Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Tips voor Yosemite Valley National Park

Tips voor Yosemite Valley National Park

Yosemite Valley National Park is één van de drukst bezochte nationale parken van de Verenigde Staten en is een absolute must-see tijdens je rondreis door West-Amerika. Het is niet voor niets dat foto’s van dit park in vrijwel alle online magazines en reisfolders over Amerika op de voorpagina worden getoond. Het gehele park is een bizar natuurspektakel vol verrassingen.

Yosemite Valley National Park is vooral bekend om zijn prachtige watervallen, mammoetbomen en zijn spectaculaire granieten bergen en afgronden. Het park is erg populair bij de meer actieve vakantieganger en hier wandelen is een unieke ervaring.

Dit zijn onze tips voor Yosemite Valley National Park; één van onze favoriete plekken op aarde!


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.Ons advies voor camperhuur in Amerika
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Over Yosemite Valley National Park

Het Yosemite Valley National Park is het drukst bezochte nationale park van de Amerikaanse staat Californië. Binnen de Verenigde Staten is Yosemite nummer 3 op de ranglijst van best bezochte nationale parken met 3,3 miljoen bezoekers in 2021.

Chris en Malou met (schoon)ouders in Yosemite National Park
Chris en Malou met (schoon)ouders in Yosemite Valley National Park

Yosemite Valley National Park is tevens één van de oudste nationale parken van Amerika en staat ook al enige jaren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Yosemite Valley National Park werd voor het eerst beschermd in 1864. Binnen zijn bijna 1.200 vierkante kilometer vind je diepe valleien, grote weiden, oude gigantische sequoia’s, een uitgestrekt wildernisgebied, groot wild en nog veel meer…

Tips voor Yosemite Valley National Park
Tips voor Yosemite Valley National Park

Top 10 bezienswaardigheden

1. Half Dome

Half Dome (locatie hier), de bijna verticale noordwand, is Yosemite’s meest erkende geologische kenmerk. De gigantische verticale muur lokt al meer dan een eeuw bergbeklimmers. Reguliere bezoekers kunnen de top ook bereiken via de Half Dome Trail (meer info bij wandelen), een stevige trail vanaf de bodem van Yosemite Valley.

Bezoekers die het idee van een extreme wandeling naar de Half Dome niet aantrekkelijk vinden, kunnen ook genieten van Half Dome. Je hebt een prachtig uitzicht op de meest beroemde bezienswaardigheid van het park, vanuit tientallen locaties en uitkijkpunten in het park. Een voorbeeld zie je hieronder, een foto die gemaakt is vanuit de vallei.

Half Dome vanuit de vallei | Tips voor Yosemite National Park
Half Dome vanuit de vallei | Tips voor Yosemite

2. Bridalveil Fall

Bridalveil Fall (locatie hier) is één van de eerste dingen die mensen zien als ze Yosemite vanuit het westen binnenkomen. De waterval van 188 meter hoogte is het meest indrukwekkend in de lente, wanneer smeltende sneeuw de waterval groots en indrukwekkend maakt.

De waterval is in elk seizoen onderhevig aan de wind. De manier waarop de waterval heen en weer waait, maakt deel uit van wat deze waterpartij zo onderscheidend maakt. Later op de dag met een laag hangende zon, komt vaak ook nog een mooie regenboog tevoorschijn zoals hieronder te zien in de foto.

Bridalveil Falls vanaf Tunnel View | Tips voor Yosemite National Park
Bridalveil Falls vanaf Tunnel View | Tips voor Yosemite Valley National Park

Wie in de winter het park bezoekt, kan de waterval zelfs bewonderen alsof het in brand staat. Elk jaar gedurende twee weken in februari gaat de zon in een bepaalde hoek onder en verlicht de waterval in lichtgevend oranje en rood, waardoor het lijkt op een vloeibaar vuur. Het moet een bizar gezicht zijn, hier zijn enkele foto’s van het natuurspektakel te zien.

Een wandeling van 20 minuten vanaf de parkeerplaats van Bridalveil Fall brengt bezoekers naar de voet van de watervallen. Ondanks een steile klim aan het einde van het pad, is het een van de gemakkelijkste wandelingen in het park. Wie de waterval van een afstand wil bewonderen zoals in de foto hierboven, kan dat het beste doen vanaf Tunnel View (locatie hier).

