Wereldreizigers.nl
zelf een camper bouwen
Home » Campers » Hoe bouw je een camper binnen een maand? | Zelfbouw buscamper

Hoe bouw je een camper binnen een maand? | Zelfbouw buscamper

In de afgelopen periode hebben wij onze camper verkocht en ons volledig gestort op de bouw van een nieuwe camper. Een avontuur welke wij nooit eerder zijn aangegaan en waar veel mensen van dachten dat dit ons maanden zou kosten. Binnen een maand was ons camper echter ready to go en ondertussen zitten wij alweer in Slovenië ?. Hoe wij dit zo snel hebben kunnen doen? Wij delen graag ons verhaal!

Lees ook: How to: Camperbus kopen of ombouwen

Ons verhaal

Eind april kwamen wij terug in Nederland en verkochten wij onze camper binnen 24 uur na terugkomst. Dit ging allemaal zo snel dat wij nog helemaal niet wisten welke bus wij ervoor terug wilden kopen. Aangezien wij redelijk besluitvaardige types zijn bezochten wij daarna meteen 5 a 6 autodealers per dag om na circa een week onze nieuwe bus te kopen om om te bouwen tot camper.

Lees ook: #vanlife zelfbouw | Welke camperbus kies je als je 2 meter lang bent?

De nieuwe bus | Camper bouwen
De nieuwe bus | Camper bouwen

Van bestelbus naar camperbus

Aangezien onze bus een bestelbus – en dus nog geen camperbus – was hebben wij deze op 9 mei met een tijdelijke (gehuurde) inbouw bij de RDW laten omkeuren tot camper. Je kunt hiermee ook wachten totdat je klaar bent met het bouwen van de camper. Wij gunden onszelf deze tijd echter niet omdat je na de keuring nog circa 2 a 3 weken doorlooptijd hebt voor het regelen van een nieuwe kentekenplaat en het aanvragen van het lage camper belastingtarief.

Lees ook: (Brandweer) bus ombouwen tot camper | Inrichtingseisen RDW en klusplan

Camper bouwen in 10 stappen

1. 3d model maken in Sketchup

Op 10 mei zijn wij gestart met het bouwen van de camper. Aangezien Sandra een 3D model van de camperbus in Sketchup had gemaakt en we al veel materialen online besteld hadden voelden we ons goed voorbereid. Maar waar begin je eigenlijk?

Het model van de bus in Sketchup | Camper bouwen
Het model van de bus in Sketchup | Camper bouwen

2. Het strippen van de bus

Wij zijn begonnen met het volledig strippen van de bus. Onze bus is een voormalige werkbus van netbeheerder Liander. Er zaten daardoor nog allerlei draden, platen, lampen etc in. Dit alles moest er eerst uit voordat we konden beginnen met de bouw. Alles verwijderen kostte ons ongeveer 2 dagen.

Het strippen van de bus
Het strippen van de bus

3. Ontdreunen en isoleren

Na de grote schoonmaak zijn wij aan de slag gegaan met het plaatsen van ontdreuningsplaten op de grote muurvlakken. Deze hebben wij vervolgens bedekt met isolatiemateriaal van Armaflex. Hiermee hebben wij de volledige bus bekleed in circa 3 dagen (dit kan sneller, maar we moesten wachten op de levering van materiaal). Na het isoleren hebben wij de vloer die al in de bus lag terug geplaats en bekleed met vinyl. Hier hadden we ongeveer 1 dag voor nodig..

Het isoleren van de bus
en het leggen van het vinyl

4. De elektra aanleggen

De volgende stap van het bouwen van de camper was het aanleggen van elektra. Dit lijkt een ingewikkelde klus maar aangezien vrienden van ons ook een bus hebben omgebouwd tot camper, konden wij hun voorbeeld als uitgangspunt gebruiken. Het plaatsen van de zonnepanelen kostte ons circa 1 dag (voornamelijk om de montagebeugels goed op maat te krijgen) en het trekken van de kabels en monteren van de elektronica circa 2 dagen.

Lees ook: Vliegende zonnepanelen – Het gevaar dat op het dak van je camper ligt

Het monteren van de elektra in de camperbus
Het monteren van de elektra in de camperbus

5. Het houtwerk plaatsen

Daarna was het de beurt aan de vader van Sandra om al het houtwerk in de bus te plaatsen. Eerlijk gezegd is dit de reden dat onze bus zo snel klaar was. De vader van Sandra is timmerman en heeft veel van zijn vrije uren in de bus gestoken. Samen met Adriaan heeft hij de wanden geplaatst en vervolgens het frame ingetimmerd. Het plaatsen van de basis heeft circa 5 dagen gekost.

Het plaatsen van het houtwerk
Het plaatsen van het houtwerk 2

6. Kussens en bank bekleden

In de tussentijd werkten Sandra en haar moeder aan het bekleden van kussens voor de bank, het op maat snijden van het matras (gewoon met een broodmes ?) en het naaien van gordijnen

Het naaien van de gordijnen
Het naaien van de gordijnen

7. Aanrechtblad, bovenkastjes, lades en deurtjes

Toen de basis stond hebben wij samen met de vader van Adriaan alles geverfd en zijn we naar Ikea gegaan om een aanrechtblad, bovenkastjes, lades en deurtjes te kopen om de basis verder in te richten. Je kunt dit natuurlijk ook zelf maken mij wij hebben ervoor gekozen bij de inbouw standaard maten te gebruiken zodat de producten van Ikea goed pasten en een aanrechtblad te kiezen welke wij zelf op maat konden zagen (2 dagen).

Het houtwerk verven | Camper bouwen
Het houtwerk verven | Camper bouwen

De vader van Sandra heeft vervolgens alles geplaatst en afgewerkt (4 dagen) waarna we aan de slag gegaan zijn met het “waterblok”.

Het plaatsen van de Ikea bovenkastjes
Het plaatsen van de Ikea bovenkastjes

8. Het water-systeem aanleggen

Wij hebben ervoor gekozen om een extra aanrechtblok in de camper te plaatsen waarin de schoon- (53 liter) en vuilwatertank (48 liter) verwerkt zitten. Het vullen en legen van deze tanks kan aan de achterkant van het blok zodat er geen extra gaten in de carrosserie gemaakt hoefden te worden. Door middel van een waterpomp (12 Volt) wordt het water uit de tank gezogen zodat er water uit de kraan komt. Het maken van het blok inclusief de inbouw heeft ons circa 2 a 3 dagen gekost.

De watertank in het waterblok
Het waterblok (buitenkant)

9. Het plafond plaatsen

De volgende en tevens laatste grote klus van het bouwen van de camper was het plafond. Aangezien ons dak van polyester is viel het plaatsen van een dakraam met ventilator erg mee. Deze klus was binnen 3 uur geklaard. Het plafond zelf hebben wij bekleed met kunststof schrootjes. Wij hebben hiervoor gekozen omdat dit relatief licht materiaal is en de lijnen de lengte van de bus benadrukken. Het plaatsen van de schrootjes kostte bijna 2 dagen omdat er een koof aan de zijkanten geplaatst dienden te worden.

Het plaatsen van het plafond | Camper bouwen
Het plaatsen van het plafond | Camper bouwen

10. Afwerking en aankleding

Daarna was het tijd voor de afwerking en aankleding. Hier hadden we in totaal nog ongeveer 3 dagen voor nodig en nadien verklaarden wij de bus op 9 juni officieel als af! Hieronder het eindresultaat van de inrichting van de zelfbouw camper.

Het eindresultaat!
Het eindresultaat!

De terugblik

Wij vonden het een ontzettend leuk project om aan te pakken en hebben wij tijdens het bouwen van de camper heel veel geleerd. We kunnen niet ontkennen dat de handige vader van Sandra een groot voordeel was, maar het grootste voordeel was vooral het hebben van tijd. Wij konden er elke dag van de week zonder belemmeringen aan werken. Daarnaast gebruikten wij veel van onze avonden om het juiste materiaal te bestellen en hadden wij een campingwinkel in de buurt die met ons meedacht bij bijvoorbeeld de aanleg van het water.

Ben je ook van plan een bus om te bouwen tot camper? Schroom niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Succes!

fordtress-vandemics

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
Van Life in Pandemic Times
We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
One year sabbatical
Currently in Spain

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
39 Shares
39 Shares
Copy link