Wereldreizigers.nl
DSCF4328 | dinosaur national monument | Wereldreizigers.nl

Dinosaur National Monument | Roadtrip USA (33)

Na enkele fantastische dagen in Rocky Mountain National Park, was het tijd voor de volgende bestemmingen: Dinosaur National Monument en Salt Lake City! We moesten naar Salt Lake City om onze nieuwe laptop op te halen (die was na 3 weken al kapot en opgestuurd ter reparatie…). Ook moesten we wat onderdelen hebben voor de camper. Gelukkig konden we de lange rit opbreken met enkele leuke kampeerplaatsen en Dinosaur National Monument, waar we echte dinosaurusbotten hebben gezien en aangeraakt. Ook kun je hier complete opgebouwde skeletten bewonderen van echte dinosaurussen, die hier miljoenen jaren geleden hebben geleefd. Een bezoekje waard dus.


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Van de Rockies naar Salt Lake City

Vanuit de Rockies was het een stevige rit naar Salt Lake City dus besloten we het op te delen in kleinere stukken. We reden bewust niet over de Interstate 80, maar over Highway 40. Deze weg is namelijk minder druk en er is onderweg meer te zien. Na een uur of 6 rijden stopten we eerst bij Maybell Park, een kleine camping midden in het ernstig kleine stadje Maybell. We betaalden hier 20 dollar per nacht. Er waren douches, toiletten en zelfs wifi!

Route van de rockies naar Salt Lake City - 1
Route van de rockies naar Salt Lake City – 1

We waren de enige op de camping, totdat er een fietser aankwam. Het was Arjun uit San Francisco. Hij is onderweg naar Boston, waar hij naartoe zal verhuizen. De weg naar zijn nieuwe woonplaats legt hij af met zijn fiets. Dat is zo’n 5300 km en hiermee doorkruist hij zeker twaalf staten van de west- naar de oostkust. Wat een bikkel!

Naar Dinosaur National Monument

Na twee fijne rustige overnachtingen op de camping en de leuke ontmoeting, reden we verder richting de woestijn, waarin het zeer unieke Dinosaur National Monument ligt. In enkele uren verandert de omgeving hier van heuvelachtig groen naar een dorre, platte woestijn. Bekijk de video hieronder om een stukje met ons mee te rijden over de route.

Door naar Park City

Nadat we enkele uren hadden besteed aan Dinosaur National monument, reden we verder naar Park City, op ongeveer een uur ten oosten van Salt Lake City. Hier zochten we een plek om te overnachten, zodat we de volgende ochtend de enorme bergpas (de Guardsman Pass) over konden steken naar de grote stad.

Route van de rockies naar Salt Lake City - 2
Route van de rockies naar Salt Lake City – 2

Guardsman Pass

De guardsman pass is trouwens een extreme, die je absoluut niet met een grote camper kunt rijden. Maximaal 18 ft mag je wagenlengte zijn, 6 meter dus. En laat die van ons nu precies 6 meter zijn!

Tip: wie een groter voortuig heeft dan 18ft kan ongeveer 50 kilometer ten noorden van de Guardsman Pass via de Interstate 80 naar Salt Lake City.

Route van de rockies naar Salt Lake City - 3
Route van de rockies naar Salt Lake City – 3

Onze camper mag dus legaal de pas oversteken. We besloten het erop te wagen en ik kan je vertellen dat het best intens was. Sommige stukken hadden een hellingsgraad van meer dan 20% en onze camper had er op momenten best wat moeite mee. Meer dan eens moest ik in de eerste (!) versnelling omhoog en zeer krappe bochten nemen, zoals in de video hieronder te zien. Elke PK die we tot onze beschikking hadden bleek nodig te zijn om dit beest te temmen.

Nadat je de Guardsman Pass getrotseerd hebt, rijd je wel op een unieke manier Salt Lake City binnen. Ineens een totaal andere omgeving dan die bergpas! Maar voordat we het over Salt Lake City gaan hebben in de volgende blog eerst nog even over onze ervaring bij Dinosaur National Monument…

Over Dinosaur National Monument

Dinosaur National Monument in de Verenigde Staten ligt op de grens tussen Colorado en Utah waar de Green River en Yampa River samenkomen.

Hier hebben ooit dinosaurussen rondgezworven. Hun fantastische overblijfselen zijn nog steeds goed zichtbaar in de rotsen. Het is één van de weinige plekken op aarde waar je echte dinosaurus fossielen kunt zien, van groot tot klein. Het is daarom een leuke tussenstop als je, net als wij, kilometers aan het maken bent door de staten Colorado en Utah.

