Wereldreizigers.nl
Tamteco Tea plantation Hoima, Oeganda

Oost-Afrika op de scooter | Deel 9 | Fort Portal – Muhorro (100 km)

Wie haalt het in zijn hoofd om ruim 3.000 kilometer op een scooter door Oost-Afrika te rijden? Op bezoek te gaan bij berggorilla’s? Scootersafari’s (bestaat dit woord?) te maken in vijf nationale parken? Om onder meer leeuwen, buffels, nijlpaarden en olifanten van heel dichtbij te bewonderen. Ik ben Eric en ik reis graag rond op een scooter. Lees hier deel 9 van het unieke verslag van een waanzinnig scooteravontuur in Oeganda, Rwanda en Kenia. In het negende deel van deze reis rijd ik van Fort Portal naar Muhorro, een rit van zo’n 100 kilometer.

Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Plan hier je vakantie naar Afrika

Welkom in het land van de thee, apen en regen

Fort Portal is de ideale basis voor een bezoek aan een behoorlijk aantal natuurgebieden. In de nabije omgeving liggen namelijk een serie kratermeren, het Kibale National Park en Semuliki National Park. Vrijwel nergens ter wereld komen zoveel verschillende apensoorten voor als hier. Daarnaast is de stad het centrum van een omvangrijke theecultuur.

Uitzicht op Fort Portal vanuit mijn hotel
Uitzicht op Fort Portal vanuit mijn hotel

Helaas is mijn verblijf in Fort Portal geen doorslaand succes. In de twee dagen dat ik er ben, speelt de regen me parten. Na een rit van 35 km verneem ik bij het bezoekerscentrum van Kibale National Park dat er geen trekkings zijn naar de chimpansees. Kibale is de plek om deze kanjers in het wild te zien. Nergens is de kans op een ontmoeting zo groot.

‘Het heeft zoveel geregend dat er geen doorkomen aan is in het tropische regenwoud. We hebben ook de trekking van morgenochtend geannuleerd.’ De parkwachter heeft de woorden nog niet gezegd of het begint opnieuw te hozen.

Rwandese theeplukkers deponeren hun oogst in de pick-up in Fort Portal
Rwandese theeplukkers deponeren hun oogst in de pick-up in Fort Portal

Op de tweede dag besluit ik dichter bij huis te blijven. Iets buiten Fort Portal bewonder ik de theeplukkers. Ik raak met ze in gesprek en verbaas me over het feit dat ze allemaal uit Rwanda blijken te komen. ‘Rwandezen zijn harde werkers,’ hoor ik van een theeplukster. ‘Ja en de Oegandezen hebben er geen zin meer in. We werken voor lonen die zij niet meer accepteren. Maar wat moeten we? In Rwanda is geen werk.’

Het paleis van het Koninkrijk Tooro

In Fort Portal neem ik een kijkje bij het paleis van de Tooro. Koning Oyo Nyimba Kabamba Iguru Rukidi IV verblijft in het buitenland en een bewaker is bereid om me voor een paar duizend Oegandese shilling rond te leiden. Voor enige toelichting hoef ik niet bij hem te zijn, want hij is constant aan het bellen met zijn schoonmoeder.

De bewaker in het paleis van Tooro in Fort Portal aan het bellen met zijn schoonmoeder
De bewaker in het paleis van Tooro in Fort Portal aan het bellen met zijn schoonmoeder

Korte geschiedenis van de koninkrijken in Oeganda

Toen de Britten in 1894 Oeganda als protectoraat inlijfden, betrof dit in eerste instantie alleen het koninkrijk van Buganda. Successievelijk lijfden de Britten andere omliggende koninkrijken en gebieden in. Totdat ergens in de jaren 1920 het Oeganda met de grenzen van nu ontstond.

Na de onafhankelijkheid van Oeganda in 1962 bleven de vorstendommen aanvankelijk intact. In 1967 werden ze tijdelijk afgeschaft. President Museveni besloot in 1993 vier van de vijf vorstendommen opnieuw te erkennen.

De ligging van de vijf koninkrijken van Oeganda
De ligging van de vijf koninkrijken van Oeganda

Vandaag de dag bestaan er dus ‘officieel’ vier koninkrijken in Oeganda, die eigenlijk louter een ceremoniële functie hebben:

  • Buganda, hoofdstad Kampala (8 miljoen);
  • Busoga, hoofdstad Bugembe nabij Jinja (3 miljoen);,
  • Bunyoro, hoofdstad Hoima (1,4 miljoen);
  • Tooro, hoofdstad Fort Portal (1 miljoen).

Alleen het koninkrijk Ankole met als hoofdstad Mbarara (4,1 miljoen) werd niet heropgericht door president Museveni.

Paleis Tooro in Fort Portal
Paleis Tooro in Fort Portal

Een kijkje in het paleis met sponsor Gaddafi

Erg veel valt er niet te zien. Er hangen wat krantenknipsels, die ik gewend ben te zien in dit soort optrekjes. Met hoofdzakelijk van die foto’s waarop de koning met een andere topper staat afgebeeld. Zo is de president van Oeganda, Museveni, een paar keer op bezoek geweest.

Een andere ’topper’ is kolonel Gaddafi, de voormalige leider van Libië. Gaddafi was ook beschermheilige van het koninkrijk Tooro. Hij financierde een groot deel van de restauratie van het paleis.

fptooro2 edited scaled | Fort Portal | Wereldreizigers.nl
Oost-Afrika op de scooter | Deel 9 | Fort Portal - Muhorro (100 km) 18

Gaddafi is overigens ook degene geweest die de prachtige moskee in Kampala heeft geschonken aan Oeganda. Tot zijn dood in 2013 droeg de Uganda National Mosque de naam Gaddafi National Mosque.

