Wereldreizigers.nl
Zonsondergang op de zandduinen | Paracas & Huacachina
Home » Zuid-Amerika » Peru » Peru | Paracas & Huacachina: Zeehonden, sandboarden en meer!

Peru | Paracas & Huacachina: Zeehonden, sandboarden en meer!

Zoals je hebt gemerkt in mijn voorgaande blogs, is hiken mijn grote hobby. Ondanks dat Peru echt een hike-land is, kun je er ook nog een aantal hele toffe dingen doen wat niets met hiken te maken heeft. Een aantal activiteiten, zoals zeehonden spotten, sandboarden en natuurparken bezoeken, kun je doen in Paracas en Huacachina. Beide plaatsen liggen vlakbij de hoofdstad Lima. Hieronder zal ik jullie per locatie meenemen in de activiteiten, hoe je er komt en wat het kost!

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Paracas

Hoe kom je er?

Je kunt Paracas (locatie hier) bezoeken vanuit Lima, Huacachina en Ica. Wij kwamen vanaf Lima en pakten daar de bus naar Paracas met busmaatschappij Cruz del Sur. Deze rit duurde ongeveer 3,5 uur. De busterminal lag een beetje buiten het centrum, maar via een pad langs de grote weg, ben je zo in het dorp. Dit is dus gemakkelijk lopend te doen en een taxi is dus niet persé nodig. Deze bus vanuit Lima was 48 soles per persoon (ongeveer €12,-).

De weg in National Reserve Paracas | Paracas & Huacachina
De weg in National Reserve Paracas | Paracas & Huacachina

Vanaf Huacachina (locatie hier) kun je een directe bus pakken, die hadden wij andersom gepakt van Paracas naar Huacachina en deze maatschappij heette Paracas Explorer. Voor 30 soles per persoon reisden we daardoor direct van het centrum van Paracas naar Huacachina. Overigens rijdt deze niet zo vaak. Gelukkig is er nog een andere optie en dat is via Ica. Je kunt meerdere bussen richting Ica pakken vanuit Paracas en uiteraard ook andersom.

Wat kun je er doen?

In Paracas staan twee activiteiten centraal, namelijk het bezoeken van Islas Ballestas en Paracas National Reserve. Het bezoeken van de eilanden is een passieve activiteit en het bezoeken van het National Reserve kan zowel passief als actief worden gedaan. Hieronder kun je per activiteit lezen wat de tips en mogelijkheden zijn.

De vele dieren op Islas Ballestas | Paracas & Huacachina
De vele dieren op Islas Ballestas | Paracas & Huacachina

Islas Ballestas

Boot-tour

De enige manier om Islas Ballestas (locatie hier) te bezoeken is per boot. De eilanden bevinden zich in de Stille Oceaan op ongeveer 40 minuten varen van de kust van Paracas. Ze worden ook wel de ‘Galápagos van de armen’ genoemd, omdat er onwijs veel zoogdieren en vogels op en rondom deze eilanden leven. Om de natuur en de dieren hier te beschermen mag er absoluut niet gelopen worden op de eilanden. Ze zijn daarom alleen te zien vanaf een boot. Je gaat dus tijdens een tour niet van de boot af. 

Eigenlijk ga je 40 minuten heen, ben je vervolgens 40 minuten rustig bij de eilanden aan het varen en vaar je weer 40 minuten terug. In totaal duurt deze tour dan ook twee uur. Het beste kun je deze boot-tour in de ochtend doen, dan is namelijk vaak het weer het beste. Niet alleen het weer is een voordeel, maar ook dat je daarna nog een activiteit in Paracas kunt doen!

De kosten

De boot-tour kostte 30 soles per persoon (ongeveer €7,5). Daarnaast moet je nog 5 soles per persoon aan havengeld betalen en heb je een toeristenkaart nodig voor het bezoeken van de Islas Ballestas. Deze toeristenkaart kost voor één activiteit 11 soles per persoon, maar ga je ook naar Paracas National Reserve, dan kun je de toeristenkaart voor 17 soles per persoon kopen. 

National Reserve Paracas vanaf bovenaf | Paracas & Huacachina
National Reserve Paracas vanaf bovenaf | Paracas & Huacachina

Paracas National Reserve

Paracas National Reserve (locatie hier) is de tweede populaire activiteit in Paracas. Dit is een beschermd natuurgebied waarbij zowel de oceaan als de droge woestijn enorm indrukwekkend zijn. Je kunt in dit park rondreizen met verschillende vervoersmiddelen, namelijk met een fiets, scooter, auto of bus. De laatste is door middel van een tour, maar de andere drie vervoersmiddelen kun je zelf huren en vervolgens dus zelf je route bepalen. Omdat er eigenlijk maar twee routes mogelijk zijn, zou ik zeker aanraden zelf iets te huren, in plaats van de bus-tour. Zo kun je gemakkelijker op eigen tempo reizen en dus op mooie uitzichtpunten wat langer blijven. 

