Wereldreizigers.nl
Een zebra in Kidepo National Park
Home » Afrika » Oeganda » Oost-Afrika op de scooter | Deel 14 | Kitgum – Kidepo Valley National Park

Oost-Afrika op de scooter | Deel 14 | Kitgum – Kidepo Valley National Park

Wie haalt het in zijn hoofd om ruim 3.000 kilometer op een scooter door Oost-Afrika te rijden? Op bezoek te gaan bij berggorilla’s? Scootersafari’s (bestaat dit woord?) te maken in vijf nationale parken? Om onder meer leeuwen, buffels, nijlpaarden en olifanten van heel dichtbij te bewonderen. Ik ben Eric en ik reis graag rond op een scooter. Lees hier deel 14 van het unieke verslag van een waanzinnig scooteravontuur in Oeganda, Rwanda en Kenia. In dit deel reis ik bijna 150 km van Kitgum naar Kidepo Valley National Park op de grens met Zuid-Soedan. Dit is een chronologisch verslag aan de hand van 25 prachtige foto’s.

Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Van Kitgum naar Gwere (30 km)

Net buiten Kitgum constateer ik dat er weer een project aan de gang is. Dit keer betreft het onderhoud aan de weg naar Orom. Overigens zal ik de ruim 140 km tot het nationale park over een redelijk tot goed onderhouden murram road (rood kleizand) rijden.

Wegwerkzaamheden op het 90 km lange traject Kitgum - Orom
Aankondiging wegwerkzaamheden op het 90 km lange traject Kitgum – Orom

Tegen elf uur heb ik er 30 km opzitten. Tijd voor een stop in Gwere. Bij een verkoopster langs de weg koop ik een paar oliebollen. De kinderen trakteer ik op een overheerlijke tomtom (Swahili voor lolly).

Heerlijke oliebollen te koop in Gwere
Heerlijke oliebollen te koop in Gwere

Even buiten Gwere kan ik de contouren van het Morungole gebergte al duidelijk waarnemen in de verte. Het gebergte ligt in het zuiden van Kidepo en reikt tot 2.750 meter.

De contouren van het Morungole gebergte op ruim 140 km verwijderd in het zuidelijk deel van Kidepo
De contouren van het Morungole gebergte op ruim 140 km verwijderd in het zuidelijk deel van Kidepo

Verdwalen is er niet bij vandaag, want het gebergte is mijn kompas. In het vruchtbare landschap ontdek ik regelmatig hutjes waar de bewoners druk in de weer zijn met hun tuin. Al even fraai zijn de kilometerslange velden vol zonnebloemen.

Kilometerslange velden vol zonnebloemen nabij Namokoro
Kilometerslange velden vol zonnebloemen nabij Namokoro
Traditionele hut met moestuin en bewoners
Traditionele hut met moestuin en bewoners

Kidepo ligt heel geïsoleerd. Toeristen die naar het nationale park reizen, nemen vrijwel allemaal deze vermoeiende route. Het alternatief is nog vermoeiender. Die route leidt door het land van de Karamojong. Daar zijn veel wegen nauwelijks onderhouden. Natuurlijk kun je ook een vliegtuigje charteren in Kampala. Er is namelijk een landingsstrip in het park.

In Gwere is de afstand naar Kidepo nog 115 km
In Gwere is de afstand naar Kidepo nog 115 km

Van Gwere naar Namokoro (34 km)

Tegen een uur ben ik gearriveerd in Namokoro. Kidepo is nu nog 81 kilometer.

Het is weer tijd om even de benen te strekken en de blikken van al die verbaasde dorpelingen te ontmoeten. In het centrum zitten de jongemannen die als boda boda chauffeur dienst doen op een bankje in de schaduw. Een ukkie van een paar jaar steekt de weg over met een fles water op haar hoofdje.

Watertransport in Namokoro
Watertransport in Namokoro

Verderop in het dorpje poseren een aantal kinderen bij de waterpomp. Op de achtergrond zijn de traditionele Acholi hutten zichtbaar.

