Wereldreizigers.nl
Persoonlijke ontwikkeling door reizen

Persoonlijke ontwikkeling | 7 manieren waarop reizen je laat groeien

Reizen is goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Sinds het begin der tijden zijn onze hersenen namelijk bedraad om kennis te vergaren en te evolueren. En hoewel school dé plek is om je academische kennis te verbeteren, doet het niet veel als het gaat om het leren van andere vaardigheden zoals je aanpassingsvermogen, out-of-the-box denken en jezelf als persoon leren kennen. Reizen doet veel voor een mens, veel meer dan je in de eerste instantie zou verwachten.

1. Niet leren, maar ervaren

Jezelf ontdekken en je vaardigheden verbeteren is iets dat je alleen moet doen, zonder dat scholen en academies je de weg wijzen. En als het gaat om activiteiten die je leven kunnen verbeteren, is reizen misschien wel de meest verrijkende. Of het nu gaat om de plaatsen die je ziet, de mensen die je ontmoet of om het feit dat je uit je comfortzone moet treden, reizen biedt een aantal waardevolle levenslessen in persoonlijke ontwikkeling die noch school, noch enige academie kan bieden.

Dat komt simpelweg omdat je deze dingen ervaart in plaats van er alleen maar over te leren, lezen of erover te praten. Reizen is leuk en kan soms zelfs oppervlakkig lijken, maar alleen voor degenen die het grotere geheel niet willen zien. Het is tenslotte wat je er van wilt maken.

2. Persoonlijke ontwikkeling en je carrière

Twijfel je nog steeds of reizen je persoonlijke ontwikkeling daadwerkelijk bevordert? Ik schreef eerder een populair artikel met 10 redenen waarom een wereldreis goed is voor je carrière en toekomst. Dit artikel werd door professionals op LinkedIn opgepikt en ging viral omdat bedrijven en recruiters uit het hele land zich enorm konden vinden in de standpunten.

Persoonlijke ontwikkeling is leren omgaan met tegenslagen en je grenzen verleggen
Persoonlijke ontwikkeling is leren omgaan met tegenslagen en je grenzen verleggen

Reizen maakt je een beter persoon en de vaardigheden die je daarbij opdoet zijn vaardigheden waar bedrijven naar op zoek zijn.

3. Leer aanpassen aan veranderingen

Ze zeggen dat verandering het enige constante in het leven is en ja, reizen draagt ​​bij aan dit geloof. Zelfs als je een reisplan tot op de letter volgt, is de kans groot dat je een aantal onvoorspelbare situaties zult ervaren.

Leer omgaan met tegenslagen

Misschien kom je vast te zitten door een corona-lockdown. Misschien is er een vulkaanuitbarsting die iedereen overrompelde en het luchtverkeer verpest waardoor je niet terug naar huis kunt. Maar wat kun je eraan doen?

Je kunt gestrest raken en angstig worden, of je kunt het feit accepteren dat er dingen zijn die je niet onder controle hebt en deze verandering gewoon omarmen. Ga in deze extra tijd die berg beklimmen waarvan je dacht dat je er geen tijd voor had, of naar dat concert waar je gisteravond zojuist van gehoord hebt!

Lees ook: Kalm en positief blijven tijdens je Wereldreis | 6 Tips

Leer omgaan met spannende situaties

‘Dat je dat durft’. Of ‘je bent gek dat je dat doet’. Elke keer als ik mensen vertel over de dingen die ik meemaak of weer wat foto’s deel op Facebook, vragen ze me of ik gek ben geworden. Maar wat ze niet weten is dat de dingen die ik meemaak vaak situaties zijn waar ik helemaal niets aan kan doen, maar waarmee ik wel moet dealen.

Persoonlijke ontwikkeling is omgaan met angstige situaties
Persoonlijke ontwikkeling is omgaan met angstige situaties

Onlangs reed ik bijvoorbeeld nog tijdens de pikipikitour2021 door Oeganda op een scooter. Onderweg maakte ik de gekste dingen mee. We reden op scooter safari door gebieden met olifanten, nijlpaarden, buffels, luipaarden, hyena’s en leeuwen.

Meer dan eens deden zich spannende situaties voor. Soms is er maar één weg van A naar B in een straal van honderden kilometers, en liggen buffels op de weg of leeuwen loeren in de bomen. Bekijk de twee foto´s hieronder en hierboven nog eens goed.

Een leeuw in de boom houdt de passerende auto´s, brommers en fietsers nauwlettend in de gaten
Een leeuw in de boom houdt de passerende auto´s, brommers en fietsers nauwlettend in de gaten

Omdraaien is geen optie, je moet er gewoon langs. Je kijkt nog een keer naar de locals, ook zij kijken een keer en besluiten toch maar door te rijden.

Dit is slechts één van de talloze momenten tijdens het reizen waarop je jezelf leert kennen. Je leert omgaan met spannende situaties, of je het nu wilt of niet.

Stop een control-freak te zijn

Reizen leert je daarom hoe je kunt stoppen een control-freak te zijn. Reizen laat je verandering als een normaal onderdeel van het leven zien. Dat je verandering of spanning kunt accepteren. Verandering kan tegenslagen veroorzaken maar tegelijkertijd leer je deze tegenslagen op te lossen. Tegenslag is de wortel van evolutie, dus wat is een betere manier om jezelf te laten evolueren in je persoonlijke ontwikkeling dan door verandering te accepteren?

4. Culturele verschillen omarmen

Hoe ruimdenkend je ook bent, er zal uiteindelijk een culturele schok optreden als je naar het buitenland reist. Meestal is de belangrijkste reden dat het gebeurt de manier waarop bepaalde steden of plaatsen in de media worden geportretteerd.

Persoonlijke ontwikkeling: Culturele shock of de verschillen omarmen? Het is maar hoe je ermee omgaat
Persoonlijke ontwikkeling: Culturele shock of de verschillen omarmen? Het is maar hoe je ermee omgaat

Culturele shock

Neem het voorbeeld dat de BBC in 2020 onder onze aandacht bracht, toen een groep van 12 Japanse toeristen een zenuwinzinking kreeg na een bezoek aan Parijs als gevolg van een culturele schok. Parijs wordt vaak afgeschilderd als een romantische stad, bijna dromerig, maar de realiteit ervan is niet zo perfect zoals je in films zult zien. Er zijn daklozen op straat, protesten en stakingen komen vrij vaak voor en de metro is net zo druk en stinkt als in elke andere grote stad.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de veiligheid in Parijs. Frankrijk staat anno 2022 nog steeds steevast in het rijtje met de meest onveilige landen in Europa. Voor een buitenstaander uit bijvoorbeeld Azië of Zuid-Amerika voelt Parijs daarom heel anders aan. Voor ons Nederlanders is Parijs ‘normaal’. Bijna iedere Nederlander is er ooit wel eens geweest. We staan echt niet stil bij de culturele verschillen of eventuele veiligheidsrisico’s in deze stad. Parijs lijkt daarvoor simpelweg te veel op Nederland!

Culturele verschillen ervaren

Om echt culturele verschillen te ervaren en omarmen zal je verder uit je comfort zone moeten reizen. En hoe meer je begint te reizen, culturele verschillen zullen steeds minder verrassend worden. Je zal leren culturele shocks te accepteren als een normaal onderdeel van het leven.

Persoonlijke ontwikkeling = culturele verschillen ervaren
Persoonlijke ontwikkeling = culturele verschillen ervaren

Goede en slechte dingen gebeuren waar je ook gaat. Eén van de belangrijkste dingen die je tijdens het reizen zult leren, is dat we niet allemaal hetzelfde zijn. We hebben verschillende gewoonten, denkwijzen en zelfs gezond verstand betekent niet voor iedereen hetzelfde.

5. Nieuwe mensen ontmoeten

Reizen opent je voor talloze mogelijkheden, waaronder het vinden van nieuwe mensen en het maken van vrienden. Vooral als je alleen reist, zal het ontmoeten van mensen op de meest onwaarschijnlijke plaatsen een gevoel van comfort en voldoening geven. Dat wil niet zeggen dat je alles wat een vreemdeling je vertelt moet vertrouwen. Houd een open-mind en bedenk dat er een mogelijkheid is dat ze in levenslange vrienden kunnen veranderen.

Mijn nieuwe vriend Marshall

Ik ontmoette in Oeganda deze geweldige kerel genaamd Marshall. We droegen bij toeval hetzelfde shirt en hij riep me. Je kunt voor je uit blijven kijken en doorlopen als iemand je roept in een onbekend land – of je kunt diegene gewoon even aanhoren en open staan voor wat diegene te vertellen heeft. Marshall vond het geweldig dat een ‘Mzungu’ (blanke) in een Oeganda shirt liep. Hij wilde graag op de foto om deze te delen met zijn vrienden en familie.

Mijn nieuwe vriend Marshall - Persoonlijke ontwikkeling
Mijn nieuwe vriend Marshall

We wisselende telefoon nummers uit en hielden contact. Later hielp hij Malou (mijn vrouw) nog met de immigratie van Oeganda en zorgde voor een snelle goedkeuring van het visum. Zo zie je maar weer…

Onvergetelijke ontmoeting met Rosa

Op een heel ander moment wandelde ik voor zonsondergang samen met Malou door een gehucht in Kroatië genaamd Kuterevo (Google Maps locatie hier), met pakweg 500 inwoners. Het ligt letterlijk in the middle of nowhere er is niets te doen behalve het beren rehabilitatie centrum waarvoor we kwamen.

Chris met Rosa in Kroatië
Chris met Rosa

Rosa had waarschijnlijk al een tijdje niemand gezien of gesproken. Ze sprak alleen Kroatisch en we begrepen er werkelijk niets van.

Chris | Wereldreizigers.nl

Tijdens onze wandeling door het uitgestorven dorp liepen we langs het huis van dit schattige oude vrouwtje. Ze sprak ons meteen aan en stelde zich voor: mijn naam is Rosa. Rosa had waarschijnlijk al een tijdje niemand gezien of gesproken. Ze sprak alleen Kroatisch en we begrepen er werkelijk niets van, behalve dat we moesten gaan zitten en een biertje moesten drinken.

Bijna 1,5 uur gebrabbel verder wisten we dat ze alleen met haar kleindochter was achtergebleven in het dorp. Haar man was overleden en haar kinderen werkte in de grote stad verderop. Ze leefde een eenvoudig bestaan en verbouwde alles zelf. Haar tuin zag er pico-bello uit!

Het was een moeizaam gesprek met handen, voeten en de Google translate app. Als je iets niet begreep, greep ze je arm vast en herhaalde het nog even duidelijk in het Kroatisch – en alsnog snapten we er niets van.

Omarm nieuwe mensen

Maar toch ik had het voor geen goud willen missen. We hebben enorm gelachen, vooral om de zichtbare blijdschap op haar gezicht. Wat was ze blij om ons te zien, en wat had ze veel te vertellen! Dit soort ervaringen is waar je het uiteindelijk voor doet. Nieuwe gastvrije mensen ontmoeten is één van de leukste dingen van het reizen. En vergeet niet: qua persoonlijke ontwikkeling doet het ook veel met je. Je krijgt te maken verschillende mensen uit verschillende culturen, uit alle lagen van de bevolking. Je ondergaat persoonlijke ontwikkeling zonder dat je het door hebt.

6. Uit je comfortzone stappen

Als het je lukt om uit je comfortzone te stappen en nieuwe mensen te ontmoeten met een open hart en geest, kun je eindigen met meer dan alleen een penvriend. Je weet nooit wanneer je je toekomstige vriend, zakenpartner of baas kunt ontmoeten.

Stel jezelf open

Reizen heeft zijn unieke manier om een ​​gevoel van openheid in ons op te wekken. Als we het omarmen, stellen we onszelf open voor de mogelijkheid om sterke banden te vormen die een leven lang meegaan. Iedereen die je ontmoet kan je iets leren, als je daartoe bereid bent. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je een nieuw perspectief krijgt op onderwerpen waarvan je dacht dat je er alles van wist. Iemand die in een afgelegen woestijn van Jordanië leeft, heeft bijvoorbeeld een heel ander beeld over de wereld dan jij.

