Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » Oeganda » Scooter kopen in Oeganda & verblijf in Kampala bij ViaVia Guesthouse

Scooter kopen in Oeganda & verblijf in Kampala bij ViaVia Guesthouse

Hoe is het om op een scooter door Oost-Afrika te reizen? Simpelweg uniek. Warme ontmoetingen met de lokale bevolking, die verbaast kijkt naar die pikipiki (scooter in Swahili). Op scootersafari door wildparken (alleen mogelijk in Oeganda) tuf je langs kuddes buffels, olifanten, zebra’s en die oh zo galante giraffes. Bij pech onderweg merk je dat iedereen je wil helpen. Karibu mzungu! In het eerste deel van de #pikipikitour moeten we eerst een scooter kopen in Kampala en verblijven we bij ViaVia Guesthouse in Entebbe. Je leest er hier alles over.

Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Aankomst in Entebbe (bij Kampala)

Het is voor de eerste keer dat ik niet alleen ga reizen op een scooter door Oost-Afrika. Chris, de immer bevlogen eigenaar van Wereldreizigers.nl, meldde zich een week voordat ik vertrok aan. ‘Ik wil dit ook weleens ervaren.’ Na een weergaloos bezoek aan de grote trek in de Maasai Mara hebben we op 24 augustus het vliegtuig gepakt van Nairobi (Kenia) naar Entebbe (Oeganda). De pikipikitour kan nu echt van start.

Problemen met de douane door een drone

Wel onder ‘begeleiding’ overigens, want een Keniaanse douanebeambte escorteert ons naar de vertrekhal. Een week eerder moest Chris zijn drone namelijk inleveren bij de douane bij aankomst in Nairobi. Het meenemen van een drone is verboden zonder uitdrukkelijke toestemming vooraf (en behoorlijk wat papierwerk en kosten).

Chris besluit dit keer voordat we naar Oeganda vliegen om de drone te ontmantelen en we verdelen de onderdelen over onze bagage. Oeganda is namelijk nog veel strenger ten aanzien van drones. Gelukkig heeft de douane in Entebbe niets in de gaten en is Chris de koning te rijk. Want hoe gaaf is het om een drone te laten vliegen over een kudde olifanten of buffels…?

Aankomst in Entebbe, Oeganda
Aankomst in Entebbe, Oeganda

Ons verblijf in Entebbe

We verblijven bij ViaVia Guesthouse in Entebbe en delen daar een prachtige tent met uitzicht op een moeras. Het is hier goed toeven, de natuur om je heen is prachtig en de tuin is goed verzorgd. In de video hieronder krijg je een goed beeld van de accommodatie.

ViaVia Guesthouse behoort tot een keten van Guesthouses welke je op 17 plaatsen overal ter wereld tegen kunt komen. De locatie in Entebbe wordt gerund door twee Belgen die veel aanwezig zijn, dat zie je terug in de kwaliteit van de service en het eten. In Senegal vertoefde ik al eens in een ViaVia Guesthouse en dat beviel uitstekend.

Onze tent bij Via Via Guesthouse
Onze tent aan het water bij ViaVia Guesthouse

‘s Ochtends dartelen de blauwapen er vrolijk rond. Ze zijn zichtbaar relaxed en niet per sé bang voor mensen. Spelend in de bomen rennen en klimmen ze elkaar vaak achterna, wat erg leuk is om naar te kijken. We genieten van een heerlijk ontbijt en Chris regelt via Uber een taxi naar Kampala.

Apen bij ViaVia Guesthouse
Apen bij ViaVia Guesthouse
Het ViaVia guesthouse ontbijt
Het ViaVia guesthouse ontbijt

Een scooter kopen in Kampala

Er moest voor de Pikipikitour natuurlijk nog wel een scooter worden gekocht. We zijn op weg naar Salama street in Kampala. Daar worden namelijk allerlei tweedehands motoren en scooters aangeboden. In 2017 kocht ik er een leuke scooter en dus gaan we kijken of er interessante koopjes zijn. Natuurlijk weet ik niet helemaal precies meer waar die winkels allemaal waren, maar wat maakt het uit. We hebben de grootste lol als we langs de hutten en over wat modderpaden ons doel bereiken. We worden steevast enthousiast begroet met ‘Mzungu!’.

Een wandeling door een buitenwijk van Kampala
Een wandeling door een buitenwijk van Kampala

Salama street

Een uurtje wandelen en we komen aan in Salama street in Kampala. Tientallen handeltjes in scooters en vooral motoren lopen we af. Toch blijkt het behoorlijk lastig om een goede en relatief goedkope scooter aan te schaffen. Veel scooters zijn er sowieso niet en de prijzen zijn absurd. Onder de 600 euro kunnen we geen redelijke scooter vinden.

Scooter- en motorenhandel in Salama Street, Kampala
Scooter kopen: Scooter- en motorenhandel in Salama Street, Kampala

Even worden we nog bijna verleid om gewoon een motor te kopen. Motoren (boda boda’s) zijn het vervoermiddel bij uitstek in Oost-Afrika. Met name de Indiase merken Bajaj, KWS en Boxer zijn enorm populair. Nieuw kosten ze rond de 1.000 dollar. Toch besluiten we om voor een scooter te gaan. Ik weet het adres voor nieuwe scooters in Kampala: Simba Automotives, en Chris regelt een Uber naar de enige producent van scooters in Oeganda (en Oost-Afrika).

Nieuwe city scooter: Simba Automotives

En dan staan we in de showroom van Simba Automotives in hartje Kampala. Wederom is er even een moment dat we in dubio staan. Nieuwe motors zijn namelijk net zo duur of goedkoop als scooters. Volgens de verkoopmedewerker van Simba is een motor toch echt veel geschikter voor een Oegandatour door wildparken en over soms heel slechte wegen.

Hij heeft gelijk, maar als we die prachtige blauwe scooters zien dan zijn we gelijk verkocht. Voor 5 miljoen Oegandese Shilling (1.250 euro) hebben we een gigant van een 125cc scooter te pakken.

De aanbetaling wordt gedaan in een Covid Proof omgeving
Scooter kopen: de aanbetaling wordt gedaan in een Covid Proof omgeving

‘Scooter kopen, inpakken en wegwezen’, zoiets klinkt het uit onze monden. Dat gaat natuurlijk niet zo snel. De scooters moeten eerst rijklaar worden gemaakt en de Oegandese wet schrijft voor dat je een Tax-nummer hebt of aanvraagt. Dat is een nogal bureaucratisch verhaal, maar gelukkig bezit ik dat nummer van een eerdere scooteraankoop. Om geen kostbare (reis)tijd te verspillen, laten we beide scooters op mijn Tax-nummer registreren. We mikken een aanbetaling van vier miljoen Oegandese Shilling op de balie (80 briefjes van 50.000, het grootste bankbiljet van Oeganda met die prachtige gorilla erop).

Onze nieuwe scooters in Kampala, Oeganda
Onze nieuwe scooters in Kampala, Oeganda

De scooters worden rijklaar gemaakt en we moeten nog twee dagen wachten om met die prachtige blauwe kanjers Oeganda te kunnen ontdekken. Ik kan me grotere problemen voorstellen. We nemen weer een Uber richting ons prima verblijf, ViaVia guesthouse in Entebbe. En het is echt geen straf om een extra dagje in Entebbe te blijven! Chris besluit om nog even aan het werk te gaan voor Wereldreizigers.nl.

Remote werken bij ViaVia Guesthouse in Entebbe
Remote werken bij ViaVia Guesthouse in Entebbe

Informatie over Entebbe

Entebbe is eigenlijk geen echte stad, maar een uit de kluiten gegroeid dorp. De internationale luchthaven van Oeganda is er en dat betekent dat er nogal wat hotels zijn. De hotelgasten zien Entebbe zelf meestal niet, maar verblijven er een nacht voordat ze naar Kampala op dertig kilometer of elders naar de vele wildparken vertrekken.