Kinderen halen water in Namokoro
Kinderen halen water in Namokoro

Rond twee uur lijkt het erop alsof de resterende 70 km naar Kidepo Valley National Park in een rechte lijn kan worden afgelegd.

Kaarsrechte weg op 70 km van Kidepo
Kaarsrechte weg op 70 km van Kidepo

De weg blijft onverminderd goed. Al om half drie heb ik Orom bereikt. Daar laat ik mijn tank volgooien met benzine. Zoals te doen gebruikelijk in deze contreien wordt de benzine vanuit een Coca Cola fles in de tank geschonken. Na vier liter kan ik er weer ruim 60 km tegenaan.

Benzine uit Colaflessen in de tank in Orom
Benzine uit Colaflessen in de tank in Orom

ik neem even de tijd om de winkeltjes van de lokale middenstand te bewonderen. Zo tref ik de kapper in een KLM blauw houten hok. Erop staat hij getekend terwijl hij een klant met een tondeuse bewerkt. Zijn kapsalon doet tevens dienst als oplaadstation voor mobieltjes. De stroom daarvoor komt uit drie zonnepanelen.

Een duurzame kapper annex laadstation voor mobieltjes in Orom
Een duurzame kapper annex laadstation voor mobieltjes in Orom

Voor vlees moet ik bij een blauwrood geschilderd hok van golfplaten zijn. ‘YES, CUSTOMER THIS IS JERUSALEM 3 CORNER BUTCHER OROM.’

De slager in Orom
De slager in Orom

De zon blijft zijn uiterste best doen. Daar bof ik maar mee, want regen kan ik op deze wegen echt niet gebruiken. In niemandsland word ik weer eens toegejuicht. Dit keer door een vijftal jongens. Ze treffen het, want ik trakteer vandaag iedereen op een overheerlijke tomtom.

Een tomtom traktatie van een mzungu op een maffe scooter
Een tomtom traktatie van een mzungu op een maffe scooter

Het is bijna half vijf en tijd voor de spits. Het verkeer op de zo rustige weg neemt ineens aanmerkelijk toe. Twee geitenherders leiden hun kudde richting huis.

Filevorming op weg naar Kidepo
Filevorming op weg naar Kidepo

Amper vijf minuten later blokkeert een kudde geiten de hele weg.

Filevorming op weg naar Kidepo
Nog een file op weg naar Kidepo

De vermoeidheid begint me rond vijven parten te spelen. Mijn benen zijn van hout en mijn vingers trillen van de vele malen dat ik heb moeten gas geven en remmen. Gelukkig is de gate naar Kidepo nabij. Nog 22 kilometer lees ik op een wegwijzer. Voor me wandelt een stel vrouwen met emmers op hun hoofden. Ze zijn kennelijk op weg naar huis.

Vrouwen op weg naar huis nabij Kidepo
Vrouwen op weg naar huis nabij Kidepo

En dan is het zover. Om tien voor zes sta ik voor de toegangspoort tot Kidepo Valley National Park. De parkwachter schrijft een permit uit en meldt dat het verboden is om op mijn scooter op safari te gaan in het park. Ik knik ten teken dat ik mij aan dit verbod zal houden.

Het Apoka kamp bevindt zich ruim twintig kilometer in het park. Dat ik daar op de scooter naar toe rijd, lijkt mij duidelijk. Maar dat is volgens de parkwachter geen safari. Pas als ik van de hoofdweg afwijk, kan er sprake van een safari zijn. ‘We hebben hier ook wel eens boda boda chauffeurs die een passagier op hun motor naar Apoka brengen. Zij mogen wel naar Apoka rijden, maar ze mogen de passagier niet rondrijden in het park voor een safari. Dat is het grote verschil!’

Ik snap het helemaal, maar begrijpen doe ik er niks van. Het is Oegandese logica, die me overigens wel bevalt. Want hoe kom ik anders in het kamp?

