Wereldreizigers.nl
Home » Oceanië » Australië » Spinnen in Australië | Welke kom je tegen en hoe herken je ze?

Spinnen in Australië | Welke kom je tegen en hoe herken je ze?

Voor ons vertrek naar Australië hebben we beiden veel informatie opgezocht over Australië. Je wilt immers toch weten wat er allemaal te doen en te zien is op de plek waar je in principe voor een langere tijd gaat wonen. Wanneer je Australië noemt, zul je misschien wel eens merken dat mensen snel beginnen over de enge dieren hier leven. Slangen, spinnen, krokodillen, haaien, kwallen en schorpioenen. Wij reizen, wonen en werken al bijna twee jaar in Down Under en hebben veel van deze toffe, maar ook angstaanjagende beesten gezien. Spinnen in Australië: ze zitten er dus echt! Maar welke gevaarlijke spinnen kom je allemaal tegen? En hoe herken je deze spinnen?

Lees ook: De wereld van insecten: Weet wat je beet! 8 veelvoorkomende insectenbeten tijdens het reizen, en hoe ze te herkennen.

Thom en Lianne van Whatifwefly_
Thom en Lianne van Whatifwefly_

Spinnen in Australië

Wij zullen in meerdere blogs vertellen wat wij al hebben meegemaakt. In het eerste deel focussen wij ons op de spinnen, misschien wel de meest enge beesten van allemaal.

“Ik weet niet of jullie je een vent met een hoog overslaand gilletje kunnen inbeelden, maar dit was zo’n moment…?”

Wij kunnen onszelf wel echte dierenliefhebbers noemen. Toch zijn er twee beesten, waarvan wij allebei de kriebels krijgen. En dit zijn die harige spinnen en glibberige slangen. Tijdens ons farmwork in Queensland, een in het noordoosten gelegen staat in Australië hebben wij deze beesten met enige regelmaat gezien. En dit heeft geleid tot heftige en enge taferelen. Zo wilde Thom op een katerige zondagochtend zijn Ajax-trainingsbroek uit de was pakken en aantrekken, waarna er opeens een grote spin vanuit zijn broekspijp op bed sprong. Ik weet niet of jullie je een vent met een hoog overslaand gilletje kunnen inbeelden, maar dit was zo’n moment… ? Thom rende de kamer uit en we hebben vervolgens maar wat stoere huisbewoners gevraagd om deze grote ‘huntsman’ spin weg te halen. Dit zijn nog niet eens gevaarlijke spinnen, maar wel met de grootte van een volwassen mens.

In het Nederlands heten ze eigenlijk een jachtkrabspin en daarbij is dit is de grootst voorkomende spin in Australië. Herkennen is vrij eenvoudig: ze zijn namelijk echt reusachtig! You will know it when you see one.

Een huntsman spider in de wasmand (Jachtkrabspin)

Niet veel later was Lianne de was aan het doen voor er nogmaals een gigantische spin vanuit de wasmand op haar arm sprong. Thom hoorde vanuit de douche een gigantische gil, waarna hij in zijn blote tak richting Lianne liep om te vragen wat er gebeurd was. Die stond inmiddels hoog op de bank met geen flauw vermoeden waar de spin zich bevond. Lianne zat een uur later nog te trillen van het idee dat er een harige gigantische spin op haar arm zat. Wij zijn allebei absoluut geen helden wat dit betreft en schijten letterlijk vier kleuren. Nadien hebben we dit overigens nog zo’n twee a drie keer meegemaakt!

Lees ook: Surfen en Haaienaanvallen in Australië + Drone video van Witte Haai

De redback spider (Roodrugspin)

“Wanneer deze je bijt, moet je direct naar het ziekenhuis om antigif te halen”

Een iets kleinere, maar wel levensgevaarlijke spin is de redback spider. De naam zegt het al, het is een spin met een rode rug. Deze beesten verstoppen zich graag in donkere werkplekken, bijvoorbeeld onder pallets. Drie keer raden wie er in West-Australië veel pallets moest verslepen. Het is hier meermaals voorgekomen dat Thom een pallet optilde en er in die pallet een redback spider zat. Wanneer deze je bijt, moet je direct naar het ziekenhuis om antigif te halen. Mocht je dit niet doen of een zwakke gezondheid hebben, is de kans meer dan aanwezig dat je het einde van de dag niet meer haalt. Zo’n klein spinnetje die zomaar het einde kan betekenen is toch wel bizar. Na deze ervaringen merken we beiden dat we wel voorzichtiger zijn in het grijpen in het ‘onbekende’.

Lees ook: Wat zijn bedbugs en hoe herken je een beet? | Voorkomen + tips tegen jeuk

Andere spinnen in Australië

Uiteindelijk heb je meer kans om gedood te worden door een bij dan door een spin (ja, echt), maar dat weerhoudt de Arachnophobes onder ons er niet van om van pure angst te schreeuwen wanneer ze een spin van welk formaat dan ook in de hoek zien zitten. Desalniettemin behoren spinnen tot de meest dodelijke soorten van Australië. Indien onbehandeld, kan hun beet fataal zijn. Het is dus goed om te weten welke spinnen in Australië gevaarlijk en/of dodelijk zijn, waar je ze kunt verwachten en hoe je ze kunt herkennen.

