Wereldreizigers.nl
Museum Voorlinden The Orange Backpack 2 | musea in Nederland | Wereldreizigers.nl

De 5 favoriete musea in Nederland van The Orange Backpack

Nederland staat bekend om zijn diversiteit aan musea. Van historisch tot moderne kunst, je vindt het allemaal in Nederland. Wij zijn dol op kunst, geschiedenis en musea en hebben met onze Museumkaart tientallen pareltjes in heel het land bezocht. In deze blog delen wij onze favoriete musea met je. Geniet van de prachtige kunstschatten die hier tentoongesteld worden!

Lees ook: 5 originele manieren om Nederland te ontdekken

1. Museum Voorlinden vlakbij Den Haag

Museum Voorlinden in Wassenaar is onze favoriete museum in Nederland. Het museum heeft een prachtige collectie moderne kunst, waaronder werk van onder andere Richard Serra, Ron Mueck en Damien Hirst.

Museum Voorlinden ligt in een prachtige bosrijke omgeving nabij Wassenaar. Als wij het museum bezoeken, gaan we met de trein naar Den Haag en nemen we daar een ov-fiets om door de bossen naar Voorlinden te fietsen. Een museumbezoek draait ook niet alleen om de kunst tussen de vier muren van het museum, maar ook om het landgoed waarop het museum te vinden is. Wandel hier op een mooie dag dan ook zeker overheen. Onderweg loop je ook langs mooie beeldenkunst in de tuin.

Museum Voorlinden The Orange Backpack 1 | musea in Nederland | Wereldreizigers.nl
De 5 favoriete musea in Nederland van The Orange Backpack 5

Het museum staat bekend om zijn belevingskunst. Bijzondere werken in Museum Voorlinden zijn onder andere de installatie The Pool van Leandro Erlich en het stalen doolhof Open Ended. Er is een vaste collectie met bijvoorbeeld deze werken, maar er worden ook wisselende tentoonstellingen georganiseerd zodat je blijft terugkomen naar dit geweldige museum.

Overigens is Voorlinden als een van de weinige musea niet te bezoeken met een Museumjaarkaart.

Lees ook: Toerist in Nederland | De mooiste plekken voor de zomervakantie

2. Het Kröller-Muller Museum op de Veluwe

Het Kröller-Müller Museum ligt in het bos op de Veluwe en is één van de bekendste museum voor moderne kunst in Nederland. Het museum herbergt een uitgebreide collectie schilderijen van Vincent van Gogh, waaronder het befaamde schilderij De Aardappeleters.

Andere bekende kunstenaars die vertegenwoordigd zijn in het museum zijn Claude Monet, Piet Mondriaan en Auguste Rodin. Naast moderne schilderkunst beschikt het museum ook over een uitgebreide beeldentuin.

Maar wat het museum tot een van onze favorieten maakt, is de bijzondere ligging in de natuur. Het ligt middenin een van de bekendste natuurparken van Nederland. Je kan er gewoon met de auto komen, maar het is nog veel leuker om die aan de rand van het park te parkeren en een gratis witte fiets te nemen om de natuur te verkennen onderweg naar het museum.

Wil je meer van de Veluwe verkennen en er een weekendje weg van maken? Dat deden wij ook en we sliepen in een van deze bijzondere tiny houses op de Veluwe!

3. Kasteel De Haar vlakbij Utrecht

Wist je dat ook veel prachtige kastelen en paleizen in Nederland zijn ingericht als museum? Met je Museumjaarkaart kan je ze daarom ook deze pareltjes gratis bezoeken. Maartje is een behoorlijke geschiedenisnerd, dus uitjes als kastelen en paleizen zijn misschien wel haar favoriet. Gelukkig zit Nederland er vol mee! Een van onze favorieten is Kasteel De Haar vlakbij Utrecht.