Mehmet - de vriend waarmee ik leuke gesprekken had over het leven, de wereld, geloof en acceptatie.
Mehmet – de vriend waarmee ik leuke gesprekken had over het leven, de wereld, geloof en acceptatie.

Hoe stap je uit je comfort zone?

Uit je comfort zone stappen kan op veel manieren. Het is echt niet alleen het verleggen van je (fysieke) grenzen door spannende dingen te doen, zoals bungee jumpen. Het is vooral ervaringen opdoen, en dan met name de dingen waarvan je eigenlijk denkt dat je het niet zo leuk gaat vinden.

Vind je de moslim cultuur maar eng? Ga dan op reis naar een islamitisch land.

Chris – Wereldreizigers.nl

Ben je bijvoorbeeld echt een hotel-mens? Ga dan eens kamperen. Vind je het moeilijk om tegen vreemden te praten? Boek dan een hostel op een gedeelde kamer. Vind je de moslim cultuur maar eng? Ga dan op reis naar een islamitisch land. Ik beloof je dat je anders gaat denken door deze ervaringen.

Je forceert jezelf op die manier om uit je comfortzone te stappen. Je forceert persoonlijke ontwikkeling.

7. Automatische piloot uitschakelen

Want of we het nu willen toegeven of niet, we draaien ons leven voornamelijk op de automatische piloot. Word wakker, sta op, poets je tanden, ontbijt, rijd naar kantoor, neem een pauze, ga terug van het werk, neem een ​​douche, eet avondeten, ga slapen – dit is het dagelijkse ritueel voor de meesten van ons. We leren om dit te doen zodat we niet op elke afzonderlijke taak hoeven te concentreren. De automatische piloot staat daardoor persoonlijke ontwikkeling in de weg, zonder dat we het doorhebben.

Lees ook: Reality check: Wat langdurig reizen mentaal met je doet | Roadtrip USA (20)

Bewust dingen doen

Reizen kan je helpen de automatische piloot uit te schakelen en opnieuw te leren hoe je dingen bewust kunt doen. Je kunt niet dezelfde dingen blijven doen die je thuis deed als je wakker wordt in een gezellig hotel in IJsland of in de natuur van Zwitserland.

Ik op de camper bij -10 graden in Zwitserland met hete koffie uit de camper. Klaar voor een nieuwe dag!
Ik op de camper bij -10 graden in Zwitserland met hete koffie uit de camper. Klaar voor een nieuwe dag!

Lees ook: Wat te doen in Lauterbrunnen en Interlaken | De allermooiste Zwitserse regio

Je bent klaar om nieuwe ervaringen te omarmen, om bewust beslissingen te nemen. Je voelt je nieuw leven ingeblazen zodra je de eentonige cyclus van het dagelijks leven doorbreekt.

8. Leer nieuwe dingen over jezelf

Degenen die reizen, stellen zich gewillig bloot aan het leren van iets nieuws. Als je nieuwe culturen leert kennen, zul je persoonlijke ontwikkeling en creativiteit gaan ervaren op een manier die je toen nog niet had. Dit kan nieuwe interesses opwekken en je openen om nieuwe vaardigheden en capaciteiten te leren, of gewoon om jezelf beter te leren kennen.

Misschien dacht je dat je je kalmte nooit zou kunnen bewaren als je verdwaalt in een grote stad als Kuala Lumpur, of zelfs de moed verzamelde om de weg te vragen. Als je echter wanhopig probeert de volgende trein te halen en je hebt geen flauw idee waar het dichtstbijzijnde metrostation is, dan begint je instinct. Je zult de moed krijgen om met mensen te praten, of zelfs leren om een metrokaart te lezen in minder dan twee minuten. Dit zal bewijzen dat je meer bent en kunt dan wat je jezelf laat geloven.

Dat beste mensen, is persoonlijke ontwikkeling.

Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
10 Shares
10 Shares
Copy link