Wereldreizigers.nl
brac island 4576209 | Balkan bestemmingen | Wereldreizigers.nl

5x leuke Balkan bestemmingen | Hot, hip en goedkoop!

De Balkan is hot, hip en goedkoop! De Balkan in het zuiden en Oosten van Europa bestaat uit alle ingrediënten die jij nodig hebt om een top reis te hebben. Goedkoop, knusse straatjes en gezellige terrasjes. In dit artikel neem ik je mee naar 5 leuke bestemmingen in de Balkan die je niet mag missen.

Lees ook: Wereldwijs: De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa

1. Ljubljana, Slovenië

Ik heb moeite om de naam Ljubljana uit te spreken, maar hier begon mijn ‘Balkanreis’ langs de verschillende Balkan bestemmingen. Ljubljana is de hoofdstad en tevens grootste stad van Slovenië. Het meest welvarende land van de Balkan is Slovenië.

We hadden een hostel, vlakbij het centrum, genaamd Hostel Tivoli. Niet te veel poespas, gewoon gezellig, centraal gelegen en inclusief ontbijt. Je kunt kiezen om te slapen op een slaapzaal, maar ook hebben ze private rooms.

Deze link brengt je direct naar het hostel op Booking.com

Ljubljana, Balkan
Ljubljana, Slovenië | Balkan

We hadden niet echt een strak plan over wat we wilden zie in Lubljana. Als je wilt chillen in een park raad ik Park Tivoli aan. Niet te missen plekken in Ljubljana zijn verder: de Dragon brug en het Sint-Nicolaaskathedraal. Are you into art? Check dan Metelkova! Thank me later. Goed om te weten is dat je in Slovenië met de Euro betaalt. Je hoeft dus niet naar een wisselkantoor om geld te wisselen voor vreemde valuta.

Lees ook: Roadtrip Balkan | Genieten van natuur en cultuur

2. Zagreb, Kroatië

Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Voetballer Luka Modrić is Kroaat. Wat me is opgevallen is dat veel achternamen van Kroaten eindigen met ić. Zagreb leek mij in het begin saai, maar deze stad heeft mega veel te bieden. Toen ik op internet zocht naar bezienswaardigheden in Zagreb zag ik een begraafplaats staan.

Ik dacht huh, klopt dit wel? We gingen naar begraafplaats Mirogoj. Normaal gesproken houd ik er niet echt van om naar begraafplaatsen te gaan, maar deze begraafplaats was indrukwekkend en tevens prachtig. De graven zijn opmerkelijk en hier zijn mensen met verschillende religies begraven.

Tip: Lees ook rondreis Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro in drie weken bij gezinopreis.nl!

Begraafplaats Mirogoj, Balkan
Begraafplaats Mirogoj, Zagreb | Balkan

Aanrader is het museum voor de verbroken relaties. In dit museum zijn objecten te zien, zoals een schoen of een spiegel. Elk object heeft een verhaal en er is met tekst aangegeven waarom de relatie is verbroken. Het is opmerkelijk. Tip: student? Je krijgt korting met je studentenkaart

3. Brač, Kroatië

We blijven nog even in Kroatië, want Kroatië is de topper van de Balkan bestemmingen! Wist je dat je in Kroatië overal makkelijk kunt komen met het openbaar vervoer? Overal heb je bussen. In Kroatië betaal je trouwens met de Kroatische Kuna. Als je met de bus vertrekt en je hebt bagage die je moet inladen, moet je extra betalen voor je bagage. Hier ben je omgerekend naar euro’s ongeveer 1 euro aan kwijt.

Brač, Kroatië
Brač, Kroatië | Balkan

Wil je ultieme rust en natuur? Ga dan naar eiland Bol, Brač. Vanaf het vaste land, van Split per boot te bereiken. Zlatni Rat is hét strand dat je moet bewonderen.

Voor een chille vibe in de avond ga je naar Varadero. Verwacht niet veel van het nachtleven in Bol. De mensen komen hier voor hun rust. Wij gingen eerst rusten in Bol en vervolgens naar Partyeiland Hvar! Vanaf Brač goed te bereiken per boot.

4. Budva, Montenegro

Budva, Montenegro
Budva, Montenegro | Balkan

Voor het echte zomergevoel ga je naar Montenegro en dan Budva. In Budva kun je de high class Montenegrijnen vinden en daarnaast zijn er ook veel Russen te vinden.

Lees ook: 10 Must sees in Albanië | Verborgen parels in een fascinerend land

Budva heeft een gaaf nachtleven en is daarnaast spotgoedkoop. Men betaalt hier met de Euro. Voor letterlijk 2 euro kon je een broodje hamburger krijgen. Aanrader is om een boottocht te doen naar ‘Hawai’. Erg leuk was dat we een aantal locals leerden kennen en we uitleg kregen over Budva en ze ons tips gaven. Ze waren zo vriendelijk dat ik zelfs een strandhanddoek kreeg met de vlag van Montenegro, een erg leuk souvenir! Als je wilt feesten ga je naar club Trocadero. De meeste clubs liggen aan het strand, waardoor er een ontzettend chille vibe hangt. Na het feesten gaan de meesten voor een vette hap linea recta door naar de snackbars en eettentjes. Hmmm… geen slecht idee.

5. Belgrado, Servië

Belgrado is de afsluiten van de lijst met Balkan bestemmingen. Tijdens de Balkanreis heb ik ontzettend veel mensen leren kennen. Het originele plan was dat we zouden eindigen in Sofia. Iedereen vertelde ons dat we Belgrado niet mochten overslaan. Als je niet in Belgrado was geweest, dan was je ook niet in de Balkan geweest. Dus besloten we om toch naar Belgrado te gaan. Eenmaal daar aangekomen besloten we om hier 1 week te blijven en om onze vlucht van Sofia naar huis te missen. Waarom Belgrado vraag je je misschien af? De bevolking is aardig en het uitgaansleven is top!

5. Belgrado, Servië
Belgrado, Servië | Balkan

In Servië betaalt men met de Servische dinar. Wist je dat uitvinder Nikola Tesla Servisch is? De airport is naar hem vernoemd en je hebt ook een Nikola Tesla museum (tip).

Tip: eet het traditionele gerecht Bürek en proef het bekende drankje Rakija.

Wereldreizigers.nl

‘s Avonds kun je in Belgrado lekker wandelen en heb je aan het water allemaal clubs. TAG en Freestyler zijn mij bijgebleven. Goed om te weten is dat je vaak moet reserveren om de club binnen te komen. Dit kan kosteloos en kan middels WhatsApp, FaceBook of Viber (wordt daar vaak gebruikt).

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link