Welkomstbord Kidepo Valley National Park
Welkomstbord Kidepo Valley National Park

Ik ben nog niet door de slagboom of de eerste topper rent voor mijn scooter. Het is een huzarenaap. Jawel, die aap met een zonnebril. Hij blijkt in gezelschap van een aannemer genaamd Alfred. Samen gaan we op de foto. Alfred nodigt me gelijk uit om hem morgen te bezoeken. Hij werkt aan de voltooiing van een luxe lodge, die op een berg is gelegen.

‘De lodge was eigendom van de regering van Idi Amin. Ergens in de jaren 1970 hebben zij een begin gemaakt met de bouw ervan. Echter toen Idi Amin in 1979 werd verdreven is de bouw stilgelegd. Nu zijn we bijna klaar met de voltooiing ervan. Kom morgen kijken, want het uitzicht op de Kidepo vallei is ronduit adembenemend.’

In goed gezelschap in Kidepo Valley National Park
In goed gezelschap in Kidepo Valley National Park

En hoezo geen safari? 22 km bedraagt de afstand naar het Apoka kamp. In die 22 km zie ik onder meer kuddes olifanten en buffels. De bromvogel geeft acte de présence en nog veel meer dieren uit dit verre dierenbos! Dat belooft nog wat voor de komende dagen…

Een kudde olifanten onderweg naar Apoka in Kidepo Valley National Park
Een kudde olifanten onderweg naar Apoka in Kidepo Valley National Park
Impala's op een rots nabij het kamp
Impala’s op een rots nabij het kamp
Een bromvogel in Kidepo
Een bromvogel in Kidepo Valley National Park

Tegen half acht bereik het kamp. Op een voetbalveldje spelen een aantal kinderen een potje voetbal. Manager Betty begroet me allerhartelijkst. Ze fronst wel haar wenkbrauwen bij het zien van mijn scooter. ‘Heeft iemand bij de ingang je verteld dat je niet op safari mag?’ vraagt ze. ‘Ja zeker. Daar ben ik van op de hoogte.’

Het voetbalveldje bij het Apoka kamp in Kidepo
Het voetbalveldje bij het Apoka kamp in Kidepo

Dan is het de hoogste tijd voor het diner en wat stoere verhalen rond het kampvuur.

Stoere verhalen bij het kampvuur in Apoka restcamp
Stoere verhalen bij het kampvuur in Apoka restcamp

Mijn belevingen in Kidepo Valley National Park

Het resterende deel van de blog gaat over mijn eigen belevenissen in Kidepo Valley National Park. Voor heel veel algemene informatie en wetenswaardigheden over dit fantastische park verwijs ik je naar het blog dat ik binnenkort over Kidepo zal schrijven. Dit naar aanleiding van twee bezoeken aan het park in 2017 en 2018.

Buffels bij een worstboom in Kidepo Valley NP
Buffels bij een worstboom in Kidepo Valley NP

Houd deze website dus in de gaten.

Klik hier voor de website van Kidepo Valley National Park van Uganda Wildlife Authority.

Een nationaal park in een conflictgebied aan de grens met Zuid-Soedan

De geïsoleerde ligging van Kidepo Valley National Park in het noorden van Oeganda biedt toeristen een unieke wildervaring. Kidepo herbergt namelijk een enorme diversiteit aan flora en fauna. Naast leeuwen, olifanten en giraffe’s leven in het park grote kuddes buffels en olifanten. De panorama’s over de uitgestrekte vlakte zijn ronduit adembenemend.

Ongeveer de helft van het natuurgebied ligt over de grens in Zuid-Soedan. Daar liggen ook de bergen die op veel foto’s te zien zijn. Helaas is het Kidepo Game Reserve in Zuid-Soedan gesloten. De burgeroorlog in Zuid-Soedan woedt al tijden ook in dit gebied.

Tijdens mijn verblijf in 2018 kwam er om de dag een truck met een open laadbak aan bij het kamp in Apoka. De laadbak was tot de nok toe gevuld met zo’n 60 vluchtelingen uit Zuid-Soedan. Het kamp bood de vluchtelingen onderdak voor de nacht. De volgende ochtend werd de reis hervat richting opvangkampen in de omgeving van Kitgum.

