Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Oost-Europa | Het ‘oostblok’ is zoveel hipper dan je denkt!

Oost-Europa | Het ‘oostblok’ is zoveel hipper dan je denkt!

Oost-Europa was tot voor kort vooral bekend als het ‘oostblok’, een grauwe benaming voor alles wat achterhaald en ouderwets was. Luisterde je hier een cd, dan moesten ze het in de Oostbloklanden waarschijnlijk nog doen met afgetrapte cassettebandjes. Het ultieme symbool voor dit grijze gebied was en is nog steeds de trouwe Trabant: een vierwieler met een maximumsnelheid van misschien net 80 km/u. Anno nu is het juist dít denkbeeld dat achterhaald is. De voorheen als saai bestempelde landen in Oost-Europa zijn de laatste jaren niet te stuiten in hun opmars tot moderne, hippe en zeer prettige vakantiebestemmingen.

Lees ook: Wereldwijs: De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa

En wat het allerfijnste is? De landen zijn nog steeds zeer betaalbaar. Geen 5 euro voor een koud pilsje of 12 euro voor een lekker broodje zoals in de metropolen van Parijs of Barcelona. De prijzen in Oost-Europa zijn doorgaan een fractie daarvan. Maar naast betaalbaarheid hebben landen zoals Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Bulgarije, Georgië, Polen en Rusland nog veel meer te bieden. Van opgebloeide decors van uitgestrekte meren, eenzame bergdorpjes en statige wouden tot sfeervolle impressies van historische steden. We nemen je mee op een trip door het gebied waar nostalgie, authenticiteit en hedendaagse trends moeiteloos samengaan. Welkom in Oost-Europa!

Trabant, Oost-Europa
Trabant, Oost-Europa

Baltische staten

We beginnen onze reis in het noordelijke puntje van het Europese continent. Hier liggen drie landen gebroederlijk bij elkaar: Estland, Letland en Litouwen. Landen die ook bekendstaan als de Baltische staten. Hun overeenkomst is dat ze alle drie grenzen aan de Oostzee.

Estland

Estland heeft met hoofdstad Tallinn gelijk een wonderschone stad in huis waar oud en nieuw harmonieus samengaan. Het oude stadsdeel Vanalinn is een prachtplek om rond te lopen, terwijl het moderne centrum je juist weer terugbrengt in hippe winkels en bruisende nachtclubs.

Talinn, Estland
Talinn, Estland

Wil je het echte Estland beleven, reis dan door naar de hooglanden van Haanja waar je het meer Verijärv tegenkomt, of bezoek een van de 1500 rustieke eilanden die voor de kust liggen.

Letland

Letland volgt in het voetspoor van Estland met een net zo mooie en relaxte hoofdstad: Riga. Deze charismatische stad ligt aan beide oevers van de rivier Daugava en verovert direct je hart door zijn ontspannen sfeer en schitterende omgeving. Riga is doordrenkt van cultuur en geschiedenis maar biedt je tegelijkertijd een ongekend staaltje moderne architectuur die je versteld zal doen staan.

Riga, Letland
Riga, Letland

Wil je een paar dagen genieten van een warm Oost-Europees zonnetje, dan zijn de Letse kustplaatsen en hun goed verborgen stranden uitstekende toevluchtsoorden.

Litouwen

Litouwen is de derde Baltische staat die voor veel reizigers nog steeds mysterieus en onbekend is. Hier slaan we hoofdstad Vilnius over en nemen je mee naar de tweede stad van het land, Kaunas. De historische binnenstad is oogverblindend mooi met op elke straathoek klassieke gebouwen en authentieke kerkjes.

Litouwen, Oost-Europa
Litouwen, Oost-Europa

In de buurt van de stad vind je het stuwmeer Kauno Marios waar het heldere water omringd wordt door indrukwekkende natuur. Vergeet zeker niet de Nationale Parken van het land te ontdekken. Aanraders zijn Trakai en Dzūkija.

Tsjechië en Slowakije

Vanuit de Baltische staten reizen we af naar het zuiden. Onderweg kan je ervoor kiezen een uitstapje te maken naar Rusland, Wit-Rusland en Polen. Wij kiezen voor de pracht en praal van de twee landen die voorheen de republiek Tsjechoslowakije vormden. Als doorgewinterde reiziger ben je zeer waarschijnlijk al eens in de hoofdstad van Tsjechië geweest, het fenomenale Praag.