3. El Capitan

Één van de beroemdste bezienswaardigheden in Yosemite Valley National Park is de granieten monoliet. El Capitan stijgt 910 meter (3.000 voet) verticaal uit Yosemite Valley. Het is de favoriete uitdaging onder ervaren bergbeklimmers. In 1958 waren Warren J. Harding, Wayne Merry en George Whitmore de eersten die de ‘Nose of El Capitan‘ beklommen met behulp van touwen, haken en expansiebouten.

El Capitan | Tips voor Yosemite National Park
El Capitan | Tips voor Yosemite Valley National Park

Deze beroemde Yosemite-attractie is het best te zien vanaf de wegen in het westen van Yosemite Valley (zoals te zien op de foto hierboven). Ook Tunnel View, Bridalveil Fall en El Capitan Meadow zijn goede plekken om El Capitan te bewonderen.

4. Yosemite Falls

De hoogste waterval in de Verenigde Staten, Yosemite Falls, stort in drie watervallen (upper, middle en lower) van een klif naar beneden. De lower en Upper Falls van zijn vanuit veel plekken in het park te bewonderen. Je kunt ook een korte wandeling maken naar de lower falls (Lower Yosemite Falls Trail – meer info bij wandelen), waar je dicht bij de waterval kunt komen.

Yosemite Falls (upper, middle en lower) vanaf Glacier Point
Yosemite Falls (upper, middle en lower) vanaf Glacier Point

Voor schilderachtige uitzichten op de watervallen, kun je het beste de hoogte in gaan, ver weg van de watervallen. Vanaf meerdere locaties in Yosemite Valley National Park kun je prachtige foto’s maken. De foto hierboven waarop alle drie de watervallen te zien zijn, is gemaakt vanaf Glacier Point (locatie hier). Dit is verreweg mijn favoriete plek in het park, omdat je vanaf daar het hele park kunt overzien.

5. Vernal Falls

Gelegen in het oostelijke deel van Yosemite Valley, stroomt de 97 meter hoge Vernal Falls het hele jaar door in de Merced River. Deze waterval gaat zelfs door wanneer alle andere watervallen in het park al zijn opgedroogd.

Het beklimmen van de meer dan 500 treden naar de top van de watervallen is één van de populairste wandelingen van het park. Houdt er rekening mee dat het beklimmen van deze trap ervoor kan zorgen dat je flink nat wordt, omdat de mist regelmatig over de trappen heen waait.

Vernal Falls vanaf de loopbrug
Vernal Falls vanaf de loopbrug

Toch is het absoluut de moeite waard om de klim te maken. De vergezichten vanaf de top zijn werkelijk spectaculair! Voor de minder avontuurlijke bezoekers biedt een loopbrug halverwege de klim een ​​schilderachtig uitzicht op de watervallen en de vallei, zoals te zien in de foto hierboven.

6. Mariposa Grove

De Mariposa Grove (locatie hier) ligt in het meest zuidelijke deel van Yosemite Valley National Park. Het is een beschermd bos met gigantische sequoia’s, waarvan sommige al meer dan 2000 jaar oud zijn.

Mammoetboom-exemplaren zijn onder meer de Washington-boom, de grootste van het bos, en de California Tunnel-boom, die in de jaren 1800 werd gekapt om paardenkoetsen door te laten. Omgevallen reuzen zoals de Fallen Monarch zijn ook opmerkelijk.

Een giant sequoia boom
Een giant sequoia boom (mammoetboom)

Maar het zijn niet alleen de gigantische bomen die je hier kunt bewonderen. Omdat Mariposa Grove relatief afgelegen ligt, is het een stuk minder druk bezocht dan de rest van het park. Daardoor is de kans wel veel groter dat je hier groot wild tegen komt. Zoals een zwarte beer, te zien in de foto hieronder.

Zwarte beer in Mariposa Grove
Zwarte beer in Mariposa Grove | Yosemite Valley National Park

7. Tunnel View

Tunnel View (locatie hier) is een uitkijkpunt waar bezoekers kunnen genieten van een fantastisch uitzicht op El Capitan, Bridalveil Falls, Half Dome en de prachtige Yosemite Valley. Het uitkijkpunt is erg populair bij parkbezoekers en trekt tijdens het toeristische hoogseizoen tussen de 5.000 en 10.000 bezoekers per dag.

