Wereldreizigers.nl
zwemmen met dolfijnen in Curacao | dieren in gevangenschap | Wereldreizigers.nl

Ga niet zwemmen met dolfijnen en maak geen olifantenritjes

Onlangs laaide het nieuws weer op via enkele schokkende video’s van de NOS en NU.nl. Het mishandelen van olifanten ten behoeve van de toeristische industrie in Thailand gaat gewoon door, omdat mensen ervoor blijven betalen… Ondertussen zie ik nog steeds veel mensen in mijn directe omgeving naar Curaçao op vakantie gaan om daar lekker te gaan zwemmen met dolfijnen in gevangenschap. Ook dat kan daar nog, omdat de wetten daar nog primitief zijn.

In Nederland kan dit allang niet meer dus je zou verwachten dat men wel beter weet, we zijn immers een goed geïnformeerd volk. Er zijn talloze campagnes op TV geweest de afgelopen jaren om het uitbuiten en mishandelen van dieren te stoppen.

Ook het dolfinarium heeft een ultimatum gekregen. Ze mogen al jaren geen nieuwe dolfijnen of orka’s meer kopen, omdat de mishandeling die daaraan vooraf gaat gewoon echt niet meer door de beugel kan. Over een paar jaar zal het dolfinarium dus ook niet meer bestaan in Nederland.

Een fout is zo gemaakt

Natuurlijk maakt iedereen fouten. Ikzelf heb lang geleden ook stomme dingen gedaan waarvan je hieronder enkele voorbeelden gaat terugzien. Dat gezegd hebbende zal ik in dit artikel tegelijkertijd ook proberen uit te leggen waarom ik daardoor nooit meer activiteiten boek met dieren in gevangenschap. Niet met dolfijnen, olifanten, tijgers of wat dan ook. Ik zal jullie op een eerlijke manier uitleggen waar en waarom wij soms de verkeerde keuzes hebben gemaakt (en er ook van hebben geleerd). Hopelijk helpt het jullie met het maken van de juiste keuzes.

Groepsreis naar Thailand met Kras

Veertien jaar geleden maakte we onze eerste reis naar Thailand met de Nederlandse reisorganisatie Kras. Het was een volledig verzorgde groepsreis waarbij we o.a. olifanten ritjes maakte en op de foto gingen met apen en tijgers. Veel mensen, waaronder wij, stelden toen al wel vragen. Is dit wel oké? Ons werd destijds meermaals verzekerd dat de dieren goed werden verzorgd en dat er goede redenen waren waarom de dieren in gevangenschap moesten leven. Er was geen reden om hieraan te twijfelen. Zonder hulp zouden deze dieren niet kunnen overleven, dus in zekere zin deed je de dieren een plezier, zo werd ons verteld.

Fijn om te weten: Reisaanbieder Kras heeft enkele jaren geleden alle activiteiten met dieren volledig geschrapt uit hun pakketreizen. Goed gedaan @Kras.

Wereldreizigers.nl

De olifanten ritjes

De olifanten waarop wij reden waren bijvoorbeeld ‘oude, gepensioneerde boswerkers‘, welke jaren lang hard hadden gewerkt in de bossen door boomstammen te slepen door de jungle. De olifanten wisten niet beter dan te werken voor de mens. De olifanten waren nu met pensioen, en ze bezig houden met toeristen was de beste manier om de olifanten fit en vitaal te houden. Ze konden niet terug in het wild (begrijpelijk), dus werden ze ingezet voor toeristen als een soort bezigheidstherapie. Klinkt logisch.

Dus daar gingen we dan, een lekker ritje maken op de olifanten. Alles voor de beste foto. Tot slot ook nog een een ‘leuke show’ waarbij de olifanten allerlei trucjes lieten zien. Het was een leuke ervaring, maar achteraf gezien denk ik echt van…. hoe hebben we dit destijds in godsnaam bij ons volle verstand kunnen accepteren?

Met de kennis van nu, had ik dit 14 jaar geleden echt niet gedaan. Spijt heb ik ervan.

IMG 8067 scaled 1 | dieren in gevangenschap | Wereldreizigers.nl
Olifantenritjes – Doe het niet
Olifantenrit in Chiang Mai, Thailand
Olifantenrit in Chiang Mai, Thailand
Olifanten die trucjes doen voor toeristen
Olifanten die trucjes doen voor toeristen

Met dolfijnen zwemmen op Curaçao

Curaçao is onder Nederlanders natuurlijk een ontzettend populaire reisbestemming. En helaas vindt daar nog steeds één van de grootste dierenmishandelingen plaats die je maar kunt bedenken: zwemmen met dolfijnen in gevangenschap. Het houden van dolfijnen in gevangenschap is echt not-done om zoveel verschillende redenen

Toch blijven mensen het doen, want ze zijn zo lief… Ze doen leuke trucjes voor je en dolfijnen zien er vrolijk uit, ze lachen naar je. Denken ze…

zwemmen met dolfijnen in Curacao | dieren in gevangenschap | Wereldreizigers.nl
Ga niet zwemmen met dolfijnen en maak geen olifantenritjes 9

Veel mensen beseffen zich blijkbaar nog steeds niet hoe deze parken aan de dolfijnen komen. Of het interesseert ze niet, wat ik misschien nog wel erger vind.

Iedereen kent de schattige dolfijn ‘Flipper‘ wel van TV, maar bijna niemand weet dat Flipper de dolfijn gewoon zelfmoord gepleegd heeft en dat zijn baasje (tevens de acteur in de serie), sindsdien zijn hele leven gewijd heeft aan het beschermen en vrijlaten van dolfijnen.

En de zelfmoord van Flipper is geen uitzondering, het komt vaker voor. Niet alleen het aantal zelfmoorden van dolfijnen is schokkend.

Weet dat voor elke dolfijn waar jij mee zwemt en mee op de foto gaat, er honderden of duizenden per jaar worden afgeslacht met speren. Dit gebeurt anno 2021 nog steeds en tijdens deze jacht plukken ze er elke keer een paar uit welke verkocht worden aan louche parken zoals die in Curaçao.

De TV-ster die met Flipper werkte, heeft zoveel spijt van het werken aan de TV serie (waardoor zwemmen met dolfijnen immens populair is geworden), dat hij na de zelfmoord van zijn dolfijn Kathy (Flipper), er een hele documentaire aan heeft toegewijd. Het zijn echt akelige beelden in de documentaire die ik jullie zal besparen. Wel raad ik je aan om deze korte explainer video te bekijken die het verhaal samenvat.

Kortom: met alles wat we nu weten over dolfijnen, is zwemmen met dolfijnen gewoon niet meer goed te praten. Stop er gewoon mee en pleit voor sluiting van dit soort parken.

Whalesharks in de Filipijnen

Ook ‘in het wild’ kan het helaas misgaan, zo ontdekten wij al snel in de Filipijnen in 2014. Hoewel de Walvishaaien daar in de open zee zwommen, was het toch een ervaring die we nooit meer hopen mee te maken.

We gingen namelijk om 6 uur in de ochtend met wel 500 man tegelijk op kleine bootjes de zee op. We hadden vooraf niet aan zien komen dat het zo een gigantische operatie was, we dachten met een man of 10 naar whalesharks te gaan, maar niets was minder waar.

Het was chaos. Er werd flink gevoerd en er kwamen enkele whalesharks op af. Met honderden mensen tegelijk moesten we van de bootjes af in het water springen, we krioelden als een stel gekken om de whalesharks heen met veel botsingen tot gevolg.

Ik was zelf destijds behoorlijk fit en een goede snorkelaar. Ik kon met mijn goede flippers met enig gemak ruim onder de whalesharks doorzwemmem, zonder echt dichtbij te komen. Ik maakte daar een prachtige selfie met één van de whalesharks, op zich niets aan de hand zou je denken.

Schermafbeelding 2022 12 29 155945 scaled | dieren in gevangenschap | Wereldreizigers.nl
Whaleshark selfie in Oslob, Filipijnen

Maar helaas was niet iedereen zo fit en respectvol. Er waren plekken waar iedereen over elkaar heen trappelde, vaak in direct contact met de whalesharks. Botsing na botsing. Ongelooflijk was het.

Terugkijkend op de ervaring, voelde het vooral als uitbuiting van de dieren. Een enorme melkkoe waarbij ze elke ochtend duizenden tickets verkochten. Dit zagen we eigenlijk niet aankomen. Slecht geïnformeerd? Ja. Kortzichtig? Waarschijnlijk wel. Maar geleerd ervan hebben we zeker. Dit ging ons niet nog een keer gebeuren.

Een aquarium bezoeken – doe maar niet

En dan zijn er nog een andere veel voorkomende uitbuiting van dieren: een Aquarium. In elke grote stad vind je wel een aquarium. Barcelona, Kuala Lumpur, Riga, noem ze maar op. Op Tripadvisor staan ze vaak ook nog in de top 10 van leuke dingen om te doen ook…

Laat je niet verleiden om 20 euro of meer te betalen om dit soort tourist-only trekpleisters te bezoeken. De dieren leven in veel te kleine bakken. Haaien en dolfijnen moeten het doen met bakken van enkele meters terwijl ze in het wild kilometers ruimte nodig hebben om te overleven. Doe er gewoon niet aan mee. Die Aquaria staan er alleen maar omdat jij ervoor betaalt. Stop met het bezoeken van dit soort idiote bezienswaardigheden.

