Wereldreizigers.nl
DSCF1854 | vuurwapens in amerika | Wereldreizigers.nl

Vuurwapens in Amerika | Hoe hebben wij het ervaren?

Na onze rondreis door Amerika, werd er weleens gevraagd; heb je ook vuurwapens gezien? Ja, we hebben vuurwapens gezien, besproken en enigszins ervaren. Ik heb lang gedacht dat alleen politiek rechtsgeoriënteerde mensen wapenbezitters zijn, maar die indruk is veranderd. Het verschil tussen hen en ons, is vooral de wereld waarin we leven… Vuurwapens in Amerika, hoe hebben wij dat ervaren?


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Vuurwapen wetten verschillen per staat

Het verschilt per staat hoe zichtbaar de vuurwapens zijn. De regelgeving over het zichtbaar mogen dragen van een vuurwapen verschilt bijvoorbeeld per deelstaat. In Nevada waren vuurwapens opvallend aanwezig. We zagen veel mensen waarbij er een holster met vuurwapen aan de broek hing. Het had bij mij meteen het effect dat ik op mijn hoede was. Dit gevoel werd versterkt als het in een omgeving was waar ook verwarde – en verslaafde personen rondhangen, zoals bij een tankstation.

Vuurwapens in huis en in de auto

Veel mensen in de VS hebben een vuurwapen in huis. Onze indruk is dat ook vrijwel alle camperreizigers uit Amerika deze in hun voertuig hebben. Ook gezinnen met jonge kinderen of misschien wel juist de gezinnen. Vlakbij Yellowstone National Park spraken we met openhartige ouders, die full-time reizen met hun kinderen. Zij gaven hun mening wat betreft vuurwapens en welke rol het heeft in de opvoeding van hun kinderen.

Kampvuur tijdens wildkamperen vlakbij Yellowstone | Het onderwerp wapens kwam ruim aan bod
Kampvuur tijdens wildkamperen vlakbij Yellowstone NP | Het onderwerp vuurwapens kwam aan bod

Mensen uit onze leefwereld vragen zich misschien af waarom. Zij vragen zich het tegenovergestelde af; waarom jullie niet?

We spraken in de VS meer mensen over dit onderwerp. Dit deden we alleen nadat we de personen hadden afgetast en het aandurfden om het onderwerp aan te snijden. Want over het algemeen luidt het advies ´don´t talk politics´, alleen smalltalk is gebruikelijk. We maakten desondanks een keer mee dat iemand (onze buurman op de camping), ongevraagd aan ons meldde dat hij vuurwapens onder zijn autostoel heeft liggen! Wilde hij ons waarschuwen?

Geen vuurwapens in Nederland

Als iemand in Nederland een huis inbreekt is de kans klein dat de dader een vuurwapen bij zich draagt. De kans dat je je hiermee zal moeten verdedigen evenmin. Als een van de partijen dat wel heeft, of beide partijen, is de kans op schade veel groter. 

Uitleg over onze wereld, een leefwereld met nauwelijks wapens, is eigenlijk niet in te beelden voor de doorsnee Amerikaan. Bij hen is het anders. In Amerika is de kans groot dat de inbreker een vuurwapen bij zich draagt. Welke keuze zou jij dan maken?

Voor ons, tijdens de reis in de Verenigde Staten voelde het bij hebben van een vuurwapen niet als noodzaak. Hoe zou het lukken om onszelf met een vuurwapen te verdedigen? Dit kan alleen maar meer schade brengen. Als ons zoiets overkomt is er schade, maar blijft de schade beperkt(er) als wij ons ook niet proberen te verdedigen.

Massaschietpartijen

Het is voor ons Nederlanders moeilijk voor te stellen dat in de Verenigde Staten jaarlijks duizenden mensen slachtoffer zijn van (massa)schietpartijen, bijvoorbeeld op scholen. Het is hier nog nooit voorgekomen. Mensen buiten de VS denken dan al snel aan het verbieden van vuurwapens als oplossing.

Veel mensen in de VS zijn echter van mening dat een wapenverbod dit aantal niet zal terugdringen. Zij beargumenteren dat de schutter de mensen vermoordt, niet het vuurwapen. Er zou meer aandacht en geld moeten gaan naar de geestelijke gezondheidszorg, zodat voornamelijk jongeren niet direct naar een vuurwapen grijpen.

Zoals ik al zei, een leefwereld zonder (of met nauwelijks) vuurwapens is voor Amerikanen niet voor te stellen. Het dringt dan ook niet door dat als een jongere verward raakt of wraakzuchtig is, hij/zij in onze wereld niet de kans zal krijgen om naar een vuurwapen te grijpen. Enkel een mes of bij hoge uitzondering een handwapen, waarmee het niet zomaar mogelijk is om in korte tijd tientallen of zelfs honderd slachtoffers te maken.

Kinderlijk eenvoudig te bedienen

Chris heeft in Miami ervaren hoe het is om met automatische vuurwapens te schieten. Hij vond het erg leuk om een keer te ervaren hoe het voelt om met zulke wapens te schieten. Ik niet, dat is niets voor mij…

Lees ook: Reisgids Miami | Must sees, reistips en budget

Hij heeft zich echter ook ernstig verbaasd over het gemak waarop zo’n wapen te bedienen is. Zelfs met volautomatische wapens, die hij nog nooit eerder heeft vastgehad, heeft nauwelijks een kogel het doel gemist. Deze wapens zijn overduidelijk ontworpen om snel en gericht meerdere doelen aan te vallen. Voor het leger, voor het maken van talloze slachtoffers. Niet voor de gewone mens. Niet om te verdedigen.

Good guys with guns

Kan jij je het voorstellen? Amerika is een land dat zich momenteel niet bezighoudt met het terugdringen van wapenbezit, maar wel investeert in bijvoorbeeld metaaldetectoren op school, het trainen van leerkrachten en het inzetten van bewapende beveiliging. Dat zal een onveilig gevoel teweeg moeten brengen bij de kinderen. Ze gaan dagelijks naar een plek waar ze zich voorbereiden op de dag dat dit misschien zal gebeuren.

Lees ook: Column: Schietpartijen, Trump-gekkies en politieke onrust

Concluderend

Een leefwereld zonder vuurwapens in Amerika is voor veel Amerikanen simpelweg ondenkbaar. Wij vinden dat bizar! Wat ons betreft zou het een eerste stap zijn om automatische wapens te verbieden. Dan heb je nog steeds de andere vuurwapens, je hobby, je verdediging, maar niet het soort wat in korte tijd tientallen of zelfs honderden slachtoffers maakt.

Hoe zou zoiets dan ook tot uitvoering gebracht kunnen worden? Het is te vergelijken met de toename van het aantal jongeren in Nederland dat een mes op zak draagt. Zij geven aan dat ze het bij zich hebben, omdat anderen dat ook hebben. Hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel?

Maargoed, wie zijn wij om te zeggen dat dit moet veranderen en daarover te oordelen vanuit hier? Ik ben in ieder geval blij dat ik me bevind aan deze kant van de oceaan – met nauwelijks vuurwapens!

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Malou Thomassen

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door verre reizen en andere culturen. Ik heb menig land gezien, maar ben zeker niet klaar! Op deze leeftijd (32) denk ik vaak na over hoe mijn leven verder in te richten. Als ik op reis ben, laat ik dat al snel los en kan ik optimaal genieten van het hier en nu!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link