Wereldreizigers.nl
camperroute algarve portugal

Reisroute zuidwest-Algarve | VANLIFE Camperroute

In dit artikel delen we onze camperroute door het zuidwesten van de Algarve, we hebben deze route onlangs zelf afgelegd. Het zuidwesten van de Algarve trekt veel meer toeristen dan de oostelijke-Algarve. Hoe verder je naar het westen rijdt, hoe meer (surf)toeristen je tegen komt. Dat is niet heel gek want ook hier geldt: schitterende kusten, vele baaien en adembenemende kliffen. Oftewel, het is zeker de moeite waard om dit gebied te verkennen met de camper.

Lees ook: Camperroute door oost-Alentejo | Onontdekte parels in Portugal

Let op! Vanaf januari 2021 is wildkamperen niet meer gedoogd in Portugal. Maar wees gerust, er zijn meer dan genoeg camperplaatsen en campings waar je kunt verblijven, ook langs deze route. Check bijvoorbeeld hiervoor de apps Park4Night of CamperContact.

Camperroute door het zuidwesten van de Algarve

Faro

De start (of eindpunt) van deze camperroute door de Algarve van Portugal is Faro. Faro is een stad die wij vooral kenden van goedkope vliegtickets. De stad is compact en prima in een dagje te bezoeken. Net als elke Portugese stad beschikt Faro over een mooie kerk en een pittoresk oud centrum, waar je door de kleine straatjes kunt dwalen. Daarnaast is het zeker de moeite waard Praia de Faro te bezoeken. Dit stukje land ligt net voorbij het vliegveld. Door de uitgestrekte stranden en surf vibe barst het er van de camperbusjes. Wij hebben hier dan ook – ondanks het verboden bord – de nacht doorgebracht.

Lees ook: Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten

Mocht je langer in Faro blijven, dan is het zeker de moeite waard om de Ludo Trail te wandelen, dwars door het natuurgebied Ria Formosa. Wij deden hier rond de twee uur over en spotte naast flamingo’s, ook kleine schildpadden en lepelaars.

Lees ook: Must Sees in Portugal | Prachtige stranden, steden en cultuur

7. Ludo trail Faro 2 | camperroute algarve | Wereldreizigers.nl
Reisroute zuidwest-Algarve | VANLIFE Camperroute 19
8. Faro 2 | camperroute algarve | Wereldreizigers.nl
Reisroute zuidwest-Algarve | VANLIFE Camperroute 20
IMG 0431 | camperroute algarve | Wereldreizigers.nl
Zonsondergang bij de haven van Faro

Alfa-Mar

Alfa-Mar heeft wellicht de meest indrukwekkende kustlijn welke wij ooit hebben gezien. Het meest bekend is ‘Praia da Falésia’: mooie brede gele stranden met daarachter 20 meter hoge kliffen van rood/oranje rotsformaties. Er zijn meerdere goed onderhouden trappen welke je naar het strand leiden, waardoor je gemakkelijk een rondje kunt lopen. Je kunt zelfs 6 kilometer langs de kust lopen waardoor je in Vilamoura terecht komt. Bovenop de kliffen is bosgebied, waardoor je er ook mooi kunt hardlopen. Daarnaast is er vanaf deze regio tot aan het meest westelijke gebied van de kustlijn menig surfschool gevestigd, want de golven zijn ideaal voor golfsurfen.

Wij hebben zelf overnacht bij camperplaats Parque Caravanas Acoteias; niet de meest sprankelende plek, maar wel een met wifi en (was)faciliteiten. En daarnaast ben je via de achteruitgang binnen 400 meter bovenaan de kliffen.

Alfa-Mar | Camperroute Algarve, Portugal
Alfa-Mar | Camperroute Algarve, Portugal
Alfa-Mar | Camperroute Algarve, Portugal
Alfa-Mar | Camperroute Algarve, Portugal
Camping Parque Caravanas Acoteias | Camperroute Algarve, Portugal
Camping Parque Caravanas Acoteias | Camperroute Algarve, Portugal

Paderne

Iets verder het binnenland in ligt een dorpje Paderne, dat vooral bekend is om de ruïne bovenop de berg. Helaas was de toegang tot de ruïne gesloten in verband met corona maar de wandeling ernaartoe en omheen is meer dan de moeite waard. Naast de ruïne leidt de wandeling je over een oude brug en langs een oude watermolen.

Paderne | Camperroute Algarve, Portugal
Paderne | Camperroute Algarve, Portugal

Albufeira

Albufeira is als stad voor Nederlanders vooral bekend als bestemming voor eindexamenreizen. Maar ook als je met een camper reist, raden wij de stad aan om te bezoeken voor een halve dag. Menig mooi en schattig straatje is verborgen achter het uitgaansgebied en het uitzicht over de oceaan vanaf de kliffen is prachtig. Dezelfde dag zijn wij doorgereden naar het nabijgelegen Praia Sao Rafael om daar te overnachten.

Praia de São Rafael

Onderaan de weg naar Praia de São Rafael bevindt zich een schitterende gratis parkeerplaats. Als je de camper uitstapt, sta je binnen 30 seconden bovenop de kliffen en binnen 1 minuut sta je op het strand. Een mooiere parkeerplek is nauwelijks in te beelden.

Vanuit Praia Sao Rafael zijn we een dag met de fiets op pad gegaan naar Guia. Er zijn namelijk meerdere wijnhuizen in dit gebied. Daarnaast kun je vanaf de Praia Sao Rafael naar menig andere strandopgang lopen om weer nieuwe aangezichten op de kliffen te hebben. En uiteraard zijn de zonsop- en ondergangen hier prachtig!

19.-Zonsopkomst-bij-Praia-de-Sao-Rafael
Reisroute zuidwest-Algarve | VANLIFE Camperroute 21

Armacao de Pera

Een ideaal kustdorp om op adem te komen van de mooie kliffen. Uitgestrekt langs de kust en met een mooie boulevard is het een logische plek voor menig pensionado om te overwinteren. Wij zijn er in de namiddag aangekomen en hebben de camper aan het strand geparkeerd op een parkeerplaats aan het einde van het dorp, waar je voor EUR 4 kon overnachten, inclusief water vullen.

Vanuit Armacao de Pera kun je gemakkelijk bij het startpunt van de schitterende wandelroute Seven hanging valleys trail komen (aanrader!). Je kunt hier 5.5 kilometer over (bovenop) de kliffen lopen. Het pad is grotendeels goed aangegeven. Doordat de route ‘heen en terug’ is, ben je gauw 4 uur bezig om de route af te leggen. Onderweg kun je nog een verstopt strand bezoeken en een drankje halen in Benagil.

Seven hanging valleys trail, camperroute Algarve
Seven hanging valleys trail, camperroute Algarve
Seven hanging valleys trail, camperroute Algarve
Seven hanging valleys trail, camperroute Algarve

Silves

Het stadje Silves ligt een stukje in land en heeft een schitterend kasteel bovenop de berg. Ook de straatjes eromheen zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. In het centrum ligt door verschillende straten een rode lopen uitgerold, waardoor je makkelijk het meest bruisende gedeelte van de stad kunt ontdekken.

Lagos

De vissersstad Lagos is de grootste stad die er is in het westelijke gedeelte van de Algarve. De stad barst van de terrasjes dus een prima plek om even een drankje te drinken als je het slenteren door de kleine straatjes beu bent. Op het meest zuidelijke puntje van Lagos ligt ‘Ponta da Piedade’: een rotsformatie aan de kust. Hier hebben wij de drone laten vliegen voor een paar schitterende plaatjes.

Ponta da Piedade
Ponta da Piedade

Salema

Een rustige baai met een mooi strand, dat is Salema in een notendop. Wij hebben een behoorlijke tijd op ‘Salema Eco Camp – Surf & Nature’ gestaan met de camper; een mooie plek om neer te strijken, vooral doordat het een erg relaxte sfeer ademt en de nodige voorzieningen biedt.

Vanuit hier hebben we een fietstocht naar Luz gemaakt. Een prima dagactiviteit en de hoogteverschillen maken de tocht van 11 kilomter uiteindelijk toch nog uitdagend én dagvullend. Salema is een prima uitvalsbasis om het gebied tussen Lagos en Sagres te verkennen. Aangezien de politie steeds strenger handhaaft tegen wildkamperen is de ecocamping een goede basis om toch het vrije gevoel te houden en je geen zorgen hoeft te maken over handhaving.

Sagres

Het meest zuid-westerlijke vaste land punt van Europa is dé surfplek van het westen van de Algarve. Het barst hier van de camperbusjes en surfdudes #vanlife. Het dorpje zelf is relatief klein, maar heeft natuurlijk wel de nodige (surf)bars. Mocht je geen surfer zijn, dan is het vooral de moeite waard om de vuurtoren en het fort te bezoeken, mocht je wat cultuur willen snuiven.

Salema
Salema
Surf @ Sagres
Surf @ Sagres

Over Vandemics

Dat we voor wereldreizigers.nl de komende tijd mogen bloggen vinden we een enorme eer! We gaan de komende tijd dan ook regelmatig schrijven over onze avonturen op wereldreizigers.nl en onze eigen website. Wil je meer van ons lezen? Kijk dan ook eens op www.vandemics.nl of volg ons op Instagram (@vandemics).

Print Friendly, PDF & Email
fordtress-vandemics

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
Van Life in Pandemic Times
We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
One year sabbatical
Currently in Spain

1 comment

  • Hoi, ziet er allemaal prachtig uit. Bedankt voor al dit moois. Wij willen ook die richting uit in 2023.
    Welke periode in het jaar zijn jullie daar geweest?
    Groetjes
    Els

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
10 Shares
10 Shares
Copy link