Wereldreizigers.nl
Home » Reisnieuws » Spanje beperkt toegang tot haar meest populaire natuurgebieden

Spanje beperkt toegang tot haar meest populaire natuurgebieden

REISNIEUWS – 29 augustus 2022: Verschillende regio’s in Spanje hebben beperkingen ingevoerd voor enkele van de meest populaire natuurlijke attracties, in een poging de overbevolking te stoppen en duurzaam toerisme te promoten.

Enorme groei

In de afgelopen twintig jaar is het toerisme in de nationale parken van Spanje met 77 procent gegroeid. De bezoekersaantallen zijn sinds Covid-19 door zowel internationale als lokale toeristen gestegen tot wel 16 miljoen bezoekers per jaar. Steeds meer mensen geven er de voorkeur aan gaven naar natuurgebieden te reizen, weg van de drukte in de grote steden.

Minder bezoekers en meer regels

De toegenomen toeristenaantallen vormen een bedreiging voor de natuur in de vorm van erosie, overbevolking en vertrapping van plantensoorten. Natuurlijke omgevingen moeten worden beschermd tegen massatoerisme. “Er zullen extra voorschriften komen die plezier mogelijk maken, maar ook het behoud garanderen”, legt de woordvoerder van Ecologists in Action, Pau Monasterio, uit.

Plaatsen met een maximum aan bezoekersaantallen zijn het strand van As Catedrais in Galicië, beroemd om zijn opvallende rotsformaties; Mount Teide, de hoogste berg van Spanje; en Doñana National Park, één van Europa’s belangrijkste wetlands.

Ook zijn er verschillende regio’s in Spanje die zelf al beperkingen hebben opgelegd.

Welke regio’s hebben beperkingen ingevoerd?

1. Andalusië

Doñana National Park beperkt bezoekers al enkele jaren, maar is dat aantal nu aangescherpt. Zo mogen er slechts 886 mensen per dag op de routes van Huelva naar El Acebuche en El Rocío, evenals op de route langs de rivier naar Sanlúcar de Barrameda. Vooraf reserveren is daarom absoluut aan te raden.

2. Aragón

Het nationale park Ordesa y Monte Perdido in Aragón heeft al jaren bezoekerslimieten en is van plan deze op hun plaats te houden.

3. Asturië

In Asturië zijn beperkingen opgelegd aan het aantal toeristen naar de Covadonga-meren, één van de meest bezochte gebieden van het nationale park Picos de Europa. Tijdens de drukste tijden van het jaar zijn de meren alleen bereikbaar per bus of taxi met vergunning vanuit de stad Cangas de Onís.

4. De Balearen

De thuisbasis van 50 procent van de posidonia (zeegras) weiden in Spanje, de beperkingen op de Balearen zijn uitgebreid tot het Marítimo-Terrestre de Cabrera National Park. Wie het gebied per boot wil betreden, moet speciale toestemming vragen.

Deze zomer heeft de regering van de Balearen ook milieu-informanten ingehuurd om rond de stranden te reizen en advies en informatie te verspreiden over de beschermde natuurlijke habitats van de eilanden.

5. Baskenland

Na te zijn gebombardeerd door Game of Thrones-fans omdat het de filmlocatie was voor Dragonstone, is het eilandje San Juan de Gaztelugatxe eindelijk heropend voor het publiek, maar met een dagelijkse limiet van slechts 1.500 mensen.

6. Canarische eilanden

Met bijna 15 miljoen bezoekers per jaar is het Nationaal Park Mount Teide op Tenerife een van de meest populaire in Spanje. Er zijn beperkingen ingevoerd op het laatste stuk pad naar de top van de Teide, waardoor er slechts 200 mensen per dag kunnen komen.

Het Spaanse eiland Mallorca
Het Spaanse eiland Mallorca

Er zijn ook limieten ingevoerd in het Timanfaya National Park op Lanzarote door bezoekers te laten betalen voor toegang, terwijl op La Gomera het aantal voertuigen dat toegang heeft tot de laurierbossen is beperkt.

Op Gran Canaria zijn op het strand van Maspalomas verboden gebieden geplaatst om het natuurreservaat van de duinen te beschermen, terwijl op Fuerteventura slechts een bepaald aantal per dag het kleine eilandje Lobos kan bezoeken.

Lees ook: Wat te doen op Mallorca? | Ins- en outs over eiland Mallorca

7. Castilla-La Mancha

In Cuenca zijn limieten voorgesteld voor het aantal bezoekers van de watervallen van Chorreras del Cabriel. Experts hebben gesuggereerd dat slechts 400 per dag het biosfeerreservaat mogen bezoeken, waar deze zomer elf zwemmers moesten worden gered vanwege ongelukken.

8. Extremadura

In Extremadura zijn er beperkingen gesteld aan de toegang tot verschillende natuurlijke attracties, waaronder de Castañar-grot in Cáceres en de Fuentes de León-grot in Badajoz.

9. Galicië

De regio Galicië heeft de toegang tot het beroemde Galicische strand van As Catedrais beperkt door mensen vooraf online een gratis ticket te laten reserveren.

10. Madrid

In de hoofdstedelijke regio is zwemmen alleen toegestaan ​​in specifieke natuurgebieden, waaronder Los Villares in het San Juan Reservoir en de stranden van Alberche en Las Presillas in Rascafría. Er zijn ook limieten voor het aantal mensen dat de populaire groene zwembaden van La Charca Verde de la Pedriza, een van de meest bezochte gebieden van het nationale park Sierra de Guadarrama, kan bezoeken.

11. Murcia

Er zijn beperkingen in Murcia op het aantal privévoertuigen dat door de regionale natuurparken van Calblanque, Monte de las Cenizas en Peña del Águila kan rijden.

12. Navarra

In Navarra is de toegang tot de bron van de rivier de Urederra, in het natuurpark Urbasa, beperkt tot maximaal 500 per dag, terwijl bij de stuwmeren van Leurza en het Orgi-bos beperkingen gelden voor het aantal toegestane auto’s.

13. Valencia

Wereldreizigster Leda in Valencia
Wereldreizigster Leda in Valencia

Valencia heeft het aantal auto’s beperkt dat in de zomer toegang heeft tot het natuurpark Serra d’Irta. Dit stuk weg ligt langs het d’Irta Marine Reserve. In Alicante is er een limiet op het aantal toeristen dat Peñón de Ifach in Calpe kan bezoeken, evenals de kliffen van Cabo de San Antonio, binnen het beschermde gebied van het natuurpark Montgó.

Lees ook: Tips voor Valencia | Fietsen, bezienswaardigheden en lekker eten

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link