Rond op de scooter

Wij hadden een scooter gehuurd en raden dit enorm aan. We hebben mensen gesproken die gefietst hadden en door de enorme wind die er is, is dat enorm pittig. Daarnaast kun je door de grootte van het park mogelijk niet alle uitzichtpunten bekijken. Een auto kan uiteraard ook, maar juist de wind in je haren op een scooter zorgde wel voor meer ervaring van de plek waar je bent. 

Wij hadden voor de gehele dag een scooter gehuurd, dus vanaf ongeveer 10.15 uur tot eind van de middag. Dit kostte 120 soles jn totaal (ongeveer €30,-). Ondanks dat we dit duur vonden, vonden we het zeker wel waard. We hebben alle wegen kunnen afleggen, alle uitzichtpunten kunnen zien en rustig onderweg kunnen stoppen voor bijvoorbeeld het maken van foto´s.

De wijde views onderweg in het National Reserve | Paracas & Huacachina
De wijde views onderweg in het National Reserve | Paracas & Huacachina

De route

Qua route raden we aan om het rondje linksom te maken. Hierdoor heb je de het leukste stuk route als eerst en dan eindig je met een wat saaier stuk, wanneer je het park verlaat.

De kosten

Ook voor dit park heb je de toeristenkaart nodig en kost dus, als je dit als enige onderneemt, 11 soles per persoon. Ga je ook een bout-tour naar Islas de Ballestas doen, dan kun je deze kaart voor 17 soles aanschaffen en betaal je dus minder per activiteit. 

Huacachina

Huacachina (locatie hier) is een oase in de woestijn net onder de grote stad Ica. Het is een bizar verschijnsel wat nu in leven wordt gehouden, maar oorspronkelijk was het zonder restaurants en hotels er omheen. 

De zandduinen in Huacachina | Paracas & Huacachina
De zandduinen in Huacachina | Paracas & Huacachina

Hoe kom je er?

Je kunt Huacachina bereiken via Ica en Paracas. Vanaf het busstation in Ica pak je in ongeveer tien minuten een taxi of een tuktuk. Wij hebben deze route afgelegd naar Ica toen we Huacachina verlieten en naar het busstation van Cruz del Sur in Ica gingen.

Wij kwamen dus vanaf Paracas en hebben de rit van Paracas naar Huacachina in één keer afgelegd, dus zonder overstap. Er zijn verschillende maatschappijen die alleen naar Ica rijden, zodat je dus moet overstappen naar een ander voertuig om je route verder af te leggen. Vanaf Paracas is dit alleen niet nodig, want met busmaatschappij Paracas Explorer kun je direct naar Huacachina. 

Op de buggy in Huacachina | Paracas & Huacachina
Op de buggy in Huacachina | Paracas & Huacachina

Wat kun je er doen?

In Huacachina kun je meerdere activiteiten doen, maar de twee meest bekende activiteiten zijn buggy rijden en sandboarden. Er zijn mogelijkheden om dit los van elkaar te ondernemen, maar de meeste toeristen boeken combinatie.

Buggy rijden en sandboarden

Een tour houdt in dat je naar het begin van de zandduinen loopt en vanaf daar met een groepje in een buggy stapt. Met die buggy ga je een soort rollercoaster in, althans zo vond ik het voelen. De duinen op en af met snelheid en veel gillen.

Sandboarden in Huacachina | Tips voor meer avontuur
Sandboarden in Huacachina | Tips voor meer avontuur

Tussendoor stop je ergens bovenaan een zandheuvel en pakt de chauffeur sandboards uit de buggy. Daar werden we uitgedaagd om op een board te gaan liggen en naar beneden te ‘surfen’. Een beetje spannend, maar tegelijkertijd heel tof. Later kun je vaak nog een hogere heuvel proberen of wellicht zelfs een stukje staand.

De kosten

De kosten verschillen nogal per aanbieder. Wij betaalden 40 soles per persoon voor de activiteit met buggy rijden en sandboarden bij elkaar. In totaal duurde dit ongeveer twee uur. Meestal start deze tour rond 16.00 ’s middags, zodat je erna naar de ontzettend mooie zonsondergang kunt kijken in de heuvels. Er zijn overigens ook tours die dit aanbieden, dus bekijk dat even goed bij het boeken van je activiteit. 

Vergeet absoluut de zonsondergang niet, want die is werkelijk magisch!

Zonsondergang op de zandduinen | Paracas & Huacachina
Zonsondergang op de zandduinen | Paracas & Huacachina

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Madelon

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange wereldreis wil maken en dat heb ik in 2022/2023 samen met mijn vriend Thomas gedaan. Mijn reislust is nog lang niet op en mijn enthousiasme over de bezochte plekken deel ik graag met je!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link