Tunnel View, uitzicht op de vallei
Tunnel View, uitzicht op de vallei

8. Nevada Fall

Nevada Fall is een 181 meter hoge waterval en wat mij betreft is dit de meest indrukwekkende van Yosemite. Dit is omdat je deze prachtige waterval van zeer dichtbij kunt bewonderen en vanuit meerdere hoeken. Je kunt zelfs bij de rand van de waterval komen om het water recht naar beneden te zien storten!

Nevada Fall | Tips voor Yosemite National Park
Nevada Fall | Tips voor Yosemite National Park

Ik heb de waterval nu twee keer bezocht, beide keren in oktober (in 2016 en 2022). Het verschil in waterkracht was enorm. Je moet dus een beetje geluk hebben dat er eerder regen is gevallen of dat je er bent in de lente, wanneer er veel smeltwater uit de bergen naar beneden komt.

Wie de Panorama Trail loopt kan de Nevada waterval eerst vanuit het zuiden bewonderen (zoals te zien op de foto hierboven), om vervolgens aan de rand van de waterval te gaan staan (video hieronder).

Waarschuwing: de rand van de Nevada Fall opzoeken is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees! Ik kijk in de video hierboven inderdaad vanaf de rand 181 meter recht naar beneden, zonder hekken of iets dergelijks.
Ik zag mensen met knikkende knieën naar de rand gaan om een selfie te maken. Doe het niet als je zenuwachtig bent, want als je struikelt vertel je het niet meer na. Je zal niet de eerste zijn die hier naar beneden valt. In 2018 viel en stierf hier nog een 18 jarige jongen die een selfie wilde maken aan de rand…

9. Illilouette Fall

Illilouette Fall is een waterval van 116 meter aan de zijrivier Illilouette Creek van de Merced-river in Yosemite. Het is gelegen in een kleine kloof die in de zuidelijke muur van Yosemite Valley snijdt, direct tegenover Vernal Fall. Deze waterval is het beste te bezichtigen via de Panorama Trail, die start (of eindigt) bij Glacier Point.

Illilouette Fall | Tips voor Yosemite National Park
Illilouette Fall | Tips voor Yosemite Valley National Park

10. Glacier Point

Glacier Point is mijn persoonlijke favoriete. Het uitkijkpunt heeft een fantastisch, panoramisch uitzicht op Yosemite Valley en Half Dome. Het is bereikbaar te voet (wel een zware wandeling), met de auto of met de shuttlebus.

Omdat de tocht van vier mijl (het heet niet voor niets de Four Mile Trail), naar het punt extreem steil en zwaar is, geven de meeste bezoekers er de voorkeur aan om te rijden of een shuttlebus te nemen via Wawona Road. Het duurt ongeveer een uur om vanaf het visitor center in de vallei de kronkelende weg naar de top te rijden, maar het is het absoluut waard.

Half Dome en de Yosemite Vallei vanaf Glacier Point
Half Dome en de Yosemite Vallei vanaf Glacier Point

Glacier Point biedt niet alleen een panoramisch uitzicht over de vallei, maar brengt bezoekers ook op ooghoogte met de iconische Half Dome van het park.

Wie naar links kijkt vanaf Glacier Point ziet de drie Yosemite Falls (zie foto bij nummer 5 over Yosemite Falls). Wie zijn of haar hoofd weer iets naar rechts draait, ziet in de verte de andere twee grote watervallen liggen, Nevada Fall en Vernal Falls.

Het uitzicht vanaf Glacier Point | Tips voor Yosemite Valley

Wat mij betreft is dit de beste plek om je bezoek aan Yosemite Valley National Park te starten of te eindigen. Je ziet vanaf dit punt bijna alle bezienswaardigheden in één, gigantisch panoramisch overzicht. De grootsheid van de vallei en de waanzin van Half Dome doet iets met je. Zet deze plek daarom absoluut bovenaan je lijst met ’things to see in Yosemite’. Ik beloof je dat het je niet zal teleurstellen!


Plan hier je vakantie naar Amerika

 • Camperverhuur i.c.m. een rondreis boek je bij Travelhome.
 • E-Sims met gratis 1 GB regel je bij Airalo.
 • Vliegtickets voor Amerika boek je bij TUI en KLM.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars en Rentcars.
 • Tours en activiteiten in Amerika boek je via GetYourGuide.
 • Campings in Nationale Parken reserveer je op recreation.gov.
 • Hotels en resorts in Amerika reserveer je met korting bij Booking.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos
 • Reisartikelen (koffers, tassen, wereldstekkers, etc. bestel je bij Bol.com.

Wat te doen

Wie met de camper of shuttlebus door de vallei rijdt en uitstapt bij de verschillende stops, kan een groot deel van de top 10 bezienswaardigheden hierboven bewonderen. Maar, door de drukte en populariteit van de ‘standaard plekken’ in het park, ervaar je hier nog niet het echte Yosemite.

Voor de beste uitzichtpunten (op Glacier Point na dan…), watervallen en ervaringen zal je iets meer moeite moeten doen. Wie wat verder van de gebaande paden afwijkt, zal worden getrakteerd op unieke uitzichtenpunten en met een beetje geluk, ook groot wild zien.

Wandelen

De beste manier om het park te ontdekken, is om te gaan wandelen. Malou en ik hebben gecombineerd 5 bekende trails in Yosemite Valley National Park gewandeld, van gemakkelijk tot redelijk zwaar. De Panorama Trail is onze absolute favoriet, omdat deze je langs de grote watervallen brengt én omdat je start op het mooiste uitzichtpunt van het park, Glacier Point.

Informatiebord van de Panorama Trail bij Glacier Point
Informatiebord van de Panorama Trail bij Glacier Point

Toegegeven, het is een flinke en dagvullende wandeling. Het goede nieuws is echter dat je hoog start en eigenlijk alleen maar naar beneden loopt. De wandeling heeft een lengte van 13,7 kilometer en de afdaling qua hoogtemeters tijdens deze wandeling is -975 meter.

Malou op de Panorama Trail | Yosemite Valley National Park
Malou op de Panorama Trail | Yosemite Valley National Park
Yosemite Falls (in de verte) tijdens de Panorama Trail
Yosemite Falls (in de verte) tijdens de Panorama Trail

Andere wandelingen die je niet de hele dag (en je voeten) kosten, zijn de Bridalveil Fall Trail (pakweg 20 minuten), Lower Yosemite Fall Trail (pakweg 45 minuten) en Vernal Falls Trail (pakweg 1,5 uur).

Trails

Op zoek naar meer wandel-inspiratie voor Yosemite Valley? Hieronder heb ik nog een overzicht van de meest populaire wandelroutes in Yosemite Valley toegevoegd. Om het kiezen en plannen van de juiste wandelroute gemakkelijk voor je te maken, heb ik bij elke wandelroute links ingevoegd waar je meer informatie kunt vinden over de specifieke trail.

TrailDifficultyDistanceElevation
Bridalveil Fall Trail*Easy0.8 km (round trip)24 m
Lower Yosemite Fall Trail*Easy1.6 km (entire loop)15 m
Cook’s Meadow LoopEasy1.6 km (entire loop)Flat
Mirror Lake LoopEasy to Moderate3.2 km (lake & back)
8 km (entire loop)
35 m (lake)
70 m (loop)
Valley Loop TrailModerate10.5 km (half loop)
20.9 km (full loop)
Mostly flat
Vernal Fall Trail*Moderate2.5 km (round trip)120 m
Nevada Fall Trail*Strenuous13 km (round trip)600 m
Yosemite Falls TrailModerate to Strenuous3.2 km (round trip)
11.6 km (round trip)
328 m
825 m
Snow Creek TrailStrenuous15.1 km (round trip)825 m
Four Mile TrailStrenuous7.7 km (one way)975 m
Half Dome TrailStrenuous22.4 km-26.2 km (round trip)1475 m
Panorama Trail*Moderate to Strenuous13.7 km (one way)– 975 m

Opmerking: de trails waar een * bij staat zijn de trails die we zelf bewandeld hebben.

Om je te helpen bij het kiezen van een geschikte trail, heb ik hieronder nog een illustratie toegevoegd die je laat zien hoeveel een trail stijgt of daalt.

Yosemite Valley Trails - Information about the difficulty (elevation) of trails.
Wandelen in Yosemite | Yosemite Valley National Park
Wandelen in Yosemite | Yosemite Valley National Park

Dieren spotten

Zwarte beren & herten: In het park zijn met een beetje geluk veel wilde dieren te zien. Wij kwamen vooral veel schattige eekhoorns tegen, maar werden ook getrakteerd op meerdere groepen herten en zelfs een zwarte beer die lag te ontspannen in het gras. Ook worden er met enige regelmaat puma’s of panters gespot. Alhoewel die over het algemeen ver weg blijven van de veel gebruikte wandelpaden.

Herten | Yosemite Valley National Park
Herten | Yosemite Valley National Park

We hebben zelfs (met enig geluk) een zwarte beer gezien vlakbij het visitor center. De mensen die het dier hadden gespot in het gras, bleven over het algemeen op gepaste afstand. Toch gaat het helaas geregeld mis in het park, en je wordt dan ook op allerlei manieren gewaarschuwd. Wanneer je het visitor center binnenloopt, zie je direct waarschuwingen en zijn er overal confronterende video’s te zien. Blijkbaar hebben veel mensen toch vaak het gevoel in een dierentuin te lopen en denken dat de dieren lief genoeg zijn om te benaderen of zelfs te aaien. Niets is minder waar!

Lees ook: Rekening houden met beren en ander wildlife (tips)

Zwarte beer in het gras | Yosemite Valley National Park
Zwarte beer in het gras | Yosemite Valley National Park

Een buschauffeur wist ons zelfs te vertellen dat er onlangs een toerist was die zijn/haar kind op één van de jonge herten probeerde te zetten voor een leuk ritje. Dit liep natuurlijk niet goed af. De herten verdedigden het jong met een gewond kind tot gevolg… Wat een dwazen!

Stellar Blue Jay in Yosemite

Vogels, reptielen en insecten: Verder zijn er ontzettend veel verschillende vogels, vossen, reptielen en insecten te zien in het park. Dit komt omdat er grote diversiteit is in leefgebieden. Droog, vochtig, bosachtig en rotsachtig. Voor veel dieren is dit de ideale plek om te leven en dat merk je. Het bruist hier van het leven.

Een zwarte raaf in Yosemite. Zeer slimme vogels die bizarre geluiden maken
Een zwarte raaf in Yosemite. Zeer slimme vogels die bizarre geluiden maken

Praktische informatie en tips

Kamperen

Yosemite is één van de drukst bezochte nationale parken van de Verenigde Staten, dus met name in het hoogseizoen zal je je bezoek goed moeten plannen. Tijdens onze rondreis door Amerika van één jaar, vonden we het plannen maar lastig. Maar voor Yosemite hadden we geen keus. We moesten wel.

Onze plek op Wawona Campground
Onze plek op Wawona Campground

Vier maanden van tevoren, wisten we één van de laatste plekken op Wawona Campground te bemachtigen. De rest (13 campings!) zat allemaal al vol.

Tip: Dit was een reservering voor de maand oktober! Ver buiten het hoogseizoen dus… Wie in het hoogseizoen op één van de campings in het park wil staan, kan dit het beste 6 tot wel 12 maanden van tevoren reserveren. Hoe eerder hoe beter.

De Merced River bij Wawona Campground
De Merced River bij Wawona Campground

Wawona Campground ligt op ongeveer 45 minuten rijden ten zuiden van het visitor center, nog wel in het Nationale Park dus. De camping ligt aan een kleine rivier, de Merced River. Ondanks de behoorlijke afstand van de meeste populaire bezienswaardigheden was het wel heerlijk wakker worden zo aan de rivier.

De Merced River bij Wawona Campground
De Merced River bij Wawona Campground

Campgrounds

Hieronder een overzicht van de 13 campgrounds die Yosemite Valley National Park telt. Deze informatie komt direct van de officiële website waar je tevens een campingplek kunt reserveren. Klik op de naam van de camping voor meer informatie.

CampgroundOpenMaximum
RV Length
ReservationPrice
Yosemite Valley
Upper PinesAll year35 ft/24 ftYes$36
Lower PinesApr 14–Oct 1240 ft/35 ftYes$36
North PinesApr 11–Oct 1240 ft/35 ftYes$36
Camp 4All yearNo RVs/trailersMay 20–Oct 31$10

South Yosemite
WawonaAll year35 ft/35 ftApr 28–Oct 11$36
Bridalveil CreekClosed until 202335 ft/24 ftYes$36

North Yosemite
Hodgdon MeadowAll year35 ft/30 ftApr 11–Oct 11$36
Crane FlatClosed until 202335 ft/35 ftYes$36
Tamarack FlatJun 20–Oct 15RVs/trailers not recommendedYes$24
White WolfJul 19–Sep 527 ft/24 ftYes$30
Yosemite CreekJul 15–Sep 15RVs/trailers not recommendedYes$24
Porcupine FlatClosed until 2023RVs/trailers not recommendedNo$20
Tuolumne MeadowsClosed until 2024 or 202535 ft/35 ftClosed 2022-2023$36

Hotels

Net als bij de campgrounds is het ook verstandig om je hotels en lodges in- en rond het park, zo ver mogelijk vooruit te boeken. Dit scheelt namelijk enorm in prijs. Wanneer de beschikbaarheid laag is schieten de prijzen omhoog dus het loont echt om vroeg te boeken. Hoe eerder hoe beter.

Hieronder een lijst met aanbiedingen van hotels en lodges die in het park te boeken zijn.

Booking.com

Tip: kijk goed of je gratis kunt annuleren. Soms betaal je hiervoor een kleine meerprijs. Maar als je ver vooruit boekt, is dit wel aan te raden omdat dit bij annuleren alles een stuk eenvoudiger maakt en je geen complexe claims in hoeft te dienen bij je reisverzekering.

De toegangswegen

Tioga Pass (vanuit Death Valley): Tioga Pass is een hoogtepunt op zichzelf. Het is één van de mooiste routes in Amerika en ontzettend populair onder camper-reizigers. State Route 120 loopt er doorheen en dient als het oostelijke toegangspunt voor Yosemite Valley National Park, bij het Tioga Pass Entrance Station (locatie hier). Het is met 3031 meter hoogte de hoogste snelweg-pas in Californië en in de Sierra Nevada!

Wel is het een bergpas die in de wintermaanden door hevige sneeuwval en rotsen die de weg op rollen, standaard gesloten is. Ook in het voor- en naseizoen en zelfs in de zomer, komt het nog regelmatig voor dat de pas tijdelijk gesloten wordt. Dit kan dagen of weken duren, afhankelijk van de hoeveelheid sneeuwval of rotsen die de weg blokkeren. Het is dus belangrijk op de officiële website te controleren of de bergpas geopend is. Zelfs in de zomer!

Yosemite Valley Vista Point op de Big Oak Flat Road, onderweg naar Yosemite Valley
Yosemite Valley Vista Point op de Big Oak Flat Road, onderweg naar Yosemite Valley

Route 108 (vanuit Death Valley): is Tioga Pass gesloten? Dan is je eerste uitwijkmogelijkheid route 108 die Death Valley en Noord-Yosemite Valley met elkaar verbindt. Ook hier komt het soms voor dat de weg tijdelijk gesloten is, maar dit komt maar sporadisch voor en eigenlijk alleen maar in de wintermaanden.

Route 41 (vanuit Fresno): Route 41 vanuit Fresno is in principe 365 dagen per jaar geopend. Deze route is populair onder reizigers die Yosemite Valley en Sequoia en/of Kings Canyon National Park met elkaar willen combineren. Ook is het bij extreme weersomstandigheden in het noorden, een goed alternatief om van of naar Death Valley te reizen over route 155 en 178.

Route 120 (vanuit San Francisco): Wie vanuit San Francisco naar Yosemite Valley reist kan het beste route 120 nemen. Deze weg is in principe altijd geopend en wordt gezien als de belangrijkste toegangsweg voor Yosemite Valley National Park.

Eten & drinken

Er zijn winkels voor reguliere boodschappen in het nationale park maar geloof ons, hier wil je echt je boodschappen niet doen. De prijzen van normale producten zoals eieren, melk, boter, pindakaas of vlees zijn zó extreem hoog dat je bijna denkt dat het een grap is.

