Wereldreizigers.nl
Home » Zuid-Amerika » Frans-Guyana » Frans-Guyana | Top 10 bijzondere bezienswaardigheden

Frans-Guyana | Top 10 bijzondere bezienswaardigheden

Frans-Guyana is niet een alledaagse bestemming voor backpackers en reizigers, maar ik zou geen wereldreiziger zijn als ik het relatief onbekende land over zou slaan. Ik besloot daarom om het land, waar nauwelijks tours en accommodaties beschikbaar zijn, zelfstandig te ontdekken. Frans-Guyana laat zich gelukkig goed combineren met Suriname en Guyana in het noordelijkste deel van Zuid-Amerika, dus ik kwam hier niet voor slechts één land.

Ga je met mij mee op ontdekkingstocht door dit stukje Frankrijk aan de andere kant van de wereld? Hier zijn de top 10 unieke hoogtepunten voor een bezoek aan Frans-Guyana!

Top 10 bezienswaardigheden Frans-Guyana

1. Guyana Space Center

Op een afstand van ongeveer 500 km van de evenaar, bevindt zich het ruimtevaartstation in Kourou. Sinds 1968 maakt deze locatie zich perfect geschikt voor het lanceren van raketten naar de ruimte door de European Space Agency (ESA). Wat NASA’s Kennedy Space Center is voor Amerika, is het Guyana Space Center (ook wel CSG genoemd) het ruimtevaartstation van Europa.

Lees ook: Kennedy Space Center + raketlancering | Onze ervaring & tips

Regelstations van raketlanceringen
Regelstations van raketlanceringen

Het terrein is enorm uitgestrekt en biedt dagelijks gratis rondleidingen aan. Hoewel de rondleidingen meestal alleen in het Frans zijn, gebeurt het vaak dat de groep groot is en er meerdere deelnemers zijn die weinig Frans spreken. In zulke gevallen wordt een deel van de rondleiding vertaald naar het Engels.

Lanceringsplatform van Rusland dat buiten gebruik is
Lanceringsplatform van Rusland dat buiten gebruik is

De rondleiding duurt in totaal 3 uur en omvat een bezoek aan zowel de controlekamers waar raketlanceringen worden voorbereid, als de raketlanceerplatforms. Veel van deze platforms zijn nog in gebruik, en enkele bekende lanceringen zijn die van de Ariane en Vega. Ooit werden ook raketten vanuit hier door Rusland gelanceerd, maar sinds een oorlog is dit niet meer toegestaan. De lanceerplatforms van Rusland kunnen echter nog van dichtbij worden bezichtigd.

Lees ook: Bewonder Starship van SpaceX | Ons Starbase bezoek in Boca Chica, Texas

2. Hoofdstad Cayenne

Cayenne is de hoofdstad van het departement Frans-Guyana in Frankrijk. Het ligt op een schiereiland tussen twee riviermondingen. De stad zelf is niet erg groot en kan gemakkelijk binnen een dag te voet worden verkend. Hier bevindt zich ook het grote internationale vliegveld waar dagelijks vluchten vanuit Parijs aankomen.

Cayenne de hoofdstad van Frans-Guyana
Cayenne de hoofdstad van Frans-Guyana

Cayenne staat vooral bekend om zijn jaarlijkse carnaval. Vanaf Fort Cépérou geniet je van een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende bergen die haar omringen. Bezienswaardigheden zoals Place Grenoble en Place des Palmistes zijn ook erg populair onder bezoekers. Bovendien zijn er verschillende musea te vinden die de geschiedenis van Frans-Guyana belichten.

3. Hike trail Sentier de la Montagne des Singes

Uitzicht over Kourou en het Guyana Space Center
Uitzicht over Kourou en het Guyana Space Center

Even buiten het stadje Kourou ligt de imposante berg Montagne des Singes, wat ‘apenberg’ betekent. Hier is een prachtige wandelroute van ongeveer 4 kilometer uitgestippeld. Bovenop de berg geniet je van een adembenemend uitzicht over het gehele terrein van het Guyana Space Center. Tijdens de wandeling, die door dichte bossen voert, bestaat er ook de mogelijkheid om verschillende soorten apen te spotten.

Verschillende aapjes zijn te vinden tijdens de wandeling
Verschillende aapjes zijn te vinden tijdens de wandeling

4. Hike trail Sentier du rorota

Prachtige uitzichten over de zee tussen het tropische regenwoud
Prachtige uitzichten over de zee tussen het tropische regenwoud

Net buiten de hoofdstad Cayenne ligt een wandelroute die door het tropisch regenwoud slingert en langs de zee loopt, met adembenemende uitzichten. Deze route is 5,6 kilometer lang, goed begaanbaar en duidelijk aangegeven, waardoor je geen moeite hebt om de weg te vinden. Het is een populaire wandelroute die veel door de lokale bevolking wordt gebruikt.

5. Strand bij Kourou

Kustlijn bij Kourou
Kustlijn bij Kourou

Frans-Guyana heeft een uitgestrekte kustlijn, maar er zijn weinig stranden vanwege het grote verschil tussen eb en vloed. Dichtbij de kust vind je vaak veel modder of zand, wat het betreden van het water bemoeilijkt. Ondanks dit, zijn de uitzichten buitengewoon mooi.

6. Gevangenis Papillon

De gevangenis bij Saint-Laurent-du-Maroni, wereldberoemd dankzij de boek en film “Papillon“, was lange tijd de meest besproken gevangenis van Frankrijk. Tegenwoordig is de gevangenis omgebouwd tot een museum, waar je onder begeleiding van een gids kunt rondlopen en kunt zien hoe de gevangenen leefden.

7. Saint-Laurent-du-Maroni

Aan de grens met Suriname ligt een klein stadje dat voornamelijk fungeert als verbindingspunt tussen Suriname en Frankrijk. In dit stadje kun je een bezoek brengen aan de gevangenis, die gemakkelijk te bereiken is vanaf hier. Bovendien is het stadje een handige tussenstop voor reizigers van en naar Suriname, waar alles te vinden is wat je nodig hebt.

8. Ile du salut

Voor de kust van Frans-Guyana bevindt zich een eilandengroep met prachtige kleine eilandjes. Vanuit Kourou kunnen verschillende tours worden georganiseerd om per boot naar deze eilanden te gaan. Op een van deze eilanden staat een gevangenis die door Frankrijk werd gebruikt voor de zwaarste criminelen. Hoewel deze gevangenis niet meer in gebruik is, kan ze nog steeds onder begeleiding van een gids worden bezocht.

9. Tropisch regenwoud

Waterval gelegen in het tropische regenwoud in Frans-Guyana
Waterval gelegen in het tropische regenwoud in Frans-Guyana

Het grootste deel van Frans-Guyana bestaat uit ongerept tropisch regenwoud, dat streng beschermd wordt. Het is moeilijk bereikbaar, maar er zijn wel mogelijkheden om er te komen. Veruit de gemakkelijkste, zij het duurste, optie is per vliegtuig. Ondanks de moeilijkheid om er te komen, is het regenwoud adembenemend mooi. Veel toeristen slaan het echter over vanwege de uitdagingen in de bereikbaarheid.

10. Strand Montjoly/ Albina

Mooie strand bij Montjoly/Albina
Mooie strand bij Montjoly/Albina

In de buurt van de wandelroute Sentier du Rorota, bij Cayenne, ligt het strand van Montjoly/Albina. Zoals in Kourou, is hier een aanzienlijk verschil tussen eb en vloed, waardoor het gebied dicht bij het strand vaak bedekt is met modder of zand. Hoewel het belangrijk is om voorzichtig te zijn, kunnen bezoekers toch genieten van het prachtige strand.

Tot slot

Frans-Guyana biedt een aantal unieke ervaringen, van de prachtige natuur tot historische bezienswaardigheden en culturele hoogtepunten. Door de combinatie met Suriname en Guyana ontvouwt zich een boeiend avontuur in het noordelijkste deel van Zuid-Amerika. Of je nu geniet van de adembenemende regenwouden, de boeiende geschiedenis ontdekt in musea en oude gevangenissen, of gewoon ontspant op een afgelegen strand, een reis door Frans-Guyana belooft een onvergetelijke ervaring te zijn. Ben je klaar om de charmes van dit Franse stukje Zuid-Amerika te ontdekken?

Bijzondere bestemming voor wereldreizigers
Rondreis Frans-Guyana en Suriname

Frans-Guyana is het best te bezoeken i.c.m. Suriname. Djoser is momenteel de enige Nederlandse reisaanbieder die een georganiseerde reis verkoopt naar deze bijzondere bestemming.

Ben je klaar voor een uniek avontuur? Bekijk dan snel het huidige aanbod!

Pluspunten:
  • Unieke bestemming
  • Van de gebaande paden
  • Cultureel erfgoed
  • Bijzondere natuur
Bekijk aanbod Djoser
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!
Avatar foto

Eline Sieben

Ik heb al aardig wat gereisd in mijn leven. Zo woonde ik in 2021 tijdens mijn studie in Namibië en was ik in 2022 in Oostenrijk, Duitsland, België, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Namibië onderweg!

In 2023 heb ik de landen Hongarije, Slowakije, Oostenrijk, Turkije, Frankrijk, Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Trinidad en Tobago, Engeland, Polen, Rwanda, Tanzania, Kenia, Burundi en Oeganda bezocht.

Planning 2024: Nog meer reizen en zien van de wereld. Intussen heb ik al 36 landen gezien op deze prachtige wereld die aan onze voeten ligt.

Bekijk mijn Instagram @travel_with_eline voor meer prachtige foto´s en verhalen over mijn reizen.

Quote: "Great times never come from comfortzones!"

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link