Wereldreizigers.nl
Seven hanging valley 4 | wandelroutes in Zuid-Portugal | Wereldreizigers.nl

5x prachtige wandelroutes in Zuid-Portugal | Heerlijk wandelen in de natuur

Wie aan Zuid-Portugal denkt, denkt waarschijnlijk al snel aan mooie stranden, reusachtigen kliffen en surfen. Dat je er ook heel goed kunt wandelen is wellicht minder bekend. Toch barst het in Zuid-Portugal van de fantastische hiking trails en wandelroutes, waar je echt geen zeer ervaren hiker voor hoeft te zijn. Hierbij een greep uit de mooiste wandelroutes in Zuid-Portugal die wij – als echte mooi-weer-hikers – voor je getest hebben.

Lees ook: Must Sees in Portugal | Prachtige stranden, steden en cultuur

1. Seven Hanging Valley Trail

Deze trail brengt je over de mooiste kliffen van de Algarve en is eerder verkozen tot een van de mooiste wandelroutes van Europa. De wandeling start in Praia da Marinha, beter bekend als een van de mooiste stranden van Europa. Je wandelt langs de grot van Benagil naar het strand van Benagil waar je even op het terras kunt bijkomen van al het moois. Vervolgens brengt de route je naar het strand van Carvalho, waar je via een tunnel in de rotsen het strand bereikt. Tenslotte gaat de route verder langs de vuurtoren van Alfazina en eindigt hij bij Praia de Vale Centeanes. Vanaf daar kun je de route weer terugwandelen of blijven en genieten van de zonsondergang.

Lees ook: Camperroute door oost-Algarve | Leuke dingen om te zien en doen

Een glimp van de Seven Hanging Valley Trail
Een glimp van de Seven Hanging Valley Trail
Veel prachtige uitzichten
Veel prachtige uitzichten

De route staat goed aangegeven en kent een paar stukjes waar je wat moet klimmen maar is over het algemeen goed te doen. Wij deden er heen en terug (totaal 12 km) circa 4 uur over. Je kunt de route overigens ook beginnen in Praia de Vale Centeanes.

De vuurtoren van Alfazina
De vuurtoren van Alfazina

2. Ria Formosa Ludo Trail – Faro

Deze wandelroute in Zuid-Portugal ligt vlakbij de luchthaven van Faro lijkt wellicht, door de ligging, niet direct aantrekkelijk, maar schijn bedriegt. De wandeling leidt je dwars door het natuurgebied Ria Formosa, rijk aan flamingo’s, lepelaars, (kleine) schildpadden en welke vogel je voor de rest ook maar kunt bedenken.

Lees ook: De Azoren | Adembenemende bestemming voor drone fotografen

De wandeling start langs een doorgaande weg (waar je, je auto langs kunt parkeren) en leidt je direct via een uitgestrekt recht pad het natuurgebied in. Aan de rechterkant zie je nog wat lichten van de landingsbaan, links zie je vooral moerasachtig gebied, vol met vogels. De route loopt deels in een loep waardoor deze ook nog een stuk door zoutwinningsgebied loopt, waar de flamingo´s zich bevinden, en een stukje langs de golfbaan.

De hike is 7 km (circulair) en wij deden er circa 2 uur over. Op warme dagen is het handig om op tijd te starten aangezien de route weinig schaduw biedt.

3. Trilho do Moinhos – Monchique

Monchiqiue ligt middenin het bergachtige natuurgebied Serra de Monchique en is een paradijs voor wandelaars. Doordat het rijk is aan flora en fauna wordt het ook wel de tuin van de Algarve genoemd. Wij hebben hier de loep trail Trilho dos Moinhos gelopen. Deze wandeling leidt je naar de top van het dorp en vanaf daar door bosrijk gebied. Via slingerende paden ga je heuvel op en af en heb je het idee ver van de bewoonde wereld verwijderd te zijn. Op ongeveer 2/3 van de route kom je langs een watermolen, met wat picknickbankjes voor een welverdiende pauze.

De route staat wederom goed aangegeven en na circa 10 km (3 uur) ben je weer terug bij het begin van de route; het hart van Monchique waar de terrasjes je opwachten.

Monchigue, oftewel de tuin van de Algarve
Monchigue, oftewel de tuin van de Algarve

4. National Park do Vale do Guadiana – Mertola

National Park do Vale do Guadiana ligt in de regio Alentejo, net boven de Algarve. Vroeger was dit een echte mijnbouwregio, maar door het sluiten van de mijnen zijn veel bewoners vertrokken en kenmerkt het park zich door uitgestrekte vlaktes, schapen en vervallen gebouwen. In de tijd van het jaar dat wij er waren (december) is het er extreem groen en staat de rivier (de Guadiana) hoog. Perfecte condities dus om mooie wandel- en fietstochten te maken.

Lees ook: Outdoor tips en leuke wandelroutes in Zuid Limburg

Het uitgestrekte landschap van Do Vale do Guadiana
Het uitgestrekte landschap van Do Vale do Guadiana

Het park heeft 10 officiële wandelroutes. Actuele kaarten van de routes kun je verkrijgen bij het vvv-kantoor in Mertola, het hart van het park. Wij hebben drie routes gelopen; nummer 4, 6 en 9 (allen circulair). Door de uitgestrektheid van het park zijn de routes flink divers. Route 4 (13 km) leidt je rond een groot zoetwater meer en door de kurkplantages. Route 6 (11 km) leidt je door uitgestrekte (groene) vlaktes en langs oude mijnen en route 9 (5,5 km) leidt je langs waterval Pulo do Lobo. Deze laatste vonden we wel wat lastig omdat de rivier vrij hoog stond, maar de rest was goed te doen. Als je even het gevoel wilt hebben om alleen (met een heleboel schapen) op de wereld te zijn, is het meer dan de moeite waard een paar van de hikes uit te testen!

Lees ook: Inca Trail | De mystieke tocht naar Machu Picchu

Guadiana 6 | wandelroutes in Zuid-Portugal | Wereldreizigers.nl
Alleen op de wereld (met de schapen)
Guadiana 9 | wandelroutes in Zuid-Portugal | Wereldreizigers.nl
Uitzichtpunt

5. Via de Algarviana – Dwars door de Algarve

Dit is onze favoriete wandelroute in Zuid-Portugal! Mocht je na al deze routes de wandelsmaak te pakken hebben gekregen en zin hebben in een grotere uitdaging, dan is de Via de Algarviana wellicht ook iets voor jou.

Dit voormalige pelgrimspad loopt vanaf Alcoutim, vlakbij de rivier de Guadiana, tot aan de kaap Cabo de São Vicente (Sagres) – dwars door het binnenland van de Algarve. Dit pad beslaat ongeveer 300 km, verdeeld over 14 etappes die starten en eindigen op plaatsen waar je kunt eten en overnachten (oftewel prachtige dorpjes).

Guadiana 2 | wandelroutes in Zuid-Portugal | Wereldreizigers.nl
Even rusten
Guadiana 8 | wandelroutes in Zuid-Portugal | Wereldreizigers.nl
De bordjes wijzen je de weg

Elke etappe heeft naast de route van en naar de volgende bestemming ook een aantal (circulaire) wandelingen in de omgeving op de etappekaart staan. Zo hebben wij bijvoorbeeld een circulaire trail van 12,5 km gewandeld rondom Sao Bartolomeo de Messines. Zeker de moeite waard dus om even een blik te werpen op de verschillende kaarten.

Over #vandemics

Dat we voor wereldreizigers.nl de komende tijd mogen bloggen vinden we een enorme eer! We gaan de komende tijd dan ook regelmatig schrijven over onze avonturen op wereldreizigers.nl en onze eigen website. Wil je meer van ons lezen? Kijk dan ook eens op www.vandemics.nl of volg ons op Instagram (@vandemics).

fordtress-vandemics

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
Van Life in Pandemic Times
We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
One year sabbatical
Currently in Spain

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
37 Shares
37 Shares
Copy link