Wereldreizigers.nl

IJsland

Home » Europa » IJsland

IJsland. Kou. Sneeuw. Bevroren vingers en ijspegels in je haar. Dat is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je het woord IJsland hoort. Niet zo gek natuurlijk. IJsland ligt tenslotte vlak onder de poolcirkel. Het is na Groot-Brittannië het grootste eiland in Europa. Hoofdstad is Reykjavík, hier woont ongeveer de helft van de 300.000 IJslanders.

Vatnajökull

Jaarlijks komen er enkele honderdduizenden buitenlandse toeristen ernaar toe en dat aantal stijgt nog ieder jaar. De meest bezochte bezienswaardigheden zijn excursies door de natuur, bijvoorbeeld een gletsjersafari. IJsland bestaat voor 11 procent uit gletsjers, de kleinste is de Snaefellsjökull en de grootste is de Vatnajökull. De beste tijd om het te bezoeken is van juni tot en met begin september, als de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 20 graden Celsius.

Reykjavik

Met nog geen 200.000 bewoners mag de IJslandse hoofdstad zich nauwelijks een stad noemen, maar Reykjavik is werelds. De stad heeft een ontzettend hip nachtleven en is de poort tot de grootse natuur die het land te bieden heeft. Over het algemeen zijn de IJslanders, die afstammen van de Noorse Vikingen, verlegen en introvert.

De bevolking heeft lange tijd geïsoleerd geleefd en ze leggen soms wat moeilijk contact met buitenlandse toeristen. Ze nemen een afwachtende houding aan, waardoor ze stug en onvriendelijk overkomen. Maar als je de bevolking beter leert kennen, kom je erachter dat de IJslanders heel vriendelijk en gastvrij zijn.

Lava en gletsjers

Inderdaad, je moet niet op zoek zijn naar een warme zomervakantie. Toch is het goed te doen op dit prachtige eiland. Lavavelden, bergen, steenwoestijnen en gletsjers zijn verspreid over het hele eiland. De inwoners zijn erg vriendelijk en heten je graag welkom als je door hun kleine dorpjes en langs gemoedelijke boerderijtjes reist.

Het noorderlicht

Er zijn een paar plekken die je gezien moet hebben. Behalve de hoofdstad met zijn bijzondere Hallgrimskirkja kerk en futuristische wateropslag The Pearl is er nog genoeg te zien en te doen. National Park Snaefellsjökull, de Westman Eilanden, de watervallen van Gullfoss en de rotspartijen bij Dimmuborgir leveren prachtige plaatjes op. En niet te vergeten: het noorderlicht, dat is pas echt een unieke belevenis!

Waterbronnen

Ijsland, dat ongeveer driemaal zo groot is als Nederland, staat bekend om de ongerepte natuur met kilometerslange gletsjers, werkende vulkanen en spuitende heetwaterbronnen. Tijdens een rondreis door IJsland kun je alle hoogtepunten van het land eenvoudig zien.

Op deze bronnen komen niet alleen toeristen af, maar de IJslandse bevolking gebruikt het warme water ook voor huishoudelijk gebruik. Inmiddels zorgen de bronnen voor 85 procent van de warmwatervoorziening van het eiland. De temperaturen van het water lopen op tot het kookpunt, het water is vaak erg zout en rijk aan mineralen.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »