Wereldreizigers.nl

Moldavië

Home » Europa » Moldavië

Ergens verscholen tussen Roemenië, Oekraïne en de rivieren Proet en Dnjestr ligt het kleine staatje Moldavië. Ruim 3,5 miljoen inwoners kent dit onbekende land dat behoort tot een van de armste landen van ons continent. De hoofdstad is Chisinau, gelegen in het midden van het land. Verwacht geen overdadige steden die moeiteloos de hedendaagse trends volgen. Eerder zal een reis door Moldavië je terugbrengen in de tijd van het oude Oostblok: kleine dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, uitgestrekte landschappen en glooiende heuvels die reiken tot de verre horizon, met af en toe een maan en sikkel als granieten bewijs van het verleden.

Moldavische wijn en cognac

Ingeklemd tussen de grootmachten heeft de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië sinds de onafhankelijkheid in 1991 nog altijd haar plaats niet gevonden. Toch zijn de kansen en mogelijkheden die Moldavië biedt groter dan de belemmeringen. De combinatie van aarde en klimaat is zeer vruchtbaar, Moldavische wijn en cognac genieten een goede reputatie – hetzelfde geldt voor de tabaksindustrie en het land ligt op een steenworp afstand van de Zwarte Zee.

De Russische erfenis

Dat Moldavië een arm land is, zie je terug in de steden. Grauwe gebouwen, verlaten wijken zonder opsmuk, de Russische nalatenschap is overal nog redelijk voelbaar. Zo moet je niet verrast zijn als je nog steeds beeltenissen van Lenin tegenkomt. Sinds 1991 is het land onafhankelijk. Enkele jaren later probeerde Transnistrië zich door middel van een burgeroorlog te onttrekken aan Moldavië. Tot op heden denkt Transnistrië een zelfstandige staat te zijn binnen Moldavië hoewel geen enkel ander land Transnistrië erkent. Naast Chisinau zijn de belangrijkste steden Tiraspol, Bender en Cahul.

Natuur in Moldavië

In Moldavië vind je vooral weide velden, heuvels en de twee levensaderen Proet en Djnestr. Het hoogste punt van het land is Dealul Bālānesti, dat overigens slechts 430 m boven de zeespiegel ligt. Een reis door Moldavië is een ware belevenis, juist omdat hier geen snelle treinen zijn of perfecte snelwegen. Je reist zoals ze dat hier honderd jaar geleden al deden. En juist die ervaring maakt het reizen in Moldavië compleet.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »