Wereldreizigers.nl
Home » Midden-Amerika » Guatemala » Nationaal Park Tikal | Waarom deze Maya stad op je bucketlist moet staan

Nationaal Park Tikal | Waarom deze Maya stad op je bucketlist moet staan

Tijdens onze reis door Midden-Amerika bezochten we vanzelfsprekend ook Guatemala. We hebben meerdere weken rondgereisd in dit prachtige land. We bezochten onder andere het pittoreske Antigua, beklommen de Acatenango vulkaan en zagen (en voelden!) vanaf daar de nabijgelegen Fuego vulkaan meermaals uitbarsten. Ook bezochten we Lake Atitlan, welke tevens omgeven is door actieve vulkanen. Ondanks al deze bizarre plekken en ervaringen, is Tikal Nationaal Park toch wel hetgeen wat me het meest bijgebleven is van deze reis. De Maya stad is uiterst fascinerend om talloze redenen! Het is wat mij betreft dan ook echt een plek die je eens in je leven gezien moet hebben. Een plek die absoluut op je bucketlist moet staan.

Opmerking: wist je dat Guatemala al jaren steevast in de top 10 van goedkoopste landen ter wereld staat?

Ons Advies voor Guatemala
Riksja | Stel je eigen Guatemala reis samen

Wil je een verborgen Mayatempel beklimmen, abseilen in de jungle of snorkelen met walvishaaien?

Met de bouwstenen van Riksja kies wat je wilt doen in Mexico, Guatemala en Belize. Zij puzzelen vervolgens de meest logische route voor je in elkaar. Overnachtingen, vervoer en activiteiten zijn inbegrepen.

Pluspunten:
 • Zeer goed geprijsd
 • Zelf je reis samenstellen
 • Deskundig advies
Bekijk aanbod
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Over Tikal

Tikal is een eeuwenoude Maya stad welke verborgen onder de jungle, meer dan 1000 jaar onontdekt wist te blijven. Tikal werd bewoond van ongeveer 400 v.Chr. tot 1000 n.Chr. en kende zijn hoogtepunt tussen de jaren 300 en 850. Het was lange tijd één van de machtigste steden in de klassieke periode van de Mayabeschaving, alhoewel de stad in deze tijd ook meerdere malen nederlagen heeft moeten ondergaan.

Tikal is tevens één van de grootste Maya steden die ooit is ontdekt. Onlangs (in 2020) is d.m.v. nieuwe laser technologie (genaamd Lidar), ook nog een verassende ontdekking gedaan: Het complex in Guatemala is nog vele maler groter dan iedereen ooit had gedacht.

Naar schatting liggen er pakweg 60.000 huizen en vele honderden tempels nog onder de grond. Het complex is zelfs zo enorm, dat het naar verwachting meer dan 100 jaar zal duren om alles uit te graven! Er is in Tikal dus genoeg te ontdekken, nu en ook over 100 jaar. National Geographic heeft er in 2020, vlak na deze verbazingwekkende ontdekking, zelfs een complete documentaire aan toegewijd. De documentaire is hieronder te zien.

Naar Flores / Tikal met het vliegtuig

Tikal Nationaal Park ligt in het noorden van Guatemala, midden in een verborgen jungle waar eigenlijk, behalve het stadje Flores, nauwelijks iets te zien of te doen is. Je kunt natuurlijk ervoor kiezen om over land dwars door Guatemala naar Tikal reizen. Veel ‘toeristen busjes’ vertrekken naar Flores vanaf Guatemala-stad, Antigua of Lake Atitlan. Dit zijn allen populaire bestemmingen onder backpackers. Dit kost pakweg 25 tot 30 euro per persoon voor een enkele reis.

Het propeller vliegtuigje waar we mee naar Flores bij Tikal vlogen vanaf Guatemala-stad | Guatemala
Het propeller vliegtuigje waar we mee naar Flores bij Tikal vlogen vanaf Guatemala-stad | Guatemala

Maar gezien de (slechte) infrastructuur in het land en de enorme afstanden, kun je hier letterlijk 1 tot 2 dagen over doen.

