Wereldreizigers.nl
zelfbouw-buscamper-zonnepanelen
Home » Campers » Zelfbouw buscamper | De 7 camper features die jij ook wilt

Zelfbouw buscamper | De 7 camper features die jij ook wilt

Het zelf bouwen van een camper geeft je de vrijheid om deze helemaal in te richten naar jouw smaak. Na een halfjaar veldwerk met een “fabriekscamper” en vervolgens het bouwen van een eigen camperbus binnen één maand kunnen wij vol overtuiging zeggen dat deze 7 ‘camper features’ zeker het overwegen waard zijn voor jouw zelfbouw buscamper!

Lees ook: Zelfbouw camper | 5 dingen die we de volgende keer anders doen

1. Zonnepanelen

Een zelfbouw buscamper kan tegenwoordig niet meer zonder zonnepanelen. Onze camper heeft op het dak twee panelen van totaal 320 watt. Deze hebben wij gemonteerd met behulp van bevestigingsbeugels en super sterke kit. Deze zorgen ervoor dat onze 220 Ah accu continue bijgeladen wordt. Op onze accumonitor kunnen we zien hoe vol de accu nog is en hoeveel de zonnepanelen opbrengen. Als het een dag bewolkt is wordt de accu door middel van een relais ook bijgeladen tijdens het rijden en/of door middel van een externe stroomkabel.

Lees ook: Vliegende zonnepanelen – Het gevaar dat op het dak van je camper ligt

Wij zijn inmiddels alweer twee maanden op pad en hebben nog geen enkele keer te hoeven bijladen terwijl we toch continue stroom verbruiken voor onze koelkast, dak ventilator, kraan, telefoons, waterkoker en staafmixer. Echt een must-have camper feature dus!

Zonnepanelen op de camper​
Zonnepanelen op de camper

2. Het uitschuifbed

Adriaan en ik zijn allebei relatief lang (175 cm versus 195 cm) dus daarom had onze bus ook een lang bed nodig. Want niets zo vervelend als een tekort bed. Daarom hebben wij een uitschuifbed gemaakt in onze bus. Overdag hebben we een bank tot onze beschikking (ja je leest het goed een bank; dat was een voorwaarde voor Sandra omdat zij graag haar benen op de bank legt) en ’s avonds schuiven wij met gemak het verlengde gedeelte van het bed over de bank heen.

Het vaste gedeelte van het bed is 140 cm en het uitschuifgedeelte 60 cm. Zo houden we onder het vaste gedeelte van het bed ook voldoende ruimte over voor de “garage”, oftewel de berging aan de achterkant van de bus.

3. Buitenbar

Een buitenbar, wie wil dat nou niet?! Wij wilden dat niet missen in onze bus en hebben er heel eenvoudig zelf één gemaakt met behulp van een rails, twee plankendragers en een plank. De bar is eenvoudig weg te halen als je deze niet nodig hebt en op verschillende hoogtes te plaatsen als het tijd voor een borrel is ?.

De buitenbar in de camper​
De buitenbar in de camper

4. Short cut naar de wasmand

Dit vinden wij misschien wel de meest geniale camper feature in onze bus; een short cut naar de wasmand. Onze wasmand is netjes weggewerkt onder de bank. Zonder deze feature moet je elke keer het volledige zitvlak van de bank optillen om bij de wasmand te komen. Op zich geen ramp natuurlijk, maar wij kwamen dit idee tegen op YouTube en wilden dit ook! Door middel van een klein gat in het houtwerk hoef je nu alleen maar even je hand onder het kussen te doen en laat je zo je vuile ondergoed in de wasmand vallen.

Short cut naar de wasmand in de camper

5. De sliding table

Aangezien een camper maar beperkte beweegruimte heeft wil je niet ineens dat een tafel de ruimte verspert. Daarom hebben wij gekozen voor een sliding table welke weggewerkt is in het keukenblok. Van buiten zie je niet dat dit een tafel is, maar wil je een keer binnen eten of op de laptop werken schuif je deze gemakkelijk uit. Bij de bouwmarkt kun je sterke ladegeleiders kopen (wij hebben gekozen voor 45 kilo) om ervoor te zorgen dat de tafel wat gewicht kan hebben.

De tafel hebben wij overigens gemaakt van een reststuk van het aanrechtblad, zo past hij helemaal bij het keukenblok.

Sliding table in de camper

6. De boekenkast

Deze camper feature hebben wij gekopieerd van campervrienden van ons. Wij hebben namelijk een heuse boekenkast in onze camper. Eigenlijk hadden we nog ruimte over tussen onze (standaard Ikea) bovenkastjes waar we een oplossing voor zochten. Een boekenkast bleek de oplossing. Op deze manier hebben we een kastje waar we mooie reisboeken tentoon kunnen stellen en een praktische manier om een open ruimte weg te werken. Daarnaast is het kastje ideaal om af en toe snel iets in te gooien als je onderweg bent.

We hebben overigens weer een reststuk van het aanrechtblad gebruikt om het kastje af te werken.

Boekenkast in de camper​
Boekenkast in de camper

7. Je eigen “badkamer” met droogrek

Last but not least, één van onze beste camper features; de badkamer met droogrek. Aangezien onze bus 630 cm lang is hadden wij de mogelijkheid een “badruimte” te maken. Hierin hebben we geen douche geplaatst maar wel een toilet, een wand met toiletspullen, een spiegel en een droogrek. Vooral dat laatste is echt een uitkomst. Het komt maar al te vaak voor dat we ’s morgens vertrekken van een plek en onze handdoeken nog nat zijn. In onze vorige bus hingen deze dan altijd ergens in de weg en/of droogde het niet goed. Dit droogrek zorgt ervoor dat onze handdoeken niet meer naar “natte hond” ruiken en er niets in de weg ligt. Daarnaast kunnen we altijd makkelijk bij onze toiletspullen en hoeven we niet de hele bus om te keren als we weer eens opzoek zijn naar bijvoorbeeld een nagelknipper.

Toilet, een wand met toiletspullen, een spiegel en een droogrek in de camper.

fordtress-vandemics

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
Van Life in Pandemic Times
We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
One year sabbatical
Currently in Spain

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
5 Shares
5 Shares
Copy link