Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » Oeganda » Pech in Pakwach en Gulu Central Market | #pikipikitour2021 ? (5)

Pech in Pakwach en Gulu Central Market | #pikipikitour2021 ? (5)

In het 5e reisverslag van de #pikipikitour2021 rijden we na een laatste safari in Murchison Falls (inclusief dronebeelden), naar Gulu. Daar werkt Chris een dagje remote aan het zwembad en ga ik op koopjesjacht op de grootste markt van Noord-Oeganda…

Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Een ochtendsafari in Murchison Falls NP

We zijn er lekker vroeg bij en besluiten eerst nog een safari te maken in Murchison Falls NP alvorens naar Gulu te vertrekken. Vlak voor de brug over de Nijl rijden we naar beneden om aan de oever te zien hoe de vissers zich klaarmaken om tussen de krokodillen en nijlpaarden te vissen op de nijlbaars.

Vissers nabij de brug over de Nijl in Pakwach
Vissers nabij de brug over de Nijl in Pakwach

Inmiddels kennen ze ons wel bij de entree van Murchison Falls NP. We parkeren er even om een praatje te maken en om wat foto’s te nemen. Even verderop zie ik het bewijs van de ellende voor het Oegandese toerisme, veroorzaakt door alle reis beperkende maatregelen vanwege COVID-19. Want wie boekt er nou op basis van een bijna volledig afgebladderde reclameposter nog een ballonvaart over Murchison Falls NP?

Bij de entree van Murchison Falls NP
Bij de entree van Murchison Falls NP
Afgebladderde reclame voor een ballonvaart over Murchison Falls NP
Afgebladderde reclame voor een ballonvaart over Murchison Falls NP

We hebben besloten om vanochtend geen modderpaden op te zoeken. We blijven gewoon op het gloednieuwe asfalt en dat levert echt genoeg prachtige ontmoetingen op. Impala’s zijn overal en nergens en ook onze grote vriend olifant is weer van de partij. Dit keer heeft de vriendelijke dikhuid zelfs een paar vriendjes op z’n hoofd.

Impala's staren verbaasd naar ons
Impala’s staren verbaasd naar ons
Een olifant met een paar vogels op zijn kop die hem van die vervelende teken bevrijden
Een olifant met een paar vogels op zijn kop die hem van die vervelende teken bevrijden

Scooterpech kan heel leuk zijn

Op de terugweg rammelt mijn uitlaat weer eens. Bij nader inzien blijkt de bevestigende bout losgeschoten te zijn. We gaan terug in Pakwach eerst maar langs de monteur. En zoals altijd trekken we een hoop bekijks. Terwijl Chris zich een ware manager betuigt en tal van aanwijzingen geeft, laat hij het vuile werk aan de monteur over. Ik bemoei me er al helemaal niet mee en ben zoals gewoonlijk het halve dorp op lolly’s aan het trakteren.

Chris geeft aanwijzingen aan een monteur in Pakwach
Chris geeft aanwijzingen aan een monteur in Pakwach

Tijdens mijn wandeling kom ik langs de mobiele COVID-19 vaccinatiebus. De Oegandese overheid probeert hiermee de lokale bevolking ervan te overtuigen dat ze zich moeten laten inenten. Onder de bevolking is namelijk nogal wat aversie tegen de inentingen. ‘Ik vind het echt heel eng. Straks word ik er heel ziek van,’ verzekert een oude vrouw me.

Een COVID-19 bus in Pakwach
Een COVID-19 bus in Pakwach

Een heerlijk ritje van Pakwach naar Gulu

Wederom hebben de Chinezen hun werk gedaan. In 2018 nam ik nabij Purongo de afslag richting Gulu en moest ongeveer een kilometer of 30 ploeteren door de modder en langs de vele tijdelijke wegomleggingen vanwege de vele wegwerkzaamheden. Toen timmerden Chinezen en Oegandezen gezamenlijk aan de nieuwe asfaltweg. Anno 2021 ligt er een glad asfalttapijt.

Er is nauwelijks verkeer en we kunnen flink doorrijden. Bij tankstation ‘God Bless You’ laten we onze tanks volgooien.