Heel veel wild in en om Apoke restcamp

Eigenlijk hoef je helemaal niet op safari te gaan om wild te zien in Kidepo. In de twee dagen dat ik er verbleef kwam heel veel wild zich gewoon melden bij het kamp. Zelf zag ik er onder meer huzarenapen, jakhalzen, buffels, impala’s, olifanten, wrattenzwijnen en heel veel vogels.

Huzarenapen op het kampterrein
Huzarenapen op het kampterrein

Een Britse natuurfotograaf vertelde mij dat hij in en om het kamp in een paar weken tijd bijna alle wildsoorten in Kidepo op de gevoelige plaat wist vast te leggen. Hij liet me fraaie foto’s zien van wilde honden, gevlekte hyena’s en cheetah’s. ‘Geen enkele toerist kreeg die te zien op safari.’

Volgens hem kun je net zo goed de hele dag op het uitzichtplatform van het kamp zitten of er rond lopen. ‘De meeste toeristen hebben het geduld simpelweg niet om rustig te wachten. Ze denken dat ze tijdens een safari veel meer kans hebben om wild te zien. En ze hebben er voor betaald.’

Een kleurrijke bezoeker van het Apoka kamp
Een kleurrijke bezoeker van het Apoka kamp
Een wrattenzwijn meldt zich bij het Apoka kamp
Een wrattenzwijn meldt zich bij het Apoka kamp

De privélodge van Idi Amin in Kidepo

In de jaren 1970 was Kidepo National Park het privé jachtterrein van dictator Idi Amin. Hij verwelkomde er vele internationale gasten en ging er regelmatig op jacht. In 1971 koos Idi Amin de Katurum rotsen als lokatie voor de bouw van zijn privélodge. Vanaf die rotsen is het uitzicht op de Kidepo vallei ronduit adembenemend.

Uitzicht op de vallei vanuit de lodge
Uitzicht op de vallei vanuit de lodge

In 1979 kwam er een einde aan de dictatuur van Idi Amin. Naar verluid was de bouw van de lodge toen nog niet voltooid. De uitermate controversiële lodge werd in de navolgende 35 jaar volledig aan de grillen van moeder natuur overgelaten. In 2014 nam de regering van president Museveni het besluit om de lodge met de grond gelijk te maken. Een lokale zakenman wist de president op andere gedachten te brengen. Hij diende een plan in om de lodge nieuw leven in te blazen. Museveni gaf uiteindelijk toestemming om de Katurum Lodge te bouwen.

De lodge gezien vanuit de vallei
De lodge gezien vanuit de vallei

In augustus 2017 constateer ik dat er veel vorderingen zijn gemaakt. Samen met Alfred, die me een dag eerder uitnodigde voor een bezoek, loop ik rond in het complex. Onderwijl steelt de huzarenaap een lolly uit mijn broekzak en peuzelt hem op. Alfred en ik genieten dan van het ongelooflijk fraaie uitzicht vanuit het bijna voltooide penthouse. Wow!

De huzarenaap smikkelt aan een van mij gestolen tomtom
De huzarenaap smikkelt aan een van mij gestolen tomtom

Naschrift: De Katurum Lodge heet tegenwoordig Adere Lodge. Klik hier voor de website van Adere Lodge.

Een kudde buffels in de vallei voor de Katurum rotsen
Een kudde buffels in de vallei voor de Katurum rotsen
Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Plan hier je vakantie naar Afrika

Avatar foto

Eric

Hoe is het om op een lokaal gekochte scooter ruim 10.000 kilometer in Madagascar rond te rijden? Of op een pikipiki (scooter in Swahili) door Oost-Afrika? In ruim 20 jaar heb ik ruim 100 landen bezocht. Dit heeft heel veel onbetaalbare reiservaringen opgeleverd, die ik graag met jullie deel.

ERIC – RUIM 100 LANDEN
– Reist graag op scooters
– Unieke reiservaringen delen.
– Favoriete bestemmingen: Madagascar, Oeganda, Japan, India en Colombia.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link