Wereldreizigers.nl
Salar-de-Uyuni-must-sees-zuid-amerika

20 Must Sees in Zuid-Amerika | Voer voor je Bucketlist ✔️

Zuid-Amerika is een continent van superlatieven: het hoogste, de droogste, het grootste, het diepste, het zeldzaamste … Nou, je snapt het wel. Superlatieven in overvloed zijn te vinden van Caracas tot Tierra del Fuego. Elke reiziger kan iets vinden dat hem of haar interesseert. Natuurliefhebbers zullen genieten van de goed bewaard nationale parken, terwijl het winkelend publiek kan kiezen tussen luxe boetieks in grote steden als Rio de Janeiro of de kleurrijke markten van Andes-dorpen. Je kunt verloren steden van oude beschavingen verkennen en je ogen uitkijken op prachtige landschappen. Bijna overal waar je gaat kun je je smaakpapillen trakteren op de lokale keukens. Het is jouw keuze! En Zuid-Amerika geeft je er veel van… In dit artikel een geweldig overzicht van 20 absolute must sees in Zuid-Amerika. Het ultieme voer voor je bucketlist ✔️

Onze Midden- en Zuid-Amerikaanse Facebook groepen:

1. Quito – Ecuador

De hoofdstad van Ecuador, Quito, is uniek onder de hoofdsteden van de wereld. Het is de hoogste hoofdstad ter wereld (La Paz is hoger, maar niet de juridische hoofdstad van Bolivia) en ook het dichtst bij de evenaar. Gesticht door de Spanjaarden in 1534, is de kleurrijke oude binnenstad van Quito een van de best bewaarde, minst veranderde en grootste van heel Amerika.

Quito - De hoofdstad van Ecuador gelegen tussen actieve, dreigende vulkanen
Quito – De hoofdstad van Ecuador gelegen tussen actieve, dreigende vulkanen

Gelegen in de noordelijke hooglanden van Ecuador, wordt de stad omringd door vulkanen die op een heldere dag te zien zijn. Quito is de enige wereldhoofdstad die wordt bedreigd door actieve vulkanen.

2. Cartagena – Colombia

Cartagena is een grote stad aan de Caribische kust van Colombia. Het werd in 1533 door de Spanjaarden gesticht, die het naar Cartagena, Spanje, vernoemden. Tijdens de Spaanse overheersing in Zuid-Amerika was de stad het centrum van politiek en economie.

Cartagena, een heerlijke must see stad in Zuid-Amerika
Cartagena, een heerlijke must see stad in Zuid-Amerika

Cartagena is tegenwoordig een vrij moderne stad. Het historische centrum en het fort wordt beschouwd als de grootste vestingwerken in Zuid-Amerika. De stad Cartanega heeft een rijke culturele scene, met festivals het hele jaar door; musea en kunstgalerijen.

Lees ook: Rondreis door het kleurrijke Colombia

3. Nationaal park Los Glaciares – Argentinië

Ze doen geen dingen op een kleine manier in Los Glaciares National Park. Het park is niet alleen het grootste nationale park van Argentinië, het herbergt ook de grootste ijskap buiten Groenland en Antarctica – een ijskap die 47 grote gletsjers voedt. De meest bekende hiervan is de Perito Moreno-gletsjer; uniek onder gletsjers omdat het vooruitgaat terwijl andere zich terugtrekken. Het is iets wat maar weinig mensen met eigen ogen hebben gezien en daarom een absolute must op de lijst met must sees in Zuid-Amerika.

Must sees in Zuid-Amerika: Nationaal park Los Glaciares
Must sees in Zuid-Amerika: Nationaal park Los Glaciares

Het park is ook de thuisbasis van het Argentino-meer, het grootste van het land. Het park staat ook bekend om zijn ecologie en biodiversiteit met het goed geconserveerde Magellan Subpolar-bos en de Patagonische steppe.

4. Pantanal – Brazilië

De Pantanal kan moeilijk te bereiken zijn – toegang is meestal per vliegtuig of boot – maar als je er eenmaal bent … Oh! De Pantanal, voornamelijk gelegen in Brazilië (sommige in Bolivia en Paraguay), is ’s werelds grootste tropische moerasland en omvat een gebied ter grootte van de staat Washington.

Een Jaguar in Pantanal (Brazilië)
Een Jaguar in Pantanal (Brazilië)

Hoewel de Pantanal niet zo beroemd is als zijn zusjes in de Amazone, is het de beste plek in Zuid-Amerika om wilde dieren te zien, variërend van jaguars tot capibara’s.

5. Ushuaia – Argentinië

Als je graag afgelegen oorden bezoekt, zet dan Ushuaia op je bucketlist. Ushuaia, de hoofdstad van Tierra del Fuego in Argentinië, wordt beschouwd als de meest zuidelijke stad ter wereld.

Ushuaia, Argentinië
Ushuaia, Argentinië

Inderdaad, de trein naar het einde van de wereld eindigt hier. Ushuaia, genesteld tussen de bergen langs een baai, is erg schilderachtig als het niet bewolkt of winderig is, wat meestal het geval is.

Must sees in Zuid Amerika: De vuurtoren bij Ushuaia
Must sees in Zuid Amerika: De vuurtoren bij Ushuaia

De voormalige strafkolonie heeft een museum en het is een goede plek om pinguïns, orka’s en zeehonden te zien. Voor iedereen met een dikke winterjas en doorzettingsvermogen is Ushuaia één van de must sees in Zuid-Amerika.

6. Tayrona Nationaal Park – Colombia

Als het beschermen van het milieu en zijn inwoners terwijl u geniet van een prachtig uitzicht op uw toplijst staat, zult u zeker genieten van Tayrona National Park aan de Caribische kust van Colombia. Tayrona, het op een na meest bezochte nationale park van het land, is een beschermd zeereservaat dat zowel land als zee omvat. Je vindt hier een grote biodiversiteit in de flora en fauna. Het wild omvat 300 soorten vogels, meer dan 100 verschillende zoogdieren en 70 soorten vleermuizen.

Tayrona Nationaal Park
Tayrona Nationaal Park

Tayrona is waarschijnlijk het best bekend om zijn spectaculaire stranden, die zijn gelegen in diepe baaien, ondersteund door bergen en in de schaduw van kokospalmen. Vanwege de sterke stroming zijn de meeste stranden echter niet geschikt om te zwemmen.

7. Colca Canyon – Peru

Er is een reden waarom Colca Canyon de derde meest bezochte toeristische bestemming in Peru is: adembenemende uitzichten. De kloof is een van de diepste ter wereld, maar niet de diepste in Peru, hoewel hij meer dan twee keer zo diep is als de Amerikaanse Grand Canyon! Niet voor niets staat deze gigantische canyon in de lijst met must sees in Zuid-Amerika.

Een Andes Condor in Colca Canyon
Een Andes-Condor in Colca Canyon

Als je de mooie uitzichten beu bent, kun je je ogen uitkijken naar de lucht, waar je Andes-condors en de grootste kolibries die je ooit hebt gezien kunt zien. Dorpen zijn een goede plek om lokaal handwerk te kopen.

8. Atacama Woestijn – Chili

De Atacama-woestijn is uniek: het is de droogste apolaire woestijn ter wereld en regent misschien maar eens in de vier jaar. Het strekt zich uit over ongeveer 1600 km (1000 mijl) langs de kust van Chili, gelegen tussen de Andes en de Stille Oceaan.

Lees ook: Chili, het land van uitersten

Atacama Woestijn, een must see in Zuid Amerika
Atacama Woestijn, een must see in Zuid Amerika

De bodem is vergelijkbaar met die op Mars; porties stonden in de plaats van Mars in de film Space Odyssey: Voyage to the Planets. Uitgestrekte zoutvlakten, actieve geisers en intens blauwe lagunes zijn slechts enkele van de buitengewone kenmerken van deze regio.

9. Angel Falls – Venezuela

Angel Falls is absoluut een scènedrijver in de Guayana-hooglanden in Venezuela. Het is de hoogste ononderbroken waterval ter wereld – 15 keer hoger dan de Niagara Falls, die wordt gedeeld door Canada en de Verenigde Staten. Water stroomt meer dan 950 meter (3.200 voet) de Auyantepu-berg af in de Rio Kerepacupai Meru. De veiligheid laat in Venezuela helaas te wensen over en daarom is deze waterval vrijwel onbereikbaar. Toch hoort het absoluut op de lijst met must sees in Zuid-Amerika. We kunnen alleen maar hopen dat het land in de toekomst weer veilig is om in te reizen.

De waterval is genoemd naar de Amerikaan Jimmy Angel die in 1937 de eerste piloot werd die over de watervallen vloog. Om er te komen is een avontuur met vliegtuig- en rivierboottochten.

10. Cusco – Peru

Cusco heeft een kleurrijk historisch verleden Cusco, gelegen op 3400 meter hoogte in het Andesgebergte, was ooit de hoofdstad van het machtige Inca-rijk. Toen, in de 16e eeuw, werd het veroverd door de Spanjaarden, die de Inca’s vrijwel decimeerden. Hoewel het niet de nationale hoofdstad is, noemt de grondwet van Peru het de historische hoofdstad van het land.

Cusco, één van de must sees in Zuid-Amerika
Cusco, één van de must sees in Zuid-Amerika

Overblijfselen van veel Inca-locaties zijn te vinden in de omgeving, terwijl het Spaanse koloniale erfgoed te vinden is in de oude binnenstad.

11. Salar de Uyuni – Bolivia

Salar de Uyuni, gelegen in de Andes is echt een must see. in Zuid-Amerika. Het ligt bijna 3700 meter boven zeeniveau en is ’s werelds grootste zoutvlakte. Gelegen in het zuidwesten van Peru, is de zoutvlakte bedekt met een dikke korst, die zout levert en een pekel bedekt. De zoutvlakte is zo vlak als je kunt krijgen en met het ruige terrein ziet het er anders uit, vooral na regen wanneer de Salar in een gigantische spiegel verandert.

Must sees in Zuid-Amerika: Salar de Uyuni (zoutvlaktes), Bolivia
Must sees in Zuid-Amerika: Salar de Uyuni (zoutvlaktes), Bolivia

Een van de meest ongewone plekken om te bezoeken in Zuid-Amerika, het is ook een belangrijke broedplaats voor flamingo’s.

12. Lake Titicaca – Peru & Bolivia

Het Titicacameer, het grootste meer van Zuid-Amerika, strekt zich uit over de grens van Bolivia en Peru. Op een hoogte van iets meer dan 3.800 meter (12.500 voet) wordt het beschouwd als het hoogst bevaarbare meer ter wereld, hoewel er kleinere meren hoger zijn dan dit. Het is het zoveelste record in het lijstje met must sees in Zuid-Amerika.

Lokale bevolking, Lake Titicaca
Lokale bevolking, Lake Titicaca

Veel van de 41 eilanden zijn bewoond, inclusief de drijvende eilanden die de inboorlingen maken met zwaar riet. Ongeveer 500 soorten waterleven leven in het meer, dat een grote populatie watervogels heeft. Volgens het lokale geloof werd de zon geboren aan het Titicacameer.

13. Paaseiland – Chili

Naar Paaseiland reizen kan tijdrovend zijn, aangezien dit het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld is. De dichtstbijzijnde inwoners zijn bijna 2000 kilometer verwijderd. Maar het is niet de afgelegen ligging waar dit Chileense grondgebied bekend om staat.

Moai - Paaseiland, Chili
Moai – Paaseiland, Chili

Het is wat je zult zien als je daar aankomt: bijna 900 primitieve beelden uitgehouwen door vroege Polynesische inwoners. Deze ontzagwekkende beelden, moai genaamd, zijn mogelijk ongeveer 1000 jaar geleden uitgehouwen. De meeste beelden zijn gesneden uit gestolde vulkanische as, waarbij obsidiaan werd gebruikt voor de zwarte ogen.

14. Amazone regenwoud

Als je lang genoeg zou leven om zo hoog te tellen, zou je 390 miljard bomen in het Amazone-regenwoud kunnen tellen. Deze statistiek is natuurlijk verbijsterend, maar het Amazone-regenwoud is een geweldig stuk onroerend goed, dat ongeveer ¾ van het stroomgebied van de Amazone beslaat.

Amazone regenwoud
Amazone regenwoud

Het is het grootste tropische regenwoud ter wereld. Zestig procent van het regenwoud bevindt zich in Brazilië met flinke brokken in Peru en Colombia; aangrenzende landen hebben een klein aandeel. Het regenwoud zit zeker vol met unieke flora en fauna.

15. Nationaal park Torres del Paine – Chili

Het ligt misschien in het afgelegen Chileense Patagonië, maar het Torres del Paine National Park is een van de grootste en meest bezochte parken van Chili. Waarom? Nou, het landschap is behoorlijk spectaculair. De Torres del Paine (Paine betekent blauw in de lokale inheemse taal) is slechts een geweldig gezicht dat je zult zien.

