Wereldreizigers.nl
wadi rum bucketlist jordanie
Home » Midden-Oosten » Jordanië » Bucketlist bestemming: de Wadi Rum woestijn van Jordanië

Bucketlist bestemming: de Wadi Rum woestijn van Jordanië

In dit artikel ga ik jullie meer vertellen over onze bijzondere overnachting in bucketlist bestemming Wadi Rum. De Wadi Rum staat op de UNESCO werelderfgoedlijst sinds 2011 en dat is zeker weten verdiend! Het is een uniek woestijnlandschap met enorme rotswanden van zandsteen en graniet. De grootste is wel 1700 meter hoog. In Wadi Rum zijn diverse toeristische bedoeïenen kampen, waar jaarlijks vele toeristen overnachten en met een jeepsafari, te voet, per kameel of luchtballon een deel van het gebied verkennen. Alles verkennen is onmogelijk want het beschermde Wadi Rum gebied is met 720 vierkante kilometer de grootste wadi in Jordanië.

Entreekosten voor Wadi Rum

Wanneer je het beschermde gebied Wadi Rum inrijdt zal jouw transport een stop maken bij het visitor center. Hier betaal je 5 JD p.p. als entree. Heb je een Jordan Pass? Dan hoef je alleen maar je paspoort i.c.m. je Jordan Pass te laten zien zodat je een stempel krijgt.

Accommodatie Wadi Rum – Vooraf regelen of ter plekke?

Normaal gesproken zou ik altijd ‘ter plekke’ aanraden, maar bij Wadi Rum is dit een ander verhaal. In het kleine stadje is namelijk niet veel te beleven en het is dus fijn als je van tevoren alles geregeld hebt. Wij hebben onze accommodatie via Booking.com geboekt en de avond voorafgaand kregen wij een appje van onze host dat hij op ons zou wachten bij de plek waar toeristen aankomen. Zo gezegd, zo gedaan. Even later zaten we in zijn busje en bespraken we samen de opties. Onze voorkeur ging sowieso naar een tour met een jeepsafari. Wij konden kiezen uit een 2-urige tour, een halve dag of een hele dag. Wij hebben voor de halve dag gekozen en hiervoor betaalden wij € 70,-. Wanneer je dit nog ter plekke moet gaan regelen bij boekings ’kantoren’ dan liggen de prijzen hoogstwaarschijnlijk een stuk hoger.

Wadi Rum, Jordanië
Wadi Rum, Jordanië

Accommodatie – Bedouin Way Camp

Op Booking.com word je overrompelt met het aanbod aan kampen in Wadi Rum. Ik denk dat ze allemaal heel erg op elkaar lijken en ongeveer dezelfde bucketlist ervaring aanbieden. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor Wadi Rum Bedouin Way Camp en hier waren we heel blij mee! Het ligt op een prachtige locatie en voor zover je kunt kijken zie je geen andere kampen. Dat zorgt er echt voor dat je je even op een andere planeet waant. Het kamp had allerlei tentjes voor bezoekers, een grote tent als gemeenschappelijke ruimte en een kampvuur, prima sanitaire voorzieningen (wc-papier, spiegels & zeep, wat wil je nog meer?!) en ze hebben ontzettend lekker & authentiek voor ons gekookt. Achter het kamp ligt een grote rotswand waar je makkelijk op kunt klimmen om de zonsondergang te bekijken.

Accommodatie – Bedouin Way Camp

Zonsondergang & sterrenhemel

Gedurende de dag denk je dat het niet mooier kan worden maar het begint pas wanneer de zon ondergaat. Prachtige kleuren verschijnen langs de rotswanden wat voor onwerkelijke plaatjes zorgt.

Zonsondergang in Wadi Rum, Jordanië
Zonsondergang in Wadi Rum, Jordanië

In de avond kun je genieten van een bijzonder mooie sterrenhemel. Dit is het moment dat je je beseft dat je je echt op een bucketlist bestemming begeeft. Ongekend mooi!