Funnel Web spider (Trechterwebspin)

De Sydney trechterwebspin is zonder twijfel de meest giftige spin in Australië en een van de meest gevreesde ter wereld. Deze spin is overal in New South Wales te vinden in beboste en stedelijke gebieden en kan een beenspanwijdte van 1,5 cm tot 3,5 cm bereiken. Hoewel het niet de grootste spin ter wereld is, laat je je niet voor de gek houden. De hoektanden van een Sydney-trechterwebspin kunnen langer worden dan die van een bruine slang en zijn zo krachtig dat ze zelfs door je teennagels kunnen prikken.

Trechterwebspin | Tirin at the English-language Wikipedia, CC BY-SA 3.0
Trechterwebspin | Tirin at the English-language Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Om het nog erger te maken, het gif dat uit hun enorme hoektanden komt, is zeer giftig voor mensen en kan zelfs dodelijk zijn, vooral bij een beet door een mannetje. Hun gif tast het zenuwstelsel en de organen aan, wat leidt tot ernstige pijn en verwondingen. Gelukkig hebben wetenschappers een effectief antigif geproduceerd en zijn er sinds 1981 geen sterfgevallen geregistreerd door een Sydney Funnel-webspin.

De Sydney Funnel Web spider / Trechterwebspin graaft zich het liefst in op vochtige beschutte plaatsen en staan erom bekend huizen binnen te gaan als ze een partner zoeken.

White tail spider (Witte staartspin)

Witte staartspinnen zijn jagers en zwerven ’s nachts rond en zijn te vinden in natuurlijke en stedelijke gebieden, en geven de voorkeur aan koele, vochtige locaties. Ze zijn over het algemeen donkerrood of grijs met donkeroranje gestreepte poten.

Witte staartspin | Toby Hudson, CC BY-SA 3.0 AU
Witte staartspin | Toby Hudson, CC BY-SA 3.0 AU

Ondanks een reputatie voor het produceren van vleesetend gif, hebben wetenschappers dit weerlegd en in plaats daarvan gesuggereerd dat hun gif slechts milde pijn bij mensen veroorzaakt. Dit betekent echter niet dat ze onschadelijk zijn, we garanderen dat het nog steeds klote zou zijn om door een gebeten te worden.

In tegenstelling tot de valdeur- en muisspinnen, jagen witstaartspinnen ’s nachts actief, gericht op insecten en zelfs andere spinnen. Ze komen vaak in contact met menselijke omgevingen terwijl ze ’s nachts ronddwalen, dus zorg ervoor dat je je laarzen schudt voordat je ze’ s ochtends aantrekt.

Mouse spiders / Missulena (Muisspin)

Muisspinnen zijn misschien niet de meest giftige op de lijst, maar ze zijn zeker een van de angstaanjagender uitziende spinnen die in Australië worden gevonden. Net als valdeurspinnen zijn muizenspinnen vaak te vinden in holen langs rivieroevers en in de buurt van waterwegen, maar ook in tuinen in de voorsteden.

Mouse spider (Muisspin) | Bruiser15, CC BY-SA 3.0
Mouse spider (Muisspin) | Bruiser15, CC BY-SA 3.0

Ze zijn zelden agressief, wat een goede zaak is omdat hun gif bijna net zo krachtig is als het Sydney Funnel-web. Deze spinnen lopen het liefst ’s nachts rond om de hitte en andere roofdieren te vermijden en eten voornamelijk insecten en kleine kikkers.

Black house spider (Zwarte huisspin)

De zwarte huisspin geeft de voorkeur aan droge ruimtes zoals kozijnen, dakranden, goten en schuren. Ze houden van elektrisch licht omdat ze hun favoriete voedsel aantrekken, zoals muggen en motten.

Zwarte Huisspin | CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org
Zwarte Huisspin | CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Australian Tarantula (Australische Vogelspin)

Vraag het aan iedereen die bang is voor spinnen en ze zullen je vertellen dat vogelspinnen echt het ding van nachtmerries zijn. We zijn er zelfs bijna zeker van dat Harry Potter 2 iets te maken had met de sterke toename van Arachnofobie rond de tijd dat de Geheime Kamer werd geopend.

In tegenstelling tot de spinnen van het Verboden Bos, zijn Australische vogelspinnen niet dodelijk voor de mens. Ze kunnen echter wel 16 cm beenwijdte bereiken met hoektanden van 1 cm, dus hoewel hun beet erg pijnlijk kan zijn als ze je te pakken krijgen, zijn vergiftigende effecten zeldzaam. Australische vogelspinnen zijn ook bekend als fluitende of blaffende spinnen, een naam die wordt gegeven vanwege het geluid dat ze produceren wanneer ze hun benen tegen elkaar wrijven.

Wolf Spider (Wolfspin)

Wolfspinnen zijn een schuwe soort die zich in holen verbergt en absoluut grondbewoners zijn, vaak bedekt met bladafval en verborgen in tuinen.

Wolfspin | Door Muhammad Mahdi Karim - Eigen werk, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/
Wolfspin | Door Muhammad Mahdi Karim – Eigen werk, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/

Volgende keer: slangen in Australië

Vond jij dit een leuk stukje om te lezen? Houdt dan Wereldreizigers.nl in de gaten! In de volgende blog focussen we ons namelijk op de slangen. Ook van deze glibberige jongens leven er hier voldoende. Om het nog iets concreter te maken, vijf van de tien dodelijkste slangen woont in Australië! We zouden het ook erg leuk vinden als je ons volgt op Instagram of een kijkje neemt op onze website. Zie je daar!

Avatar foto

Whatifwefly_

Thom ❥ Lianne
- Dutchies living in Australia
- Message us for custom (surf)art
- Taking life with a grain of salt

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
99 Shares
99 Shares
Copy link