Wereldreizigers.nl
highway 1 ringweg snelweg australië rondreis
Home » Oceanië » Australië » De Highway 1 Ringweg Australië | Hoe lang duurt een volledige rondreis?

De Highway 1 Ringweg Australië | Hoe lang duurt een volledige rondreis?

Het snelle en korte antwoord is 14 dagen. Australië behoort tot één van de grootste landen ter wereld. In totaal zal je in het continent / land Australië minimaal 15.823 km moeten rijden om via de Highway 1 (ook wel bekend al de ringweg van Australië) een volledige ronde af te leggen. Doe een 20 uur durende terugreis met de veerboot naar Tasmanië erbij en rijd gemiddeld 60 kilometer per uur (inclusief korte stops), dan is theoretisch gezien 14 dagen mogelijk. Zeer onwaarschijnlijk dat iemand dat voor het plezier doet, maar het is wel mogelijk! De aanbevolen reisduur voor deze immense reis is minimaal 3 maanden. Om echt alles goed te kunnen zien en ervaren zal je minimaal 9 tot 12 maanden nodig hebben.

highway 1 ringweg snelweg australië rondreis
Highway 1

Highway 1 – Langste nationale snelweg ter wereld

Highway 1 is de snelweg die het mogelijk maakt om geheel rond Australië te rijden. Het is de langste nationale snelweg ter wereld. De Highway 1 ringweg door Australië is een combinatie van wegen. Hieronder vallen grote snelwegen zoals de Princes Highway, Eyre Highway, Great Northern Highway, Stuart Highway, Bruce Highway en Pacific Highway om er maar een paar te noemen.

Highway 1 ringweg in Australië
Highway 1 ringweg in Australië

Het is lang niet altijd de kortste route tussen bestemmingen, maar het is de doorlopende ringweg die voor het grootste deel langs de kust loopt en een ringweg rond het eiland vormt.

Als je ervoor kiest om Australië te zien door op Highway 1 te rijden en de ‘outback’ in te scheuren, heb je niet eens een kaart nodig. Het is helemaal bitumen en asfalt, flink bewegwijzerd met heldere, duidelijke borden en goed bereisbaar.

Bezienswaardigheden aan ringweg Highway 1

Oh, en je zult ook niet veel zien. Bijna alle actie en bezienswaardigheden liggen meestal wel een stukje (lees enkele uren) van de snelweg af. Vaak moet je een een stuk van de snelweg richting de kust of juist meer landinwaarts rijden. In de volksmond is de ringweg route bekend als ‘de grote ronde doen’. Ook zal de ringweg route door Australië je ook niet door het rode woestijnachtige centrum leiden om plaatsen als Uluru (Ayers Rock) en Kings Canyon te zien.

Hoe lang duurt een rondje Highway 1 in Australië?
Hoe lang duurt een rondje Highway 1 in Australië?

Sommige mensen doen de reis in een maand, anderen in 3, 6 of 12 maanden en veel ‘grijze nomaden’ (gepensioneerden) gaan op pad en stoppen nooit met toeren. Iets wat je ook veel ziet in Amerika.

Niemand kan je vertellen hoe lang het duurt om door Australië te reizen, want het is voor iedereen een andere ervaring. Veel Europeanen brengen graag eindeloze uren zonnebaden door op ongerepte stranden, terwijl Australiërs, die hun hele leven aan de kust hebben gewoond, zich misschien willen verdiepen in de ruige kloven en woestijnen in het binnenland.

Wat is een realistische reisduur?

Als het doel is om simpelweg een rondje te rijden, dan is 14 dagen het minimum maar een maand is realistischer. Vanaf drie maanden of meer wordt het eigenlijk pas enigszins comfortabel.

Drie maanden

Een reis van drie maanden door Australië betekent dat je de kans krijgt om enkele van de mooiste bezienswaardigheden te zien. Je zult ook de verschillen in klimatologische omstandigheden van noord naar zuid kunnen ervaren maar voor je gevoel zal je nog steeds veel tijd in de auto of camper moeten doorbrengen.

Zes maanden

Zes maanden reizen door Australië over Highway 1 zorgen voor een rustiger tempo en de vrijheid om hier en daar extra dagen door te brengen, naar eigen inzicht. De meeste mensen die een gehele ronde door Australië maken doen er minimaal 6 maanden over.

Negen maanden

Dit is het meest populaire tempo (als we het zo mogen noemen) voor een rondje Australië. Je hebt in negen maanden voldoende tijd om langer op bepaalde plekken te verblijven en je houdt bij een wereldreis van bijvoorbeeld één jaar nog drie maanden over om andere landen te bezoeken, met name in Azië.

Twaalf maanden

Zullen je een goed beeld geven van hoe groot de plaats werkelijk is en je zult in staat zijn om een ​​grote verscheidenheid aan oriëntatiepunten, bezienswaardigheden en plaatsen te zien en te ervaren. Een reis van twaalf maanden zal je ook doen beseffen dat je veel hebt gemist en dat je het misschien nog een keer wilt doen. Het land is zo bizar groot dat wij Nederlanders en Belgen grote moeite hebben om het daadwerkelijk te beseffen.

Je reis goed plannen en voorbereiden

Als je slechts één tot drie maanden de tijd hebt in Australië, raden we je ten zeerste aan om één ​​regio te kiezen en deze grondig te leren kennen. De afstanden tussen steden en toeristische bezienswaardigheden kunnen namelijk enorm zijn – tot wel 600 km of meer. De boel inpakken, 600 km rijden en het opnieuw opzetten zal gemakkelijk een volledige dag in beslag nemen. Houd er rekening mee dat in de meeste delen er weinig te zien is langs de snelwegen. De interessante dingen verbergen zich meestal buiten de gebaande paden dus een goede planning en voorbereiding is absoluut aan te raden.

Plan je reis over de ringweg Highway 1 goed
Plan je reis over de ringweg Highway 1 goed

Kwaliteitskaarten en camper forums en apps zullen een groot aantal niet-gepubliceerde attracties onthullen waar je niet eerder aan hebt gedacht. Informatie over alle kloven, waterpoelen, watervallen en spectaculaire landschappen in een regio wordt vaak weggelaten in de plaatselijke VVV-kantoren en in de brochures van Nationale Parken. Je zal met de highlights al snel veel missen of over het hoofd zien dus raadpleeg altijd meerdere bronnen.

Geheime plekken in Australië

Ningaloo in het noorden van West-Australië is een perfect voorbeeld. Voor lokaal toeristisch advies moet je een paar stranden van Coral Bay bezoeken voordat je landinwaarts gaat om bij Exmouth en de top van Ningaloo Reef aan te komen. Er is echter een verborgen (openbare) zandweg die de kust volgt en daarom zeer rustig is.

Geheime plekken - ver van de ringweg in Australië
Geheime plekken – ver van de ringweg in Australië

De stranden langs dit stuk zijn enkele van de meest ongerepte die je ooit zult vinden en het is mogelijk om aan het strand te kamperen op de lokale stations vanaf 10 dollar per nacht. Sommige mensen brengen er drie maanden per jaar door! Zo’n advies is nooit makkelijk te vinden in officiële bronnen. VVV-kantoren, het Department of Conservation en lokale autoriteiten houden iedereen graag op één plek – het is minder werk en minder zorgen voor hen. Je ontdekt dit soort informatie van websites zoals deze; wereldreizigers.nl, of op openbare forums en van andere mensen onderweg.

Wat is de beste reistijd voor Australië?

Dat is echt afhankelijk van welk deel van Australië je in welke periode gaat bezoeken. Kies eerst het deel wat je wilt bezoeken, en kies daarna pas het juiste seizoen! Ben je aan een bepaalde reistijd verbonden? Kies dan eerst je seizoen en pas daar je reisplannen op aan. In Australië is het heel goed mogelijk dat iemand skiet in de zuidelijke sneeuwbergen terwijl iemand anders in het noorden aan het bakken is in 42 graden hitte. Breng in het algemeen de zomer door in het zuiden en de winter in het noorden.

Highway 1 - De ringweg door Australië
Highway 1 – De ringweg door Australië

De seizoenen in Australië

Zomer – december, januari, februari
Herfst – maart, april, mei
Winter – juni, juli, augustus
Lente – september, oktober, november

Het ‘boveneinde’ of extreme noorden ervaart tropisch weer dat wordt aangeduid als het ‘natte seizoen’ en het ‘droge seizoen’. Het tropische natte seizoen valt samen met de zuidelijke zomer en hoge temperaturen, extreme vochtigheid en enorme regenval zijn de norm. Wegen en bruggen kunnen onbegaanbaar worden door overstromingen en steden en gemeenschappen raken regelmatig tijdelijk ingesloten. Reizen kan daarom soms ernstig worden beperkt.

De tropische regenval is spectaculair. Verbluffend onweer, enorme watervallen en knotsgekke rivieren. Het tropische droge seizoen baadt in gematigde tot warme dagen en nachten met zwoele temperaturen. Beide seizoenen verdienen een bezoek! Het tropische droge seizoen is een geweldige tijd om aan de zuidelijke winter te ontsnappen.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
11 Shares
11 Shares
Copy link