Wereldreizigers.nl
Home » Midden-Amerika » Panama » Reisgids Bocas del Toro | Een paradijselijk stukje Panama

Reisgids Bocas del Toro | Een paradijselijk stukje Panama

Bocas del Toro is een eilandengroep in het noorden van Panama, vlakbij de grens met Costa Rica. Het is een bijzonder stukje Caribbean waar de sfeer erg gemoedelijk is. Een plek waar de jungle en zee elkaar ontmoeten en waar de tijd stil lijkt te staan. Neem zeker een week te tijd om Bocas del Toro te ontdekken, en let op dat je hier niet voor eeuwig wilt blijven 😉

Lees ook: Backpacken in Panama | Praktische informatie
Lees ook: Ontdek de highlights van Panama
Lees ook: San Blas Eilanden | Een tropisch paradijs

Hoofdeiland Colon

Wanneer je naar Bocas del Toro reist kom je waarschijnlijk als eerste op het hoofdeiland Colon aan. Dit is dan ook meteen het meest toeristische eiland met een grote hoeveelheid aan accommodaties, restaurants en bars. Het wordt ook wel ‘Bocas Town’ genoemd. Naast het levendige centrum kom je natuurlijk naar Colon voor de prachtige natuur en ongerepte stranden. Wat kun je allemaal doen tijdens je bezoek aan Colon? 

Het eiland verkennen 

Een heerlijke manier om het eiland te verkennen is per fiets, zo kun je lekker op je eigen tempo alles bezichtigen. Op iedere straathoek zijn er fietsen te huren voor een gemiddelde dagprijs van 10 euro. Tip: Maak een fietstocht naar Playa Bluff, je legt dan een prachtige route af langs de kust en door de jungle.

Colon, Bocas del Toro
Fietstocht door de jungle, Isla Colon

Surfen rondom Bocas del Toro

Bocas del Toro is een ideale surfspot voor zowel beginners als gevorderden. Er zijn veel baaitjes en verschillende stranden waar je je helemaal kunt uitleven op de golven. Deze surfspots zijn zowel rondom Colon als de omliggende eilanden te vinden. 

Snorkelen en duiken

Wanneer je geluk hebt met het seizoen tref je een kraakheldere zee aan in Bocas del Toro waar je prachtig in kunt snorkelen en duiken. Helaas bezochten wij Panama tijdens het regenseizoen waardoor het water niet helder genoeg was hiervoor. 

Regende het dan de hele dag door? Nee dat zeker niet. Een aantal keer per dag kwam er een hoosbui voorbij, voor de rest hebben wij gewoon kunnen genieten van de eilanden. 

Bioluminescentie

Het is in Bocas del Toro mogelijk om bioluminescentie te zien. Dit is het fenomeen waarbij organisme in de zee licht uitstralen, doormiddel van beweging. Wanneer je in het donker zwemt zullen de organisme oplichten waardoor het lijkt alsof je omringt bent door honderden lichtjes. Je kunt vanuit Colon een bioluminescentie tour boeken. 

Colon, Bocas del Toro
Fietstocht langs de kust, Isla Colon

Eilandhoppen in Bocas del Toro 

Elk eiland heeft zijn eigen unieke karakter, het is daarom dan ook aan te raden om meerdere eilanden te bezoeken. Vanuit Bocas Town kun je gemakkelijk de watertaxi pakken naar een van de omliggende eilanden. De volgende eilanden bezochten wij tijdens ons bezoek aan Bocas del Toro.  

Solarte 

Isla Solarte is een klein eiland waar je vooral komt voor de rust en de indrukwekkende natuur. Er zijn maar een beperkt aantal accommodaties op dit eiland, zelf verbleven we in Bambuda Lodge. Dit is by far het beste hostel waar ik ooit ben geweest. Het heeft een geweldig uitzicht, een restaurant waar ze heerlijke maaltijden serveren, een zwembad, jungle trails en een glijbaan die eindigt in de zee. Wat wil een mens nog meer?

Uitzicht vanuit Bambuda Lodge, Isla Solarte
Uitzicht vanuit Bambuda Lodge, Isla Solarte

Bastimentos 

Wij gingen naar Bastimentos om een bezoek te brengen aan de vleermuizengrot. Voordat je de grot bereikt dien je eerst een wandeling van 30 minuten te maken door het tropisch regenwoud en de mangrovebossen, waar wij overigens onze eerste luiaard spotten! Eenmaal bij de grot aangekomen loop/zwem/klim je hier doorheen en kom je oog in oog met de duizenden grotbewoners: vleermuizen. Een hele gave ervaring!

Zapatilla

Vanuit Bocas Town maakte wij ook een dagtrip naar het eiland Zapatilla, een idyllische plek met hagelwitte stranden en helder water. Je kunt de stranden hier vergelijken met de San Blas eilanden, die ten zuiden van Panama-Stad liggen. Met een beetje geluk spot je onderweg naar Zapatilla ook nog dolfijnen. 

Strand, Isla Zapatilla
Strand, Isla Zapatilla

Hoe kom je in Bocas del Toro? 

Om van het vaste land naar Bocas del Toro te gaan, reis je naar de opstapplaats Almirante. Wanneer je uit Panama-Stad komt kun je het best de nachtbus nemen. Kom je vanuit David of Boquete is het ook mogelijk om met een lokale bus Almirante te bereiken.

Reis je via Costa Rica? Dan is er ook een bus aansluiting vanuit Puerto Viejo. Al met al is Bocas del Toro goed te bereiken met het openbare vervoer, het enige nadeel is dat het een tijdje duurt. Eenmaal in Almirante aangekomen neem je de watertaxi naar Bocas del Toro. 

Wil je liever minder tijd besteden aan de reis naar Bocas del Toro? Dan kun je ook vanuit Panama-Stad naar Bocas Town vliegen voor zo’n 100 euro. 

Eenmaal aangekomen in Bocas del Toro zul je vooral gebruik maken van de watertaxi’s, wat het gemakkelijk maakt om te eilandhoppen. Op het hoofdeiland Colon rijden er ook taxi’s en bussen maar persoonlijk raad ik aan om lekker een fiets te huren.

Lees ook: Backpacken in Panama | Praktische informatie
Lees ook: Ontdek de highlights van Panama
Lees ook: San Blas Eilanden | Een tropisch paradijs

Avatar foto

Lieke Thijssen

- Latin-America lover
- Travel & hospitality copywriter
- Next: West Coast Mexico

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
8 Shares
8 Shares
Copy link