Wereldreizigers.nl
daan weijers pSaEMIiUO84 unsplash | Wildkamperen Noorwegen | Wereldreizigers.nl

Wildkamperen in Noorwegen | Tips en wat je vooraf moet weten

Wil jij slapen naast watervallen, wakker worden tussen de bergen, zonsondergangen zien aan de fjorden en de frisse en schone Noorse lucht inademen? Dan zou ik je aanraden om te kamperen in het wild van Noorwegen.

Het land heeft zulke uitgestrekte gebieden aan ruige, ongerepte natuur en daarom zijn er talloze prachtige en unieke plekken waar jij je tent kunt opzetten. Je tent opzetten en genieten van de grootse natuur: bergen, fjorden, rivieren, watervallen, stranden, valleien, alles vind je in dit fenomenale land. Het is een walhalla voor wildkampeerders! Het land rekent op onze komst, want het is al voorzien van allerlei gemakken voor kampeerders. In deze blog vertel ik je hier meer over en geef ik je een aantal tips. 

Plan hier je vakantie naar Scandinavië

1. Je mag overal staan met je tent  

Een stukje geschiedenis over het ontstaan van het ieders recht om wild te kamperen in Noorwegen luidt als volgt: de Vikings gingen vroeger al op verkenning door het land om te zoeken naar de schoonheid van de fjorden en bergen. In de ‘roots’ van Noorwegen ligt dus al stukje kampeerders-drang. Het behoort tot de cultuur en de Noren vinden dat iedereen gebruik mag maken van hun land. Je hoeft geen campings op te zoeken, want je mag echt overal vrij (gratis) je tent opzetten, onder enkele logische voorwaarden:

 • Zet je tent of camper neer waar je wilt, maar op gepaste afstand van gebouwen en huizen. De regel is dat er 150 meter tussen moet zitten.  
 • Als je langer dan twee nachten ergens wilt staan zal je toestemming moeten vragen aan de eigenaar van het land.  
 • Je mag niet kamperen op een boerderij of industrieterrein.  
Wildkamperen in Noorwegen
Wildkamperen in Noorwegen

2. Kampvuur-verbod van 15 april t/m 15 augustus

Buiten het hoogseizoen mag je dus wel kampvuren maken. Ga je reizen in de wat koudere maanden? Dan mag je bijna overal wel vuur maken en ook zijn veel kampeerplekken voorzien van een vuurkorf, zodat dit makkelijker is. In het hoogseizoen is het verboden, omdat het vele vuur stoken de mooie natuur in gevaar kan brengen. En er zijn zó veel toeristen, dat je overal restanten van kampvuren zou zien liggen…  

Kampvuur verbod | Wildkamperen in Noorwegen
Kampvuur verbod | Wildkamperen in Noorwegen

3. Wissel af tussen campings en wildkamperen

Natuurlijk kun je er helemaal in opgaan en al jouw nachten spenderen in de wilde natuur, maar wij vonden het fijn om af en toe een normaal toilet en douche te kunnen gebruiken!

Noorwegen is een duur land, maar campings zijn relatief goedkoop. In het hoogseizoen betaal je ongeveer 20 euro voor een camping plek (dus als je met zijn tweeën bent ongeveer 10 euro per persoon. Wij kampeerden meestal twee dagen in de natuur en één dag op een camping.

Wat we ook wel eens hebben gedaan als we langer dan 2 dagen in het wild gingen kamperen, is een douchemuntje kopen op een camping waar we toevallig voorbij reden. De campingmedewerkers zijn de raarste niet. Ze moesten even lachen, maar lieten ons zeker even douchen! Dan kun je in ieder geval weer fris op pad.

De laatste tip: koop natuurlijk afbreekbare shampoo en was jezelf in een fjord/meer. Wel koud, dus deze tip is voor de die-hards! 

Campings in Noorwegen
Campings in Noorwegen

4. Gebruik toiletten langs de weg  

Als je met de auto aan het reizen bent, maak dan gebruik van de sanitaire voorzieningen onderweg. Noorwegen is een schoon land en de toiletten waren meestal super hygiënisch! Met wildkamperen kan je niet altijd voorkomen dat je eens in de natuur moet, maar wij probeerden zoveel mogelijk langs de weg te stoppen. Want met je kont tussen de insecten ’s avonds is niet altijd een fijn idee…  

5. Kampeerplekken langs de weg  

Als je op doorreis bent en even niet de tijd hebt om de natuur in te wandelen met alle spullen, of op zoek te gaan naar een plek midden in een bos met de auto, rijd dan gewoon over de weg. Naast vrijwel alle wegen in Noorwegen zijn speciale kampeerplekken gemaakt. Super handig!

Het nadeel is dat je aan een weg slaapt, dus wakker kan worden van het geluid van auto’s. De voordelen zijn dat de Noren goed voor je zorgen en er vaak een schoon toilet is en bankjes, prullenbakken en soms zelfs douches zijn.

Daarnaast zijn de kampeerplekken langs de weg bijzonder genoeg om stil te staan. Vaak is het gelegen aan prachtige meren, langs fjorden of vlakbij een strand. Wij hebben van deze mogelijkheid heel veel gebruik gemaakt, omdat het heel gemakkelijk is om ’s avonds even snel een plekje te zoeken.  

