Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Bosnië » Op vakantie naar Bosnië | 5 redenen om door dit mooie land te reizen

Op vakantie naar Bosnië | 5 redenen om door dit mooie land te reizen

Ik besloot om te vliegen naar Bologna in Italië om vanuit daar een maand lang te reizen door Balkan landen Slovenië, Kroatië, Bosnië, Montenegro en Servië. Wat een geweldige reis was dat! Over die landen heb ik inmiddels al veel geschreven op wereldreizigers, maar Bosnië ontbrak nog dus hoog tijd voor een nieuwe blog. In dit artikel schrijf ik over Bosnië en over redenen om door dit mooie land te reizen. Het is een veelzijdig land, het is erg gastvrij en bovenal: spotgoedkoop. Een vakantie naar Bosnië is helemaal zo gek nog niet!

Lees ook: 5x leuke Balkan bestemmingen | Hot, hip en goedkoop!

Sarajevo

5 redenen om door Bosnië te reizen

1. Bosniërs zijn heel gastvrij

We vertrokken vanuit Kroatië naar de hoofdstad van Bosnië, Sarajevo. We gingen met de bus en hadden alleen euro’s en de Kroatische kuna’s bij ons. Het was een lange busrit en we waren zo moe dat we besloten te gaan slapen. Als je een busticket hebt gekocht wordt je als je instapt niet gecontroleerd. Dit gebeurt pas een paar uur later. Plots werden we wakker gemaakt door een controleur. Er waren twee mensen teveel in de bus die een halte eerder hadden moeten uitstappen.

Sarajevo, Bosnië
Sarajevo, Bosnië

Bleek dus dat wij een verkeerd ticket hadden gekocht! Oeps, maar ze konden ons toch niet zomaar uit de bus gooien? We wilden extra geld bijleggen, maar ze accepteerden geen euro’s of kuna’s. Hmm what to do now? Er was een vriendelijke Bosniër die nu in Amerika woonde en hij sprak in het Bosnisch met de controleur. Hij legde wat geld bij en de controleur zei dat het goed was.

We zeiden tegen de man die ons hielp dat we geld wilden pinnen als we zouden aankomen in Sarajevo. Hij lachte en zei…ik hoef helemaal niks en thank you for visiting my country. Dit was een warm welkom in Bosnië! We bedankten hem in het Bosnisch en zeiden Hvala!

Onze eerste indruk was dus goed, maar kon het nog beter? JA is het antwoord. We waren moe en wilden even lekker gaan eten. Opvallend was dat wij één van de weinige toeristen waren. We werden heel warm ontvangen en kregen allerlei Bosnische toetjes aangeboden. Vervolgens was er een Bosniër die onze drankjes betaalde en daarna wegging en zei ‘enjoy Sarajevo’. Leuk weetje is dat Bosniërs dikke koffie drinken, vervolgens wordt je toekomst voorspelt, ook wel koffiedik kijken genoemd.

bosnie
Bosnische Koffie
Uitzicht vanaf het restaurant

2. Bosnië is spotgoedkoop

Één van de redenen waarom wij zo lang mogelijk in de Balkan wilden vertoeven is, omdat het er spotgoedkoop is. Het toerisme is upcoming. In Bosnië wordt er betaald met de Bosnische Mark. De Euro wordt ook geaccepteerd, maar je bent dan meestal duurder uit. Geld wisselen kun je bijna overal. Voor je verblijf ben je niet veel kwijt. Wij hadden een hostel, centraal gelegen, schoon en we betaalden rond de 12 euro per persoon per nacht. Wij keken eigenlijk bijna nooit naar de prijs, omdat alles er zo voordelig is.

Lees ook: Top 10 | Wat zijn de goedkoopste landen voor een wereldreis?

3. Het eten is verrukkelijk

Ik vind het altijd leuk om local food te eten als ik aan het reizen ben. Een must tijdens het reizen naar Bosnië is het eten van Bürek. Dit is een bladerdeeg hapje gevuld met kaas, spinazie of vlees. Je kunt het eten als ontbijt, lunch, avondeten of gewoon als snack. Bijna overal in Bosnië te verkrijgen voor minder dan 1 euro. Op de lokale marktjes is het werkelijk overal.

Lees ook: Veilig streetfood eten tijdens je Wereldreis | Tips van echte Wereldreizigers

Voor het avondeten ben je ben z’n tweeën rond de 20 euro kwijt. En voor die 20 euro zit je bomvol. Aanrader is de cevapcici! Dat is een vleesgerecht dat overal in de Balkan bekend is.

bosnie
Eten in Bosnië
Lokale markt

Tip: Om in Bosnië snel en gemakkelijk rond te kunnen reizen kun je er ook voor kiezen om een auto te huren. Discovercars is een populaire autohuur vergelijking site in Bosnië die de verschillende aanbieders scant voor de beste deals.

4. Uitgaan is speciaal

Als je in Sarajevo uitgaat betekent dit gegarandeerd plezier! Enige nadeel is dat roken in Bosnië (bijna) overal wordt toegestaan, zelfs in clubs en bioscopen. Maar goed, wij gingen uit in Cinemas Sloga.

Het leuke aan deze discotheek is dat er verschillende thema avonden zijn en dat ze voornamelijk Boschnische muziek draaien. Hierdoor kon ik niet uit volle borst meezingen. Dit maakte het juist speciaal, ik was in Bosnië! Ik vond het leuk om te zien hoe iedereen genoot en opgedoft was.

Uitgaan in Bosnië is een ervaring op zich
Uitgaan in Bosnië is een ervaring op zich

In Sarajevo heb je daarnaast ook leuke terrasjes in het centrum. Goed om te weten is dat Bosnië een Islamitisch land is en hierdoor worden er bij veel terrasjes geen alcohol genuttigd. Goed om te weten dat het gevaarlijk kan zijn om kraanwater te drinken. Grappig dat ik water tegenkwam met mijn naam, Leda.

5. Reizen door Bosnië heeft impact

Bosnië is een Islamitisch land en heeft een behoorlijk heftige geschiedenis met ontzettend veel zwarte bladzijden. Dit ligt nog erg gevoelig bij de Bosniërs. We liepen een berg op en zagen allemaal graven. Dit heeft een behoorlijke impact gemaakt. Bosniërs praten het liefst zo min mogelijk over de geschiedenis. Het ligt nog erg gevoelig. Dit merkte ik op toen ik vertelde dat we tijdens onze reis ook Servië zouden gaan bezoeken.

Begraafplaats om de doden van de genocide te herdenken
Begraafplaats om de doden van de genocide te herdenken

Mocht je echt geïnteresseerd zijn in de historie en er meer over willen weten dan raad ik je aan om diverse musea te bezoeken, bijvoorbeeld het War Childhood museum en Museum of Crimes Against Humanity and Genocide.

Lees ook: Wereldwijs: De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa

Tot slot

Dit waren mijn mijn top 5 redenen voor een reis naar Bosnië! Heb je zelf nog leuke plekken of tips voor Bosnië? Laat het ons dan weten in de reacties. Ook hebben we indien je nog meer inspiratie zoekt, een geweldige roadtrip route door Bosnië voor je van collega blog Yvonnereistverder.nl. Veel leesplezier!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
16 Shares
16 Shares
Copy link