Chris opent zijn scooter voor wat benzine
Chris opent zijn scooter voor wat benzine

Contact met lokale bevolking

Een kilometer of veertig tot vijftig non-stop scooteren is wel zo’n beetje het maximum. Dan moeten de benen echt even gestrekt worden. Dat doen we dus met enige regelmaat. En het zijn juist deze pauzes die het rijden op een scooter tot een unieke ervaring maakt. Het contact met de lokale bevolking, die maar al te vaak in grote getale uitloopt om die scooters en die mzungu’s van dichtbij te begroeten en bewonderen, is in een woord: geweldig.

Ik geef uitleg over de scooters
Ik geef uitleg over de scooters

We realiseren ons dat vrijwel alle toeristen in een moordtempo in jeeps door deze dorpjes racen (of worden geracet door een gids). Een cameralens is vaak het enige dat de dorpelingen ervaren van die ‘vreemde mzungu’s’. Ze hebben geen of gunnen zich geen tijd om uit te stappen en even een praatje te maken, want het volgende natuurpark wacht. Daar staat na de middagsafari een ‘culturele dans’ op het programma.

One lollypop a day keeps the doctor away
One lollypop a day keeps the doctor away

Het leven van alle dag in deze dorpen staat er in schril contrast mee. Het is vaak ploeteren geblazen met heel beperkte middelen. Een tractor is onbetaalbaar en dus wordt de vruchtbare grond met vele handen omgeploegd. En vanwege Covid zijn de scholen in Oeganda al bijna twee jaar gesloten. Dat betekent dat hordes kinderen zich de hele dag ergens mee moeten vermaken.

Bye bye mzungu's
Bye bye mzungu’s

Onze scooters zijn vrijwel altijd het middelpunt van het gesprek. ‘Waar is de versnelling,’ luidt een veel gestelde vraag. En als je vertelt dat je ermee uit Kampala bent komen rijden, dan slaat de verbazing om in twijfel. Motortaxi’s (boda boda’s) zijn het vervoermiddel hier. Maar daarmee ga je van het ene dorp naar het andere. Naar de grote stad reis je in een (volgepropte) matatu oftewel minibus.

Kindsoldaten, seksslaven en miljoenen vluchtelingen

We zijn gearriveerd in de onvolprezen hoofdstad van de Acholi: Gulu. Op mijn advies melden we ons bij het Bomah Hotel. ‘Daar hebben ze een heerlijk zwembad en een grote tuin, waar je in alle rust remote kunt werken.’

Op het eerste gezicht lijkt Gulu op veel andere steden (nou ja, steden, in Oeganda is eigenlijk alleen Kampala een echte stad met 3 tot 4 miljoen inwoners, daarna volgen slechts provinciale hoofdsteden die amper 100.000 inwoners tellen). In het centrum is de markt en de tuktuk’s (alleen in de grotere steden in Oeganda), boda boda taxi’s en matatu’s wachten geduldig op passagiers.

Toch is het wel eens anders geweest. Vanaf 1986 zaaide Joseph Kony met zijn Lord’s Resistance Army dood en verderf onder de lokale bevolking. De kindsoldaten, seksslaven en ruim twee miljoen vluchtelingen haalden met enige regelmaat het wereldnieuws. Pas vanaf 9/11 ging het roer echt om. Amerika plaatste Joseph Kony op de terroristenlijst en Kony verdween niet veel later van het toneel (niemand weet of hij nog in leven is).

Bomah Hotel in Gulu

De burgeroorlog zorgde voor een enorme toestroom van internationale hulporganisaties. En alhoewel de Lord’s Resistance Army geen bedreiging meer vormt, hebben de hulpverleners zich weten te handhaven. En de medewerkers daarvan (in tegenstelling tot de Chinese wegarbeiders) slapen bij voorkeur in tophotels. Bomah Hotel stamt uit die tijd en herbergt alle geneugten voor de aan luxe gewende hulpverlener: een gym, een zwembad en vergaderruimtes met airco.

Gulu is namelijk een belangrijk opvang- en doorvoercentrum geworden voor vluchtelingen uit Zuid-Soedan. Veel van die vluchtelingen zijn nauw verwant aan de Acholi hier.

Het zwembad van Bomah Hotel in Gulu
Het zwembad van Bomah Hotel in Gulu

Chris besluit om zijn laptop aan te zetten om zijn website Wereldreizigers.nl bij te houden.

