Wereldreizigers.nl
Home » Zuid-Amerika » Colombia » La Guajira | 13 redenen om deze Caribische kustwoestijn te bezoeken

La Guajira | 13 redenen om deze Caribische kustwoestijn te bezoeken

La Guajira is een unieke en mooie plek in Colombia. Het is een enorme Caribische kustwoestijn bedekt met reusachtige zandduinen, zoutpannen en prachtige stranden, en de thuisbasis van de grootste inheemse bevolking van Colombia. La Guajira is zeker een van de beste plaatsen om te bezoeken in Colombia, dus hier zijn 13 redenen waarom je tijd moet maken om deze prachtige regio bezoeken.

Lees ook: Rondreis door het kleurrijke Colombia | Zo veel meer dan Pablo Escobar

1. De zoutvlakten van Manaure

Onderweg door de Guajira kun je de grootste zoutvlakten van Colombia bezoeken, je zult getuige zijn van een natuurlijk proces waarbij het zeewater verdampt waardoor dit mineraal achterblijft. Bij de zoutvlaktes vind je mensen waarbij je een korte tours kunt boeken. Ze leggen het duidelijk en waardoor je precies komt te weten hoe dit landschap is ontstaan.

Manaure zoutvlaktes, La Guajira
Manaure zoutvlaktes, La Guajira

2. Flamencos Sanctuary

Het Flamencos Sanctuary ligt vlakbij het stadje Camarones aan de weg van Santa Marta naar Riohacha (hoofdstad van Guajira). De belangrijkste trekpleister hier is het grote aantal kleurrijke roze Amerikaanse Flamingo’s. Je kunt ze zien met een lokale gids (geen motoren, om de vogels niet te storen) en genieten van een van de mooiste plekken in de natuur.

3. Verbazingwekkend contrast tussen woestijn en strand

Guajira bestaat uit jungles en de kristalheldere rivieren van Palomino tot de dorre woestijnen van Punta Gallinas; van de paradijselijke stranden van Cabo de La Velato tot de vergeten nevelwouden van Macuira. Op het eerste gezicht lijkt La Guajira misschien een sombere en zelfs verboden plek, maar de diversiteit en contrasten die er in overvloed zijn, zorgen voor een werkelijk unieke reiservaring.

La Guajira

4. Overnacht bij de boerderijen van Wayúu

Een plek die je niet mag missen. De mensen, de cultuur, de verhalen en typische gerechten. De meeste vrouwen dragen felgekleurde dekens en ontvangen je met een typische frisdrank uit hun regio. Als je de kans hebt om een ​​nacht door te brengen in een van deze ranches, laat het dan gebeuren. Het is een magische ervaring waarin je slaapt op het ritme van het geluid van zee.

Overnachten in een hangmat | La Guajira
Overnachten in een hangmat | La Guajira

5. De inheemse Wayuu-cultuur

Het Wayuu-volk is een van de meest unieke inheemse volkeren van Colombia. Ze hebben een hard leven in de extreme hitte en droogte van de Guajira-woestijnen. Een unieke en fascinerende cultuur, een cultuur waar je alles over kunt leren door te verblijven in een Rancheria (een authentiek Wayuu hotel). De beste daarvan is de Rancheria Utta bij Cabo de La Vela, waar je authentiek eten kunt proeven en lokale dansen en muziek kunt bewonderen.

Rugzakken, dekens, hangmatten (hangmatten) zijn enkele van de items die je als souvenir mee naar huis kunt nemen. Deze spullen worden geweven door vrouwen die gemiddeld 2 tot 3 maanden nodig hebben om de producten te maken. Elk product wordt met een speciale touch voorzien die het uniek maakt. De stof heeft traditionele ontwerpen van hun cultuur en elke figuur vertegenwoordigt iets typisch voor hun regio.

Lees ook: Must sees in Medellin | Traditionele Colombiaanse cultuur

6. Palomino

Palomino is niet alleen een strand, het is een plek waar muziek in overvloed is, met vrolijke, vriendelijke en glimlachende mensen. Hier maakt de muziek je vrij en gelukkig. Deze plek ontvangt zijn bezoekers altijd met open deuren en een zeer warm klimaat, perfect voor ene heerlijke vakantie.

