Wereldreizigers.nl
San Blas | San Blas eilanden | Wereldreizigers.nl

San Blas Eilanden | Een tropisch paradijs

De wereld kent nog maar weinig plekken die niet zijn overspoeld door massatoerisme. De San Blas eilanden is één van die plekken. Hier vind je geen all-inclusive hotels, zwembaden of cruiseschepen. Deze eilandengroep aan de Panamese kust wordt bewoond door de Kuna Indianen. Waan jezelf op hagelwitte stranden vol wuivende palmbomen omringt door een helderblauwe zee.

Lees ook: Backpacken in Panama | Praktische informatie
Lees ook: Ontdek de highlights van Panama
Lees ook: Reisgids Bocas del Toro | Een paradijselijk stukje Panama

Hoe bereik je de San Blas eilanden?

San Blas is een eilandengroep gelegen aan de Caribische kust van Panama. Het archipel bestaat uit 357 eilanden waarvan er zo’n 40 bewoond zijn. Er zijn een aantal manieren om de afgelegen eilanden te bereiken.

Georganiseerd

Veel reizigers kiezen ervoor om vanuit Panama-Stad met een georganiseerde tour naar de San Blas eilanden te gaan. Hierbij wordt het vervoer tussen je hostel/hotel in Panama-Stad naar San Blas geregeld per 4×4 jeep en een watertaxi. Afhankelijk van je voorkeur verblijf je een aantal dagen op een of meerdere eilanden.

Vliegen of een zeiltocht

Wanneer je een ruim budget hebt kun je ook naar de San Blas eilanden vliegen of kiezen voor een meerdaagse zeiltocht rondom de eilanden. Dit schijnt echt een geweldige ervaring te zijn! Voor de zeiltocht betaal je al snel een paar honderd dollar, dus helaas was dit geen optie voor ons.

Tropisch paradijs San Blas
Tropisch paradijs San Blas

Openbaar vervoer

Mocht je net als wij een klein budget hebben, is het ook mogelijk om met het openbaar vervoer de ‘haven’ Puerto Carti te bereiken. Dit is echter niet gemakkelijk. Vanuit Panama-Stad kun je een lokale chicken bus nemen tot de kruising bij Delta Llano Carti, dit is te herkennen aan het tankstation. De busrit duurt zo’n 1.5 uur.

Vanaf hier is het nog erg ver naar Puerto Carti, de enige optie is dan ook om te liften. Dat ging iets moeilijker dan verwacht maar na 45 minuten hadden wij dan eindelijk een lift gescoord. De reis zette zich voort over hobbelige paden, waarna we uiteindelijk de haven bereikten. Hier was een kleine locale agency die de boottochten naar de San Blas eilanden verzorgde.

Wij hadden ons niet ingelezen over de verschillende eilanden dus toen wij een lijst zagen van opties waar de watertaxi ons kon afzetten, kozen wij gewoon een random eiland uit. Er waren maar weinig mensen in de haven dus uiteindelijk hadden wij een privé boottocht van ongeveer een uur naar ons uitgekozen eiland.

bootvervoer
Het boot vervoer tussen de eilanden

Waar te verblijven?

Dus waar kwamen wij uit? Op een klein prachtig eiland van 50 meter lang en 300 meter breed, met ongeveer 20 inwoners. Omdat wij grote backpacks bij ons hadden, gingen de eilandbewoners ervan uit dat wij kampeerspullen bij ons hadden. Dit was echter niet het geval, oeps. Onze kapitein was inmiddels weer vertrokken. Daarnaast konden wij weinig woorden uitwisselen met de Kuna’s, die een Spaans dialect spraken.

In the middle of nowhere

Daar zit je dan op een eiland in the-middle-of-nowhere, waar je letterlijk geen kant op kan want er waren verder ook geen boten aanwezig. Na een klein eiland beraad, kwam een van de bewoners naar ons toe en vertelde ons (met handen en voeten) dat wij in een hangmat in de kookhut mochten slapen. Wat ontzettend gastvrij! 

Je moet je voorstellen dat het eiland enkel bestaat uit twee zelfgemaakte hutten. Eén waarin de hele familie sliep, en één waarin de maaltijden werden bereid. 

Omdat wij de enige bezoekers op dit eiland waren kregen wij veel mee van de gewoontes van de Kuna’s. Zo werd de kreeft bijvoorbeeld vers gevangenen. De enige tools die hiervoor gebruikt werden, bestond uit een snorkel set en een paar waterhandschoenen. En zo werden de kreeften gewoon opgedoken, ongelofelijk!

Wij hebben ontzettend genoten van onze tijd op dit eiland, waarvan ik helaas de naam ben vergeten.

palmbomen
Wuivende palmbomen

Isla Perro

De volgende ochtend werden we opgehaald door onze kapitein van de voorgaande dag. Gelukkig was hij ons niet vergeten, want om eerlijk te zijn klinkt slapen in een hangmat leuker dan dat het is ?

Deze keer bracht hij ons naar een ‘toeristisch’ eiland genaamd Isla Perro. Hier hadden wij het comfort van een cabaña met een bed en er was zelfs een klein restaurant op het eiland aanwezig. Isla Perro staat bekend om het scheepswrak dat er ligt, het is een uitstekende plek om te snorkelen. Veel Panamezen uit de stad komen hier ook voor een lekker dagje weg.

Lees ook: Kalm en positief blijven tijdens je Wereldreis | 6 Tips

Eilanden tour rondom San Blas

Vanuit Isla Perro deden wij een tour naar enkele omliggende eilanden, die stuk voor stuk prachtig waren. Je blijft je ogen maar uitkijken in dit tropisch paradijs. Hoewel er rondom San Blas ook veel schildpadden en dolfijnen zijn, hebben wij deze helaas niet gespot. Hiervoor moet je waarschijnlijk wat verder de zee op, dit kan met verschillende (zeilboot)tours.

Verse kreeft San Blas
Vers gevangen maaltijd

De San Blas eilanden bezoeken of niet?

Twijfel jij nog over een bezoek aan San Blas? Dan is mijn advies: gewoon gaan! Wij gaven per persoon ongeveer 100 euro uit voor 3 dagen, dit telt vervoer, overnachting en maaltijden. Wat mij betreft een prima prijs voor een aantal dagen in het tropisch paradijs! 

Houd er wel rekening mee dat San Blas erg remote is en je hier geen telefoonverbinding of elektriciteit hebt. Stiekem ook wel lekker, want zo kun je je even helemaal afsluiten van de wereld.

Lees ook: Backpacken in Panama | Praktische informatie
Lees ook: Ontdek de highlights van Panama
Lees ook: Reisgids Bocas del Toro | Een paradijselijk stukje Panama

Avatar foto

Lieke Thijssen

- Latin-America lover
- Travel & hospitality copywriter
- Next: West Coast Mexico

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
5 Shares
5 Shares
Copy link