Gulu Main Market

Bank Of Africa, Gulu Main Market
Bank Of Africa, Gulu Main Market

Tussendoor neem ik Chris mee naar de enorme markt van Gulu. Bij de pinautomaat zie ik de immer rustige Chris voor het eerst behoorlijk kwaad. ‘Wat is er gebeurd?’ vraag ik. ‘Die pinautomaat geeft geen geld, terwijl het bedrag wel van de rekening is afgeschreven.’ Het is een fenomeen waaraan ik heel veel denk als ik sta te pinnen en de automaat allerlei krankzinnige geluiden hoor produceren. Bij mij kwam er tot nog toe altijd geld uit. Bij Chris dus dit keer niet.

Een oplossing of verklaring van de bank komt er niet, dus we besluiten het maar achter ons te laten en naar de markt te gaan.

Drukte bij de ingang van Gulu Main Market
Drukte bij de ingang van Gulu Main Market
Kleding in alle soorten en maten op de Gulu Main Market
Kleding in alle soorten en maten op de Gulu Main Market

Vanuit de openlucht markt betreden we het bijzonder goed georganiseerde overdekte gedeelte. Daar zijn diverse afdelingen met vis, groente, fruit en veel vlees. Iedere verkoper (of liever verkoopster, want 99% is vrouw) heeft haar eigen unit.

De overdekte markt in Gulu
De overdekte markt in Gulu
Museveni, de president van Oeganda, is alom aanwezig in Gulu Central Market
Museveni, de president van Oeganda, is alom aanwezig in Gulu Central Market
Bananen worden aangesleept en een verkoopster maakt de balans op
Bananen worden aangesleept en een verkoopster maakt de balans op

Ik ben op zoek naar slippers en lijk ze te hebben gevonden. ‘Geweldig Eric, originele ABIBAS slippers!’ glimlacht Chris. Helaas is maat 44 er niet bij.

Originele Abibas slippers op de markt in Gulu
Originele Abibas slippers op de markt in Gulu

Na een geweldige middag struinen over de markt keren we terug naar het hotel.

Gorilla’s en gratis condooms

Op de wc van Bomah Hotel ontdek ik een plastic container met gratis condooms. Mmm… US Aid verstrekt ze gratis aan de hotelgasten. Op zich een goed initiatief, want AIDS is nog steeds doodsoorzaak nummer 1 of 2 (na malaria, COVID-19 is er echt ‘Kinderspel’ bij). Waar ik wel moeite mee heb, is het feit dat al die hulporganisaties hun logo op de container hebben. En voor wie zijn deze condooms eigenlijk? Als iemand een condoom wel kan betalen, is het een gast van Bomah hotel…

Gratis condooms verstrekt door US Aid in Bomah Hotel
Gratis condooms verstrekt door US Aid in Bomah Hotel

Voor de ingang van het hotel staan een paar flinke gorilla’s. ‘Even op de foto, Chris.’ Natuurlijk kunnen we de verleiding niet weerstaan om met het ultieme symbool van Oeganda te poseren!

Chris met gorilla's op de foto bij Bomah Hotel, Gulu
Chris met gorilla’s op de foto bij Bomah Hotel, Gulu
Een kusje voor de gorilla!

De volgende ochtend staan we fris en fruitig klaar bij onze scooters. We weten dan nog niet wat voor een bizarre tocht ons te wachten staat. Op weg naar Kidepo Valley NP door de stromende regen en over zandwegen die in modderbaden veranderd zijn. Om vlak voor het donker op steenworpafstand van de finish tot stilstand gebracht te worden. ‘Het is donker en ik kan jullie absoluut niet doorlaten,’ zegt de zwaar bewapende bewaker van Kidepo. ‘Maar het is nog maar 15 km,’ stamelt Chris. Tja, en dan verschijnt er een jeep met een aloude bekende. ‘Hey Eric, you are back! My son will be so very happy!’

In deel 6 lees je er alles en meer over.

Tot ooit, tot gauw vanuit de Parel van Afrika: Oeganda

Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Plan hier je vakantie naar Afrika

Avatar foto

Eric

Hoe is het om op een lokaal gekochte scooter ruim 10.000 kilometer in Madagascar rond te rijden? Of op een pikipiki (scooter in Swahili) door Oost-Afrika? In ruim 20 jaar heb ik ruim 100 landen bezocht. Dit heeft heel veel onbetaalbare reiservaringen opgeleverd, die ik graag met jullie deel.

ERIC – RUIM 100 LANDEN
– Reist graag op scooters
– Unieke reiservaringen delen.
– Favoriete bestemmingen: Madagascar, Oeganda, Japan, India en Colombia.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link