Wereldreizigers.nl
spitsbergen-noordpool
Home » Europa » Spitsbergen | IJzingwekkende schoonheid op de Noordpool

Spitsbergen | IJzingwekkende schoonheid op de Noordpool

Een reis naar Spitsbergen is voor veel wereldreizigers een ‘once in a lifetime experience’. Een bucketlist ervaring van jewelste. Deze mysterieuze eilandengroep, die officieel bij Noorwegen hoort, bevindt zich op bijna 3000 km van hartje Nederland vandaan. Vanaf hoofdstad Lonyearbyen leg je een stuk per expeditieschip af om er te komen. Ieder eiland heeft z’n eigen karakter. En als je een beetje goed oplet, sta je al snel oog in oog met poolvossen, rendieren, of soms zelfs een ijsbeer! Met een beetje geluk zie je ook nog het noorderlicht, wat de gehele ervaring extra compleet maakt. De ijzingwekkende schoonheid van Spitsbergen gaat je niet in de koude kleren zitten en laat gegarandeerd een diepe indruk op je achter.

Lees ook: Antarctica | 5 redenen om morgen te boeken!
Lees ook: Rondreis Scandinavië | Een onvergetelijke reis van fjord tot smørrebrød

Berzeliusdalen

Rendier in Spitsbergen
Rendier in Spitsbergen

Vanaf onze driemaster zetten we koers naar Berzeliusdalen, een uitgestrekt eiland waar grote lappen bevroren modder en ijs zich afwisselen met groene en sponzige mosgronden. Op dit eiland bevindt zich naar verluid ‘de mooiste vallei van heel Spitsbergen’, waar ijs, gesteente, water en een helblauwe lucht een oogstrelend geheel vormen. Voor je dit kleine paradijs op aarde bereikt moet je jezelf wel voorbereiden op een stevige klim- en klauterpartij: om een goed overzicht te krijgen van deze vallei zul je eerst wat steile rotsen moeten beklimmen. Vanaf de vallei klimmen we door naar een groot open veld vol met oranje-, gele- en groene mossoorten. Schrik niet als je hier een groep vrouwtjesrendieren tegen het lijf loopt, je zou zomaar eens van heel dichtbij een foto van ze kunnen maken!

Hornsund

Hornsund, Spitsbergen
Hornsund, Spitsbergen

Onze zeilboot voert ons verder naar het eilandje Hornsund. Hornsund is vernoemd naar het distinctieve ‘hoorngeluid’ dat je hier hoort in de zomer. Het hoorngeluid wordt geproduceerd door de duizenden vogels die broeden in het groene mos van de berg. Dit is het eiland in Spitsbergen waar de roemruchte vrouwelijke pelsjager Wanny Woldstad in de jaren ‘30 op poolvossen en ijsberen joeg. Haar huisje staat er trouwens nog steeds, dus grijp vooral de kans om ‘m van dichtbij te bekijken! Er is weinig voor nodig om te snappen waarom Wanny dit eiland destijds heeft uitgekozen; het is er prachtig groen en heeft een sprookjesachtige uitstraling.

Gelukkig heeft ze in de jaren ‘30 niet alle poolvossen te pakken gekregen. We werden namelijk meermaals van een afstandje in de gaten gehouden door deze prachtige dieren. We voelden ons aardig bekeken! De poolvossen vroegen zich klaarblijkelijk af wat we hier aan het doen waren. Het gaf ons de kans om prachtige foto’s te maken. Een geweldige ervaring.

Poolvos in Hornsund
Poolvos in Hornsund

Midden op Hornsund bevindt zich ook nog een berg die tot in de wolken reikt maar toch verrassend beklimbaar is door het zachte mos dat er op groeit. Tijdens het beklimmen van deze berg word je beloond met een panoramisch uitzicht op kleurige gesteenten. De vergezichten wisselen af met felblauwe ijsschotsen en groene mossen. Het is echt de moeite waard om deze berg in Spitsbergen te beklimmen.

Tip: Wil je meer te weten komen over Noorwegen? Is het er echt zo koud als men zegt, en hoe is het weer? Lees er alles over in de blog ‘Vooroordelen over Kamperen in Noorwegen‘, op de website van Kampeermeneer.nl.

Kapp Borthen

Kapp Borthen, vliegtuig uit de 2e wereldoorlog
Kapp Borthen, vliegtuig uit de 2e wereldoorlog

Na de midzomernachtsdroom van Hornsund is het tijd om een bezoekje te brengen aan het onherbergzame Kapp Borthen. In dit vlakke gebied bevindt zich een indrukwekkende trekpleister, namelijk een neergestort Duits vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Het vliegtuig ligt er nog precies zo bij als in 1942, toen de Duitse piloot er een (succesvolle) noodlanding mee maakte; er liggen zelfs nog authentieke kogels voor de cockpit. Tot tientallen meters rondom het wrak vind je de wielen, motoren en schakelaars vastgevroren op de grond liggen. Vergeet niet om je kaplaarzen aan te trekken als je op pad gaat om dit bijzondere stuk geschiedenis te bekijken. Je schoenen zuigen zich namelijk in no-time vast in de zompige zandlagen op de weg ernaartoe!

Barentszburg

Barentszburg, Spitsbergen
Barentszburg, Spitsbergen

Tijd voor een beetje leven in de brouwerij! Want leven én brouwerijen, die vind je zeker in het Russische mijnstadje en eindpunt van deze reis door Spitsbergen, namelijk Barentszburg. Er wonen hier ongeveer 300 Russische onderzoekers, mijnwerkers, bouwlieden samen met hun partners en kinderen. Die hebben natuurlijk voorzieningen nodig. In Barentszburg wordt er hard aan gewerkt om toeristen aan te trekken met nieuwe gebouwen. Maar eerlijk is eerlijk: als echte avonturier vind jij de oude bouwvallen die er nog staan natuurlijk veel interessanter! Verspreid over het eiland vind je metershoge muurschilderingen van voor de oorlog. Overal zie je Russische leuzen (‘Rusland zit in je geest, maar Spitsbergen in je hart’), groene bomen (die hebben ze niet daar) en socialistische spreuken (‘Communisme is het streven’). Hier in Barentszburg proosten we op een bijzondere reis die je absoluut eens in je leven gemaakt moet hebben.

Lees ook: Wereldwijs: De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link