op de Lighthouse Trail

Ook zijn er verschillende uitzichtpunten met bankjes waar je even kunt gaan zitten en genieten van de natuur. Houd je ogen gericht op zee, want er migreren hier ook vele walvissen, waaronder Humpback whales en Grey whales! Ze zijn vaak van grote afstand goed te zien, vooral door de ‘pluimen’ die je ziet door het ademen wanneer ze even bovenkomen.

Amphitrite Point Light (lighthouse) in Ucluelet
Amphitrite Point Light (lighthouse) in Ucluelet

Ook het uitzichtpunt bij het lighthouse zelf, is het bezoeken waard. hier staan veel informatieborden over de zee en de dieren die er leven.

2. De route door de bergen

De rit van de oostkust van vancouver Eiland naar de Westkust van Vancouver Island, kan maar via één weg: de ‘4’. Deze weg kronkelt en slingert door de bergen langs diverse meren en dwars door regenwouden. Deze weg rijden is al een attractie op zich! Doe het rustig aan, kijk goed in je heen en stop regelmatig. Dit soort mooie wegen kom je namelijk niet vaak tegen.

De Route naar Pacific Rim
De Route naar Pacific Rim

3. Tofino

Tofino is het immens populaire ‘surfstadje’ waar surfers en hippies in de jaren 80 neerstreken vanwege de prachtige golven en het zachte klimaat. We hadden stiekem wel hoge verwachtingen van dit stadje, maar helaas vonden we het flink tegenvallen. Het voelde voor ons anno 2022 vooral als een veel te duur ‘hipster stadje’ die 100% om toerisme draait.

Alles was namelijk belachelijk duur. Campings van +- 100 dollar per nacht, drankjes van 10+ dollar en eenvoudige restaurants waar je zomaar 35+ dollar voor een hoofdgerecht betaalt.

Een band speelde in Tofino
Een band speelde in Tofino

We dronken 2×2 biertjes op een terras (tijdens happy hour!) en bestelden er nacho’s bij om te delen. Prijs: 56 dollar. Alsof dat nog niet genoeg was, mochten we daarna alleen blijven zitten als we nog 30 dollar p.p. zouden bijbetalen voor de live muziek van de avond. We besloten om weg te gaan want om nogmaals 60 dollar te moeten betalen hadden we geen zin in.

Tip: wist je dat je vanuit Vancouver binnen een uur naar Tofino vliegt met een watervliegtuig, en vice versa? Voor pakweg 200 dollar vlieg je in een uur naar je bestemming. Bekijk het aanbod hier.

Begrijp me niet verkeerd. Tofino ligt op een prachtige plek met mooie stranden nabij. Het heeft een leuke historie, het is een stadje opgebouwd door hippies en surfers met veel kleurrijke barretjes, boetieks en shops. Wat ons betreft zeker bezoek waard, vooral als je ‘gewoon’ op vakantie bent wilt genieten en niet op het geld hoeft te letten.

4. Waar te verblijven (met de camper)

Er zijn campings net buiten het park vlakbij Tofino en Ucluelet, maar verwacht hier zomaar 70 tot wel 100 dollar per nacht te betalen. Wildkamperen is verboden in Pacific Rim National Park en ook in- en rond Tofino zijn ze erg streng. Er is een ‘city ordnance’ die wildkamperen of overnight parking in de gehele gemeente verbiedt. Dit maakt het erg lastig en je riskeert boetes.

Chris en de Wereldreizigers camper
Chris en de Wereldreizigers camper

Je bent dus al snel aangewezen op (dure) campings, of je moet het gebied verlaten. Wie net als wij geen 70 tot 100 dollar per nacht willen uitgeven voor een camping, kan ervoor kiezen om te wildkamperen maar doe dit dan verstandig en verlaat het gebied. Boetes worden hier namelijk direct uitgedeeld, zonder waarschuwing.

Tip: Via iOverlander vonden we een handjevol wildkampeer plekken net buiten Pacific Rim National Park, waar wildkamperen en/of ‘overnight parking’ wel nog is toegestaan. Langs de weg ‘4’ richting Kennedy Lake, vind je een paar van die plekken. Het was vanuit Tofino ongeveer een half uur rijden naar de plekken waar je kon overnachten langs de weg. Niet ideaal, maar wel gratis.

Conclusie

Het was een heerlijke rit van de oostkust van Vancouver Island naar de westkust van Vancouver island door de bergen. Je kijkt onderweg je ogen uit op de hoge bergtoppen, de mooie meren en de oeroude regenwoud bossen om je heen.

Het regenwoud in Pacific Rim National Park
Het regenwoud in Pacific Rim National Park

Ongerept, onaangetast en goed beschermd. Pacific Rim National Park, de verschillende ‘rainforest trails’ én de enorme stranden zijn werkelijk prachtig. Of je nu komt voor het surfen, de zonsondergangen, het regenwoud of de zeeleeuwen en walvissen voor de kust, het park zal absoluut een positieve indruk op je achterlaten.

Zonsondergang op Long Beach, Pacific Rim National Park
Zonsondergang op Long Beach, Pacific Rim National Park

Wie op vakantie is, kan zichzelf hier echt in de watten laten leggen. Van prachtige hotels in Tofino (aanbod hier) en lodges direct aan het strand in Pacific Rim National Park (aanbod hier), tot goede restaurants en hippe bars.


Ons advies voor camperhuur in Canada
Camperreizen door Canada van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Plan hier je vakantie naar Canada

 • Camperverhuur i.c.m. een rondreis boek je bij Travelhome.
 • E-Sims met gratis 1 GB regel je bij Airalo.
 • Vliegtickets voor Canada boek je via Skyscanner.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars en Rentcars.
 • Tours en activiteiten in Canada boek je via GetYourGuide.
 • Campings in Nationale Parken reserveer je op Parks Canada.
 • Hotels en resorts in Canada reserveer je bij Booking.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos.
 • Reisartikelen (koffers, wereldstekkers, etc. bestel je bij Bol.com.
Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link