Toch is Entebbe zeker de moeite waard. Helemaal als je voor de eerste keer in Oeganda bent en niet direct bedolven wilt worden in de hectiek van de metropool Kampala.

Vliegtuigkaping in juli 1976

Overigens is Entebbe bij de oudere generatie vooral bekend vanwege een vliegtuigkaping in juli 1976, zie wikipedia.

En wie van de oude garde herinnert zich niet de Hollywood blockbuster Raid on Entebbe met Peter Finch en Charles Bronson?

De film werd in een recordtempo opgenomen vlak na de kaping van het vliegtuig in 1976.

Aero beach

Chris en ik wandelen er wat af in Entebbe. We gaan shoppen en slagen bij de aankoop van een paar handige, compacte rugzakken voor op de scooter. En dan staan we ineens op Aero beach. Het is er allemaal wat verouderd, maar wat geeft het. Als ik mijn kleren uittrek en aanstalten maak om het koele water van Lake Victoria in te stappen, word ik tegengehouden. ‘Zwemmen is verboden vanwege Covid.’

Aero Beach Entebbe (party club)
Aero Beach Entebbe (party club)
Entree naar Aero beach Entebbe
Entree naar Aero beach Entebbe

De karkassen van vliegtuigen staan verspreid over een imposant terrein. Er schijnt zelfs een gevechtsvliegtuig bij te zitten die ooit bij de Raid on Entebbe is gebruikt. We maken een aantal mooie foto’s en drinken een drankje.

Poseren op een motor van een British Airtours toestel
Poseren op een motor van een British Airtours toestel
Een oud gevechtsvliegtuig op Aero Beach
Mooi geparkeerd
En je kunt gewoon over de romp lopen
De cockpit van het grote British Airways toestel

Naast de vliegtuigen staan er een aantal beelden van kopstukken van de Afrikaanse politiek en uit andere werelddelen, zoals de familie Obama en Gandhi (en de zoon van ex-president Netanyahu, die omkwam bij de bestorming van het toestel).

Samen met Nelson Mandela bij Aerobeach, Entebbe
Samen met Nelson Mandela bij Aerobeach, Entebbe

Scooters ophalen en start pikipikitour

Wat een lol en nagenietend in ViaVia guesthouse zijn we er helemaal klaar voor. Morgen gaan we terug naar Kampala om de nieuwe scooters die we hebben gekocht op te halen. De volgende bestemming op onze nieuwe scooters is Ziwa Rhino Sanctuary, daarover lees je alles in de volgende blog.

Een reis voor op je bucketlist
Rondreis Oeganda | Ontdek de parel van Afrika

Oeganda heeft ons hart meer dan eens gestolen en wat ons betreft is het een reisbestemming die bij elke wereldreiziger op de bucketlist thuis hoort. Ontdek waarom Oeganda de parel van Afrika wordt genoemd.

Een reis door Oeganda zal er één zijn om nooit meer te vergeten. Spot de tree-climbing-lions, ontmoet duizenden olifanten, sta oog in oog met Berggorilla's in de jungle en maak kennis met de prachtige cultuur.

Bekijk individuele reizen Bekijk groepsreizen
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Plan hier je vakantie naar Afrika

Avatar foto

Eric

Hoe is het om op een lokaal gekochte scooter ruim 10.000 kilometer in Madagascar rond te rijden? Of op een pikipiki (scooter in Swahili) door Oost-Afrika? In ruim 20 jaar heb ik ruim 100 landen bezocht. Dit heeft heel veel onbetaalbare reiservaringen opgeleverd, die ik graag met jullie deel.

ERIC – RUIM 100 LANDEN
– Reist graag op scooters
– Unieke reiservaringen delen.
– Favoriete bestemmingen: Madagascar, Oeganda, Japan, India en Colombia.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link