Gemiddeld liggen de prijzen hier denk ik wel 300% hoger dan in een normale winkel. Als je spaghetti zou willen koken voor een gezin van vier, kost je dat hier zeker 50 euro aan boodschappen voor de ingrediënten. Geen grap!

Zorg er daarom altijd voor dat wanneer je met een camper door Amerika reist, je buiten de nationale parken je boodschappen doet. Het scheelt echt enorm veel.

Natuurlijk zijn er ook genoeg mogelijkheden om uit eten te gaan in de parken of net daarbuiten. De prijzen zijn in de restaurants ook iets hoger dan normaal, maar niet zo’n schokkend hoog als bij de boodschappen. Aan de andere kant: je bent waarschijnlijk op vakantie, dus vergeet vooral niet te veel naar de prijzen te kijken en te genieten!

Beste reistijd

Is er een beste reistijd voor Yosemite Valley National Park? Jazeker! Het park kent namelijk hele specifieke seizoenen en afhankelijk van de ervaring die je zoekt, kun je je reis daarop aanpassen.

Hoogseizoen: De beste reistijd voor Yosemite is juni t/m september. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Yosemite Valley is 25°C in juli. Toch zijn in juli en augustus temperaturen boven de 30 graden in de Vallei geen uitzondering. Juli en augustus zijn overigens wel erg druk.

Zon in Yosemite | Yosemite Valley National Park
Zon in Yosemite | Yosemite Valley National Park

Voor- en naseizoen (april-mei en oktober): wie de grootste, meest imposante watervallen wil zien in Yosemite Valley National Park kan het beste aan het einde van april of begin mei het park bezoeken. Door het winterse smeltwater uit de bergen zijn de watervallen krachtiger dan ooit en staat de natuur in volle bloei. Met gemiddelde temperaturen van 12 tot 17 graden overdag is het wel aan de frisse kant, maar de vele zonuren maken dat absoluut weer goed. De drukte valt in deze maanden overigens ook erg mee wat het ook een aantrekkelijke periode maakt.

Yosemite Valley

Winterseizoen: De laagste gemiddelde temperatuur in Yosemite Valley National Park is 4°C in januari. Doorgaans valt er in Yosemite veel sneeuw in de winter en zullen de meeste wandelroutes en bergpassen gesloten zijn. Toch is een winterse beleving in het park een intense en unieke ervaring met veelal zonnige dagen en dieren die de kou trotseren.

Conclusie

Dit waren onze tips en ervaringen voor Yosemite Valley National Park, één van onze absolute favoriete plekken van Amerika en misschien wel van de wereld. Het park is uniek met haar diepe valleien, imposante rotswanden en bulderende watervallen.

We hebben inmiddels al aardig wat mooie natuurparken op de wereld gezien en ervaren, maar Yosemite Valley is absoluut een park die jaar na jaar stevig op onze afgevinkte bucketlist blijft staan. Het klinkt cliché maar er is een reden waarom we hier 6 jaar later nogmaals wilden terugkeren.

Half Dome vanuit de meadows in Yosemite Valley
Half Dome vanuit de meadows in Yosemite Valley

Mocht je erover nadenken om het park zelf te gaan bezoeken: neem de tijd. Plan die extra dag en overnachting in. Ga die lange wandeling maken! Ga naar dat uitzichtpunt en gun jezelf de tijd om er echt even te gaan zitten en de natuur om je heen te absorberen, zonder dat je snel weer door moet naar de volgende bezienswaardigheid. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!


Ons advies voor camperhuur in Amerika
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!


Plan hier je vakantie naar Amerika

 • Camperverhuur i.c.m. een rondreis boek je bij Travelhome.
 • E-Sims met gratis 1 GB regel je bij Airalo.
 • Vliegtickets voor Amerika boek je bij TUI en KLM.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars en Rentcars.
 • Tours en activiteiten in Amerika boek je via GetYourGuide.
 • Campings in Nationale Parken reserveer je op recreation.gov.
 • Hotels en resorts in Amerika reserveer je met korting bij Booking.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos
 • Reisartikelen (koffers, tassen, wereldstekkers, etc. bestel je bij Bol.com.

Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
6 Shares
6 Shares
Copy link