Aquarium in Barcelona
Aquarium in Barcelona

Duurzame activiteiten met dieren

Dieren in gevangenschap bezoeken, daar moeten we gewoon echt mee stoppen. Leer je kids op een andere manier om van dieren te houden. Betekent dit dat je de dieren nooit meer kunt zien? Nee, absoluut niet. Het grote verschil is alleen dat je er wat meer moeite voor moet doen. De Whalesharks in de Filipijnen kan je ook zien tijdens het duiken, zonder dat iemand ze met een bak voer probeert te lokken. Je moet wat meer moeite doen en geluk hebben om ze daadwerkelijk te zien, maar het is zeker mogelijk.

Dolfijnen in het wild spotten kan op talloze plekken ter wereld. De Azoren, Kroatië, Griekenland, ga zo maar door. All you need is a speedboat, en een beetje geluk.

Ga op Safari in Afrika

Voor Olifanten en leeuwen kun je terecht in de natuur van Zuid Afrika. Het Kruger Park en omliggende parken is net zo groot als de oppervlakte van Nederland en heeft de complete big five om te spotten. Alleen zal je door de grote oppervlakte meer moeite moeten doen om ze daadwerkelijk allemaal te zien. Trek hier niet een uurtje dierentuin, maar enkele dagen voor uit.

Ga Whalewatchen op de Azoren

Walvissen, orca’s en dolfijnen spotten doe je niet in het dolfinarium. Deze prachtige dieren spotten, dat doe je op een duurzame manier op de open zee, bijvoorbeeld bij de Portugese eilanden: de Azoren. Geen muren, geen netten of hekken, gewoon in het wild. Lastig? Jazeker. Maar het is het geld en de moeite dubbel en dwars waard. Het is één van de gaafste dingen die ik in mijn leven heb mogen meemaken. Het spotten van een blauwe vinvis op de Azoren.

Dolfin & Whalewatching op de Azoren - Een geweldige ervaring
Dolfin & Whalewatching op de Azoren – Een geweldige ervaring

Niets geeft je zo’n goed gevoel als een groep enthousiaste springende dolfijnen om je heen te zien, in het wild. Mee zwemmend en springend met de speedboot zolang ze het leuk vinden, en weer vertrekken als ze er genoeg van hebben. Zoals het hoort. Ik heb bovenstaande foto zelf genomen, en krijg nog steeds een lach op mijn gezicht als ik eraan terugdenk. Wat een geweldige dieren.

Gebruik je gezonde verstand

Gebruik je gezonde verstand. Als het erop lijkt dat er iets niet klopt, dan is dat vaak ook zo. Moet je een flinke prijs betalen om dieren te zien die niet in het wild leven? Denk dan drie keer na voordat je toezegt. Of laat ik het makkelijker voor je maken: draai je om en loop weg. Motiveer mensen om je heen om hier ook over na te denken.

Een dagje met het hele gezin naar het Dolfinarium omdat je korting krijgt van de Kruidvat? Zeg gewoon nee!

Alleen samen stoppen we het uitbuiten van dieren in de toeristische industrie, simpelweg door er niet meer voor te betalen.

Chris – Wereldreizigers.nl
Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

2 comments

 • Goedenavond,

  bedankt voor je eerlijke en informatieve blog. Ik heb 15 jaar geleden ook de fout begaan in Thailand om op een olifant een ritje te maken…. Zal ik ook niet meer doen. Nu willen we waarschijnlijk volgend jaar zomer naar Florida. Ik heb gelezen over snorkelen met ‘manatees’ (zeekoeien). Heb je daar ervaring mee? Worden die ook gevangen gehouden of is dat in het wild? En waar zou je daar het best dolfijnen in het wild kunnen zien? Alvast bedankt!

  • Hi Larissa,

   Goed om te zien dat je er ook van geleerd hebt. In Florida heb je op veel plekken Manatee’s waarbij je ‘gewoon’ in het water kunt gaan. Het zijn hele rustige dieren die vaak bij de warme waterbronnen hangen – ze worden niet gevoerd ze zoeken die bronnen zelf op. Het is dus erg makkelijk om ze te vinden met name in de winter. Ook ik heb gesnorkeld met ze.
   Manateefie
   In Florida zijn de regels erg streng omtrent deze dieren – er mogen niet te veel mensen bij, je moet afstand bewaren, zo min mogelijk geluid maken, etc. Je kunt deze activiteit denk ik wel met een gerust hart doen.

   Wat betreft de Dolfijnen: The Keys! Wij hebben daar dolfijnen gespot met een electrische boot, fluisterend stil en veel dolfijnen gezien. Zie onze blog daarover: Dolfijnen spotten en snorkelen bij Key West.

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
18 Shares
18 Shares
Copy link