En omdat we ook nog naar Belize en Mexico zouden gaan in deze reis, moesten we soms een beetje vaart maken en dus delen van het land overslaan. Je kunt immers niet alles zien… Eerlijk gezegd hadden we ook niet zoveel zin om lange dagen in overvolle busjes opgekropt te zitten. In de hitte, vaak zonder airco door de kronkelende bergen met verschrikkelijke wegen.

We keerden daarom vanuit Antigua terug naar Guatemala-Stad en vlogen vanaf daar met een mini-vliegtuigje voor 10 personen naar Flores, het stadje wat de bekende uitvalsbasis is voor Tikal. De ticket vonden we het goedkoopst via Skyscanner. Zoek op Guatemala stad – Flores als je zelf tickets wil gaan boeken.

We zaten direct achter de piloten in het vliegtuig, dus kregen letterlijk alles mee! | Tikal, Guatemala
We zaten direct achter de piloten in het vliegtuig. Het opstijgen kan beginnen! | Tikal, Guatemala

Voor iets meer dan 100 euro per persoon vlogen we hiermee laag over de jungle en actieve vulkanen. Dit was op zichzelf al een bizarre maar geweldige ervaring! We zaten direct achter de piloten en kregen daardoor alles op een unieke manier mee. Absoluut het overwegen waard dus, als je daar het geld voor over hebt.

Nadat we een prachtige vlucht van iets meer dan een uur hadden gemaakt, kwam de landingsbaan in Flores in zicht. De piloten waren druk met allerlei knoppen en vooral het trekken aan grote hendels, want dit vliegtuigje deed duidelijk niet aan een automatische piloot, haha. Alles ging ouderwets handmatig in dit oude barrel.

De landingsbaan van Flores bij Tikal in zicht | Guatemala
De landingsbaan van Flores bij Tikal in zicht | Guatemala

En voor de liefhebbers; een korte video van de landing!

Waarom je Tikal moet bezoeken

De reden waarom je Tikal moet bezoeken? Het gehele complex ademt simpelweg historie! De Maya cultuur is werkelijk verbazingwekkend, op meer manieren dan je ooit zou kunnen denken. Je voelt het gewoon als je er bent, iets wat ik eerder ook al had in Mexico.

Dit is namelijk niet mijn eerste ontmoeting met de Maya cultuur. Bij mijn aller eerste grote intercontinentale reis, pakweg 20 jaar geleden, bezocht ik de enorme piramides van Chichen Itza in Mexico, één van de 7 wereldwonderen.

Ik keek daar destijds al mijn ogen uit, omdat ik gewoon niet kon geloven wat ik leerde en zag. Bizar om te bedenken hoe de Maya’s destijds hebben geleefd en vaak zichzelf aan de goden hebben geofferd. Jezelf offeren aan de goden, dat was namelijk echt onderdeel van de cultuur.

Tikal in Guatemala leek me daarom dus ook erg interessant om te bezoeken, omdat ik de Maya cultuur in Mexico destijds ontzettend gaaf vond.

Jungle (nacht) tour naar Tikal

Er zijn allerlei manieren om Tikal te bezoeken. Je kunt zelf naar de ingang gaan een ticket kopen en naar binnen gaan. Maar het leukste (vind ik zelf dan), is om een tour te boeken omdat je dan een gids bij je hebt die ook daadwerkelijk iets weet te vertellen over de plek.

Ik boekte samen met Malou de Jungle Night Tour. Een bizarre ervaring. Als je dan toch naar Tikal gaat en een tour gaat boeken dan is het leuk om te vragen naar deze ‘vroege versie’, die begint namelijk in de nacht.

Waarom? Alleen dan kan je de zonsopkomst meemaken vanaf de tempels met uitzicht over de jungle. Vaak is het in de vroege uurtjes nog mistig en zie je niet zo gek veel, maar soms (als je geluk hebt) zijn de zonnestralen door de jungle-mist een onvergetelijke ervaring. We hadden dit al eens eerder meegemaakt in Borneo, wat onvoorstelbaar mooi was.