Kampeerplekken langs de weg | Noorwegen
Kampeerplekken langs de weg | Noorwegen

5. Apps voor wildkampeerders  

Download de apps als: ‘iOverlander’ en ‘Norcamp’. Vooral de eerste was echt onze held tijdens het kamperen! Je kunt natuurlijk plekken om de tent op te zetten zelf gaan zoeken, wat leuk is als dit lukt, maar van te voren weet je natuurlijk niet waar de verborgen parels, de hidden spots, te vinden zijn.

Via deze app delen kampeerders mooie kampeerplekjes, zodat jij daar ook gebruik van kunt maken. Dit is echt een grandioze uitvinding, want door dit systeem te volgen hebben wij de meest waanzinnige kampeerplekken gevonden. Naast een waterval bijvoorbeeld, of aan een stromende rivier.

Tip: houd goed in de gaten wanneer de kampeerplek online is gezet en of er recensies bij staan geschreven. Ga alleen af op de plekken die tot een jaar geleden nog feedback hebben gehad. Zo weet je zeker dat je niet op een dood spoor terecht komt.  

6. Ga met respect om met de Noorse natuur 

Noorwegen is trots op zijn natuur. Het is een van de weinig landen waar zo weinig natuur nog is aangepast en aangetast naar het leven van de mens. Er zijn wegen aangelegd voor verkeer en treinsporen dwars door de natuur heen, maar er is weinig weggekaapt. De Noren willen de schoonheid van hun land zo goed mogelijk behouden en daarom is het grondbezit onder de bevolking gemiddeld laag.

Je vindt er kilometers lang alleen maar bossen, fjorden, wateren, etcetera. Op de één of andere manier voel je dit als je het land binnenkomt. De lucht is schoon en fris. Het voelt anders, beter. De inwoners van Noorwegen gaan respectvol om met hun land en je merkt dat zij er trots op zijn. Er ligt weinig afval op straat, alles wordt goed onderhouden. Mensen zorgen dat de wateren en de wegen niet vervuild worden. 

Als wild-kampeerder laat je geen afval achter, je ruimt alles netjes op. In ruil daarvoor biedt Noorwegen voorzieningen voor jou als kampeerder en mag jij een stukje grond claimen voor een nachtje. Als je weer vertrekt, laat je alles achter zoals het was. Ook geen etensresten en dergelijke…

Rivier in de natuur van Noorwegen
Rivier in de natuur van Noorwegen

7. Welke spullen neem je mee?  

Investeer in een goede slaapmat 

Je hebt niet elk dag zin om een luchtbed op te pompen. Buiten slaap je echter niet altijd fijn omdat het oppervlakte soms niet helemaal vlak is. Wij hadden tijdens onze eerste nacht een luchtbed mee, die meteen al lek ging. Vervolgens kochten we ergens de goedkoopste slaapmatjes, waar we achteraf gezien spijt van kregen. Ze waren namelijk erg dun. Mijn advies is: koop van te voren een slaapmat die zichzelf opblaast. Wildkamperen is best intensief, dus je hebt een goede nachtrust nodig.

Led lamp

Handig om te hebben is een led lamp die je in de tent kunt hangen. Midden in de natuur is het vaak pikkedonker, dus je hebt niet altijd licht van lantaarnpalen. Een zaklamp op de telefoon richt niet alle kanten op en is niet zo praktisch als een led lamp. Bovendien is dat ook fijner licht voor in de tent.  

Steekvliegen en anti-muggenspray  

Maak je borst maar nat voor hordes aan vliegen om je heen. Ik kwam er in Noorwegen achter dat ik allergisch was voor muggen en liep rond met mijn benen vol dikke bulten. Er zijn véél steekvliegen en ze pakken elk stukje huid dat ze pakken kunnen.

Koop de anti-muggenspray in Noorwegen zelf. De insecten daar zijn heel anders, dus de spray die in Nederland verkocht wordt is niet sterk genoeg. Wij kochten een super goede in een drogist in Noorwegen. Die kostte 35 euro, maar ik werd niet meer geprikt.

Waterval in de natuur van Noorwegen
Waterval in de natuur van Noorwegen

Plan hier je vakantie naar Scandinavië

Ilse

Hi! Ik ben Ilse, 23 jaar. Sinds een backpack-reis door Scandinavië, is mijn liefde voor reizen gegroeid en mijn bucketlist ook! Ik ben verliefd geworden op Noorwegen en sindsdien al twee keer teruggekeerd naar het mooie land. Ik heb al veel plekken binnen Europa gezien. In september en oktober reis ik naar Indonesie en Thailand, en in maart volgend jaar ga ik Midden-Amerika verkennen.

2 comments

 • Maximaal 2 nachten op een plek.
  Ontlastin van mensen kan dodelijk zijn voor honden. Dus goed begraven, diep gat, of in een zak opvangen en netjes weggooien in de prullebak.
  Vuurverbod kan ook buiten de periodes nog gelden afhankelijk van droogte.
  Honden moeten ten alle tijde aan de lijn van 1 april tot 20 augustus (sommige gemeentes zelfs 1 november).
  Woon zelf in Norge

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
5 Shares
5 Shares
Copy link