Zonsondergang in Wadi Rum, Jordanië

Tip: het tentje waar je in slaapt wordt best warm gedurende de dag dus wij hebben gevraagd of we buiten konden slapen. Een mooie ervaring!

Wadi Rum is één grote filmset

Het is gemakkelijk in te zien hoe Wadi Rum als filmset zou worden gebruikt. Het dramatische landschap van de Jordaanwoestijn is gemaakt door de natuur, maar het kan net zo goed afkomstig zijn uit de hoofden van ’s werelds grootste kunstenaars.

Wadi Rum was dus de locatie voor een groot deel van de opnames van Lawrence of Arabia, op hetzelfde terrein waarop hij mogelijk dwars over zichzelf reed tijdens zijn vele reizen hier doorheen.

Wadi Rum in Jordanië is één grote filmset
Wadi Rum in Jordanië is één grote filmset

Meer recentelijk werd het gebruikt als decor voor Matt Damons film ‘The Martian’, waar dit dorre land het ruige terrein van Mars vertegenwoordigde.

En er zijn nog veel andere films tussendoor geweest en er zullen er waarschijnlijk nog veel meer volgen. Omdat Wadi Rum niet alleen op deze locaties lijkt, maar ook omdat er zoiets moois, bijna magisch aan dit deel van de Jordaanwoestijn op het scherm overkomt.

Jeeptour door Wadi Rum

Hotsend over de zandduinen, een hete droge lucht die in mijn gezicht blaast, vind ik mezelf omringd door de rode rotsformaties die uit het zand oprijzen. Hoewel de schoonheid van Wadi Rum in een film kan worden vastgelegd, komt het niet eens in de buurt van de ervaring dat ik hier zelf ben.

Een van de meest populaire manieren om Wadi Rum te zien, is tijdens een open jeeptour. Het is eigenlijk verrassend comfortabel en het is heerlijk om alleen maar lege ruimte en lucht in alle richtingen te hebben, in plaats van in een ander soort voertuig te zitten. Toch zorgt het voor een paar angstaanjagende momenten als we ineens een duin afrijden of over het zand glijden en ik snel iets moet grijpen. (Dit alles wordt natuurlijk met opzet door de chauffeur gedaan om de opwinding te vergroten.)

Jeeptour in Wadi Rum, Jordanië

Waarom is Wadi Rum zo bijzonder?

Ik denk dat het ook belangrijk is om op te merken dat Wadi Rum niet alleen een toeristische attractie is. Het is een zeer belangrijke historische en natuurlijke zone die op de Werelderfgoedlijst staat en een beschermd gebied is.

Wadi Rum is relatief groot, met een officieel gebied van 720 vierkante kilometer. Dat maakt het bijvoorbeeld groter dan het Zion National Park in de VS.

De uitgestrekte woestijn is een bijzondere bucketlist bestemming

In Wadi Rum, als je weet waar je moet zoeken, zijn er meer dan 25.000 oude rotstekeningen te ontdekken. Dit zijn meer dan alleen afbeeldingen van mensen en dieren. Ze vertellen ook het verhaal van de menselijke ontwikkeling over een periode van ongeveer 12.000 jaar.

Deskundigen hebben deze rotstekeningen gebruikt om een groot deel van onze geschiedenis te volgen, inclusief de creatie en evolutie van alfabetten.

Doorreizen vanuit Wadi Rum

De dichtstbijzijnde plekken om naar door te reizen zijn: Aqaba of Petra. Transport is makkelijk te regelen via je accommodatie en hoogstwaarschijnlijk zullen ze je ook naar de bushalte brengen.

Meer tips voor Jordanië of het Midden-Oosten?

Word dan lid van onze Jordanië reizen en backpackers Facebook groep, lees onze reisblogs over het Midden-Oosten en natuurlijk de andere reisblogs over Jordanië!

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
- Travel addicts from #netherlands
- Chasing adventures & creating memories
- Home, dreaming where to go next
- [email protected]

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
4 Shares
4 Shares
Copy link