De ontwakende jungle

Maar de zonsopkomst door de mstige jungle is niet de enige reden waarom je de nacht tour moet boeken. Ook kom (en hoor) je ’s nachts echt van alles in de jungle wakker worden. Best wel creepy, je moet niet bang aangelegd zijn, maar ook heel erg vet!

Dus daar gingen we dan. Om drie uur ’s nachts ging de wekker. We namen een klein ontbijt, we vaarden een stukje op de boot en we gingen de bus in. Op naar Tikal!

Op ongeveer 45 minuten rijden kom je aan in het park. Vanaf daar is het nog ongeveer 45 minuten lopen door de jungle tot je de tempels ziet, terwijl de jungle in het pikkedonker ontwaakt.

Kijk en luister – jungle nightwalk

Het is lastig te beschrijven hoe het is om ‘s nachts door de jungle te wandelen, terwijl je geen hand voor ogen ziet. Het is echt een ervaring op zich. Je ziet echt geen hand voor ogen, omdat het maanlicht niet door de dikke laag bladeren heen komt. Je loopt daar met een klein groepje mensen en een zaklamp in je hand. Ondertussen hoor je de gekste geluiden, die je totaal niet plaatsen kunt.

Heb je enig idee hoe creepy dat kan zijn? Ik denk het niet… Om je een idee te geven: ik maakte deze video in het pikkedonker. Een video zegt namelijk altijd meer dan een foto.

Ik zou zeggen, zet je geluid eens flink aan en luister mee! Kan jij zo vertellen wat we hier horen?

Dacht je aan een tijger of een leeuw? Een panter?

Je hoort hier (best wel schattige) ‘howling monkeys’, oftewel brulapen. Ze zijn een stuk kleiner en schattiger dan het geluid je doet vermoeden.

Met zonsopkomst zagen we niets

Soms zit het mee, soms zit het tegen. We zaten met pakweg 50 mensen midden in de nacht, hoog op een tempel in afwachting tot de zon doorbrak. De zon was inmiddels al op, maar helaas zagen we helemaal niets. De mist heeft het van ons gewonnen vandaag.

Mistige ochtend in Tikal Nationaal Park, rond zonsopkomst
Mistige ochtend in Tikal Nationaal Park, rond zonsopkomst

Tikal Nationaal Park is prachtig

Zodra de mist weg trekt en de nacht overgaat in de dag, krijgt het zonlicht langzaam meer ruimte. Nu zie je eigenlijk pas hoe prachtig de omgeving om je heen is. Je snapt al snel waarom het geheim van Tikal zo lang bewaard is gebleven. De vochtige en dicht gebroeide jungle heeft de hele stad tot zich genomen in de eeuwen nadat de Maya’s waren vertrokken.

Wanneer de mens niets doet, neem de jungle hier in rap tempo alles weer terug tot de natuur | Tikal Nationaal Park
Wanneer de mens niets doet, neem de jungle hier in rap tempo alles weer terug tot de natuur | Tikal Nationaal Park

Onder vrijwel elke heuvel, boom of berg die je ziet, liggen nog meer ruïnes die nog uitgegraven moeten worden. Wat een immens project. Het lijkt me dan ook fantastisch om hier over 10 of 20 jaar nog een terug te keren, als meer delen van de oude stad uitgegraven zijn.

Er zijn nog veel meer ruïnes die nog moeten worden uitgegraven. Pakweg 60.000 huizen en tempels | Tikal Nationaal Park
Er zijn nog veel meer ruïnes die nog moeten worden uitgegraven. Pakweg 60.000 huizen en tempels | Tikal Nationaal Park

Je wordt steeds herinnerd dat je in de jungle bent. Veel insecten natuurlijk, maar je hoort en ziet ook verschillende apen om je heen door de bomen slingeren. Wanneer je even rustig gaat zitten om water te drinken of om je lunch te eten, kijk dan eens goed om je heen en vooral naar boven, hoog in de boomtoppen.

