Wereldreizigers.nl

Mozambique

Home » Afrika » Mozambique

Goed verborgen in het zuidoosten van Afrika, schurend tegen de Indische Oceaan, ligt een van de goed verborgen geheimen van Afrika: Mozambique. Nadat dit land zich jarenlang moest onderwerpen aan Portugese overheersing, besloot het in 1975 zelfstandig door het leven te gaan. Nog steeds zie je de Portugese invloeden terug in kleine steden en verlaten eilandjes. Maar Mozambique is inmiddels een prachtland dat veel meer te bieden heeft. Hoofdstad Maputo is bijvoorbeeld heerlijk authentiek met kronkelende straatjes en bruisende marktjes.

Duiken in Mozambique

De kustlijn langs de Indische Oceaan is ongekend. Bijna 2.700 km telt deze lange kust. Witte stranden met wuivende palmbomen, in het water koraalriffen en een fantastisch onderwaterleven. Duikers zijn hier helemaal op de goede plek. Reis maar eens af naar de archipels Quirimbas of Bazaruto. Prachtig koraal en honderden vissoorten schitteren onder water. Ook de stranden zijn heerlijk. Niet te toeristisch en altijd warm, elk eilandje is een mini-paradijsje.

Afrikaanse natuurparken

In Afrika hoort het er eigenlijk gewoon bij: safari’s en jungletochten. In Mozambique kan je terecht in verschillende nationale parken. Bezoek eens Banhine National Park met omvangrijke wetlands waar buffels, zebra’s, steenbokken en struisvogels rondstruinen. Of Gorongosa National Park met zijn vele impala’s en olifanten. Ook Limpopo en Zinave zijn parken waar je het echte Afrika kan ontdekken.

Grensoverschrijdend

Aan de andere kant van de grens met Zuid-Afrika ligt het Kruger National Park en ten noorden grenst Limpopo aan het Gonarezhou National Park, Manjinji Pan Sanctuary and Malipati Safari Area in Zimbabwe. De drie betrokken landen hebben het initiatief genomen om deze parken op termijn samen te voegen. Hierdoor ontstaat een wildpark van 35.000 km²! Wil je er meer over weten? Surf dan naar www.greatlimpopopark.com.

In het midden van Mozambique ligt het nationaal park Gorongosa. In dit bergachtige gebied vind je zebra’s, leeuwen, nijlpaarden en apen. Lees er meer over op www.gorongosa.net. Tegen de grens met Tanzania aan ligt het Niassa Game Reserve. Het park beslaat maar liefst 42.000 km² en is redelijk onontdekt. De variatie aan wild is er groot. Je spot er olifanten, sabelantilopen, wildebeesten, zebra’s, buffels, nijlpaarden, leeuwen en luipaarden. De beste tijd om het park te bezoeken is van mei tot december.

Inhambane

Sinds 1534 is er een Portugese handelspost in de stad Inhambane. Dat maakt het één van de oudste steden van zuidelijk Afrika. De stad ligt aan een brede baai. De Portugezen hebben er aan het einde van de 18e eeuw een kathedraal gebouwd. Ook proef je de Arabische sfeer in Inhambane. De moskee is eveneens uit de 18e eeuw. Vroeger was dit de handelsplaats voor slaven, ivoor en specerijen. Iets buiten de stad liggen de plaatsjes Tofo en Barra, bekend om hun mooie stranden en de fantastische snorkel- en duikmogelijkheden.

Mozambique | Verborgen parel in Afrika

Ik gok dat Mozambique op menig verlanglijstje ontbreekt als reisbestemming. En of dat nou jammer is….? Misschien ook niet. Want daardoor is Mozambique nog steeds een van de verborgen pareltjes op onze planeet. Ooit door...

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »