Wereldreizigers.nl
Home » Europa » IJsland » Top 10 vulkanen in IJsland | Buitenaards, indrukkend en actief

Top 10 vulkanen in IJsland | Buitenaards, indrukkend en actief

Omringd door de wilde wateren van de Noord-Atlantische Oceaan, is IJsland een zeer geologisch en vulkanisch actief land met veel adembenemend mooie landschappen. Omdat het op de Mid-Atlantische Rug ligt, is het eiland bezaaid met vulkanen; ongeveer 30 daarvan zijn actief. Vulkanen in IJsland liggen vaak te midden van grote lavavelden, onder glinsterende gletsjers of verscholen tussen rotsachtige bergtoppen.

Het is een genot om het dramatische en gevarieerde landschap van het land te verkennen. Spetterende geisers en sudderende warmwaterbronnen zijn vaak te vinden rond de spectaculaire stratovulkanen. De vele vulkanische landschappen van IJsland, de thuisbasis van in totaal ongeveer 130 vulkanen, behoren tot de meest meeslepende van het land en trekken elk jaar hordes toeristen aan.

Lees ook: 10 leuke dingen om te doen in IJsland

10. Snaefellsjokull

Een van de beroemdste en meest gefotografeerde vulkanen in IJsland is Snaefellsjokull, ligt op het puntje van het schiereiland Snaefellsnes, met overal ijskoud water. Honderdduizenden jaren geleden gevormd, wordt de oude stratovulkaan bekroond door glinsterende gletsjers met afbrokkelende kegels, grillige kraters en landschappen met lava-littekens die ook te zien zijn.

Snaefellsjokull
Snaefellsjokull

Naast zijn buitengewone schoonheid staat de 1446 meter hoge Snaefellsjokull ook bekend om zijn culturele belang: het komt voor in een aantal IJslandse sagen en literaire werken. De beroemdste hiervan is ongetwijfeld de reis van Jules Vernes naar het middelpunt van de aarde. Gevestigd in een prachtig nationaal park met dezelfde naam, in het uiterste westen van IJsland, is Snaefellsjokull een van de meest herkenbare symbolen van het land.

9. Hverfjall

Deze kleine, uitgedoofde vulkaan staat zowel bekend als Hverfell als Hverfjall en is een van de populairste toeristische attracties in het noorden van IJsland. Dit komt omdat de vulkaan net buiten de ringweg ligt en niet te moeilijk of tijdrovend is om te wandelen. Je klautert gemakkelijk de 420 meter hoge tephra-kegel op en slentert in slechts een uur rond de kilometerbrede rand.

Hverfjall
Hverfjall

De afbrokkelende en cirkelvormige vulkaanwanden van Hverfjall lijken heel erg op een krater op de maan en liggen te midden van een verlaten en meedogenloos landschap. De gedrongen vulkaan tufsteen wordt vaak bezocht langs de ondiepe wateren van Myvath die in de buurt liggen.

8. Oraefajokull

Öræfajökull, gelegen aan de zuidoostelijke kustlijn van het eiland, is zowel de grootste actieve vulkaan in IJsland als de hoogste top in het algemeen. Bedekt met een helderwitte gletsjer bereikt de uitgestrekte berg met 2110 meter op het hoogste punt. Het uitzicht vanaf de top is fantastisch.

Oraefajokull, vulkanen in IJsland
Oraefajokull

Van bovenaf kijk je uit over de kliffen aan de kust met in de verte zwarte zandstranden. Öræfajökull, gelegen in het Vatnakojull National Park, is erg populair bij wandelaars vanwege de prominente en pittoreske top en al het prachtige landschap eromheen.

7. Askja

Askja en zijn enorme caldera, gelegen in het wilde en afgelegen binnenland van IJsland, kunnen alleen worden bereikt door het ruige terrein van Odadahraun te doorkruisen. Odadahraun is het grootste lavaveld van het eiland en de vulkanische woestijn. Het is eenvoudig om er te komen. Askja zelf zorgt voor een ontzagwekkende aanblik; het heeft twee prachtige meren die prachtig afsteken tegen de donkere landschappen eromheen.

Askja

De grootste van de twee is Oskjuvatn. Dit meer is meestal bevroren. Het andere meer genaamd Vit is heel anders, het is vaak zelfs warm genoeg om in te baden vanwege de borrelende warmwaterbronnen. De Dyngjufjoll-bergen liggen rondom de 1.516 meter hoge caldera van Askja, wat het een extra panoramische vulkaan maakt. Niet voor niets trekt de Askja vulkaan in IJsland jaarlijks duizenden bezoekers. Het is de thuisbasis van veel dramatische canyons en kloven. Het uiterlijk van het gebied is zo buitenaards dat NASA astronauten hierheen heeft gestuurd om zich voor te bereiden op hun maanmissies.

6. Krafla

Krafla, gelegen in het noorden van het eiland, is een mooie caldera omgeven door dampende ventilatieopeningen, kokende modderpoelen en borrelende warmwaterbronnen. In tegenstelling tot zijn vurige en frequente geothermische activiteit, herbergt de krater een koudwatermeer dat bekend staat om zijn heerlijke smaragdblauwe kleur.

Krafla, vulkanen in IJsland
Krafla

Hoewel het slechts 818 meter hoog is maakt Krafla’s buitenaardse uiterlijk het de moeite van het bekijken waard. Veel mensen bezoeken het naast de nabijgelegen Myvatn Nature Baths.

5. Prestahnukur

Gelegen in de hooglanden, doemt de kolossale aanwezigheid van de Prestahnúkur vulkaan in IJsland op boven de kleurloze, laaggelegen en bijna levenloze landschappen die eromheen liggen. De donkere en desolate aanblik van de vulkanische woestijn rond de vulkaan is te danken aan de millennia aan lavastromen en uitbarstingen van as die zich met de aarde hebben vermengd.

Prestahnukur, vulkanen in IJsland
Prestahnukur

Prestahnúkur is zelf kaal en rotsachtig en heeft met zijn 1220 meter hoge top een somber en zwaar gevoel. In het verleden dachten veel mensen dat het werd bewoond door geesten. De naam in het IJslands betekent ‘piek van de priesters’, genoemd naar twee mannen van het boek die de mysterieuze berg verkenden maar geen geesten konden vinden.

4. Grimsvotn

Het is bekend dat Grímsvötn de meest beruchte vulkaan in IJsland is. In de loop van zijn geschiedenis is hij minstens 60 keer uitgebarsten. De laatste vond plaats in 2011 en verstoorde daarmee dagenlang internationale luchtvaart.

Grimsvotn
Grimsvotn | Image Credit & Copyright: Björn Oddsson

De vulkaan lijkt op het eerste gezicht klein maar heeft alsnog een ontzagwekkende kracht. Dit komt doordat het grootste deel van de 1.725 meter hoge vulkaan onder de grote Vatnakojull-ijskap ligt. Hierdoor zie je slechts een deel van zijn caldera en krater boven het ijs uitsteken. Het is een uniek stukje landschap van ijs en sneeuw in Vatnakojull National Park.

3. Hekla

Vanwege de frequente en vurige uitbarstingen is Hekla verantwoordelijk voor een groot deel van het uiterlijk van IJsland. Gedurende de millennia heeft het zijn omgeving bedekt met lava en tefra. Het was de onstuimige aard van de vulkaan die ertoe leidde dat deze in de middeleeuwen de bijnaam ‘Gateway to Hell’ kreeg.

Hekla
Hekla

Sinds de laatste uitbarsting in 2000 is Hekla nu een erg populaire plek om te wandelen. Over het algemeen duurt het ongeveer vier uur om de top van 1.488 meter te bereiken. De lange bergrug van de stratovulkaan lijkt enigszins op een omgevallen boot. Het is bezaaid met kraters en is vaak bedekt met sneeuw en kleine gletsjers. Hekla doemt op boven de verlaten en verwoeste landschappen die eromheen liggen en is een van de beroemdste vulkanen in IJsland.

Houd je van ongerepte natuur? Lees dan ook: De 10 mooiste Nationale Parken in Nieuw-Zeeland

2. Katla

Katla, gelegen in een afgelegen deel van het zuiden van IJsland, wordt gedeeltelijk verduisterd door de glinsterende Myrdalsjokull-gletsjer. Dit verbergt dat het eigenlijk een van de grootste en krachtigste vulkanen van het land is. Katla, met een hoogte van 1.512 meter, beschikt over een tien kilometer brede caldera, die normaal bedekt is met honderden meters ijs.

Katla, vulkanen in IJsland
Katla

In de omgeving van Katla zijn diverse, onwerkelijke ijsgrotten te vinden om te verkennen. De machtige berg is in zijn geschiedenis talloze keren explosief uitgebarsten, hoewel de laatste gewelddadige gebeurtenis plaatsvond in 1918. Vanwege de nabijheid van Eyjafjallajökull geloven velen dat de buren geologisch verwant zijn.

1. Eyjafjallajokull

Na de gigantische uitbarsting in 2010 verwierf Eyjafjallajökull internationale bekendheid vanwege de verstoring en chaos die het veroorzaakte tijdens vliegreizen in Europa die een week aanhielden. De dramatische rookpluimen en aswolken die in de lucht blieze markeerden de krachtigste en meest verwoestende uitbarsting van de vulkaan sinds 1823.

Eyjafjallajokull, vulkanen in IJsland
Eyjafjallajokull

Eyjafjallajökull ligt net ten westen van Katla en is volledig bedekt door een glanzende ijskap. De kraterrand van de stratovulkaan wordt begrensd door drie toppen, waarvan de 1651 meter hoge Hamundur de hoogste is. Het is opmerkelijk dat de zuidkant van de berg vroeger deel uitmaakte van de kustlijn van IJsland totdat de zee zich terugtrok. Als zodanig zijn de kliffen nu bezaaid met spectaculaire watervallen, waarvan Skogafoss de beroemdste is. Met zoveel ongelooflijke landschappen te zien en zo’n explosieve recente geschiedenis, is Eyjafjallajökull een van de meest verbazingwekkende vulkanen van IJsland.

Lees ook: Wereldwijs: De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
83 Shares
83 Shares
Copy link