Kasteel De Haar is een van de grootste kastelen van Nederland en daarmee ook het meest bezocht. De oorsprong van het kasteel gaat terug tot de Middeleeuwen en inmiddels is het al heel wat eeuwen in handen van de bijzondere familie Van Zuylen. De familie gebruikte het kasteel decennialang uitsluitend in de septembermaand, wanneer ze er grote feesten organiseerden. Daarop kwamen celebrities als Brigitte Bardot en Yves Saint Laurent af.

Lees ook: Stedentrip Nederland – De leukste plekken in eigen land

Kasteel De Haar The Orange Backpack | musea in Nederland | Wereldreizigers.nl
De 5 favoriete musea in Nederland van The Orange Backpack 6

Tijdens je bezoek aan het kasteel verken je meerdere stijlkamers, waarbij je even teruggaat in de tijd. Het is alsof de familie zo binnen zou kunnen lopen. Het hoogtepunt is de centrale hal, ontworpen door de architect Cuypers die je misschien wel kent als ontwerper van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Maar vergeet ook niet een wandeling door de tuinen te maken na je kasteelbezoek. Je vindt er vijvers, herten en mooie vergezichten op het kasteel.

4. Naturalis in Leiden

Museum Naturalis is het grootste museum van Nederland op het gebied van de natuurlijke historie. Het museum is gevestigd in Leiden en staat bekend om zijn uitgebreide collectie fossielen, mineralen en diermodellen. Vooral die fossielen maken Naturalis tot een van onze favoriete museums van het land!

Want wist je dat je in het Naturalis enorme dinosaurusskeletten kan bewonderen? De dinozaal is 12 meter hoog, zodat de dino’s goed tot hun recht komen. Dinosaurus Trix is een van de laatste aanwinsten van het museum. In 2013 werd deze fossiel opgegraven in Montana in de Verenigde Staten. Het is een van de meest complete en best bewaard gebleven skeletten van de T-Rex ter wereld. De opgraving duurde maar liefst twee jaar en sinds 2016 staat dit topstuk in Naturalis, waar jij het kan bewonderen.

Naturalis is overigens ook een erg kindvriendelijk museum. Ook als kids de dinosaurussen wat te eng vinden, zijn er nog tal van zalen met mooie diermodellen, weetjes over de natuur en leuke interactieve spellen.

Lees ook: Wereldreis in eigen land: ontdek deze groene plekken in Nederland

5. Het Rijksmuseum in Amsterdam

Het Rijksmuseum in Amsterdam is misschien wel het bekendste museum van Nederland. Het museum herbergt een enorme collectie schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en meubels van beroemde kunstenaars zoals Rembrandt, Vermeer, Frans Hals en Jan Steen.

Het museum wordt platgelopen door toeristen van over de hele wereld, maar ook Nederlanders zouden toch eigenlijk wel eens in hun leven naar dit museum moeten gaan om hun beroemdste kunst te bewonderen. De Nachtwacht is natuurlijk het allerbekendste werk. Dit meesterwerk van Rembrandt hangt in de Eregalerij, waar je ook de meeste andere topstukken kan vinden.

Een bezoek aan het Rijksmuseum is niet alleen leuk voor kunstliefhebbers, maar ook als je dat bijzondere gebouw zelf wilt bekijken. Het markante gebouw van het Rijksmuseum is ontworpen door architect Pierre Cuypers. Hij was een Nederlands architect die bekend stond om zijn neogotische bouwwerken. Het Rijksmuseum is zijn bekendste ontwerp, al was het in de tijd dat het gebouwd werd wel erg controversieel. Cuypers stond namelijk bekend als ontwerper van katholieke kerken en ook het museumgebouw heeft wel wat kerkelijks. En dat in een tijd dat Nederland juist protestant was. De protestantse koning weigerde het museum dan ook te openen.

Print Friendly, PDF & Email

The Orange Backpack

Deze gastblog is geschreven door Maartje en Sebastiaan van TheOrangeBackpack.nl. Ze zijn reismaatjes sinds hun tiende date naar Cambodja, maakten van reizen hun werk en reizen inmiddels rond met hun reisbaby en zelfgebouwde kampeerbus.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link