Must sees in Zuid-Amerika: Nationaal Park Torres del Paine, Chili
Must sees in Zuid-Amerika: Nationaal Park Torres del Paine, Chili

De drie toppen domineren het landschap in het Paine-gebergte. Naast bergen is het park bezaaid met gletsjers, rivieren, bossen en steppe, waardoor het een hit is bij buitenliefhebbers. Het park staat daarom op ieder lijstje met favoriete must sees in Zuid-Amerika.

16. Buenos Aires, Argentinië

Met 17 miljoen inwoners heeft Buenos Aires de vierde grootste bevolking van Amerika. Gelegen aan de Rio de la Plata aan de Argentijnse kust, staat de stad bekend om zijn kosmopolitische flair. Vanwege de architectuur en het rijke culturele leven is Buenos Aires de meest bezochte stad van Zuid-Amerika.

Buenos Aires, Argentinië
Buenos Aires, Argentinië

Een must-see hier is de Recoleta, een woonwijk die bekend staat om zijn geschiedenis. De Recoleta-begraafplaats is de beroemdste attractie van de wijk; het is waar Eva Peron wordt begraven.

17. Galapagos Eilanden – Ecuador

Als je een glimp wilt opvangen van hoe prehistorische dieren eruit hebben gezien, ga dan naar de Galapagos-eilanden. Het is vrij kostbaar om hierheen te reizen maar kenners weten precies waarom deze eilanden tot de absolute must sees in Zuid-Amerika behoren. De dieren zijn als geen andere plek op aarde, en omvatten reuzenschildpadden en eng uitziende leguanen.

Ze vormden de aanzet voor het controversiële 19e-eeuwse boek van Charles Darwin, On the Origin of Species. Deze archipel van 18 grote eilanden, ongeveer 900 km (550 mijl) voor de kust van Ecuador, werd gevormd – en wordt nog steeds gevormd – door vulkanische actie.

18. Iguazu Falls – Brazilië en Argentinië

Iguazu Falls, een van de meest unieke must sees in Zuid-Amerika, moet worden gezien om gewaardeerd te worden. Woorden doen het geen recht. Ze doen hun naam echt eer aan, wat zich vertaalt als ‘groot water’: ze zijn ’s werelds grootste watervallensysteem, met 275 watervallen van verschillende groottes – Devil’s Throat is de grootste.

Drone video van Iguazu Falls – Door Xandrone Productions

Tijdens een groot deel van zijn reis naar de oceaan stroomt de Iguazu-rivier door Brazilië, maar, schijnbaar in een geest van internationale samenwerking, bevinden de meeste watervallen zich in Argentinië.

19. Rio de Janeiro – Brazilië

Als je Rio de Janeiro bezoekt, moet je gewoon een samba-les volgen; zelfs The Girl from Ipanema doet de samba, de populairste dans van Rio. Naast de samba staat deze kosmopolitische stad bekend om zijn carnaval, de bossa nova en het strand van Copacabana.

Rio de Janeiro, Brazilië
Rio de Janeiro, Brazilië

De beroemdste bezienswaardigheid is misschien wel het standbeeld van Christus de Verlosser dat bovenop de berg Corcovado staat. Rio was gastheer van de Olympische Zomerspelen van 2016, hoewel de inwoners een overweldigende voorkeur geven aan voetbal: het Maracana-stadion is een van de grootste voetbalstadions ter wereld. Zowel het Christusbeeld als het stadion zijn echte must sees in Zuid-Amerika.

20. Machu Picchu – Peru

Machu Picchu is een prachtige weergave van de Inca-beschaving voordat de Spanjaarden kwamen. Genesteld in de Peruaanse Andes, diende als een paleis voor de keizer, een fort en als een locatie voor religieuze ceremonies waar mensenoffers werden gebracht om de goden te sussen.

Lees ook: Inca Trail Machu Picchu

Machu Picchu, Peru
Machu Picchu, Peru

Onaangetast door de Spanjaarden, werd de site verlaten na de verovering, om pas in het begin van de 20e eeuw te worden “ontdekt” door een Amerikaanse professor. Machu Picchu is gebouwd van gepolijste stenen en is een fascinerend voorbeeld van klassieke Inca-architectuur. Met zijn spectaculaire uitzichten is Machu Picchu de meest bezochte toeristische attractie van Peru.

Welke van de 20 must sees in Zuid-Amerika is jouw favoriet?

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

1 comment

  • Je zou Paraguay een keer moeten bezoeken, het is een prachtig land maar er komen weinig mensen naar daar.

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
21 Shares
21 Shares
Copy link