Praag, Oost-Europa
Praag, Oost-Europa

De ‘Gouden Stad’ staat geheel terecht bekend als een van de mooiste steden van Europa. De kathedralen, de oude binnenstad, de leuke barretjes en overheerlijke restaurants zetten Praag moeiteloos op de kaart als wereldstad.

Praag in de zomer
Praag in de zomer

Maar vergeet vooral de binnenlanden niet! Het Reuzengebergte bij de grens met Polen is een indrukwekkende ‘tour de force’ van de natuur. Het Lipnomeer is een totaal ander gezicht van Tsjechië. Alle denkbare watersporten zijn hier te doen terwijl je ‘s winters in de bergachtige omgeving zeer goed uit de voeten kan op ski’s of snowboard.

Het reuzengebergte, Tsjechië
Het reuzengebergte, Tsjechië

Slowakije is een land in Oost-Europa met zeer afwisselende landschappen. Ook hier vind je veel kastelen en gemoedelijk dorpjes die zo kenmerkend zijn voor het oostelijke deel van Europa. Kastelencomplex Spissky Hrad en het traditionele plaatsje Vlkolinec zijn hier het perfecte voorbeeld van. Slowakije kent veel prachtige oude steden zoals Bardejov en Banská Stiavnica terwijl je al reizend door het land langs adembenemende stukjes natuur komt. De Dunajeckloof is een sprookjesachtig berglandschap terwijl de ruige omgeving van het Nationale Park Hoge Tatra wellicht de meest bijzondere plek in Slowakije is.

Hoge Tatra, Slowakije
Hoge Tatra, Slowakije

De Balkan

De namen van de steden in de Balkan brengen je al snel terug in de tijd. Boekarest, Belgrado, Sofia, en Zagreb: de Balkan staat garant voor een grote diversiteit aan steden, natuur en reismogelijkheden. Onder de Balkanlanden valt het zuidoostelijke deel van Europa met landen als Albanië, Servië, Montenegro, Kroatië, Roemenië, Bulgarije, Slovenië, Macedonië, Bosnië-Herzegovina en zelfs Griekenland.

Een trip door de Balkanlanden zou al voldoende reisvoer kunnen zijn voor vele weken. De belangrijkste bezienswaardigheden in dit gebied zijn de Zwarte Zee in Bulgarije (waar een halve liter bier niet meer dan € 0,75 kost), de zonnige kustlijn van Kroatië waar je nog ongedwongen en zonder veel medereizigers kan genieten van je rust en de avontuurlijke binnenlandse reizen door Roemenië. Hier ben je nog compleet op jezelf aangewezen en reis je op de ouderwetse manier. Steden die je zeker moet bezoeken? Het zijn er teveel om op te noemen!

Trogir, Kroatië
Trogir, Kroatië

Moldavië

Een klein buurlandje van Roemenië dat al snel over het hoofd wordt gezien is het aangename Moldavië. Dit land staat bol van Oost-Europese kunst en cultuur. Hoofdstad is Chisinau, een stad met enkele bijzondere bezienswaardigheden zoals het presidentieel paleis en de roemruchtige kathedraal. De verschillende musea laten je al snel zien dat dit goed verstopte staatje meer is dan zomaar een doorreisland in Oost-Europa. De mooiste natuur vind je ongetwijfeld bij Tipova.

Moldavië, Oost-Europa
Moldavië, Oost-Europa

Hier liggen de wereldberoemde grotkloosters, waaronder het gelijknamige Tipova-klooster wat het oudste en grootste klooster van Europa is. Uniek in Moldavië is het langgerekte gebied met de wat obscure naam Transnistrië. Omdat deze ‘ministaat’ verder niet erkend wordt door andere landen zijn hier geen consulaten of ambassades aanwezig. Je bent hier dus erg op jezelf aangewezen wat bij problemen zeer lastig kan zijn. Wees dus niet verrast als je hier het gevoel krijgt in het oude Oostblok terug te zijn. Een kleine contante ‘vergoeding’ doet hier dan ook nog steeds wonderen…

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
9 Shares
9 Shares
Copy link