Uganda National Mosque (voorheen Gaddafi National Mosque) in Kampala
Uganda National Mosque (voorheen Gaddafi National Mosque) in Kampala

Gestrand in Muhorro

Heerlijk relaxed breng ik de ochtend door in Fort Portal. Even naar de markt crossen en lekker ouwehoeren met deze en gene. Geen vuiltje aan de lucht. Oeps en dan is het alweer een uur of twee. Tijd om te gaan. Hoe ik dan überhaupt mijn beoogde reisdoel Hoima op ruim 200 kilometer nog kan bereiken op een scooter? Dan moet echt alles meezitten. En dat zit het niet.

Na een kwartier is er al het nodige oponthoud. Ternauwernood weet ik een politiebarricade te ontwijken. Halleluja. Als ik daar doorheen zou zijn gereden… De lokale veldwachter van dienst complimenteert mij even later. ‘Je scheurt gelukkig niet zo als al die anderen. Die zouden een voorbeeld aan je kunnen nemen.’

Een puntige barricade op de weg in Fort Portal
Een puntige barricade op de weg in Fort Portal

De schrik zit er even goed in. Dan weet ik weer vaart te maken om 20 kilometer verderop letterlijk in wegwerkzaamheden te verzanden. Er is bijna geen doorkomen aan. Het rode zand is nat en glad. Stapvoets red ik het.

Wegwerkzaamheden op de A109 richting Rugombe
Wegwerkzaamheden op de A109 richting Rugombe

Tja en dan neem ik de afslag in Kyenjojo. De slecht onderhouden asfaltweg maakt plaats voor een murram road van rood zand. Helaas is deze weg al lange tijd niet meer platgestampt. Diverse keren moet ik alle zeilen bijzetten om niet op m’n bek te gaan in het rulle zand.

Vriendelijke inwoners van het dorpje Kikoroba
Vriendelijke inwoners van het dorpje Kikoroba

Tegen half zeven stop ik even bij een op de weg geparkeerde matatu met bandenpech. ‘Weten jullie of er een dorp komt waar ik slapen kan?’ ‘Muhorro is zo’n 20 km van hier. Als je geluk hebt, kom je er nog droog aan.’

Donkere wolken en een matatu met bandenpech
Donkere wolken en een matatu met bandenpech

Daar sta ik dan in niemandsland. De regen komt met bakken uit de lucht. De rode zandweg is veranderd in een glijbaan. Ik vervloek mezelf een uur lang. Waar ben ik in godsnaam mee bezig? Ik neem me voor om vanaf nu voor vertrek naar de toestand van de wegen te informeren en het weer goed in de gaten te houden.

Helemaal in de wetenschap dat minder dan tien procent van alle wegen in Oeganda geasfalteerd is. Niet al deze wegen zijn in goede staat. Soms is het zelfs beter om op een goed onderhouden weg met gravel, lateriet of rood zand (murram road in Oost-Afrika) te rijden. Bij hevige regenval maakt het sowieso niet veel uit. Op een scooter is het credo: wachten tot de regen voorbij is. De weg droogt in het tropische klimaat snel op.

De duisternis zet in en de regen neemt af. Ik besluit verder te gaan in een slakkengang.

Noodweer op weg naar Muhorro
Noodweer op weg naar Muhorro

Na anderhalf uur in het donker te hebben gereden, ben ik aangekomen in het dorp Muhorro. Ik neem mijn intrek in Highway Standard Hotel & Lodge. Waar die highway is?, ik heb echt geen idee.

Muhorro Highway Standard Hotel & Lodge
Muhorro Highway Standard Hotel & Lodge

De ‘highway’ blijkt bij daglicht niet veel meer dan een brede rode zandweg te zijn. Er staan veel plassen op ten teken dat het in de nacht nog flink moet hebben gehoosd. Een korte wandeling door Muhorro leert me dat hier nauwelijks toeristen komen. Alle kinderen staren verbaasd naar me en sommigen vluchten zelfs in paniek weg als ze die lange blanke in het oog krijgen.

Bobi Wine, Kagadi en geploeter richting Hoima

Opvallend is het spandoek dat tussen enkele verroeste en nauwelijks leesbare informatieborden hangt. Daarop valt namelijk te lezen dat parlementslid Bobi Wine met zijn Fire Base Crew en Solid Band op gaat treden in het nabijgelegen Kagadi.

Spandoek aankondiging optreden Bobi Wine en band
Spandoek aankondiging optreden Bobi Wine en band

Bobi Wine is de artiestennaam van Robert Kyagulanyi Ssentamu. Hij is als zanger mateloos populair in Oeganda en de rest van Oost-Afrika. Bobi is daarnaast ook een succesvol filmster en politicus. Zo werd hij in april 2017 met een grote meerderheid gekozen tot parlementslid. Zijn populariteit valt overigens niet bij iedereen in goede aarde. President Museveni die al sinds 1986 president is van Oeganda heeft niet al teveel met hem op.

Wat is er leuker dan dit deel af te luisten met een van de grootste hits van Bobi Wine: Kyarenga?

En dan is het tijd om verder te reizen…

Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Plan hier je vakantie naar Afrika

Avatar foto

Eric

Hoe is het om op een lokaal gekochte scooter ruim 10.000 kilometer in Madagascar rond te rijden? Of op een pikipiki (scooter in Swahili) door Oost-Afrika? In ruim 20 jaar heb ik ruim 100 landen bezocht. Dit heeft heel veel onbetaalbare reiservaringen opgeleverd, die ik graag met jullie deel.

ERIC – RUIM 100 LANDEN
– Reist graag op scooters
– Unieke reiservaringen delen.
– Favoriete bestemmingen: Madagascar, Oeganda, Japan, India en Colombia.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link