Apen en andere dieren slingeren in de boomtoppen | Tikal Nationaal Park
Apen en andere dieren slingeren in de boomtoppen | Tikal Nationaal Park

Het is heerlijk om gewoon rond te lopen in Tikal Nationaal Park. Met of zonder gids. Ga je liever zonder gids? Download dan de App maps.me, die heeft ook een onderdeel van Tikal waar je veel leuke en nuttige informatie van het complex krijgt. Ook zijn er diverse gratis audio tours te vinden.

Het uitkijk-platform in Tikal

Één van de gaafste dingen in Tikal, vond ik toch wel het uitkijk platform. Alleen de pieken van de grootste en hoogte tempels weten maar net boven de dikke groene jungle uit te steken. Het moet voor de ontdekkers van het park, die dat ruim 100 jaar geleden deden vanuit een vliegtuig, geweldig zijn geweest om dit voor de eerste keer te zien.

De top van de jungle en toppen van tempels | Tikal Nationaal Park
De top van de jungle en toppen van tempels | Tikal Nationaal Park
De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is. Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf!

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 6.2K Video
 • 5 jaar garantie
Bekijk prijzen Onze review
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Praktische tips voor Tikal

Wat neem je mee als je een dagje naar Tikal gaat?

Allereerst: goede schoenen. Je loopt op zo’n dag best veel en vaak is de grond ongelijk en vol met losliggende stenen. Daarnaast kun je in Tikal geen eten of drinken kopen. Neem dus genoeg water mee! Wie een tour boekt, krijgt daar meestal een lunch bij maar het is dus wel belangrijk dat je daar zeker van bent, voordat je vertrekt.

Als je van plan bent om lang te blijven (op eigen houtje, zonder tour), dan kunnen een paar snacks en een flink lunchpakket vast ook goed van pas komen.

De meeste tijd loop je in de schaduw, maar het kan toch handig zijn om ook wat zonnebrand mee te nemen. Je bent hier dicht bij de evenaar en als de zon dan doorbreekt, is het direct ook bloedheet en de UV sterkte vanzelfsprekend erg hoog.

Ga je voor de zonsopkomst of zonsondergang in Tikal? Vergeet dan ook niet een zaklamp en anti-insectenspray mee te nemen! Je ziet hier namelijk echt geen hand voor ogen als het donker is omdat de boomtoppen al het maanlicht blokkeren. En ja, de muggen en andere insecten maken er een feest van rond zonsopkomst en zonsondergang.

Een tour boeken

Wil je net als ik een tour boeken voor Tikal? Je kan hier al een complete tour, inclusief gids, lunch, drankjes en vervoer regelen voor ongeveer 85 euro per persoon. Dit noemen we voor het gemak maar even het ‘zorgeloos pakket’.

Zelf naar Tikal reizen

Wil je elke euro besparen dan kan je er ook voor kiezen om zelf alles te regelen. Je bespaart hier ongeveer 25 euro per persoon mee, maar dan heb je er dus geen lunch en drinken bij.

Hieronder een kort overzicht van het kostenplaatje als je alles zelf zou regelen.

 • Retour vervoer Flores / Tikal: 120 quetzal – 15 euro
 • Gids: 60 quetzal – 7,5 euro
 • Entree: 150 quetzal – 20 euro
 • Extra entree voor zonsopkomst of zonsondergang: 120 quetzal – 15 euro
 • Lunch: wat je er zelf van maakt
 • Totaal: 57,50 euro

Lees ook: Antigua Guatemala | De perfecte uitvalsbasis voor activiteiten

Ons Advies voor Guatemala
Riksja | Stel je eigen Guatemala reis samen

Wil je een verborgen Mayatempel beklimmen, abseilen in de jungle of snorkelen met walvishaaien?

Met de bouwstenen van Riksja kies wat je wilt doen in Mexico, Guatemala en Belize. Zij puzzelen vervolgens de meest logische route voor je in elkaar. Overnachtingen, vervoer en activiteiten zijn inbegrepen.

Pluspunten:
 • Zeer goed geprijsd
 • Zelf je reis samenstellen
 • Deskundig advies
Bekijk aanbod
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!
Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
6 Shares
6 Shares
Copy link