La Guajira, Colombia
La Guajira, Colombia

De activiteit die opvalt in Palomino is Tubing. Een wilde een tocht over de rivier die ongeveer 2 uur duurt en eindigt bij de monding van de zee. Het is gewoon een echte ontmoeting met de natuur! De perfecte gelegenheid om de wondere wereld om je heen te leren kennen.

7. Kitesurfen in Cabo de La Vela

De wateren rond Cabo de La Vela in La Guajira staan bekend om de beste –kitesurf plekken ter wereld. De vlakke baai tegenover de stad heeft het hele jaar door wind, perfect voor het beoefenen van deze sport. Er zijn een paar kitesurfscholen en hostels, dus wat je niveau ook is, je kunt genieten van deze activiteit.

Kitesurfen in La Guajira, Colombia
Kitesurfen in La Guajira, Colombia

8. Macuira National Natural Park

Dit is een van de meer dan 40 nationale parken van Colombia en is ook een van de minst bekende en meest onderschatte. Als een oase in de anders zo droge woestijnen van Guajira, is Macuira de thuisbasis van zandduinen en watervallen in het hart van de woestijn. Het kan lastig zijn om er te komen, maar het is de moeite waard als je een echt ongerept en mooi hoekje van het land wilt verkennen.

Lees ook: Must see Colombia | Nationaal Park Rosario en San Bernardo Corals

Taroa-duinen - Macuira National Natural Park, La Gaujira
Taroa-duinen

9. Uniek landschap in Colombia

Er is echt nergens anders in Colombia een plek waar je de woestijn zo kunt ervaren als in La Guajira. De andere beroemde Colombiaanse ‘woestijn’ is Tatacoa, maar dat lijkt in niets op de wilde uitgestrektheid van de Guajira-woestijnen. Het feit dat deze uitgestrekte zandvlaktes aan de Caribische kust liggen, zorgt voor een aantal werkelijk unieke plekken. De enorme Taroa-duinen en het Macuira National Park zijn daar twee goede voorbeelden van.

10. Meest noordelijke punt Zuid-Amerika

Punta Gallinas staat bekend als het meest noordelijke punt van het Zuid-Amerikaanse continent. Het is een wilde en geïsoleerde plek met enorme zandduinen in het Caribisch gebied en flamingo’s in turquoise baaien leven. Het meest noordelijke punt is een vuurtoren die bezocht kan worden als onderdeel van een Punta Gallinas tour. Het is indrukwekkend om op dit punt te staan.

Punta Gallinas, La Gaujira, Colombia
Punta Gallinas, La Guajira, Colombia

11. Indrukwekkend vogelgebied

Het lijkt misschien dat in zo’n droge woestijn niet veel wild kan voorkomen maar het gebied rond Camarones is een van de beste vogelgebieden in Colombia. Naast de eerder genoemde Flamingo’s vind je hier populaties van Guajira endemische soorten zoals de prachtige Vermillion Kardinaal, de ongrijpbare Tocuyo Sparrow en de mooie Buffy Hummingbird.

12. Prachtige stranden

De stranden van de Guajira zijn anders dan alle andere stranden in Colombia. Strandliefhebbers zullen een geweldige tijd hebben om het paradijselijke zand van Cabo de La Vela, Punta Gallinas, Camarones en Mayapo te verkennen. 

Heerlijke stranden, La Guajira
Heerlijke stranden, La Guajira

13. Een echt reisavontuur

Er is hier geen Wi-Fi en geen warm water. Het reizen gaat gepaard met lange en stoffige ritten in jeeps en vrachtwagens. Voor wie op zoek is naar een echt reisavontuur in Colombia dan is La Guajira de bestemming.

Lees ook: 20 Must Sees in Zuid-Amerika | Voer voor je Bucketlist

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
28 Shares
28 Shares
Copy link