De ontdekking van Earl Douglass

In 1909 was paleontoloog Earl Douglass op zoek naar fossielen toen hij een formatie dinosaurusbotten ontdekte. Er werden talloze botten uitgegraven en wereldwijd tentoongesteld. Later werd een steengroeve opgericht en in 1915 werd het Dinosaur National Monument opgericht om 80 hectare in het steengroevegebied te beschermen. Tegenwoordig omvat het monument 210.844 hectare.

Rotsformaties die verticaal uit de grond steken leidde tot de ontdekking van dinosaurusbotten en fossielen
Rotsformaties die verticaal uit de grond steken hebben geleid tot de ontdekking van dinosaurusbotten en fossielen

Fossielen in een zandbank

Veel fossielen zijn ingebed in wat ooit een zandbank was aan de rand van een grote rivier. Toen de rivier de kadavers van dieren stroomafwaarts voerden, kwamen velen vast te zitten op de zandbank, die uiteindelijk in steen veranderden. Als gevolg hiervan zijn fossielen van honderden wezens geconcentreerd in een klein gebied. Veel gefossiliseerde botten zijn gedeeltelijk blootgelegd, maar bewust intact gelaten in de rots waar ze gemakkelijk door het publiek te zien zijn. Over het gebied is een gebouw geplaatst, dat nu bekend staat als “The Quarry” bij het monument. Hieronder enkele foto’s uit de The Quarry.

Wie goed kijkt ziet dinosaurus staarten, koppen, heupen en poten | Dinosaur National Monument
Wie goed kijkt ziet dinosaurus staarten, koppen, heupen en poten | Dinosaur National Monument
Wie goed kijkt ziet dinosaurus staarten, koppen, heupen en poten | Dinosaur National Monument
Wie goed kijkt ziet dinosaurus staarten, koppen, heupen en poten | Dinosaur National Monument

De unieke rotsformaties in dit gebied bieden een geologisch verslag van de geschiedenis van de aarde die miljarden jaren beslaat. Een deel van de missie van het nationale monument is om die geschiedenis te begrijpen.

Ook is er natuurlijk veel informatie afgebeeld over de dinosaurussen die gevonden zijn in het steen.

De Allosaurus

Ze vonden hier onder andere een Allosaurus. Dit skelet blijkt zelfs één van de meest complete vlees-etende dinosaurus skeletten te zijn die ooit is gevonden. Hij staat hier dan ook met trots opgesteld, deels nog in het steen waarin hij is gevonden.

Allosaurus | Dinosaur National Monument
Allosaurus | Dinosaur National Monument

Het is gek om te bedenken dat je hier niet naar een stuk plastic zit te kijken, maar daadwerkelijk een skelet van een dinosaurus, die hier miljoenen jaren geleden heeft geleegd. De vorm van zijn kop is goed te zien en de tanden zijn na al die jaren nog steeds angstaanjagend.

Informatie en een kop van de Allosaurus | Dinosaur National Monument
Informatie en een kop van de Allosaurus | Dinosaur National Monument

Andere dinosaurussen

In de hal zijn overigens meerdere skeletten opgesteld. De één nog mooier dan de ander. Ook hebben ze enkele koppen half uitgegraven en tentoongesteld zodat je deze van zeer dichtbij kunt bewonderen.

Kop van een Calamasaurus
Kop van een Calamasaurus
Kop van een Allosaurus | Dinosaur National monument
Kop van een Allosaurus | Dinosaur National monument

Het is prachtig om de echte fossielen en botten te bewonderen met daarachter een weergave van hoe de natuur er destijds heeft uitgezien. Het laat je echt even terug in de tijd gaan.

Dinosaur National Monument
Dinosaur National Monument

Net voordat je de hal uitloopt is er natuurlijk nog een imposante tentoonstelling van een grote, angstaanjagende dinosaurus. Dit is echter wel een replica van plastic, maar dat maakt hem niet minder mooi.

Dinosaur National Monument
Dinosaur National Monument

Conclusie

Dinosaur National Monument is een leuke tussenstop als je toevallig tussen Rocky Mountain National Park en Salt Lake City reist. Het is een klein park waar je enkele uren kunt besteden en in een korte tijd veel leert over dinosaurussen. Het is ook één van de weinige plekken ter wereld waar je daadwerkelijk dino botten kunt zien op de plaats waar ze gevonden zijn.

Wij hebben niet gewandeld in het park, omdat we op doorreis waren, maar de trails hier moeten erg mooi zijn. Ook op de trails zal je voldoende fossielen en dinosaurusbotten tegenkomen. Mocht je de tijd hebben dan is een wandeling het dus absoluut waard.

Wie een National Park Pass heeft krijgt gratis toegang tot dit nationale monument. Zowel The Quarry als het park om te wandelen is inbegrepen in de pas, dus doe er je voordeel mee!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link